Home » Forum » Ouders en school » Informatieavond bij hbo voor ouders eerstejaars

Informatieavond bij HBO voor ouders eerstejaars

22 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Kareltje
Informatieavond bij HBO voor ouders eerstejaars

Mijn dochter is dit jaar op het hbo begonnen en nu is er een uitnodiging gekomen voor een informatieavond, alleen voor de ouders.
Na een paar vriendinnen gevraagd te hebben of dat bij hun kinderen ook zo was, gooi ik het hier maar in een grotere groep.
Kennen jullie die informatieavonden ook bij jullie studerende kinderen op het hbo?

Tango
Hier wel op MBO

Een ouderavond, de leerlingen/studenten mogen meekomen, maar hoeft niet.
Ik kan me dus voorstellen dat het op HBO ook gebeurt.

hbodocent
bij ons

Wij hebben elk jaar een open avond voor ouders van eerstejaars. De avonden worden druk bezocht. De meeste ouders komen met hun kind. Ik ken het zelf niet uit de tijd dat ik naar het hbo ging. Ik zou het zelf betuttelend hebben gevonden: dat doe je toch niet meer als je 18 bent!
Maar het pakt hier en nu positief uit. Ouderbetrokkenheid is belangrijk, zelfs op afstand bij volwassen studenten. En wie niet wil die komt niet natuurlijk ;-)

Triva
Hier

(Leiden) niet.

vlinder72
HBOdocent

Zou het ook niet komen omdat studenten steeds jonger worden? Mijn zoon is 16 jaar als hij dit jaar slaagt voor de Havo. Als hij in september begint is hij nog geen 17 jaar. Een vriend van hem idem.

Zo vreemd is het dan niet om nog een bijeenkomst te hebben waarbij ouders ook nog wat informatie krijgen.

Angela67
Windesheim

Zwolle niet.
Gr Angela

AnneJ
Hier niet

Deze week ga ik voor het eerst naar de HBO-opleiding van zoon vanwege de diplomauitreiking.:-)
Terwijl ik altijd juist heel veel betrokken was bij basisonderwijs en voortgezet onderwijs was maar het lukte zoon van het begin af aan geheel zelfstandig.

Bij het uitstapje van dochter naar het MBO was er inderdaad een, gecombineerde, informatiemiddag voor ouders en jongeren.

Triva
En nee

Ook geen behoefte aan. Ze worden ook niet steeds jonger, misschien gemiideld maar dat maakt niet uit. Ik vind dat als je 8 jaar basisschool en vijf jaar havo hebt gehad je niet meer nodig moet hebben dat je ouders meegaan op een info avond. Stuur de ouders desnoods de info toe.

Pennestreek
Nog niet zover

Maar als het goed is gaat zoon volgend jaar naar een HBO. Is dan (ruim) 19. Maar ik denk dat ik dan zo'n avond toch wel prettig vind. Niks betuttelend, ik ben geïnteresseerd in waar mijn zoon dan zijn dagen doorbrengt.

Bovendien, niet alle kinderen/jong volwassenen die naar het HBO gaan kunnen (al) geheel zelfstandig studeren/leven. En als jouw kind dat wel kan, het is geen verplichting natuurlijk. Sowieso vind ik dat de info (op papier, via de site of via mails) uitgebreid en helder mag zijn. Omdat ik denk dat zoon ook dan nog wel ondersteuning van ons nodig heeft. In ieder geval wil ik bij kunnen sturen indien gewenst.

Josien
hier niet

Dochter heeft de HBO in Utrecht al afgerond, daar ben ik nog nooit op ouderavond geweest, wel eens op verzoek van dochter komen kijken naar iets wat ze gemaakt hadden. Zoon heeft HBO in Utrecht gedaan, maar daar van herken ik het ook niet. Ander zoon zit nu op het HBO in Amsterdam maar (tot nu toe) ook nog geen uitnodiging gekregen.

Maartje
Rotterdam

Kind van bijna 17 dat nu in het eerstejaars zit van het HBO. Nog geen uitnodiging ontvangen. Ik zou het wel leuk vinden, maar in 'mijn tijd' was daar ook geen sprake van.

Picasso
En hier

Ook een bijna 17-jarige op het HBO in Rotterdam en geen ouderavond. Ik ben wel meegeweest naar een informatieavond van de hogeschool voor studenten met een functiebeperking. Van te voren even gevraagd of ouders ook welkom waren en dat was zo. Ik heb het gebouw waar dochter nu zit tijdens de open dag uitgebreid gezien dus heb ook geen behoefte aan een ouderavond.

