Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Maison

Maison

02-01-2020 om 19:16

Niet zindelijk 5 jaar en dan ??

Hi lieve forum genoten,

Mijn dochtertje is momenteel 4,5 jaar.
Vanaf geboorte af aan is het een zorgenkindje .

Cognitief is ze leeftijd adequaat , en kan naar een reguliere school.
Helaas werd zij maar niet zindelijk..... uiteindelijk werd zij in september zindelijk (plas zindelijk,poepen is een probleem zijn ook met darmspoelingen bezig oa ) en kon zij in oktober beginnen .
Helaas eind oktober werd zij van school gestuurd omdat ze elke keer plas ongelukken had en soms poep.

Uiteindelijk een groot gesprek met school gehad en zou zijn nu in januari 2 dagen per week beginnen ..... in de tussen tijd is ze weer plas zindelijk geworden !! En geen poep ongelukken ivm darmspoelen .

Nu is ze helaas sinds 17 december niet meer zindelijk......

Help wat nu ???
Ze mag nu dus ook niet naar school...... nu hebben we nog een half jaar voor ze leerplichtig is , maar wat als in het ergste geval ze met 5 nog niet zindelijk is wat dan ???? Iemand ervaring ??

Geen paniek

De school moet een oplossing zoeken en vinden. De school heeft zorgplicht. Dus als je dochter echt niet op deze school kan blijven, dan moet de school voor iets anders zorgen.
Wat het alternatief zal zijn weten we niet, want dat verschilt per samenwerkingsverband en per gemeente.
Vaak wordt er voor een medisch kinderdagverblijf gekozen, maar plaatsing op een sbo of so school die voorzieningen heeft voor onzindelijke kinderen kan ook.
Dat zal een tijdelijke oplossing zijn totdat ze wel zindelijk is.
Het onderwijs dat je dochter gaat krijgen moet aansluiten bij haar cognitieve niveau. Dat kan ook op een school voor speciaal onderwijs.

Bo

Bo

02-01-2020 om 21:26

denk in oplossingen

Wat een onzin dat een niet-zindelijk kind wat verder niks mankeert naar (veel duurder) speciaal onderwijs zou moeten gaan. (De opmerking 'onzin' is niet naar jouw persoonlijk Miriam, maar gericht op de regels als het zo zou zijn).

Er moeten toch afspraken te maken zijn:
1 - kan je zelf naar school om haar zo nodig te verschonen
2 - kan je een overblijfmoeder vragen om haar (tegen een kleine vergoeding) te verschonen
3 - leer je kind zichzelf bij plasongelukjes te verschonen. Zorg dat ze makkelijke kleren aan heeft. Een kind van 5 moet dit best kunnen.

De dochter van mijn vriendin heeft dit ook lang gehad en had al snel geleerd zichzelf van een schone onderbroek en kleren te voorzien. Poep is een ander verhaal...

Sillie

Sillie

02-01-2020 om 21:33

Kinderarts

Misschien ten overvloede?

Hrn je al eens gedacht om een gespecialiseerde kinderarts te raadplegen?

Met onze zoon zijn we via de huisarts bij een kinderarts en (in)contintentie verpleegkundige beland, die ons tips heeft gegeven, ook in de communicatie met school.

Inmiddels is het bij ons nagenoeg over (behalve deze maand, dan... )

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

03-01-2020 om 08:08

Wat een tip Sillie

Wij hebben ruim een jaar stand-by gestaan om onze jongste te verschonen. Gelukkig werken wij relatief vlakbij school en hebben we flexibele werkgevers.

Onze huisarts wilde niet doorverwijzen naar een poeppoli helaas.
Gelukkig viel vlak voor zijn 5e verjaardag alsnog het kwartje en was hij van de ene op de andere dag compleet zindelijk. School deed hier overigens ook niets mee behalve bellen naar ons. Dus niet verschonen en ook niet denken in oplossingen.

Duurt nog lang

“Wat een onzin dat een niet-zindelijk kind wat verder niks mankeert naar (veel duurder) speciaal onderwijs zou moeten gaan.“
Ja, dat vind ik ook.
Dat hoeft ook niet echt natuurlijk. De school kan samen met de gemeente (die mee moet betalen aan een oplossing) ook een oplossing op school bieden.
Maar dat is helaas nog niet altijd de gewoonte.

Ik snap dat TS zenuwachtig wordt maar dat moet ze niet doen. Dochter heeft nog tot het nieuwe schooljaar (augustus) om voldoende zindelijk te worden om naar school te kunnen. Dat is op een kinderleven nog een hele tijd.
Het is inderdaad wel verstandig om dochter aan te leren zichzelf te verschonen.

In de praktijk.

Een ouder werd doorverwezen naar de site vd Rijksoverheid waar staat dat een kind, dat niet zindelijk is, geweigerd mag worden door de basisschool. Je bent afhankelijk van de school en medewerking vd leerkracht. De leerkracht in dit geval weigerde poepluiers te verschonen, ook omdat ze dan haar leerlingen alleen moest laten.
Moeder werd gebeld om zelf haar kind te verschonen. Zoals bij Ginny dus. En ja, het is gebeurd dat het jongetje te lang vies bleef rondlopen, moeder was er niet altijd binnen een kwartiertje. Dat gaf ook problemen met klasgenoten, die gaven luidkeels aan dat Pietje stonk.
Zelf verschonen is bij alleen plas nog wel te doen, bij een poepbroek wordt dat toch wat lastiger.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

03-01-2020 om 18:33

Dat vond ik echt het allerergste, dat hij daar op ons zat te wachten in zijn poep.
We hadden overigens ook een oppas in de buurt die ik ook tegen vergoeding kon bellen. En de aanpalende dagopvang had ook aangeboden om in te springen in geval van nood. Dat laatste werkte in de praktijk echter niet, want wie moest hem daar naartoe brengen?
De leerkracht gaf overigens ook aan dat ze niet kon verschonen omdat ze de klas dan alleen moest laten. Ach tja, ik kan me ook wel voorstellen dat ze het niet het fijnste klusje vond. Bij je eigen kind is dat toch anders.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.