
skik
06-10-2014 om 23:32
IQ versus prestaties
Er is iets waar ik al tijden mijn hoofd over breek. Mijn zoons zitten in een (ex)Leonardoklas. Er zitten een paar kinderen die onvoorstelbaar lage resultaten halen. Kinderen met een IQ boven de 145 maar met D's en E's op de cito's, matige resultaten op methodetoetsen en entreescores onder het 20e percentiel. Het zijn kinderen zonder diagnoses als dyslexie, adhd e.d. Ik vraag me af hoe dat kan.
Wat ik hier op het forum vaak lees is dat intelligente kinderen vaak 'te moeilijk' denken. Dat kan ik me best voorstellen, citovragen (vooral bij begrijpend lezen of redactiesommen) zijn vaak voor velerlei uitleg vatbaar, of kinderen denken dat bepaalde antwoorden té voor de hand liggend zijn. Maar dan nog. Een percentiel van 4? Gewone reken- of spellingsvragen zijn toch wel éénduidig? En bij een WISC zijn toch ook wel multi-interpretabele vragen? Op die test hebben ze wel heel hoog gescoord.
In een gevarieerde klas kan het natuurlijk zo zijn dat een kind waarvan het IQ niet bekend is, niet gezien wordt en onderpresteert. En ook adaptief onderwijs is geen garantie voor passende scores. Hoewel van het passend onderwijs vanwege (geld)problemen niet veel meer over is, weet school in elk geval welk vlees ze in de kuip hebben en dat hele zwakke resultaten niet representatief zouden moeten zijn.
Het kan natuurlijk ook een algeheel gebrek aan uitdaging zijn. Niet alleen de lessen, maar ook een citotoets. Maar een IQ-test is toch ook niet superboeiend, zeker niet bij de eerste vragen? Het gaat overigens over kinderen in groep 7 en 8, bij wie het belang van citotoetsen wel bekend is.
Mijn vraag is dus of iemand enig idee heeft hoe het kan dat een kind ontzettend hoog scoort op een IQ-test maar ook met redelijk gunstige omstandigheden zo ontzettend laag op cito's en methodetoetsen. Ik heb het er vaak over met hun ouders en net als hen kan ik er mijn hoofd breken over hoe dit kan en vooral hoe dit te veranderen.
skik

MoederVan3
05-11-2014 om 12:46
Bottomline
Dat is volgens mij "the bottomline". Ook HB kinderen moeten gewoon door de saaie stof heen en oefenen. En dat kan gecompact en verrijkt, maar al die basisstof moet wel aangeboden en geoefend worden en ik heb het idee nadat ik jarenlang op OO discussies over dit onderwerp heb gevolgd dat dit nog wel eens vergeten wordt door HB-ouders. Als HB-Jan zegt dat iets saai is, dan moet er gelijk ingegrepen worden, want tja HB-Jan mocht toch eens afknappen en gaan onderpresteren en als HB-Jan met een slechte CITO thuis komt, dan wordt de oorzaak niet gezocht in het feit dat Jan wat hiaten heeft opgelopen, maar dan ligt het aan de vraagstelling of dat de CITO-toets te weinig uitdagend is.
Alledrie de kinderen klaagde met regelmaat dat lesstof saai was, zelfs mijn zeer brave middelste en elke keer had dat klagen een andere betekenis.
En ja, ik ontken niet dat er HB-ers met problemen zijn en dat ons onderwijs nu eenmaal afgestemd is op de middelmaat. Maar dat is niet de oorzaak van alle HB-problemen.

Linda K
05-11-2014 om 17:13
MoederVan3
Ik lees weliswaar niet heel veel op OO, maar ik heb eerder de indruk dat er veel scholen zijn die ervan uitgaan dat HB-kinderen helderziend zijn. Het is leuk als je het reguliere rekenen tot een half uurtje per week beperkt, maar er zijn genoeg kinderen die op die manier hiaten oplopen doordat ze de boel wel snappen maar niet automatiseren.
Mijn jongste heeft twee jaar op een Leonardoschool gezeten waar inderdaad heel weinig aan de basisstof werd gedaan. Dat wat voor hem juist een verademing aangezien hij al door de stof heen was, maar voor sommige klasgenoten gingen de scores omlaag. School heeft toen zelf moeten vaststellen dat er meer tijd besteed moest worden aan sommen automatiseren, spellingsregels en strategieën bij bijv. begrijpend lezen.
Persoonlijk heb ik altijd pas ingegrepen als een kind depressief was (of dreigde te worden) en zijn eigen pogingen de situatie te verbeteren geen effect hadden.
School is voor ieder kind saai. Of het nu te makkelijk, te moeilijk of gewoon saai is.

MoederVan3
05-11-2014 om 20:59
Linda
Wij zijn het met elkaar eens dat er problemen bij HB-kinderen ontstaan door een gebrek aan basis-vaardigheden, omdat daar te weinig aandacht voor is in het HB-onderwijs. En het kan heel goed dat dit meer uit de school dan de ouders komt. Ik heb echter zelf geen HB-kinderen (denk ik) en ik reageer op wat ik in mijn kennissenkring zie gebeuren en wat ik hier lees.
Lees de hele draad maar door, er wordt uitgebreid ingegaan op ingewikkeld denken en tuurlijk maakt een HB-er daardoor wel eens onnodige fouten, maar dat is het verschil tussen een 9 en 10 en niet tussen een CITO-A en een CITO-C. Toch heb ik die theorie al zo vaak gehoord en gelezen. Als een HB-er geen A (tegenwoordig is dat geloof ik een I) haalt dan moet je serieus gaan kijken of er hiaten zijn of andere leerproblemen. En pas als die er niet zijn moet je aan andere problemen gaan denken zoals onderpresteren.

Loes3
14-11-2014 om 22:28
Update
Impliceert dat niet ook dat er op school niet genoeg wordt geoefend?
Loes
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.