Triva
pennestreek

Wat zou je daar dan willen horen wat je niet op papier/site kunt vinden? (serieuze vraag)

(het gaat hier om een infoavond, geen open dag ofzo)

Biebel
Ook geen avond

Ook Rotterdam - en student heeft de avond waar Picasso het over heeft gemist. Te laat voor de trein. Tsja, ze zullen weten dat hij een IADH kind is met een functiebeperking;-)

Maar goed. Ook geen ouderavond dus,en ik denk dat ik ook raar zou staan te kijken als het er wel was. Sterker nog, het betreffende kind zou het bestaan ervan waarschijnlijk voor ons verzwijgen omdat hij vindt dat zijn hbo iets voor hem is, niet voor zijn ouders.
Gelijktijdig, toen het vorig jaar met hetzelfde kind even helemaal mis ging, nam zijn toenmalige hbo-docent wel contact met me op, om me te vertellen dat ze zich zorgen maakte. De SLB-er meldde toen "dat hij normaal nooit met ouders praatte, maar het in dit geval van zichzelf toch echt moest doen". En dat hij er dus wel een beetje onwennig in was. Dat stelden we toen erg op prijs, maar hoop ik dit keer niet meer mee te maken.

Kern van het verhaal: ik wil eigenlijk alleen de school zien als ze hun diploma halen, en - indien gewenst - in de aanloop naar de studiekeuze. En hoop er als ouder verder niet bij nodig te zijn, anders dan met eten, was, soms een goed gesprek en af en toe een kritische blik op taal in een verslag;-)

Picasso
Biebel

Hij heeft weinig gemist aan de bijeenkomst ;-) Kwam neer op: maak een afspraak met je decaan. En er waren wat sprekers die studeren/hebben gestudeerd met een functiebeperking.

braam
nee

Ik ken het niet. Hbo studenten van soms nog maar 16 worden hier echt als zelfstandige volwassenen beschouwd, dat vind ik nog steeds best apart. Als ouder krijg je echt geen informatie meer, ook niet als je er specifiek om vraagt.

Maar een algemene info-avond, dat vind ik wel weer het andere uiterste. Is het van de hele school of van de opleiding? Dat laatste lijkt me op zich wel leuk, een beeld krijgen van de docenten en de vakken. Maar ik zie me daar nog steeds niet een eind voor reizen. Is het misschien een bijzonder soort hbo-opleiding? Voor een opleiding waar veel voor naar het buitenland gereisd wordt, of een nieuw onderwijsconcept ofzo?

Zeetakje
Hier ook geen info, maar...

Hier ook geen informatieavond en verder 0,0% informatie.

Wel heel makkelijk benaderbaar en meedenkend toen ons kind ernstig ziek werd en er veel geregeld moest worden i.v.m. onvermijdelijke studievertraging. De betrokkenheid en energie die het hbo erin gestopt heeft om de vertraging zoveel mogelijk te beperken heeft ons blij verrast.

Dus geen info, maar zeker goed bereikbaar en bereidwillig als je als ouder zelf even niet weet hoe het verder moet.

zebra
hier wel

een informatie avond voor de ouders van eerstejaars studenten. Mijn man kon niet mee dus zijn mijn zoon en ik samen gegaan. Afgelopen voorjaar met ons drieën een voorlichtingsavond bezocht ivm buitenlandse stages en minoren. En ook bij de propedeuse uitreiking wordt er op de aanwezigheid van ouders gerekend.

Enga
Licht OT

Toen oudste wist naar welke uni ze zou gaan(waar ze wel alleen naar toe was gegaan met open dagen) vonden man en ik het wel heel leuk/interessant om te zien waar ze terecht zou komen. We zijn daarna dan ook naar de laatste open dag gegaan en dat was erg leuk. Veel info gekregen wat ze aan lessen zouden krijgen en ook info voor op kamers gaande studenten. Gezellig dagje van gemaakt met ons tweeën. Ook de jaren daarna was dat leuk als oudste iets vertelde, hadden we beeld bij hetgeen ze vertelde.

Jutta
Ouderdag

Het is niet helemaal hetzelfde als een informatie avond die door de opleiding zelf verzorgd wordt, maar de studievereniging van oudste heeft wel elk jaar een ouderdag. Ouders krijgen college en mogen allerlei proefjes doen (scheikunde, uni). Wij zijn daar wel naartoe geweest. Was toch wel erg leuk, ook al was de inhoud een ver-van-mijn-bedshow.

Nietnu
Fontys

Een kort inleidend praatje van een docent en verder een avond opgezet en verzorgd door de studenten. Het gaf ze de mogelijkheid om ouders, nu ze begonnen waren, te laten zien waar ze thuis over vertellen. We kregen zo een beter beeld dan alleen van de open dagen.
Het was zeker niet bedoeld om ouders bijv. te informeren over begeleiding van hun kind in de studie.

Flanagan
Zelfs op een universiteit

Op een mbo werden de ouders uitgenodigd voor een infoavond. De aanwezigheid werd zeer op prijs gesteld; wie niet kon, werd verzocht zich af te melden. Er kwamen heel wat ouders.
De universiteit organiseerde ook een infodag waarbij ‘s avonds ouders van harte welkom waren. Ik kreeg een mailtje van kind dat de ouders van medestudenten niet kwamen en ik ook thuis kon blijven.
Maar er was ook op de universiteit ruimte gecreëerd voor een ontmoeting met de ouders van de eerstejaars-studenten.