Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Tango

Tango

03-07-2018 om 13:43

Ouders van VMBO Kader/Basis leerlingen


@nnemoon

@nnemoon

13-03-2019 om 09:03

Vakantie

Zoon heeft genoten van de voorjaarsvakantie. Ondanks de harde windstoten is hij gewoon iedere dag lekker wezen moutainbiken. Met een paar vrienden naar de bioscoop geweest. Aangenomen voor zijn eerste baantje en zijn opa en oma (mijn ouders) die 60 jaar getrouwd waren. Dus een leuke, gezellige week. Hij had alleen één probleem als je huiswerkvrij hebt in de vakantie en in het weekend, wanneer maak je dan je huiswerk voor de maandag na de vakantie. Gelukkig had hij daar zondagavond nog net even tijd voor.

Gisteren naar de ortho geweest, dat viel tegen. Ik dacht dat het meer een gelegenheids bezoekje was een jaar na verwijdering van de beugel en dat hij dan al zijn foto's en gipsmodellen mee zou krijgen. De ortho was niet helemaal tevreden, zoon zijn tanden waren iets verandert in stand. Voor ons nog perfect maar voor de ortho niet. Zoon heeft nu een afspraak voor over een half jaar als het dan erger is geworden gaat hij er misschien weer iets aan doen.

Op school gaat het een beetje zijn gangetje. Van de week een toets aardrijkskunde en wiskunde op het programma, dus goed te doen.

@nnemoon

@nnemoon

13-03-2019 om 09:17

Tango

Tango wat akelig dat je zoon niet zo lekker in zijn vel zit. Hopelijk kun je hem een beetje helpen in de voorbereiding van zijn mentorgesprek. Ik hoop dat het een positief gesprek zal zijn en dat hij weer gemotiveerd raakt en dat hij inziet dat jullie en school hem zo goed mogelijk willen helpen.

Het klinkt een beetje kinderachtig maar zoon hier kijkt altijd uit naar een dagje weg of naar de volgende vakantie. Hij heeft een kalender van school en streept de weken af. Het helpt hem om gemotiveerd te blijven.

Wat mij opvalt is dat jouw zoon juist moeite heeft met het eerste uur les. Mijn zoon heeft juist moeite met het achtste uur. Hij heeft bijvoorbeeld op maandag het achtste uur wiskunde. Hoe verzint iemand zoiets. Heb je er al een hele dag op zitten moet je het laatste uur nog nadenken over sommen. Hij komt dan echt de punt af uit school.

Flavia

Flavia

13-03-2019 om 09:30

@nnemoon

herkenbaar die perfectionistische ortho, dochter heeft een half jaar elke 2 maanden de discussie gehad wel of geen slotjes na het twin-block. Dat zou cosmetisch zijn, dochter heeft aan alle kanten geweigerd en heeft dus geen slotjesbeugel genomen.

Flavia

Flavia

13-03-2019 om 09:37

langs het randje

Hier gaat dochter langs het randje, ze staat nog goed om over te gaan naar havo2 maar het houdt niet over. Het zijn geen dikke onvoldoendes die binnen komen maar ze moet gemiddeld 6,3 staat om naar havo2 te mogen. Maar als je steeds net een 5,7 haalt dan daalt het gemiddelde wel.

Thuis weet ze alles prima maar op school komt het er niet uit. Ze zouden deze week starten met faalangsttraining maar de eerste keer ging al gelijk mis.

Deze week is er tafeltjesavond en we hebben een afspraak met de docent wiskunde en frans.

Verder baalt ze als een stekker want in de vakantie heeft ze haar enkelbanden gescheurd. 6 weken tot 3 maanden geen sport. De competitie is vorige week gestart en die gaat ze waarschijnlijk helemaal missen. Ze is 1e dame in het team en wilde graag zelf promoveren naar de U19 volgend jaar, dat gaat nu niet lukken, hopelijk wel naar de U17-1 (ze speelt nu U17-2)

Verder is het bij mij op het werk schreeuwend druk door zieken een een totaal ongecooordineerde reorganisatie van de afdeling. Ik werk daardoor veel meer en ben niet echt relaxed wat ook niet echt helpt bij de sfeer in huis.

Tango

Tango

13-03-2019 om 10:12

Pittig, Flavia

En herkenbaar. Van drukte op het werk is bij mij ook regelmatig sprake en dan kan je er thuis ook minder bij hebben. En vaak gaat het daardoor dan juist moeizamer thuis. Sterkte voor je, hopelijk knappen je collega's snel op en loopt het op het werk weer beter.
En wat balen voor je dochter! Deed zij nou ook badminton?

