
Nest
16-01-2011 om 20:56
Gymongeluk: bleek gescheurde milt
Ik wil graag jullie mening weten over het volgende.
Mijn dochter heeft bij de schoolgym een ongeluk gehad. Twee leerkrachten gaven haar en een vriendinnetje een flinkje zet met het touwslingeren (in tegengestelde richting) waardoor mijn dochter en haar vriendinnetje lekker hard zwierden. Alleen kwamen ze met elkaar in botsing. De knie van het vriendinnetje kwam in de buik van mijn dochter. Deze viel door de impact van het touw af.
Onmiddellijk was ze bleek en had veel pijn. Kon niet rechtop zitten en klaagde over buikpijn. De leraar had een bhv-diploma en oordeelde dat het allemaal wel meeviel, hij zag geen blauwe plekken. Bovendien heerst er griep en daar zou haar zere buik en witte gezicht wel vandaan komen.
Vervolgens hebben ze haar de hele gymles met een natte handdoek op de buik op de bank laten zitten. Vervolgens moest ze ook nog zelfstandig naar de school lopen. Deze ligt ongeveer 700 meter verderop.
Ze kon niet rechtop lopen van de pijn en werd ondersteund door het vriendinnetje, waarop 1 van de 2 leraren schijnt te hebben gezegd dat mijn dochter best zelf rechtop kon lopen en ze zich niet zo moest aanstellen.
Eenmaal op school werd toch besloten mijn vader te bellen (die had oppasdienst) en die heeft haar opgehaald. Mijn ouders gingen met haar naar de dokter, die met spoed het ziekenhuis inschakelde. Daar bleek dat ze een gescheurde milt heeft. Ze heeft 24 uur op de intensive care gelegen en ligt nu nog op de kinderafdeling met alle toeters en bellen die ze maar aan zo'n kinderlijfje kwijt kunnen.
Ik ben bijzonder boos op de school vanwege hun onkunde en arrogantie. Mijn kind had wel dood kunnen bloeden inwendig tijdens de weg naar huis !!!
Eigenlijk overweeg ik de school aan te klagen wegens nalatigheid o.i.d.
1e vraag: Heeft iemand zoiets al eens gedaan? En waar doe je dat?
2e vraag: is er nog iemand met een kind met een gescheurde milt en waarbij het kind niet geopereerd is ?
3e vraag: Ze blijft ongeveer 7-10 dagen in het ziekenhuis en daarna moet ze 6 weken thuis rustig blijven. Hoe regel ik dat met mijn werk? Ik weet dat er zorgverlof is maar dat is maar beperkt.
Alvast bedankt

jons
16-01-2011 om 21:16
Letselschade?
Beste Nest,
mens, wat moeten jullie geschrokken zijn, en Boos!! Ik zou je willen adviseren om eens met een letselschadespecialist te praten. Wellicht dat daar ook nog een mogelijkheid ligt om de leraar/school verantwoordelijk te stellen. Ben geen deskundige, hoor, maar dat kwam in me op.
Een gesprek met school / leraar lijkt me op zijn minst op zijn plaats voor een excuss van hun kant. Maar, ga dat gesprek pas aan als je eerste emoties wat bekoeld zijn. Anders zal het waarschijnlijk niet veel opleveren.
Ik hoop dat je dochter niet te veel pijn heeft en dat vriendinnetje zich er niet te vervelend onder voelt!
sterkte!
Jons

