Home » Forum » Ouders en school » Nu nog afstromen van 4 vwo naar 4 havo

Nu nog afstromen van 4 vwo naar 4 havo?

6 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Miekemaaike
Nu nog afstromen van 4 vwo naar 4 havo?

Het gaat momenteel niet goed met onze zoon van 15 op school. Hij heeft nu 1 toetsweek achter de rug (voor de meeste vakken is er slechts 1 toetsmoment per periode) en hij staat voor bijna alles een dikke onvoldoende (variërend tussen een 2 en een 5). Alleen voor wiskunde, Engels, Duits en CKV een 6, 7, 6 en een 8. Wij zien al langere tijd aandachts- en concentratie problemen en gaan eind december naar de GGZ omdat we denken aan ADD. Zoonlief ziet het eigenlijk niet meer zitten in het vwo en wil het liefst zsm afstromen naar 4 havo en als het aan hem ligt ook het liefst nog naar een andere school. Zijn huidige school biedt weinig structuur en hij geeft zelf aan dat het er in de klas bij de meeste vakken erg luidruchtig aan toe gaat. Verder is er weinig tot geen huiswerkcontrole en zijn er dus ook maar heel weinig toetsmomenten (het is erop of eronder). Dus eigenlijk heb ik 2 vragen:
1. Kan hij nog naar 4 havo nu of moet hij dan teveel inhalen en wordt het dan sowieso doubleren?
2. Kan hij in een andere school starten (hij kan dan geen cijfers meenemen lijkt mij) of is dat niet verstandig? Zelf vindt ie het niet bezwaarlijk omdat ie in zijn eigen school toch ook bijna geen kinderen kent in 4 havo.
Waar doen wij nu als ouders goed aan?Iemand ervaring/tips?

AnnaNiem
.

Wat je moet doen, kan ik niet zeggen.

Waarom kan hij pas eind december terecht bij de GGZ? Hou er in ieder geval rekening mee dat het testen en opstellen van een rapport ook tijd kost en dat als je over wilt/kunt/gaat/mag stappen, na de kerstvakantie een logisch moment is. Maar dat deze verandering ook zijn testen bij de GGZ gaan beïnvloeden als deze in januari afgenomen gaan worden.

Wat vindt de school/mentor er van? Waar gaat het mis in hun ogen en wat kunnen ze voor je zoon doen? In 4Havo worden vakken afgesloten dus of hij zonder meer over kan, is de vraag. Het verliezen van een jaar is niet erg als je de tijd nodig hebt om het weer op de rit te krijgen. Ik zou zo snel mogelijk een gesprek op school vragen.

Miekemaaike
Mentor

We hebben op school gesproken met 2 docenten en met de mentor (de mentor is gymdocent en ziet hem dus niet in de klas, behalve bij mentoruur, zij verzamelt vooral input van anderen). De rapportbesprekingen van periode 1 zijn nog niet geweest dus er is officieel nog geen advies vanuit school. Onze zoon heeft met 9 jaar al een IQ-test gehad (VIQ 136, PIQ 110, TIQ 126), ik hoop eigenlijk dat de GGZ-praktijk dat niet gaat overdoen maar zich vooral zal beroepen op vragenlijsten en gesprekken/observatie. We hebben hem overigens pas net aangemeld daar.
Ik ben vooral benieuwd naar hoe dat afstromen halverwege het jaar ervaren wordt en ook of dat eventueel bij een andere school kan (en of dat wijsheid is).

Triva
Tja

Antwoord krijg je door maandag andere scholen te bellen. Havo 4 is pas drie mnd bezig. Wellicht kan hij de afgesloten delen nog wel inhalen de komende maanden.

Sas
Inhalen kan misschien nog wel

maar je moet je afvragen of dat haalbaar is voor je zoon.
Heeft hij de energie en motivatie om een inhaalslag te maken?
Cijfers kunnen misschien wel meegenomen, die van deze ronde of misschien enkele cijfers van vorig jaar. Ik weet niet hoeveel het scheelt tussen vwo en havo niveau. Dat zou een goede vraag zijn voor een mogelijke nieuwe school.

Maar ook al haalt je zoon het niet op de nieuwe school. Dan zit hij er wel vast, is al gewend, heeft energie kunnen stoppen in de begeleiding via GGZ (aangenomen dat dat er komt).
Dat lijkt me nog steeds een betere optie dan dit jaar niet halen op de oude school. Dan moet hij alsnog naar de Havo. Dan kun je beter nu gaan.
Tenzij school/jij/hij denken dat hij VWO wel aankan met de juiste begeleiding. Dan zou doubleren in 4 VWO ook een optie zijn. Dat zou ik bespreken op de oude school. Als hij op de oude school sowieso zou doubleren, aangenomen dat zijn cijfers zo blijven, dan kan hij volgens mij beter nu veranderen van school.

Overigens is het in mijn ervaring wel normaal dat in 4 VWO geen huiswerkcontrole en zo meer is.

.
Vavo?

Naar mijn weten kan je op veel roc’s instromen in 5havo. Dat is dan wel pas na de vakantie.
Ook is er vaak een programma havo of vwo in 2 jaar met ieder jaar de helft van de vakken. Misschien past dat beter bij je kind?