Hier is het momenteel bij mij rustiger op het werk. En thuis eigenlijk ook, doordat dochter er niet is. Was ook wennen hoor, en waarschijnlijk ook weer wennen als ze terug is.
Zoon slaat zich met moeite door deze week heen. Het is tot nu toe gelukt om hem t/m vandaag het eerste uur op school te krijgen. Maar vandaag vertrok hij wel te laat dus denk dat hij niet op tijd was. Ik bekijk het met de dag. Hij neemt wel verstandige beslissingen. Zo koos hij ervoor om gisteravond niet te badmintonnen maar zaterdag, zodat hij op tijd naar bed kon. Maar ja, als je dan vervolgens niet kan slapen schiet dat ook niet op. Zoon is gewoon duidelijk meer een avondmens dan ochtendmens, dat blijkt wel. Overigens heeft hij ook wel moeite met het achtste uur, maar dan vooral als hij vanaf het eerste uur op school zit. Is ook gewoon heel lang. En verder scheelt het hier dat de 7e en 8e uren meestal praktijkvakken zijn, zoals koken en dierverzorging.

@nnemoon, fijn dat je zoon zo heeft genoten in de vakantie. En wat goed zeg dat hij toch zoveel ging mountainbiken. Ik zou willen dat zoon hier wat meer energie heeft voor dat soort dingen. Al ging hij gelukkig ook nog wel een paar keer voetballen met wat vrienden. Maar verder is het meer thuis hangen e.d.Ik probeer wel af en toe iets te organiseren met hem om hem eruit te krijgen. Maar is lastig met een puber die eigenlijk niets wil.

@nnemoon (ot)

Heeft je zoon geen bitje, een plastic kapje, meegekregen.

Hier kreeg ik een spalk. Daarnaast kreeg ik ook een bitje.
Ik hoef niet elke dag met het bitje te slapen maar mbv het bitje, kan ik regelmatig de stand van de tanden controleren op evt. veranderingen. Een aantal dagen met een bitje slapen, zorgt ervoor dat de tanden weer in oude stand gaan staan.

Het bitje is ook belangrijk in geval de spalk breekt. Denk aan vakantie en geen gelegenheid om naar de ortho te gaan. Het dragen van bitje tijdens een spalkbreuk, voorkomt dat de tanden verschuiven.

Een ortho die niet tevreden is, houdt niet in dat je zoon een beugeltraject moet vrezen;
mogelijk dat een tijdje ‘s nachts slapen met een bitje voldoende is.

Tango

Tango

13-03-2019 om 16:07

Bitje

Hier kreeg dochter destijds wel zo'n 'bitje'. In ieder geval een nachtbeugel. Geen idee eigenlijk hoe het ding eruit zag, want ze heeft hem dus nooit gedragen. Ze had ook een spalkje. Na een jaar ofzo kreeg ze een oproep om 'vrijwillig' terug te komen bij de ortho. Ze vond dat alles nog prima stond, wij ook, dus is de afspraak niet aangegaan. Een tijd later liet de spalk los en moest ze alsnog. Toen niets gehoord over nieuwe scheefstand o.i.d. dus lekker zo gelaten. De tanden zijn overigens wel wat van stand veranderd want toen ze na een tijd die nachtbeugel nog eens probeerde paste die echt niet meer. Maar het is verder absoluut niet opvallend. Ze heeft een prachtig gebit.
Ik moet zeggen dat ik bij zoon nog minder kritisch ben. Bij hem hebben we nu al zo'n heftig beugeltraject gehad, begonnen met 4 tanden eruit laten trekken, daarna steeds die draadjes los. Momenteel gaat het redelijk goed, maar hij zit tig keer vaker bij de ortho dan dochter destijds. Ik zal blij zijn als we er bij hem vanaf zijn. En o ja, hij heeft een buitenbeugel waar hij dus echt niet goed mee kan slapen (vinden ze bij de ortho heel raar) en dat ding ligt nu dus vooral naast zijn bed, want overdag vergeet hij hem ook in te doen. Tja, ik laat het hoor. Heb er in het begin bovenop gezeten, maar de assistente zegt nooit iets over die buitenbeugel. Misschien beugelt hij hierdoor net iets langer, maar dan liever langer met beter slapen dan korter met slaaptekort