Sancy
17-01-2011 om 08:56
Wat erg
dat je dochter zo'n ongeluk heeft gehad op school! Ik wens haar en jullie veel sterkte met het herstel!
Ik reageer even uit de losse pols op een paar opmerkingen en vragen in je bericht:
"De leraar had een bhv-diploma en oordeelde dat het allemaal wel meeviel, hij zag geen blauwe plekken. Bovendien heerst er griep en daar zou haar zere buik en witte gezicht wel vandaan komen. " BHV is bedoeld om direct hulp te bieden *totdat professionele hulpverleners het kunnen overnemen*. Dat de bhv-getrainde docent zelf een diagnose stelt kan, maar hij had op zijn minst zijn diagnose moeten laten controleren door een arts in mijn ogen: een huisarts laten langskomen, een rit naar de huisarts of de eerste hulp organiseren, een ambulance bellen of desnoods jullie als ouders bellen met het verzoek haar op te halen en te laten zien door een arts. Dat had allemaal in de lijn van zijn BHV-taak gelegen. Zeker toen je dochter aan het eind van de gymles niet was opgeknapt.
Ik zou in ieder geval een gesprek hebben met de school, de docent en zijn leidinggevende. Daarin zou ik de school aansprakelijk stellen (en dit ook schriftelijk doen). Meld ook bij je ziektekostenverzekering dat dit een ongeluk op school betreft en dat je hen aansprakelijk stelt. Je eigen aansprakelijkheidsverzekering kan je ook informatie geven over wat de mogelijkheden zijn (ik bel ze misschien wel een paar keer per jaar met vragen, en word altijd heel goed geholpen met informatie en tips). Bedenk dat nalatigheid een andere juridische benadering is dan aansprakelijkheidsstelling.
Helaas (of gelukkig voor mij) heb ik geen ervaring met je tweede vraag. Wat je derde vraag betreft: je kunt ook de gevolgschade proberen te verhalen op de (verzekering van de) school. Daartoe behoort ook de inkomstenderving doordat je vrij moet nemen.
Sterkte!

Hibiscus
17-01-2011 om 11:53
Erg fout
Ik vind dat de gymleraar hier flink fout is geweest. Hij had veel eerder een arts erbij moeten halen. Heeft de school nog niets van zich laten horen?
Ik weet niets van letselschade ed. maar ik kan me voorstellen dat je hier werk van moet maken. Heb je rechtsbijstand, dan zou ik die meteen even bellen.
Heel veel sterkte voor je dochter, hoe gaat het met haar nu? Ook veel sterkte voor jou, wat zul je geschrokken zijn.
Hibiscus

louise
17-01-2011 om 18:18
Wow!
Wat naar voor je dochter. Ik hoop dat het snel beter met haar gaat. Ik zou in ieder geval een paar gesprekken aangaan met school, als ze dat al niet uit zichzelf doet met jullie. Ik vermoed dat ook school geschrokken is.

Geerke
20-01-2011 om 16:46
Verantwoordelijk
Wat erg zeg. En wat een slechte houding van de leerkracht!
Ik weet niet of je school verantwoordelijk kan houden voor het ongeluk zelf (er kan ook iets gebeuren onder de neus van de leerkracht zonder dat het voorkomen had kunnen worden). Maar ik denk zeker dat ze verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de onprofessionele houding naar aanleiding van het ongeluk. Dat is ze zeker te verwijten.
(persoonlijk had ik bij dat touwzwaaien trouwens wel even 1 a 2 touwen ertussen gelaten).

Jade
20-01-2011 om 17:47
Nest,
"Bovendien heerst er griep en daar zou haar zere buik en witte gezicht wel vandaan komen."
Dus je krijgt per ongeluk een trap in je buik, valt vanuit de touwen naar beneden en je krijgt dan spontaan de griep?? Wat een l*l....
Het is een dom ongeluk, hoewel er inderdaad wel meer touwen er tussen hadden kunnen zitten (zoals Geerke al opperde), maar de houding van de leerkracht is biezonder slecht te noemen.
Als je rechtsbijstand hebt zou ik ze eens bellen. In ieder geval zou ik wel heel graag een gesprek met de leerkracht willen hebben.
Beterschap en sterkte met je dochter!

