Home » Forum » Hoe regel je speeldates

Hoe regel je speeldates?

9 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Gemma
Hoe regel je speeldates?

Mijn zoontje van 4 is een schat van een jongen. Gisteren zei de juf nog dat alle kinderen graag met hem spelen. Erg sociaal ventje. Het maken van speelafspraken is alleen zo pittig! Hij zit op een kleine school (groep 1 en 2 samen 16 kinderen) en de twee vriendjes die hij het langst kent (van de peuterspeelzaal nog) spelen vrijwel altijd samen. Hij wil supergraag met ze spelen, maar vist vaak achter het net. Dan heeft hij nog een vriendinnetje en een vriendje, maar de ouders van deze kinderen zijn goede vrienden en vaak zijn er voor hen ook al speeldates geregeld. Omdat hij precies met deze kinderen gymt en op zwemles zit, wil hij het liefst met hen spelen, maar zo vaak ziet hij dat die vriendjes samen van het schoolplein aflopen. Au! Dan zie ik 'm aan ze vragen of ze willen spelen en zeggen ze vier keer 'nee' achter elkaar. Huilen dus. Zelf vind ik dit ook heel pijnlijk, want ik gun het hem zo. Ik vraag het dikwijls wel (of het op een andere dag kan), maar dit lukt maar zelden. Het is zo vaak al 'vol'. En ik wil ook niet steeds ernaar vragen. Als het welles lukt is hij echt dolblij en gaat het spelen ook superleuk. Iemand tips? Vanaf welke leeftijd regelen de kinderen het helemaal zelf trouwens (in een klein dorpje)? Want ik denk dat hij meer kans maakt als de mama's zich er minder mee bemoeien.

Bregje
hier in het klein dorp

Hier woon ik ook in een klein dorp, mijn dochter heeft een klas van 6. Moeders zijn allemaal vriendinnen en ik kwam er ook nooit tussen, ik kom uit een ander dorp van oorsprong. Ze zit nu in groep 6. Ze heeft 1 jongen waar ze wel eens mee afspreekt, maar wordt nooit gevraagd verder, ik ben blij als ze hier van school af is.

Mijn jongste heeft een klas van 11, gelukkig zijn ouders geen vriendinnen en speelt ze wel eens, maar ook daar moet ik achter na elke keer. Ze zit in groep 5.

AnnaNiem
Dorp

Hier is de dorpscultuur gelukkig vrij open, maar toch zie je ook hier kliekjes van oude vrienden- en familiebanden. We waren destijds ook niet actief in het verenigingsleven (dat is nu wel anders). Onbekend maakt onbemind. Ga gewoon bij de moeders staan, maak praatjes over het weer/sport, vermijd dorpspolitiek/geroddel etc. Wellicht kun je dan eens een balletje opgooien over dat je zoontje graag wil afspreken maar het niet goed durft/kan vragen. Zoiets. Maar zorg dat ze jullie kennen, dus als jullie als ouders kunnen/willel en ze zoeken ergens hulp op school/voetbal/jeugdwerk etc., meld je aan. Ook dat werkt goed om op de radar te komen.

Ik merk bij mijn dochter niet dat ze buiten de boot valt omdat ze import is, ook als kleuter niet. Er waren genoeg meisjes die import waren in haar groep. Maar de groep er boven, is veel meer een kliek. Je kan pech hebben.

Triva
Pfft

Zo fijn lekker in een dorp... Alleen al die kleine klassen vind ik erg, laat staan de onskentonscultuur. Zo fijn zo'n vinexwijk waar iedereen import is.

Yanea
Speeldates

Op die leeftijd speelden onze kinderen gewoon met kinderen uit de straat, of met neefjes en nichtjes. Echte speelafspraken werden pas veel later gemaakt.

Pabo moeder
strategie van AnnaNiem

Ik zou er ook voor gaan om er een beetje 'tussen de komen' bij de moeders. Lastig is het wel, die verhoudingen die al een soort van vast liggen doordat de ouders elkaar kennen. Ik zie dat hier ook, kinderen die met elkaar spelen omdat de ouders goede bekenden van elkaar zijn. Dat geldt overigens niet alleen voor een dorp, wij hebben dezelfde ervaring met een middelgrote woonplaats (waar wij niet geboren en getogen zijn). Mijn kinderen zijn op latere leeftijd naar een school in een wijk waar wij net buiten wonen gegaan (dus niet vanaf groep 1), daar is het ook een beetje 'ons kent ons'. Alleen al het feit dat onze jongste niet op de peuterzaal in de wijk had gezeten maakte ons een beetje een buitenstaander, kun je nagaan.

Aan de andere kant: jullie hebben nog de tijd, je zoontje is pas 4! Komt vast goed.

Gemma
Dank je wel

Dank jullie wel voor de reacties. Fijn om te lezen dat het wel vaker voorkomt en dus niet per se aan mij ligt. En ook een goede tip, dat van je inzetten bij vrijwillige activiteiten. Ik heb inderdaad al wat meegedaan aan projecten en dat leverde me wel wat contacten op. Dus dat ga ik vaker doen! Dank je wel.

Verder moet ik dan gewoon maar blij zijn met de contacten die ik al heb. Ze gymmen en zwemmen al samen en elke week komt er wel eens een vriendje spelen.

Het is misschien ook wel dat het steekt omdat ik zelf geen familie of vriendinnen heb met jonge kinderen (mijn vriendinnen wonen ver weg en/of hebben grote pubers of geen kinderen). Dan zie ik die meiden zo gezellig kletsend het plein aflopen en dan zou ik dat ook zo graag willen (voor mijn zoontje ook!). Maar wie weet komt dat ooit nog wel eens. Dat hoop ik dan maar!

Ginny Twijfelvuur
Spoeling is dun

Ik zou het eens met de leerkracht bespreken. Die kan ook wel iets.
Vaak was hier het kindje waar ze naast zaten in de klas, of samen lopen in de rij opeens meest favoriet. Door handig wat te schuiven kan deze misschien 2 kindjes koppelen die allebei een beetje verloren lopen.

Bij hele kleine klassen ligt dat wat moeilijker. Daar had oudste hier wat last van. In een klas van 20 met overwegend meisjes valt er makkelijker een jongen buitenboord. Middelste en jongste zaten beiden in een klas van 30. Naast alle nadelen heeft dat blijkbaar wel als voordeel dat er makkelijker van vriendje geswitcht kan worden.

Ginny Twijfelvuur
Compenseren.

Wat ik bij oudste deed was compenseren. Dus op sport, op een clubje, afspreken met vriendinnen met kinderen, zelf met hem op stap gaan na school. Zo had zorgde ik ervoor dat zijn balboekje toch een beetje gevuld bleef.

Hij was al wat groter toen dit speelde, en de leerkracht heeft hem ook wel eens geholpen met het maken van een speelafspraak.

Bij ons was er in groep 1-2 trouwens ook regelmatig nieuwe aanwas van kinderen in de groep. Dus wellicht dat daar ook nog wel iets uit voort komt?