Mertz

Mertz

13-03-2019 om 23:30

Idem

Bekend verhaal Triva, hier nagenoeg hetzelfde. Ook ik heb altijd gedacht dat ieder jaar het laatste jaar zou zijn waarbij ik intensief mee moest plannen en leren maar tot nu toe overhoor ik nog steeds. Ik heb absoluut geen affiniteit met techniek en misschien is het ook daarom dat ik hetzelfde moet doen als jij: eerst mezelf de stof eigen maken, vooral alle formules die ook ik belachelijk moeilijk vind voor niveau 2. Ik vraag het me ook vaak af, kunnen ze dit direct serieus toepassen in een praktijksituaie? Ikzelf denk eigenlijk van niet. Zoon snapt het op het moment van leren(en ook soms niet) maar het blijft niet hangen. Ik hoor ook dat het helemaal niet nodig is in zijn bbl werksituatie om dat nu al allemaal te weten. Ook de complexe werktekeningen worden samen met anderen bekeken en van daaruit gaat iedereen aan de gang, dat gaat veel meer vanzelf.
Zoon zit ondertussen in zijn laatste maanden mbo2 en wij duimen heel hard dat hij gaat slagen. Het nederlands examen heeft hij al netjes afgesloten, rekentoets gehad(voor de laatste hoeft geen voldoende gehaald te worden dus daar werd niet veel aandacht aan besteed). Zoals hij er nu over denkt is hij helemaal klaar met school dus ik zie hem nog niet aan niveau 3 beginnen. Op zijn bbl plek zijn ze ook heel tevreden over hem en wordt er nu ook nog niet gepusht/gestimuleerd tot verder leren. Misschien komt dat over een tijdje wel, wie zal het zeggen.
Ik heb in al die jaren van best wat mensen commentaar gekregen die het heel raar vinden dat ik zoon zo veel begeleidde. Op een gegeven moment ben ik maar gestopt met uitleggen. Zoon had het alleen nooit kunnen doorlopen en nu lijkt hij toch af fe stevenen op een mbo2 diploma wat zijn vader en ik niet echt hadden verwacht. Het gaat gewoon best lekker nu, leren is dit laatste jaar ook rustiger gegaan..niet zo'n gedoe als de jaren ervoor.
Voor degenen die twijfelen of ze er goed aan doen, houd vol! Ik heb het ook vaak zwaar gevonden maar ben achteraf zo blij dat we zoon altijd hebben geholpen met een diploma(s) als uitkomst.

Ik krijg altijd weer herinneringen terug door jullie verhalen. Het lijkt allemaal zo'n eeuwigheid geleden terwijl dat helemaal niet zo is. Succes iedereen

Zomer

Zomer

14-03-2019 om 09:45

Begeleiding

Triva, toch petje af, ik ben bang dat ik mij er niet toe kan zetten om mij te verdiepen in Electro. Tenminste niet zo intensief als jij dat doet. Wel goed om te lezen dat hij het zo naar zijn zin heeft!

Flavia, beterschap met je dochter Dat is wel even balen zeg. Heeft ze het ook gekregen door haar sport?

Tango, fijn dat er binnenkort weer een mentorgesprek is. Hier bij dochter doen ze het op dezelfde manier als bij jullie. Hopelijk komen jullie tot goede afspraken waar zoon zich goed bij voelt! Ik snap het helemaal dat je je dochter mist en dat het zo anders is. Oudste gaat hier waarschijnlijk 20 weken naar het buitenland na de zomer. Tis nog niet zeker. Ik gun het haar maar vindt het best moeilijk.

@nnemoon, wat goed dat je zoon toch lekker is gaat fietsen! Dat gaat mijn dochter echt niet vrijwillig doen

Hier gaat het zijn gangetje. Dochter heeft ook moeite om vroeg op te staan en het laatste uur nog school is ook niks voor haar. Hier zijn trouwens de praktijkvakken allemaal in de ochtend. Hier weinig toetsen momenteel. Straks weer alles tegelijk. Ik zegt eind van de maand wel een bio toets maar verder nog niks. Dochter is vandaag thuis. Niet fit en het weer werkt ook niet mee. Beetje spijbeldagje maar VOO een keer mag dat. Ze fietst de hele week al zonder zeuren door de regen naar school. Morgen is ze vrij. De leraren gaat staken. Zijn ze bij jullie ook vrij?