Temet
20-01-2011 om 20:27
Gesprek en rechtsbijstand
Als je en een gesprek wilt en de rechtsbijstandslui inschakelt, vraag dan eerst het gesprek en zeg tegen de rechtsbijstandsmedewerker om even af te wachten. Want op het moment dat de school hoort dat er een jurist in de zaak zit gaat dat gesprek op zijn best stroef en op zijn slechtst helemaal niet. Dit aan de ene kant omdat sommige mensen het inschakelen van rechtshulp als een persoonlijke belediging opvatten, en aan de andere kant omdat men dan in een kramp schiet en bang is om iets te zeggen waardoor men aansprakelijkheid erkent.
Kortom, imho: eerst een gesprek, en als men zich uitput in excuses (hebben ze een bloemetje/fruitmand oid gestuurd? lijkt me het minste) dan is de kou misschien wat uit de lucht. Komen jullie er in een gesprek niet uit, bel dan de verzekeraar.
Groeten,
Temet

M Lavell
21-01-2011 om 09:29
Eigen bijdrage, plus...
Pelle:"Alle medische kosten worden gedekt door de eigen verzekering dus de schoolverzekering zal niets uitkeren. "
Dat is niet gezegd. Er is een eigen bijdrage, er is een beperkt aantal behandelingen van dit of dat en sommige zaken worden helemaal niet vergoed. In die gevallen dat er blijvende lichamelijke schade is, of aanleiding tot uitsluiting van verzekerbaarheid voor dat ene ding, zal dat ook gecompenseerd moeten worden.
Daar komt nog bij dat de ziektekostenverzekeraar het hele bedrag kan claimen bij de school.
Naast ziektekosten zijn er dan ook nog de andere kosten. Vrije dagen, extra opvang, etc.
Ik denk dat een letselschadeadvocaat wel tot een flink sommetje kan komen. In dit geval is dat een redelijk strakke zaak, omdat de kinderen iets gedaan hebben onder de directe begeleiding van de leerkracht. "Twee leerkrachten gaven haar en een vriendinnetje een flinkje zet met het touwslingeren (in tegengestelde richting) waardoor mijn dochter en haar vriendinnetje lekker hard zwierden."
Zij zijn niet uit zichzelf of uit ballorigheid tegen elkaar gebotst. Het risico van de vrolijke zwier in tegengestelde richting, hoort daarmee tot het beroepsrisico van de leerkracht/school.
Groet,
Miriam Lavell

Temet
21-01-2011 om 09:52
Pelle
Ik vind zelf dat er nog helemaal geen rechtsbijstandverlener in de zaak moet gaan zitten. Die zijn er voor als je ruzie hebt, of toch minimaal een stevig verschil van inzicht. Dat is hier nog helemaal niet gezegd. Ik vind dat er eerst eens een gesprek moet komen op de school, dat er gesproken wordt over wat er is voorgevallen, hoe dat gebeuren kon en hoe voorkomen wordt dat zoiets nog een keer gebeurt. En als de school erkent dat er fouten zijn gemaakt en zeker als de school dan ook nog eens erkent aansprakelijk te zijn voor daaruit eventueel voortvloeiende schade dan is er voorlopig helemaal geen rechtsbijstand nodig.
Miriam heeft op dit forum ook wel eens beschreven wat haar dochter (toch, Miriam?) overkwam: ongeluk, gevolgen ernstig door school onderschat, maar als ik me goed herinner was 'school'daar achteraf ook behoorlijk ontdaan over en heeft men uitgebreid spijt betuigd en aangegeven hoe het voortaan beter zou gaan. Waarmee de kwestie, als ik me wel herinner, was afgedaan. Dat is hier ook nog best denkbaar. Maar dan moet je niet nu al een jurist een brief laten schrijven.
Groeten,
Temet

