Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Zeisterse

Zeisterse

24-10-2017 om 16:09

Hoe zoek je goede bijles? En concreet:

Beste mensen, hoe doen jullie dat als je bijles wil voor je kinderen? Hoe weet je of het een geschikt persoon is?
Concreet zoek ik in ieder geval bijles Duits voor zoon in 3 atheneum. Hij staat nu gemiddeld een 2,5 namelijk (ai).
Daarnaast zoek ik eventueel ook nog bijles Frans voor hem - talen zijn zwak bij hem.

Mijn man kan hem die talen ook prima uitleggen (is docent in iets exacts maar kan prima Duits en Frans) maar dat heeft nog geen effect gehad. Ik heb hem daarom overgehaald dat we het met bijles proberen. Hij heeft net gegoogled op 'bijles Duits Zeist' en van alles gevonden: een instituut, studenten, een particuliere dame uit Driebergen die wellicht ook thuis kan langskomen voor een meerprijs.

Ik ben geen ster in kiezen. Zou iemand van een instituut nu beter zijn? Het maakt mij niet uit, als die persoon maar goed is in Duits en in onderwijs geven. Hoe besluit je tot zoiets en hoe vind je een goede?

Mocht iemand een concrete tip hebben n.a.v. goede ervaringen (Zeist, evt. De Bilt of zelfs Utrecht-oost), dan hoor ik dat natuurlijk ook heel graag!

Lente

Lente

24-10-2017 om 16:30

Iemand van dezelfde school

Ik zou kijken of er een leerling/student bij zit die op dezelfde school zit (of zat). Dat geeft sowieso een band. En diegene kent de methode en de werkwijze op school. Zo iemand is ook goedkoper zodat je meer uren kan inhuren, uren dat je zoon aan dat vak moet werken.

Denk je dat het echt een kwestie is van uitleggen? Of wordt het meer 'vreemde ogen dwingen' zodat hij wel het leerwerk doet dat erbij hoort?

Emmawee

Emmawee

24-10-2017 om 16:32

De docenten vragen?

Die hebben vaak ervaring met kinderen met bijles en kunnen dan ook zien wat het effect daarvan is. Misschien weten ze zelfs een goede tutor in een hoger leerjaar.

Waar laat hij het liggen?

Bij talen kunnen er echt heel veel dingen ‘loos’ zijn. Sommige leerlingen vallen zwaar uit op ‘vaardigheden’ ( lezen, luisteren, lezen) , ander zijn daar weer prima in maar scoren bagger op woordjes of grammatica toetsen. In de onderbouw geldt over het algemeen dat als je weinig gevoel of aanleg hebt voorvtalen, je al snel uitvalt op de luister en lewstoetsen, maar dat je met hard werken en goed leren een hoop kunt compenseren met de woordjes en grammatica toetsen. Dat zijn over het algemeen gewoon stamp-dingen

Zorg eerst eens dat je dat helder hebt...wat er nodig is.

Verder: heb je een echt beta kind isn A3 dan is het gewoon een kwestie van nog 1 jaar doorbijten. Dan kun je in ieder geval zeker 1 vd 2 droppen. Als de rest van zijn cijfers allemaal oke zijn kan hij zich zelfs misschien wel 2 vijven permitteren. Leg de lat dan niet al te hoog...ga voor de zes gemiddeld ( heb je nog iets reserve aan t eind vd jaar) en kies waar de punten het gemakkelijkst gescoord kunnen worden. Misschien dat je er met strak huiswerk overhoren voir woordjes en grammatica dan al bijna bent.....

Ingrid

Zeisterse

Zeisterse

24-10-2017 om 16:53

hoe kom je eraan...

Lente: hoe weet je dat, hoe vind je zo iemand die op dezelfde school zit of zat? Ik vind zoons taalprobleem zo groot (voor iemand die wel atheneum doet) dat ik dit niet aan een medeleerling in een hoger leerjaar over wil laten. Moet toch minimaal een student aan het einde van studie zijn of iemand die een taal gestudeerd heeft en ook goed is in het overbrengen.