Flavia

Flavia

14-03-2019 om 10:02

Molly

Hier wordt hooguit per docent gestaakt mogelijk tussen uren maar verder niet.
Ik heb nog geen uren zien uitvallen in magister. Nou valt er voor dochter op vrijdag ook niet veel uit te vallen, ze hebben maar 4 uur waarvan 1 dalton-uur daar is dus altijd wel een docent voor te vinden.

De enkelbanden komt door een partijtje basketball in de vakantie. Als badmintonner moet je ook niet gaan basketballen haha.
Ze zei bij de fysio ook heel droog: ja de trainer zegt ook altijd dat je zo (voet naar voren) en niet zo (voet opzij) moet uitstappen want dat kost je je enkelbanden. Waarop de fysio zei: en jij moest dat zo nodig even uitproberen, kun je beter aan het eind van het seizoen doen dat soort testjes of gewoon helemaal niet.

Gister met bio ook een heel leuk onderwerp: blessures, daar kwam de gescheurde enkelband ook in voor. Misschien is in dit geval praktijk onderwijs toch niet zo handig.

Tango

Tango

14-03-2019 om 19:15

Staken

Zoon is morgen wel na het 4e uit in plaats van na het 6e. Geen idee of dat i.v.m. staking is. Zoon wist het ook niet.
Hier momenteel ook weinig toetsen trouwens. Het rapport komt volgens zoon volgende week al, dus ik verwacht geen storm aan toetsen meer.
Vandaag had ik een goed gesprek met de docente Nederlands, ze belde me. Ik had haar gemaild over de onvoldoende van zoon voor dit vak en de laatste toets die hij heel tegenvallend had gemaakt. Ze vertelde dat hij uitvalt op begrijpend lezen (niet raar i.v.m. zijn dyslexie) en op woordenschat. Hij gaat vanaf volgende week extra begeleiding krijgen op deze onderdelen en, zo zei ze, dat gaat hem waarschijnlijk ook bij de andere vakken helpen. Heel fijn dus! Heeft het eindeloos mailen toch weer iets opgeleverd.
Hier heb ik zoon vandaag de eerste 2 uur vrij gegeven, omdat ik zag dat hij de week echt niet vol ging houden op deze manier (elke dag eerste uur naar school en vandaag ook nog tot het achtste). Dit heeft hem absoluut goed gedaan. Soms is het even nodig. Had gewoon ingesproken dat hij naar de ortho moest. Was gelukkig goed doorgekomen zie ik net.
Ik zag nu wel weer een 3,9 voor Engels, op de toets die hij over mocht doen. Ben benieuwd of die docente me nog gaat mailen waarom dit cijfer nu toch niet veel beter is. We hebben toch flink geoefend thuis op dat tekstje schrijven.

Flavia

Flavia

14-03-2019 om 20:43

tafeltjesavond

wij hadden vandaag tafeltjesavond.
Docent wiskunde is heel tevreden over gedrag in de klas en wilde ook haar schriften inzien om een beeld te krijgen hoe ze huiswerk maakt en nakijkt.
We krijgen nu haar toetsen mee om te kijken waar het dan misgaat zodat ze dat de volgende toets beter kan doen.

Dan de docente nederlands, dochter heeft vandaag idd het huiswerk van iemand anders overgeschreven, dat had ze me al verteld dus het was geen nieuws. Docente beweerde dat ze dat vaker deed. Alleen weet ik heel zeker dat dat niet het geval is.
Wel raadde ze dochter aan de workshops begrijpend lezen te gaan volgen omdat dat ook helpt bij de andere vakken. Dochter wist niet eens van het bestaan af, daar mag ze morgen nog even extra naar vragen.

Al met al een tweetal productieve gesprekken. Ex en ik hebben overigens een goede manier bedacht om meer dan 2 docenten te kunnen spreken: we zijn dan tijdelijk niet op speaking terms, dan mogen we elk afzonderlijk afspraken maken voor de tafeltjes avond: = 2x 2 docenten. Alleen vinden we dat te veel werk om te organiseren.

