Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
mamma

mamma

05-04-2019 om 15:57

Kleine meid 4 jaar met ASS moet naar een nieuwe school in Almere maar WAAR?

Halloo Allemaal,

Wij zijn een gezin van 4 met 2 jonge meiden waarvan de oudste een diagnose heeft gehad van ASS. Wij zijn er vroeg bij geweest en we zijn van de VVE doorgestroomd naar het Kabouterhuis in Amsterdam waar zij de diagnose ASS heeft gekregen en waar wij dus het Advies Kentalis hebben gekregen i.v.m. met haar taal problematiek.

Probleem alleen echter zij kunnen haar niet meer verder begeleiden gezien haar Autisme in de "weg zit" van haar taalontwikkeling en dus moeten wij op zoek naar een passende school voor onze dochter. Maar dan komt de vraag Waar? Ik heb o.a. gehad :

- de Bombardon
- de Klimop
- de Nautulis SO

etc. En het is mij niet geheel duidelijk welke nou echt de specialisme heeft in Autisme. Kentalis zou dit ook hebben maar blijkbaar dus niet. Heeft iemand een idee ? Ik krijg van Nautulis wel hele nare reviews, dus dat baart mij wel wat zorgen gelukkig heb ik als moeder zelf te beoordelen wat het beste zou kunnen zijn voor mijn dochter. Maar toch vroeg ik mij af of er andere ouders zijn met ook een kind of kinderen met Autisme welke de beste school is in Almere? En welke ervaringen zij hebben met de verschillende scholen dat zou namelijk veel schelen. Mede omdat ik voor haar het beste wil natuurlijk.

Onderwijsconsulenten

https://www.onderwijsconsulenten.nl/

Misschien kun je hier advies vragen. Ik heb er indertijd veel aan gehad (niet in Almere weliswaar) want zij kennen de sociale kaart, de scholen, maar ook de gevoeligheden en kwesties. Ze kunnen je mogelijk argumenten geven waarop je kunt kiezen.

Voor mij is het al weer een tijdje geleden dus het landschap is inmiddels wel veranderd.

https://www.passendonderwijs-almere.nl/contact/

Deze kwam ik ook tegen. Het is van het samenwerkingsverband dus vooral geredigeerd vanuit de scholen. Onderwijsconsumenten zijn onafhankelijker.

Misschien de tweede link even lezen en dan met vragen naar onderwijsconsulenten?

Vergaarbak

Je ziet het al aan de link van Almere. Er is geen speciaal onderwijs voor kinderen met autisme maar dat valt onder cluster 4: Cluster 4: kinderen met psychische stoornissen en gedragsproblemen.

Kinderen met autisme kunnen slecht tegen chaos en onverwachte zaken. Ze zijn vaak ook te naief om met sociaal meer vaardige kinderen naar school te gaan en laten zich de kaas van het brood eten of leren slecht gedrag aan. Leerkrachten zijn niet goed in staat om het autisme te herkennen en maken gebruik van algemene straffende en belonende maatregelen die bij kinderen met autisme juist averechts kunnen werken.
Samen met kinderen met andere problemen kan je dan soms juist verder in de problemen helpen.
Heel erg vervelend dat er geen apart onderwijs is voor kinderen met autisme.

Tango

Tango

05-04-2019 om 20:08

Kabouterhuis

Ik zou de vraag terugleggen bij het Kabouterhuis. Zij hebben jullie blijkbaar onterecht ergens naar toe gestuurd, al vraag ik mij af waarom Kentalis de gewenste hulp niet kan geven. Volgens mij hebben zij dit wel in hun pakket. Zij hebben ook scholen maar niet in Almere volgens mij. Misschien kan Kabouterhuis het gesprek met Kentalis aangaan.

Ik vond nog wel de Dukdalf, een reguliere basisschool met een structuurklas. Er staat alleen niet genoemd voor welke leeftijd deze is. Zou je nog kunnen informeren.

En verder vraag ik me af of je je kindje nu al binnen het SO moet plaatsen. Wat is precies de problematiek? Zou ze binnen regulier onderwijs echt niet mee kunnen draaien met ondersteuning vanuit bijv. cluster 2?
Ik vind 4 jaar daarnaast ongelooflijk jong om de diagnose ASS te geven.

Thisbe

Thisbe

05-04-2019 om 23:18

Kentalis

kan wel zorg verlenen als het autisme zich primair in de taal uit, maar dat is kennelijk niet het geval.

Nautilus

Is toch voor kinderen met autisme of vergelijkbare problematiek?
Ik zag SO staan in je post en dacht meteen: die moet vergelijkbaar zijn met het SO hier.
Op de site van Nautilus staat nl. wel dat ze voor kinderen met autisme zijn.

mamma

mamma

01-05-2019 om 10:33

Kleine meid 4 jaar met ASS moet naar een nieuwe school in Almere

Ik dank iedereen voor de reacties, heel fijn, probleem echter we zijn nu een maand bezig om alleen maar een afspraak te maken je gaat van :

- de consultatie buro naar passend onderwijs en die stuurt je weer naar google want ja je kan het beste de scholen zelf bellen
- dus bel je de scholen zelf en je krijgt :

- geen terugkoppeling
- geen mail/telefoon terug
- geen reactie

En ondertussen blijf je bellen en mailen en bellen en mailen het schiet echt niet op!!

Aanmelden

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/basisonderwijs/vraag-en-antwoord/mag-een-basisschool-mijn-kind-weigeren

Om binnen te komen bij een school vraag je een inschrijfformulier en je meldt je kind aan. Dan hoor je van de school of het aangenomen wordt.
Ik zou hier toch een onderwijsconsulent inschakelen.
En inderdaad koppel dit terug met het Kabouterhuis mogelijk dat iemand daar nog een tip heeft of iemand in Almere kent waar je terecht kunt.
Als je geen reactie krijgt bel of schrijf je weer, je wacht niet te lang.
Blijf vriendelijk en beleefd maar zet door.

Leerplicht

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/leerplicht/leerplicht-en-kwalificatieplicht
Je kind kan nu met vier jaar naar school maar je kunt er ook voor kiezen om haar later te laten beginnen. Het is pas vanaf 5 jaar verplicht.
Dan heb je de tijd om rustig rond te kijken.
Tenzij je moet werken, dan zou ik een gastouderbureau in schakelen.

Bo

Bo

01-05-2019 om 14:04

Kentalis

Is echt gericht op spraak-taal problematiek, waarbij autisme niet de achterliggende oorzaak mag zijn. Heel raar dat je zo’n advies krijgt. Ik zou de vraag daar nogmaals neerleggen en ook de revalidatiearts zou je hierin moeten kunnen adviseren. Verder gewoon overal een afspraak maken en gaan kijken. Iemand hier kan wel een goede ervaring hebben, maar jouw dochter heeft wellicht heel wat anders nodig.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.