Het 'vreemde ogen dwingen': weet ik niet precies. Onze zoon is niet opstandig en luistert wel naar uitleg. Hij leert ook wel gewoon voor Duits en Frans. Nederlands is ook matig (5,5 gemiddeld momenteel). Hij kan vast wel nog harder leren maar hij gooit er niet met de pet naar en dat wij daar dan nu voor moeten dokken of zo..
we zijn best bereid te investeren in een tijdje goede hulp. Maar ja: wie is goed?

Emmawee: de docent vragen of ze iemand weet voor bijles vind ik wel een goed plan (al wordt er met klem gevraagd zo beperkt mogelijk te mailen).
Ik heb de docente 1x gemaild. Zij schreef o.a. dit terug: "Natuurlijk wil ik ook samen met X grammatica onderdelen herhalen, wanneer hij hier moeite mee heeft. Hij moet dit dan bij mij aangeven.
Tijdens de lessen heb ik geen vragen van X gehad over de grammatica. Mij valt wel op, dat X tijdens de lessen soms wegdroomt. Dan loopt hij natuurlijk de kans dat hij dingen mist."

Zeisterse

Zeisterse

24-10-2017 om 17:03

Ingridt:

Bedankt ook Ingrid. Ik dacht altijd dat het een betakind was en dan met name jouw vak, maar erg hoog zijn die cijfers ook niet. Voor alle betavakken zoiets als een 6,8 gemiddeld. Hij vindt met name natuurkunde en scheikunde (en biologie: maar dat is er niet in de 3e helaas) erg leuk. Elektriciteit kon hij uitstekend uitleggen, bijvoorbeeld aan zijn grote zus, en daar heeft hij thuis ook vragen aan mijn man over die verder reikten dan 3e-klas-niveau, maar de toets kwam uit op een 5,4... (volgens de docent had hij met name te weinig uitgeschreven - daarnaast werkt hij te langzaam zodat hij vaak wat vragen onbeantwoord laat).

Wellicht moet hij Havo gaan doen, maar eerst wil ik het nog proberen met bijles voor Duits en misschien ook Frans. Je hebt gelijk dat het handig zou zijn als ik wist wat het grootste probleem is bij die talen.
Volgens mij is dat grammatica. En daarnaast zitten er op allerlei onderdelen nog foutjes - gewoon alles dus. Bij een 2,5 (gemiddeld!) heb je natuurlijk ook niet veel goed gehad.

Wel goed om te bedenken dat we nog een jaar door moeten bijten maar als het zo doorgaat wordt het natuurlijk zittenblijven.

Half a twin

Half a twin

24-10-2017 om 17:23

Waar mijn oudste veel aan heeft op dit moment

Is een bijles docent die het anders doet.
ze had vanuit school al wat ondersteuning gehad om Engels op VWO niveau te krijgen maar dat had maar weinig effect. De 3,5 gemiddeld werd een 4,7. Genoeg om over te mogen naar de vierde maar geen cijfer dat leuk mee kan tellen voor je examen.
Ik heb via via iemand gevonden die promoot dat het door school gebruikte boek ook gebruiken voor bijles niet handig is. Dat is een methode die voor het betreffende kind niet werkt.
We zijn hoopvol gestemd inmiddels. Ze is nu 4 keer naar bijles geweest en het laatste so was een dikke 7. We wachten nog op resultaten van de laatste proefwerkweek, regio Noord dus nu vakantie. Na de vakantie komt die uitslag.

Zeisterse

Zeisterse

24-10-2017 om 17:41

Fijn. Hoe?

Klinkt goed Halftwin.
Hoe ging dat via-via?
En hoe vaak/lang had je dochter bijles?

Half a twin

Half a twin

24-10-2017 om 17:51

via via

Ik hoorde van mijn vriendin dat haar dochter zo lekker ging met Engels sinds ze bijles had van X. Toen heb ik X gebeld en ons probleem voorgelegd. Dochter van vriendin heeft dyslexie en valt uit op klank-tekenkoppeling. Die is met Engels anders dan met Nederlands. Mijn dochter heeft moeite met grammatica. X had goede ideeën om het probleem aan te pakken dus gaan proberen.
Het plan is drie maanden bijles om echt op niveau te komen. Ze is nu 4 keer geweest. Het eerste so sinds de bijles was gelijk een goede voldoende 7, nogwat. Waar ze eerst grossierde in 3en en 4en.