Triva

Triva

15-03-2019 om 08:07

Mertz

Goed om weer wat van jou te lezen! Nee die theorie gebruiken ze absoluut niet. Zijn begeleider doet niveau 3 en wat ik al zei: van 2 naar 3 is een veel kleinere stap. De mbo3 leerlingen hebben ook gewoon dezelfde boeken. Idioot. Ik wil mijn zoon zo snel mogelijk door 2 hebben omdat hij dan zelf op die bus kan als het bedrijf dat wil met avondschool. Im zie dat daar zijn motivatie ligt dus dat kan ik gebruiken. Eerst was hij bang om de studiebol vd klas te zijn maar daar maakt hij zich niet meer druk om. Ze werken allemaal op eigen niveau.

Mertz

Mertz

15-03-2019 om 12:54

Triva

Misschien is de optie avondschool nog eens iets om aan te halen. Is dat dan 2 jaar of 1 jaar of weet jij dat ook niet? Ik neem aan dat jouw zoon dat dan ook niet meer via IW gaat doen?
Ikzelf ben wat huiverig voor de overstap naar 3, denk altijd dat een tandje te hoog is maar ik heb me daar verder ook nog niet in verdiept. Mag je zoon pas op de bus als hij geslaagd is voor mbo, en zoja: waarom is dat? Hij zit in het eerste jaar, nietwaar? Motivatie is zo belangrijk! Wij zijn ook zo blij met de motivatie die zoon gevonden heeft in werk. Niks is te veel, (bijna)altijd positief. Was er wel eens bang voor. Zoon is een duidelijk voorbeeld van geen schoolganger maar een werker.

Triva

Triva

15-03-2019 om 15:36

Mertz

Zijn begeleider kreeg een 'eigen bus' met dus eigen opdrachten naar eigen klanten en verantwoordelijkheid toen hij zijn MBO2 diploma had (en zijn rijbewijs). Mijn zoon hoopt daar dus ook op. Geen idee of ze hem daarin gaan teleurstellen maar hij werkt er in ieder geval hard voor. MBO2 halen ze als ze daar klaar voor zijn. Kan in 1 jaar, kan ook in 3, de meesten in 1,5 Hij kan dan bij IW verder voor MBO3 maar zijn begeleider doet het dus als avondschool. Hij zegt dat de stap van 2 naar 3 qua theorie en stof veel kleiner was dan tussen vmbo en 2 dus daar hoop ik dan maar op maar ik houd er maar rekening mee dat ik nog even door moet. Geeft ook niet zolang hij mee werkt en niet als een puber gaat staan schoppen. Daar werkt die bus dan wel goed mee

Wat vliegt de tijd

Kleine twee jaar geleden was het blokken voor examen, direct ingestroomd in bbl-opleiding, half jaar geleden een rijbewijs en nu scheurt hij naar lokaties door het land in zijn eigen bus van zijn baas. En hij is zelfs niet eens klaar met de opleiding. In korte tijd lijkt hij vijf jaar ouder. ( De kapper sprak hem met u aan terwijl ze zelf ouder was dan hij . Ze schatte hem zeven jaar ouder in. ). Duidelijk puber af.

Hij overweegt niveau 4 maar moet dan weer Engels oppakken. Ook denkt hij aan avondcursussen voor specialisatie. Hij spaart hard voor een aanbetaling koopflat etc etc.
Ik mag mij al enkele jaren niet meer naar zijn huiswerk vragen. Ik ben moeder af, dat is wel wennen.

En,

Regel baas; boven bedrag X zelf snelheidsboetes betalen. Ondanks veel rijden, pas één keer boete voor vijf kilometer te snel. Hij is zuinig op zijn geld en zuinig op deze kansen het bedrijfsleven.
Het scheuren was misschien wat overdreven uitgedrukt.

Tango

Tango

17-03-2019 om 15:06

Gesprek

Dinsdag heeft zoon het mentorgesprek, dus we gingen net maar even aan de slag met de voorbereiding. Dan is het fijn als zoon al begonnen is. Hij had op school al een stukje geschreven over wat hij moeilijk vindt (Nederlands en Engels) en wat hij leuk vindt (werken in de kas).
Het ging verder ook heel goed met voorbereiden. Hij vertelde, bij de vraag over wat je over jezelf hebt ontdekt, dat hij ontdekt heeft dat hij meer hulp nodig heeft bij bepaalde vakken. En verder vertelde hij dat hij met meer motivatie naar school gaat nu hij meer hulp krijgt. Alleen het vroeg opstaan vindt hij erg lastig.
Echt fijn dat je zo'n gesprek dan zo met hem kan voorbereiden. Daarin zie ik echt een vooruitgang.

