Home » Forum » Goed in rekenen onvoldoende in begrijpend lezen welke niveau

Goed in rekenen, onvoldoende in begrijpend lezen, welke niveau?

6 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Ikkie
Goed in rekenen, onvoldoende in begrijpend lezen, welke niveau?

Mijn dochter heeft vanaf gr 3 al moeite met begrijpend lezen. Extra lessen 1 op 1 uitleg en extern bijles hebben er wel boor gezorgd dat ze het beter begreep en scoorde op de cito een 4 en daarna een 3. Zodra je dan denkt nou ze heeft t door en je laat de fiets los zodat ze zelf door kan fietsen, valt ze om en zakt ze weer naar 4 en 5. Inmiddels zit ze in gr 7. De afgelopen cito scoorde ze het volgende:

Bgr lezen 5
Rekenen 2
Spelling 3
Technisch lezen 2

Welke kant gaat zij op qua niveau?

Mamsie
Andersom

Hier een kind waar het precies andersom is. Rekenen 5 en begrijpend lezen 2. Andere vakken 1 of 2. Hij stevent af op een kader of TL advies denken wij. Voorlopig advies van school horen we volgende week.

Pluk
Trucje

Het hangt er vanaf of ze slecht is in cito’s begrijpend lezen of dat ze echt slecht begrijpt wat ze leest, moeilijk verbanden kan leggen, etc. Dat is erg belangrijk op het VO. Als ze het slecht begrijpt, dan zou ik denken kader. Anders kun je denken aan TL.

Anoniem
Waarom?

Is duidelijk waarom je dochter zo laag scoort op begrijpend lezen?

Hier ooit hetzelfde probleem gehad. Zoon scoorde vrijwel vanaf het begin erg laag op begrijpend lezen en erg hoog op rekenen. Eind van de basisschool was rekenen wel iets gezakt, maar groot deel van de tijd scoorde hij I op rekenen en V op begrijpend lezen. School nam dit aan als feit en wilde daarom voor een kader advies gaan.

In groep 8 kwamen we er achter dat zoon een visueel probleem had, waardoor hij moeite had met het lezen van teksten. Op basis van de NIO had zoon havo/vwo niveau en uiteindelijk is het advies aangepast naar mavo (TL).

Maria
?

Wat is de verklaring van school?
Wat zegt de leerkracht, wat is de mening van de ib-er?
Hoe gaan de methodegebonden toetsen, zijn er diagnostische gesprekken geweest?
Kortom; is er onderzoek gedaan naar de oorzaak van de cito verschillen?

Guera
Hoe doet ze cito

Dochter dacht dat ze de tekst niet terug mocht lezen als ze ging starten met de vragen. Ook vond ze een tijd de teksten ultra saai en deed maar wat. Cito score spoorde niet met haar begrip. Als ze voorlas hoorde je aan haar intonatie dat ze heel goed begreep wat ze las. Ze kon bv ook spreekbeurt goed zelf voorbereiden. Hoe is dat bij je dochter?