M Lavell
21-01-2011 om 10:15
Toch een beetje veranderd
Temet:"Waarmee de kwestie, als ik me wel herinner, was afgedaan. Dat is hier ook nog best denkbaar. "
Ja hoor. In mijn geval wel en ik vond het prettig dat het zo kon gaan. Maar in die tijd was er nog geen sprake van eigen bijdrages en voorzover dat er wel was, maakte dat helemaal geen indruk op mijn inkomen.
Extra oppas hoefde ik ook niet te regelen, noch vrije dagen inleveren aan mijn baas in wat voor een constructie dan ook: ik ben mijn eigen baas.
Belangrijk: Het sorry van mijn school ging gepaard met de bereidheid om te betalen. Ik vond het sop de kool niet waard en vond het fijn dat de school zich ook op de eigen processen had gericht om de veiligheid te verhogen.
Maar je hebt gelijk, het is verstandig om eerst eens te gaan praten en de school de kans te geven het boetekleed aan te trekken.
Tegelijkertijd denk ik dat door de veranderingen in de ziekteverzekering, vooral die eigen bijdrage, bij meer mensen de noodzaak bestaat om inderdaad boter bij de vis te verlangen. Alleen maar sorry is in toenemende mate niet genoeg.
Groet,
Miriam Lavell

Temet
21-01-2011 om 11:06
Miriam
"Extra oppas hoefde ik ook niet te regelen, noch vrije dagen inleveren aan mijn baas in wat voor een constructie dan ook: ik ben mijn eigen baas. "
Da's betrekkelijk natuurlijk en dat weet jij ook. Maar goed, als je van de goede intenties van de school overtuigd bent dan kijk je er natuurlijk zo tegen aan. Is het eenmaal mot en gaat het hard tegen hard, dan declareer je in zo'n geval je verzuim tegen uurtarief, lijkt me.
Groeten,
Temet

Sancy
21-01-2011 om 11:21
Ondertussen (nest)
ondertussen ben ik benieuwd hoe het met je dochter gaat, Nest, en hoe het met jou is. Schrijf je een berichtje als je de kans hebt?

Zeggik Nie
21-01-2011 om 16:55
Aansprakelijkheid
Ik volg momenteel de cursus 'bevoegdheid bewegingsonderwijs' voor de basisschool. En als de beschreven situatie klopt is het heel helder: de leerkracht heeft meerdere fouten gemaakt. De situatie was niet verantwoord, er moet altijd een 'leeg' touw tussen zitten. Daarnaast maakte hij ook nog de inschattingsfout om geen medische hulp in te schakelen, terwijl de signalen duidelijk waren.
Zelf zou ik eea laten afhangen van de reactie van school/leerkracht. Als de leerkracht van mening is dat hij/zij juist gehandeld heeft zou ik er snel uitgepraat zijn. In dat geval: advocaat inschakelen.
Als er wel een verontschuldiging komt zou ik samen met de school en een letselschadeexpert de kosten in kaart brengen. Hierbij denk je aan reiskosten naar het ziekenhuis, levensonderhoud dat nu duurder is (maaltijden in het ziekenhuis). Ook het niet kunnen werken en compensatie van eventueel onbetaald verlof hoort daarbij.
De school is hiervoor verzekerd, de verzekering bepaalt vervolgens of de leerkracht zelf nalatig is geweest.
Wat een ontzettend nare situatie zeg, ik hoop dat alles goed komt met je dochter. Je hebt nu zoveel aan je hoofd, het is niet meer dan normaal dat je gemaakte kosten terugkrijgt. Sterkte ermee!

Fiorucci
21-01-2011 om 18:30
Pelle (zeer ot)
Ik kan even niks bedenken wat medisch niet vergoed wordt bij een kind. Ik wel, bepaalde medicatie bij ADHD bijvoorbeeld.

Zeggik Nie
21-01-2011 om 21:00
Extra kosten in dit geval pelle
Uit ervaring weet ik dat je heel veel extra kosten hebt als je een kind in het ziekenhuis hebt. De verzekering betaalt het eten van ouders niet, denk ook aan parkeerkosten, reiskosten, belkosten, etc. Bovendien geeft nest aan dat ze voorlopig voor haar kind thuis moet zijn, dat kost ook geld (mogelijk missen van inkomsten).
Al met al kan dit oplopen tot een aardig bedrag.

Zeggik Nie
21-01-2011 om 22:43
Aansprakelijkheidsverzekering
Volgens mij geldt hier de aansprakelijkheidsverzekering van de school.