Komende week is door de mentorgesprekken ook een relaxte week. 45-minuten rooster en niet later dan na het 6e uur uit. En ook nog elke dag om 9.15 u beginnen of later. Dat rooster zou zoon elke week wel willen

Tango

Tango

19-03-2019 om 19:26

Mentor

Vandaag heeft zoon het mentorgesprek gehad. Het ging naar mijn idee best goed, maar wat ik een beetje jammer vond is dat mentor zoveel aan het woord is geweest. Zoon begon met zijn voordracht, mentor onderbrak hem vrij snel al en gaf hem een tip hoe het anders/beter kon, maar zoon was nog nauwelijks begonnen. Doordat mentor zoveel aan het woord was, heeft zoon niet eens zijn hele verhaal kunnen doen.
Er kwamen ook best goede dingen uit hoor, mentor gaf aan dat het helemaal niet erg is dat zoon meer begeleiding nodig heeft en dat op school al vooruitgang gezien wordt doordat zoon in de les meer vragen stelt. Maar af en toe sloeg mentor ook totaal de plank mis. Toen ik aangaf dat het vroeg opstaan een probleem is bij zoon, zei mentor dat hij van tevoren moet kijken hoe laat hij de volgende dag op moet staan, een wekker moet zetten etc. Tja, dat is allemaal het probleem niet, maar wel het daadwerkelijke opstaan, op welk moment die wekker dan ook gezet wordt, of dit nou om 7.00 u. of 7.30 u. is. Bij een eerste uur vrij is het probleem er niet.
Al met al heb ik wel het idee dat school zoon aardig in beeld heeft inmiddels. En gelukkig gaat hij met het huidige rapport met een 5 voor Engels en Nederlands gewoon over omdat de 7 voor wiskunde dit compenseert. Was voor zoon erg fijn om te horen.
Nu die 5-en nog even ophalen, daar wordt aan gewerkt. Ook de docente Engels heeft inmiddels wel door dat zoon ook daarin wat RT nodig heeft en heeft zich gemeld bij de RT-docente.

Zomer

Zomer

19-03-2019 om 21:33

Tango

Dat klinkt wel als een positief gesprek. Jammer inderdaad dat hij zoon niet meer liet uitpraten maar meteen ging verbeteren. Juist met kinderen die dit al zo moeilijk vinden moet je net even wat geduldiger zijn. Misschien valt er een last van zoon zijn schouders met de medelijden dat hij in ieder geval met deze cijfers gewoon over gaat!!!!

Bij dochter zijn ze druk bezig met de voorbereidingen van het mentorgesprek. Dit is halverwege april heb ik begrepen. Verder hebben ze deze week leerlingenbespreekweek en dat houdt in dat ze elke dag om 13:00 uur vrij zijn. 1x heeft ze de ochtend vrij en moet ze alleen de middag heeft voor 3 uurtjes. Dochter vindt het heerlijk en klaagt niet. Vanavond volgende week komen er weer toetsen dus morgen gaan we weer leren. Komende dinsdag de eerste, Engels, een so dus volgens mij alleen woordjes. Das altijd een makkie Oja dochter heeft volgende week ook weer cito’s. Bij jullie ook? Dat ze dat nog steeds doen, snap ik niks van. Weet jij dat zo Triva? (Of iemand anders?)

Zomer,

Bedoel je niet de 1F/2f/3F taal- of rekentoetsen van het CITO? Die toetsen worden op het VO afgenomen.

Op internet zijn ook oefentoetsen te vinden. De rekentoets is vooral veel leeswerk. Het heeft ook. Iets met algebra of meetkunde te maken. Handig om deze vooraf te oefenen.

Tango

Tango

19-03-2019 om 22:39

Hier ook CITO

Hier op school nemen ze ook nog steeds de CITO af. Bij zoon een paar weken terug. Ik hecht er altijd 0 waarde aan. Dat weet zoon inmiddels dus hij maakt zich er ook niet druk meer over. Zoon scoort ook over het algemeen VMBO Basis+ d.w.z. met LWOO en alleen op rekenen/wiskunde gewoon Basis. Docente Nederlands liet me via de mail nog weten dat hij zo laag had gescoord op Nederlands. Was eigenlijk zijn gangbare score, alleen was het handig dat ze kon zien dat hij uitviel op begrijpend lezen en woordenschat, dus daar krijgt hij nu extra begeleiding voor. Als ze de CITO daarvoor gebruiken vind ik het prima.
De rekentoets krijgen ze toch niet meer? Juist vanwege dat vele leeswerk? Zou in ieder geval niet fijn zijn voor zoon hier met dyslexie, die gewoon best goed kan rekenen. Hij zou alsnog zakken denk ik. En oefenen, dat doen we al genoeg vind ik. Overigens krijgt zoon 1 uur rekenen in de week, t/m de 4e klas. Ik mag aannemen dat ze daar dan ook oefenen.