Hier

Ik heb voor mijn dochter al een paar keer bijles geregeld via studentsplus. Tarief ligt wel hoger dan wanneer je iemand via via regelt maar je hebt wel redelijk snel een bijlesgever, duidelijke afspraken, bijlesgever heeft vwo eindexamen gedaan in het vak en als het niet klikt kun je dat doorgeven en regelen ze een ander voor je. En je kunt ook heel makkelijk opzeggen als de bijles niet meer nodig is.

Vogel

Vogel

24-10-2017 om 20:13

Hier ook

Students Plus, met de voordelen die Picasso noemt.
Goede ervaringen mee, met studenten die (van nature) soms didactisch heel sterk zijn. En soms ook niet, maar dan is een nieuwe zo geregeld.
Zoon werkte ook wel harder voor vreemde ogen.

Zeisterse

Zeisterse

24-10-2017 om 20:38

die ook dus!

Dat is dan een goed idee Picasso en Vogel. Ik zal een account aanmaken op die website. Bedankt!

Half a twin

Half a twin

24-10-2017 om 22:45

via via

Die via via mevrouw is trouwens wel een lerares die bijles geeft op commerciële basis voor een echt tarief. Niet iemand die toevallig goed Engels spreekt.

Pennestreek

Pennestreek

25-10-2017 om 11:19

Verontrustende mail van die docent

Twee dingen vallen me daarin op: dat je zoon bij haar moet aangeven waar hij problemen mee heeft (en dat er blijkbaar geen actie te verwachten is van die docent) en dat hij wegdroomt.
Als ik daarbij optel dat hij te weinig uitschrijft bij de exacte vakken, en dat hij te langzaam werkt, dan denk ik dat er wel eens meer aan de hand zou kunnen zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan ADD of dyslexie (dan heb je namelijk ook moeite met het uitschrijven/netjes schrijven, en dat hindert je ook bij exacte vakken, naast natuurlijk de duidelijke extra moeite met talen).

Ik zou nog eens teruggaan naar die docente Duits en vragen waar zij denkt dat het probleem zit, en misschien ook eens in gesprek met de mentor over het totaalbeeld dat school van je zoon heeft.

StudentsPlus hebben wij hier ook geprobeerd, waren we inderdaad tevreden over. Dat het met zoon niet goed ging lag niet aan hen. Dus dat kun je sowieso doen, maar ik denk dat je eerst helderder moet hebben waar het probleem precies in zit.

Lin

Lin

25-10-2017 om 12:08

via via

Wij zijn zelf ook tegen dit probleem aangelopen, we hebben toen in onze kennissenkring rondgevraagd en hier kwam al veel informatie vandaan. Wat wij zelf merkten is dat het mailen van docenten vaak helpt om het echte probleem te signaleren. Docenten weten vaak precies waar een leerling tegenaan loopt omdat hij/zij ook de toetsen van de leerling nakijkt! Nogmaals contact met de docent opnemen kan ik dus zeker aanraden!

Wijzelf gebruiken StudentsPlus en dit bevalt heel erg goed! StudentsPlus is een relatief dure dienst maar voor ons is het het tot nu toe meer dan waard. Het beviel onze zoon onder andere heel goed omdat de leeftijdskloof tussen student en leerling niet extreem groot is(onze zoon is 15 en werd geholpen door iemand van 19). Een vriendin van ons had hetzelfde probleem maar zit wat krapper bij kas dus kan niet heel veel uitgeven aan bijles. Haar dochter (16 jaar oud) heeft laatst een account gemaakt bij Mr Chadd om te kijken of dit wat voor haar was. Dit is een soort online huiswerkbegeleiding via een app, ook door studenten, en is een stuk betaalbaarder. Tot nu toe is ze hier ook heel tevreden over, dus misschien dat dit ook wel iets is?

Zeisterse

Zeisterse

25-10-2017 om 19:44

Bedankt!

Bedankt, Half a Twin, Pennestreek en Lin!
We hebben gisteravond een vrouw gemaild die vanmorgen terugmailde dat ze nog op vakantie is maar later iets laat weten. Maar Studentsplus wordt door veel mensen aangeraden, dus dat zou het ook goed kunnen worden.