M Lavell
22-01-2011 om 09:16
Ruziemodel
Temet:"Da\'s betrekkelijk natuurlijk en dat weet jij ook."
In zoverre dat ik mijn zaken zelfstandig zo kan regelen dat het me geen cent omzet hoeft te kosten (ik mag ook 's nachts werken). Terwijl iedereen in loondienst feitelijk en direct vrije dagen, verlof en of salaris inlevert. Het kost meteen. Daar is geen invloed op.
Temet:"Is het eenmaal mot en gaat het hard tegen hard, dan declareer je in zo\'n geval je verzuim tegen uurtarief, lijkt me. "
Ja. In het ruziemodel wel.
Waar het mij om gaat eigenlijk, is dat oppas tegen dag- of uurtarief en overige kosten declareren niet per se synoniem is aan kiezen voor het ruziemodel. Wie de extra uitgaven niet zomaar uit eigen zak kan trekken, zal eerder om financiele vergoeding moeten vragen.
Ook zonder ruzie.
Pelle:"Ik kan even niks bedenken wat medisch niet vergoed wordt bij een kind. "
Ik ben ook geen dokter, maar de suggestie dat voor kinderen alles vergoed wordt, klopt niet. Zie bijvoorbeeld http://nos.nl/artikel/212998-leven-met-onzekerheid-over-medicijnvergoeding.html
Ook voor kinderen zijn er behandelingen en medicijnen die door een arts worden voorgeschreven, maar die niet in het vergoedingensysteem zitten.
Zeggiknie:"Volgens mij geldt hier de aansprakelijkheidsverzekering van de school. "
Precies. Bovendien maakt het niet zo uit hoe de school betaalt, als er maar betaald wordt.
Groet,
Miriam Lavell

Puck
22-01-2011 om 13:12
Flink overdreven zonnetje
Als je googelt op gevolgen verwijderen milt dan kom je inderdaad tegen dat je weerstand verminderd. uiteen proefschrift haal ik dat je vooral voor pneumokokken meer gevoelig bent, maar die "enorm verhoogd risico op levensebedreigende infecties" wordt daar omschreven als 3-5% meer kans op sepsis. Voor jonge kinderen ligt dat risico wel veel hoger (30 tot 40 x meer kans op sepsis NA de operatie met ook een groter overlijdensrisico). Om de extra risico's van pneumokokken te verminderen wordt dan na het verwijderen van de milt geimmuniseerd tegen pneumos'. Ook over jaren lang dagelijks antibiotica kan ik niet echt wat vinden op de eerste 2 pagina's met hits. De meningen daarover zijn verdeeld en in het algemeen denkt men dat de nadelen van antibioticumprofylaxe niet opwegen tegen de voordelen.
Behalve voor de afweer breekt de milt o.a. ook bloedcellen af, maar die functie wordt door met name de lever overgenomen.
Neemt natuurlijk niet weg dat de milt best belangrijk is en dat is ook de reden dat er niet gelijk tot opereren meer wordt overgaan. Vroeger werd een gescheurde milt zonder pardon eruitg ehaald, nu zijn ze afwachtender.

Guinevere
23-01-2011 om 12:49
Zeggik nie (volslagen off topic)
Wat een geweldig lollige nick! Weer eens iets anders dan Anoniempje!

even nainiem
23-01-2011 om 16:33
Wel doen
Ik heb gewerkt met kinderen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaargedrag...(pieper systeem om collega's te helpen enzv)
op een dag moesten we een meidje fixeren omdat ze helemaal uit haar bolletje ging, tijdens het fixeren ging er wat mis en kreeg ik een schop tegen neus, gevolg een verbrijzelde neus, een operatie, een tijd niet werken...en extrakosten door ziekenhuisbezoek,
ik kreeg toen de vraag of ik het meisje en mijnwerk aansprakelijk wilde stellen voor de schade en eventuele blijvende schada... na lang nadenken heb ik besloten dat te doen, ik zat toch met alle ellende..
en hoewel het grietje er zelfniks aan kan doen, heeft d everzekering toch uiteindelijk (na een gesprek met een schade exper) een bedrag uitgekeerd, helaas hebben we het verhaal te vroeg afgesloten want later bleek dat ik nog een operatiemoest ondergaan..
letdus op dat als je het doet dat je dan niet te vroeg het afkoopt... (dit zullen ze proberen )

