Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Ans

Ans

16-06-2013 om 21:23

Iddink en borg

Uk lees in het forum alleen oude berichten uit 2010 en 11 over wel of niet borg betalen. Iddink vraagt of je borg wilt betalen en ik wil dat niet omdat ik een WA verzekering heb. Mocht mijn kind verkeerd met een boek omgaan dan heb ik toch een WA verzekering? Geldt hetzelfde voor de borg van de sleutel van het kluisje. Wat doen jullie met de borg?


Annet

Annet

19-06-2013 om 21:14

Hier van dijk

School van oudste had altijd al een eigen boekenfonds en dat is gewoon doorgegaan. Nog nooit borg hoeven betalen en ook nog nooit een boek hoeven vergoeden in vier jaar.
School van jongste (vanaf komend schooljaar) levert boeken via Van Dijk. Van dijk geeft aan dat de school bepaald heeft dat er een borg moet komen. Dat beslissen ze blijkbaar niet zelf.
Net de boeken besteld. Bij het onderwerp borg waren er twee keuzes:
Keuze 1: borg van 75 euro betalen, terug te ontvangen als kind geen boeken meer afneemt. Dus niet na een jaar. Keuze 2: geen borg betalen ondanks dat school en mr dat besloten hebben.
Eerste dacht ik: ik heb geen zin in gezeur, ik betaal gewoon. Maar jongste zat naast mij en vond dat we geen borg moesten betalen als dat niet per se moest. Slimme zoon dus we hebben het 'slechte' vakje ingevuld.
Ik vond het aangeven van beide keuzes wel netjes.
Overigens betaal ik ook de ouderbijdrage, brugklaskamp e.d. via Van Dijk. Die bedragen heeft de school vooraf aangekondigd.

bibi63

bibi63

20-06-2013 om 16:09

Hoe kom je daar nou bij miriam

"De scholen betalen de boeken uit hun eigen lumpsum budget. De overheid betaalt geen boekengeld. Omgekeerd: meer geld aan boekverkopers betalen scheelt de overheid geen geld. Het subsidiebedrag blijft hetzelfde ook al krijgen scholen de boeken gratis van een of andere firma."

Wat is dat nou voor onzin Miriam. Natúúrlijk betalen de scholen de boeken uit hun lumpsum budget. Maar dat budget is verhoogd toen de gratis schoolboeken een nieuwe wet werd (zie site ministerie van onderwijs). Ja logisch natuurlijk, hoe zouden scholen dat anders moeten betalen. M.a.w. de overheid betaalt die boeken middels hogere subsidie aan de scholen. Maar als scholen daar niet meer mee uitkomen, omdat men geen borg wil betalen en boekenboeren hun leenbedragen verhogen om risico's te compenseren (niet betalen van facturen, meer administratiekosten, meer afschrijvingskosten enz), dan kan dat 2 dingen betekenen: óf scholen moeten van hun lumpsum meer aan boeken besteden ten koste van andere zaken óf de overheid verhoogd de subsidie. Het moet érgens vandaan komen en uiteindelijk gaat dat altijd ten koste van iets anders.
Bibi

Daantje50+

Daantje50+

20-06-2013 om 17:48

Tja

Beetje handig inkopen en werkboeken meerdere jaren gebruiken. Dat drukt de kosten al.
Ik heb drie scholen bij dezelfde boekhandelaar. Twee van de drie vragen geen borg. Wonderlijk toch?

Gebruik van andere leermiddelen is zonder risico, vermoed ik. Ik ken geen sportborg, geen notebookborg of gereedschappenborg.

Een boekhandelaar met een stevig monopoliepositie is niet in staat om een rekening te sturen voor een kapot boek van 4 euro tweedehandswaarde. Vreemder en vreemder..

Onzin

Bibi, je hebt ongelijk. Het betalen van borg heeft geen positieve invloed op de kostenbeheersing van boeken, overheidssubsidie of lumpsum.
Vooral: er is geen sprake van communicerende vaten tussen het schoolbudget en de overheidssubsidie. Als scholen tekort komen, dan gaan ze failliet. De overheid gaat niet extra bijpassen.
Zeker niet bij de boeken. Vooral ook niet omdat allang bekend is dat dat gedoe met die boeken veel goedkoper kan. Scholen doen dat niet. De scholen, althans de mensen die erover beslissen, hebben er kennelijk geen belang bij om de boekenkosten zo laag mogelijk te houden.
Groet,
Miriam Lavell

bibi63

bibi63

20-06-2013 om 21:49

Het zal wel

Uiteraard heb ik geen inzicht in de schoolboekenhandel. Daar ga ik geen mening over vormen en eigenlijk moeten jullie dat ook niet doen. In de tijd (kort geleden) dat wij zelf moesten zorgen en betalen voor de boeken, waren we net zo goed afhankelijk van de leverende partijen. Je kon kiezen voor nieuw (en dan doorverkopen) of gebruikt en waarschijnlijk ook verschillende aanbieders. In ieder geval een zaak waar wij als ouders enig invloed op hadden in de zin van er veel tijd in besteden de beste keuze te maken of gewoon lukraak bij de meest gangbare zaak bestellen. Nu ligt dat bij school. Voor ons gratis (ja, ik weet het, de borg is een doorn in het oog), maar nu verwachten we van school dat zij ook tijd en energie én kunde enz enz leggen in de beste deal. Oke, best, het is maar net waarvan je vindt waar school hun energie, kunde en geld insteken. Ieder z'n mening en principe. Voor mij blijft het feit dat ik niet voor schoolboeken hoef te betalen een fijn situatie vind en ik ga niet wakker liggen over principes en over een enkele euro rentederving. Mijn aandachtspunt ligt bij ander zaken mbt school, zaken die belangrijk zijn voor mijn kind: welbevinden, mogelijkheden, begeleiding, goede lessen enz enz. Het zal wel een kwestie van principes zijn (principieel gelijk of niet), maar daar heb ik niet zoveel mee.
Bibi

Dat is alles

Jemig Bibi. Heb je toch wel erg veel woorden, discussie en omweg nodig om te zeggen wat Vic al veel eerder zei.("En ik heb wel betaald hoor, omdat ik geen zin heb om er energie in te steken, maar het klopt dus niet." )
En dat is het. Het klopt niet. Dat is alles.
Overigens is dit "maar nu verwachten we van school dat zij ook tijd en energie én kunde enz enz leggen in de beste deal" een verwachting die 1:1 hoort bij het recht dat scholen hebben om zelf hun methodes te kiezen (ze mogen ze ook zelf maken). Dat recht willen scholen onder geen beding kwijt (art 23 Grondwet).
Bij rechten horen plichten. Dat geldt voor iedereen, ook voor scholen.
Groet,
Miriam Lavell

bibi63

bibi63

20-06-2013 om 23:55

Klopt miriam

Het gaat verder nergens over...
Maar de oorspronkelijke posting ging over de wa verz en dat was waar ik in eerste instantie op reageerde. En toen ontstond er een discussie.
Overigens vind ik wel dat grote schoolbesturen de mensen hebben om te onderhandelen, te shoppen enz, maar in kleiner verband en volledig zelfstandige scholen ligt het toch anders m.i.
Bibi

Geen borg

Jaren geleden heb ik, ook naar aanleiding van deze discussie, een brief gestuurd naar de rector. De borg hoef ik sinds dien niet te betalen. Dit staat voor mij los van goede lessen, begeleiding etc. Als de boeken niet in goede staat zijn, sturen ze maar een rekening.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.