Home » Forum » Ouders en school » Kamerhuur amsterdam

Kamerhuur Amsterdam?

13 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
maan.
Kamerhuur Amsterdam?

Dochter wil volgend jaar haar master in Amsterdam gaan doen. Hiervoor zou zij graag op kamers willen daar in de buurt echter ze ziet door de bomen het bos ff niet. Er zijn diverse kamerverhuurders waar je (tegen betaling) kunt inschrijven maar welke te kiezen? Het is zoveel onoverzichtelijker dan Rotterdam...

Iemand tips/ervaringen? Bij voorbaat dank!

AnneJ
Inschrijven bij Woningnet

https://www.woningnetregioamsterdam.nl/Inschrijven.
Inschrijven kost 50,- euro, dat wordt jaarlijks voor 8,- euro verlengd.

Soms ineens een korte inschrijfduur als er iets aan nieuwbouw of renovatie opgeleverd wordt. Minder ontmoedigend dan je verwacht en veel studenten blijven na afloop in hun studentenstad wonen en dan heb je een kans vanwege de inschrijfduur.

https://www.kamertje.nl/huren/kamers-te-huur/amsterdam
https://kamernet.nl/huren/kamer-amsterdam

Maar denk goed na, het makkelijkste is vaak toch via via.

En informeer bij de betreffende universiteit of ze tips of mogelijkheden hebben. Of een toegankelijke site voor interne advertenties. Van personeel bijvoorbeeld.

nicolette
volgens dochter

Volgens dochter facebookgroepen en via duwo. Die laatste beheert oa Uilenstede. Voor een bepaald gedeelte van het jaar geldt wel postcodebeleid en een bepaald gedeelte van het jaar VU-student. En een bepaald gedeelte van het jaar gelden die regels niet, behalve dat je ingeshreven moet staan bij een onderwijsinstelling maar als je dochter een master volgt, zal dat zeker het geval zijn.

Dymo
kans

Amsterdam is een drama. Dochter heeft pas halverwege het tweede jaar een kamer gekregen via Duwo. Op Uilenstede geldt aan het begin van het studiejaar een voorrangsregeling voor eerstejaars die van ver komen (wij wonen net binnen die cirkel dus dat gold niet voor dochter), verder is het hospiteren. Dochter is niet het type feestbeest en zag iedere keer de kamers aan haar neus voorbij gaan. Nu woont ze in een wat kleiner studentencomplex in nieuw west, waar toewijzing gewoon op volgorde van inschrijving gaat.
Via via zijn er wel kamers beschikbaar, maar dat zijn vaak erg prijzige toestanden. Ik zie wekelijks berichtjes op Facebook voorbij komen waarin Anne-Fleur, Marie-Claire en Frederique een vierde huisgenootje zoeken dat van wijntjes drinken houdt en 695 euro wil betalen voor een kamer van 6 vierkante meter. Daar moet je maar net het geld voor hebben. En zin in hebben :-)

Tamar
Haha

die namen...

nicolette
altijd weer die feestbeesten

Heel vaak in dit soort draadjes wordt opgevoerd dat je een feestbeest moet zijn, wil je met hospiteren aangenomen worden. Mijn dochter is geen feestbeest, heeft een aantal keren gehospiteerd op Uilenstede en toch een plekje gevonden op een afdeling waar ook geen echte doorsnee feetsbeesten worden en voor haar ex geldt hetzelfde. Wat zij zegt over hospiteren, nu ze het aan beide kanten heeft meegemaakt is, is dat je jezelf moet zijn en dat je moet proberen te praten met bewoners maar niet de hele tijd aan het woord moet zijn. Handig kan zijn dat je vooraf wat vragen verzint als eten jullie samen, drinken jullie koffie samen , wordt er gerookt etc of wat meer persoonlijke vragen als wat studeert iedereen. Ze heeft wel eens mensen gehad die de hele hospitatie niks hebben gezegd en die wordt het inderdaad niet want ze hebben dan geen beeld van die persoon. En ze hebben wel eens iemand gehad die alleen maar zat te klagen over de vliegtuigen die overkwamen enover het rookbeleid iin dat huis en dat is natuurlijk ook geen goede binnenkomer. Iemand die zich anders voordoet dan die persoon is, daar wordt ook doorheen geprikt.
Ik denk dat inderdaad niet iedere eenheid geschikt is voor iedereen en dat het ook even zoeken is naar mensen die wat meer bij je passen.
Ik vind dat je erg chargeert, Dymo, waarmee ik niet wil zeggen niet dat het vinden van een betaalbare kamer erg gemakkelijk is in Amsterdam.