Zomer

Zomer

20-03-2019 om 14:52

Net als bij Tango, Flanagan

Dat ze jaarlijks een moment (meestal een week) weer de cito's afnemen. Ik hecht er ook geen waarde aan hoor. Het is wel wat jij zegt, ze kunnen er wat hiaten uithalen. Had ik niet zo aan gedacht. Hier is het advies om niet te oefenen en dat was ik ook niet van plan. Beetje te veel trauma aan overgehouden aan de basisschool De vorige keer zat dochter ook tussen Basis/KB. Zij had Nederlands zelfs op TL niveau. Maar bij dochter is het gewoon grillig. Het kan zo maar zijn dat het nu lager is. Meestal is het wisselend . Hier ook 1 uur in de week rekenen.

@nnemoon

@nnemoon

25-03-2019 om 14:46

Van alles

Flavia, ik herkende veel in je stukje van lopen langs het randje. Ook mijn zoon loopt over zo'n randje, niet omdat hij te weinig te doet maar omdat dit zijn top is. Hij wil het graag maar of het hem gaat lukken. Geen grote onvoldoendes maar net op het randje.
Hoe gaat het trouwens met je dochter d'r enkel?

Flanagan, zoon heeft geen bitje alleen een spalk. Het hoeft van ons niet perfect te zijn maar zijn toch blij dat het in de gaten gehouden wordt. Hij heeft niet voor niks 3,5 jaar een beugel gehad. Aan de ene kant staan zijn kiezen niet meer op elkaar, kan ook door zijn verstandskiezen komen volgens de ortho.

Mertz en Flanagan, wat leuk om de verhalen van jullie zonen te lezen. Wat fijn om te lezen dat ze zo goed terecht zijn gekomen, ik hoop dat voor mijn zoon ook.

Tango, je zoon heeft mooie cijfers. Met zijn dyslexie heeft hij een vijf voor Engels en Nederlands, maar hij doet het toch maar mooi op het VMBO! Knap hoor en fijn dat hij inziet dat hij iets meer begeleiding nodig heeft. Het mentorgesprek leek me wel positief.

Cito's zijn hier de laatste week van maart, maar daar maken we ons niet zo druk over. Meestal scoort zoon niet zo goed hier op. Hij doet zijn best en de resultaten krijgen we gewoon thuisgestuurd.

School gaat hier zijn gangetje. Vorige week een toets van nask en biologie en een presentatie voor Duits. Deze week een toets Geschiedenis, aardrijkskunde en Engels.

Tango

Tango

25-03-2019 om 17:27

M&M

De extra begeleiding op school begint nu toch echt wel zijn vruchten af te werpen. Zoon kwam net thuis met de mededeling dat hij een 8,5 voor M&M had gehaald! Geweldig! Je ziet dan wel dat hij toch de lat nog hoog legt, want hij was teleurgesteld dat hij geen 10 had Ik heb gezegd dat ik dit toch echt een 10 waard vond en dat een 10 ook absoluut niet nodig is.
Zoon moest gisteren nog een verslag schrijven over het mentorgesprek. Dat vindt hij dan weer heel lastig. Was ook niet handig, want er zat helemaal geen opzet bij hoe je zo'n gesprek moet maken. Die heb ik dus maar gemaakt: wat ging goed, wat vond je fijn, wat vond je minder leuk aan het gesprek etc. De antwoorden op deze vragen heb ik getypt (want zoon vindt dat lastig, om te denken en te typen tegelijk) en dat heeft hij naar de mentor gemaild. Was in totaal 5 of 6 zinnen, maar wij vonden het lang genoeg.
W.b. de Cito, wij krijgen inderdaad ook de uitslag thuis en daarop was dus te zien dat zoon uitvalt op Nederlands en Engels en met name woordenschat en begrijpend lezen. Maar ook dat hij op sommige wiskunde-onderdelen opvallend hoog scoort. Op statistiek echt nog boven kader niveau. Bijzonder om te zien.