M Lavell
24-01-2011 om 09:07
Gruwel
Wat heb ik toch een hekel aan verkleinwoordjes.
Zo respectloos.
Nou ja, zal wel aan mij liggen.
Groet,
Miriam Lavell

heli
24-01-2011 om 09:26
Bah! (ot)
Nee, Miriam het ligt niet aan jou. Of anders ligt het ook aan mij.
Mijn haren gingen ook meteen rechtovereind staan toen ik dit las: "een meidje fixeren omdat ze helemaal uit haar bolletje ging". Het is in die posting niet beter geworden. Bah, je hebt het hier wel over kinderen hoor! Een posting met een heel vervelende toon. Ik hoop dat je in het dagelijks leven op die school, of waar dan ook, wel wat andere taal gebruikte want als ik zou weten dat er zo over mijn kind gesproken zou worden, dan zou ik als ouder ook 'even uit mijn bolletje' gaan!
En wat is 'moeilijk verstaanbaar gedrag?'?!

even nainiem
24-01-2011 om 17:04
Sorry mirjam en heli
Hetisniet mijnbedoeling mensen jeuk te bezorgen, het is dan ook totaal niet mijn normale manier van praten, iedereen die mij kent kan dat beamen, ik koos voor een andere schrijfstijl om te voorkomen dat ik herkend wordt, zonder er aan te denken dat dat mensen tegen de haren in kan strijken...

Urslau
25-01-2011 om 21:01
Ook verminderde miltfunctie wordt behandeld als miltverwijdering
Onze jongste zoon heeft een slecht functionerende milt. Tegenwoordig gaan ze niet zomaar meer over tot het verwijderen van de milt omdat af en toe nog regeneratie (soort herstel) optreed. Na verloop van tijd gaat bij bijna ieder mens de milt minder hard werken en is het verwijderen alleen maar een extra risico.
Beleid van onze kinderarts:
zolang milt functioneert en niet voor levensbedreigende situaties zorgt laten zitten
langdurig antibiotica slikken
jaarlijks pneumococcen vaccinatie
evt griepvaccinatie
Onderstaande site vond ik ook informatief
http://www.antoniusziekenhuis.nl/aandoeningen/m/Leven_zonder_milt/

lente73
26-01-2011 om 20:53
Hier ervaring met gescheurde milt
Helaas heb ik ervaring met een gescheurde milt. Mijn dochter is gevallen en had direct enorme pijn en kon niet meer op de benen staan. Gelukkig heeft de dokter haar direct doorverwezen en is de juiste diagnose gesteld. Dochter heeft een week in het ziekenhuis gelegen met volledige bedrust. Ze mocht zelfs niet uit bed om naar de wc te gaan.
Na een week mocht ze naar huis en vervolgens moest ze zich twee maanden rustig houden. Ze mocht wel naar school maar niet gymen, rennen, fietsen en dat soort dingen. Dit om te voorkomen dat ze opnieuw zou vallen en alsnog de milt zou moeten verliezen. School was natuurlijk op de hoogte en heeft haar de eerste paar maanden ook extra in de gaten gehouden.
Bij ons speelde dit 2 jaar geleden. Dochter is gelukkig helemaal hersteld. Al met al was ze pas na een jaar na de val weer helemaal de oude.
Ik hoop dat het bij jullie ook zo goed gaat aflopen als bij ons. Ik kan me de schrik en boosheid heel goed voorstellen. Aan de andere kant verwacht ik dat de leraar zichzelf deze inschattingsfout ook erg kwalijk zal nemen. Beterschap gewenst.