Dymo
tuurlijk!

Tuurlijk chargeer ik. Als je je kind anderhalf jaar moeite heb zien doen om een kamer te vinden en die gaan altijd naar óf de eerstejaars die te ver weg wonen, óf de feestbeesten, óf de roeiers (er was een afdeling waar ze alleen maar roeiers wilden), óf de rijke kindjes (in de door pappie gekochte grachtenpandjes) dan ga je vanzelf chargeren. Dochter is zelfs een keer afgewezen omdat ze geneeskunde studeert. De popi van de afdeling had dat zelf graag gewild maar was niet aangenomen (hoorde dochter later van een andere bewoner).
Dochter is het type 'gewoon meisje'. Geen feestbeest, geen kakker, geen echte nerd, gewoon een meisje met een paar leuke vriendinnen en een lief vriendje. Valt niet op tussen de gemiddeld 20 mensen die komen hospiteren. Ze durft best te praten en vragen te stellen, ze is aardig en geïnteresseerd, maar ze valt gewoon echt niet op. Op aanraden van iemand heeft ze steeds na iedere hospitatie gevraagd waarom zij het niet was geworden en wat ze de volgende keer beter kon doen, maar er was nooit iets wat ze fout deed. Ze werd gewoon nooit gekozen. Haar vriendje, zelfde type, heeft ook eindeloos moeten hospiteren (andere stad) om uiteindelijk een plekje te vinden. Ik vind het geen best systeem. Waar dochter nu woont wonen heel veel mensen zoals zij, die ook hebben moeten wachten om iets toegewezen te krijgen omdat hospiteren niet lukte. Allemaal leuke gewone studenten. Ze hebben het super gezellig, ook al hebben ze elkaar niet uitgekozen.
Heeeeeel lang geleden heb ik zelf op Uilenstede gewoond en toen werd je gewoon ingedeeld. Leer je tenminste ook omgaan met mensen die je misschien niet zelf gekozen zou hebben.

Triva
Geen feestbeest

Als die niet-feestbeesten daar nu eens van leren en zelf later niemand aannemen die zich als feestbeest presenteert is het probleem snel afgelopen. Feestbeesten bij feestbeesten en serieuze studenten bij serieuze studenten..

Iemand nog een tip voor nijmegen van februari tot de zomer?

mary
dat is zo

Triva "Feestbeesten bij feestbeesten en serieuze studenten bij serieuze studenten.." Dat is denk ik zo of een mengeling.
En Dymo, mijn dochter was wel blij met het postcodevoorkeurbeleid. Zonder kamer had ze niet met de studie die ze volgt, kunnen beginnen maar ik snap wel dat daar door anderen anders tegenaan gekeken wordt. Maar dat zijn de regelsvan Duwo. Het gaat bijvoorbeeld ook om eerstejaars/masters van de VU en die van de UvA en de hogeschool vissen ook achter het net. Blijft wel dat ik dat hospiteren ook een vervelend iets vindt en mijn dochter ook. Zij heeft het ook zeker niet cadeau gekregen.

mary
woordje vergeten

Dat is denk ik AL zo

Dymo
Mary

Dat postcodebeleid vind ik ook prima hoor, anders kunnen sommige studenten inderdaad niet aan hun studie beginnen. Maar ga dan vanaf november gewoon op datum van inschrijving de vrije kamers verdelen. Kindertjes van rijke pappies mogen wat mij betreft zelf kiezen wie ze in hun grachtenpandje erbij willen, maar woningen van Duwo zouden gewoon eerlijk moeten worden toegewezen. Ik kan sowieso niet zo goed tegen kliekjes waar anderen niet bij mogen horen. En die veekeuring die hospiteren met zich meebrengt. Dochter kon na een paar keer precies zien wie er gekozen zou gaan worden.

Sas
Triva

Misschien weet ik iets voor je zoon in Nijmegen. Wel bij iemand in huis, geen studentenhuis of zo.
Als je interesse hebt, dan kan ik je mailen :-)

Triva
Sas

Prima. pelle-oo@quicknet.nl werkt hopenlijk nog?