@nnemoon

@nnemoon

25-03-2019 om 19:21

Prachtig cijfer

Wat een prachtig cijfer! En zeker voor M&M, knap hoor! En wat is je zoon goed in wiskunde, super!

Zomer

Zomer

25-03-2019 om 19:48

Cito

Hier krijgen we de Cito niet thuisgestuurd maar een korte mededeling bij het Mentorgesprek. Wat goed Tango!!!!! Een 8.5 voor MM. Dat geeft de burger moed!!!!! En dan zo goed in wiskunde op de Cito! Ja dat blijft bijzonder inderdaad!

@nnemoon, zo, jouw zoon heeft het ook druk met al die toetsen. Pittig hoor! Hopelijk goede cijfers!

Dochter heeft vanaf volgende week weer veel toetsen. Daar gaan we morgen mee beginnen alleen ben ik de komende 3 avonden niet thuis. Dus ik moet man even inschakelen. Heb het ook erg druk op het werk. Veel ziekte en daardoor extra klussen.. Wel leuke, dat scheelt en ik haal er ook zeker energie uit. Scheelt ook dat het savonds weer wat lichter is. Heerlijk vind ik dat! Krijg ik ook zeker energie van!

Tango

Tango

02-04-2019 om 20:18

Update

Tijdje geleden dat ik iets heb geschreven. Even het draadje naar boven halen
Het was hier ook druk. Dochter was gisteren jarig, maar vorige week een paar dagen thuis van haar stage, dus maar alvast gevierd. Allemaal een beetje raar natuurlijk, niet thuis zijn op je 18e verjaardag, maar gelukkig had ze daar ook een leuke dag gisteren.

En zoon hobbelt gewoon verder. Hij zit nu weer even in een minder gemotiveerde fase, is moe etc. Vandaag ging ik biologie met hem doornemen maar hij was er totaal niet bij. Ik zei dat hij het ook zelf mocht gaan doen, dat hielp dan wel weer iets.

Vorige week ook weer 2 dagen thuis geweest, niet fit, buikpijn etc. Ik baalde ervan want er viel weer een toets Engels in die hij nu dus weer moet inhalen. Deze week heeft hij ook weer 2 toetsen: Engels en biologie en dan eerst nog SO biologie. Volgende week toets Nederlands en een boekverslag inleveren. Dat laatste mag op een creatieve manier en dat klinkt dan leuk maar zoon kan daar dan vervolgens echt niets mee. We hebben nu maar besloten dat we kiezen voor de collage (10 foto's kiezen en in ongeveer 200 woorden totaal vertellen waarom deze bij het boek passen). Dit paste nog het beste bij hem. Anders werd het een samenvatting schrijven of iets tekenen.

Zoon heeft eigenlijk liever gewoon een toets Laatst kregen ze bij biologie ook een alternatieve toets, een film kijken (Jurassic Park) en dan vragen beantwoorden. Dat ging dus helemaal niet goed. Zoon kan een Engelse film met ondertiteling net volgen, maar vragen beantwoorden is dan echt teveel. Gisteren bleek dus dat hij de toets niet helemaal af had. Ik laat het nu aan de docent hoe ze dit met hem gaat oplossen. Ze had tegen hem gezegd dat hij het thuis mocht doen, maar wij hebben dus geen Netflix, dus dan zal ze toch iets anders moeten regelen.

En dan hebben we nog het sporten. Is ook nog wel een dingetje. Zoon is dus gaan badmintonnen. Hij vindt het wel aardig, maar wil eigenlijk niet verder. Hij zegt dat hij weer wil gaan voetballen maar hij weet eigenlijk niet waar. En hij wil liever ook geen wedstrijden. Ik vind het wel belangrijk dat hij blijft sporten, maar het is lastig momenteel. Ik ben ook bang dat als hij niet sport hij alleen maar op bed ligt te gamen. Van het weekend heeft hij op zaterdag geholpen in de tuin en zondagmiddag de hele middag in de buurt gevoetbald. Hij is dan veel gezelliger. Maar zelf ziet hij dat niet zo. Wat zouden jullie doen?

Flavia

Flavia

03-04-2019 om 07:41

Tango

kijk eens of hij bij Pathé thuis te huren is.
Ik heb ook geen netflix maar wij huren regelmatig een film bij Pathé thuis.

Bieb

Heeft de bibliotheek geen dvd, die hij kan lenen. Hij is onder de 18 jaar, dus gratis boeken en dvd’s lenen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.