En Pennestreek, inderdaad denk ik ook wel eens zoiets: misschien heeft hij wel zoiets (add, dyslexie), of een beetje. Hij schrijft ook lelijk.
Maar hij is wel heel erg lief

Uiteindelijk gaat het erom dat je kind wordt geholpen door iemand met enige ervaring. Dat kan iemand zijn in de buurt die je kent, maar ook via een bijlesinstituut.

-knip-



Het voordeel van iemand uit de buurt is natuurlijk dat je kind die persoon misschien al kent. Maar aan de andere kant... vreemde ogen dwingen.

Er is geen goed of fout, als er maar een goede klik is tussen docent en leerling!

Sanne-02 schreef op 27-02-2024 om 00:39:

Uiteindelijk gaat het erom dat je kind wordt geholpen door iemand met enige ervaring. Dat kan iemand zijn in de buurt die je kent, maar ook via een bijlesinstituut.

-quote aangepast-

Het voordeel van iemand uit de buurt is natuurlijk dat je kind die persoon misschien al kent. Maar aan de andere kant... vreemde ogen dwingen.

Er is geen goed of fout, als er maar een goede klik is tussen docent en leerling!

Reclame? Ik mag hopen dat dit kind na 7 jaar wel van de middelbare school af is.

Mentor en rt'er vragen wie er bijles kan geven. Mijn zoon is ook dramatisch in Duits en Frans maar hij weet dat hij hiervoor een 5 moet blijven staan gemiddeld en hij dan volgend jaar van Duits en Frans af is. Gelukkig is die optie er. Mijn dochter moest afstromen van 4 vwo maar 5 havo omdat zij echt geen wiskunde kon en na dramatisch les krijgen tijden corona jaren ging dat ook niets meer worden. Voor talen is gelukkig wel wat geregeld dus kijk of je daar gebruik van kan maken. 

Zeker is mijn zoon inmiddels van de middelbare school (hij is nu 20)! Ik was het (we hebben nu vaste nicknames dus ik kan niet weer dezelfde nemen helaas). Ik had beter naar het forum moeten luisteren en naar een bureau moeten gaan: die bijlesjuf was redelijk, maar ook wat raar. Het was al snel duidelijk dat ze niet veel ophad met mijn zoon. En ze kwam best vaak te laat, was vaak ziek etcetera, tot ze maar helemaal stopte met onze jongen. De bijles had te weinig geholpen (ook een aantal andere vakken bleven achter) en het jaar erop zat hij niet meer in 4 atheneum maar in 4 havo. Dat voelde wel wat als dubbel blijven zitten, niet leuk.
Havo ging verder goed en nu zit hij in het 3e jaar van het HBO. Het gaat in allerlei opzichten goed met hem. Hij blijft wat kenmerken hebben van zaken als ADD, maar we zijn na overleg bij een intelligentietest niet verder gegaan met onderzoek. 
Het blijft een bijzondere en onzettend lieve jongen, met talenten

Sanne-02 schreef op 27-02-2024 om 00:39:

Uiteindelijk gaat het erom dat je kind wordt geholpen door iemand met enige ervaring. Dat kan iemand zijn in de buurt die je kent, maar ook via een bijlesinstituut.

-knip-



Het voordeel van iemand uit de buurt is natuurlijk dat je kind die persoon misschien al kent. Maar aan de andere kant... vreemde ogen dwingen.

Er is geen goed of fout, als er maar een goede klik is tussen docent en leerling!

Ik ben het wel eens met Sanne dat een kind met bepaalde achterstand meer baat heeft met een persoon die gespecialiseerd is in trainingen. Ik was zeer te spreken over een training bij een huiswerkinstituut; goede oefenbladen en in klein groepje in het instituut. Het 12- jarige kind vond dat de dame aldaar beter kon uitleggen dan haar leerkrachten op school. Het groepsgevoel stimuleerde ook om goed op te letten; kind wilt het toch beter doen dan de anderen.

oeps, oud draadje. Net als dat oude draadje over bijles van Sofia.
Waarom worden deze oude draadjes weer aangehaald? Misschien beter sluiten?

Flanagan schreef op 28-02-2024 om 00:05:

oeps, oud draadje. Net als dat oude draadje over bijles van Sofia.
Waarom worden deze oude draadjes weer aangehaald? Misschien beter sluiten?

Omdat Sanne reclame kwam maken…

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.