
AnanasBevrijdingsFront
08-05-2025 om 10:38
School en appgroepjes
Zoon (eind groep 6) heeft sinds kort mobiele telefoon en zit daarom in allerlei appgroepjes. De jongens plaatsen vooral heel veel plaatjes. Tot ergernis aan toe. De meiden kunnen flink uithalen in die appgroepjes. Via via hoor ik dat er ook allerlei appgroepjes zijn die andere meiden buitensluiten. Zoon heeft hier verder geen last van, maar in de ouderavond begint het behoorlijk te morrelen. Een aantal ouders lezen mee met de appjes van de kinderen en sturen bij, maar er zijn ook ouders die hun kind hierin privacy geven. Laten dit nou net de kinderen zijn die ik behoorlijk onaardig gedrag zie vertonen in de appgroep.
Wat kunnen we hierin van school verwachten? Ik vind dat het de verantwoordelijkheid van de ouders is om mee te lezen en je kind aan te spreken op iets buiten schooltijd. Er zijn ouders die zelfs vinden dat de leerkracht mee moet lezen in de appgroepjes. Dat lijkt me wat buitensporig 😉. Volgens zoon is de appwereld een totaal andere dan de wereld in de klas waar dan gewoon normaal gedaan wordt in de klas.
Zitten er bij jullie leerkrachten in de klassenapps? Besteden ze in de klas veel aandacht aan wat er in WhatsApp gebeurt? Spreken ouders elkaar aan?

Mugs
08-05-2025 om 10:49
Een leerkracht in een klassenappgroep is echt een schijnveiligheid, want er wordt dan gewoon een andere appgroep naast aangemaakt.
Op deze leeftijd is het echt nog meer dan wenselijk (ik zou zelfs zeggen noodzakelijk) om als ouder met regelmaat mee te kijken en vooral ook om veel te praten over alles wat je ziet gebeuren in dit soort groepen en over hoe je kind daarop kan reageren/de eigen grenzen in leert bewaken.
Ook zou ik niet schromen andere ouders aan te spreken op het appgedrag van hun kinderen. Sowieso is het een goed onderwerp om met andere ouders over te praten. En het is ook zeker slim om de leerkracht op de hoogte te stelen als er ongepaste dingen gebeuren. Deze kan dit dan ook in de klas bespreken. Als er echt structureel vervelende dingen gebeuren, dan kan een school bijvoorbeeld ook een ouderavond hierover organiseren.
Veel mensen denken dat het allemaal vanzelf wel goedkomt, maar dit is echt iets waarin je kinderen moet begeleiden en opvoeden

Ysenda
08-05-2025 om 11:00
Wij bespraken dit met de docent, en hierop is er schoolbreed een ouderavond georganiseerd waar per klas het gewenste gedrag van ouders en leerlingen besproken werd met concrete voorbeelden uit de app.
Daarna werd de informatie ook nog naar de ouders gestuurd, met een brief getekend terug te sturen. Werd die niet getekend, werden de ouders bij de directie uitgenodigd voor een gesprek.
Waren idd meestal de ouders die vonden dat begeleiden niet nodig was en vaak ook de kinderen die zich niet weten te gedragen in zo'n app groep.

Elpisto
08-05-2025 om 13:24
Zelfde ervaring hier. En de pest er van is meestal ook een beetje, maar dat is mijn ervaring, dat die ouders die geen enkel toezicht houden, ook geen actie ondernemen als er wel vervelende dingen gebeuren.
Zoon is hier 11 en die controleer ik ook. Ben ik richting hem ook eerlijk in, zeker omdat apps als snapchat gewoon heel erg misbruikt worden m.b.t. pesten. Zoon snapt ook het gevaar wat er in zit na dat we daar een aantal gesprekken in hebben gehad.
Ik zou inderdaad wel met school dit soort gedrag bespreken, zonder namen te noemen, en of er vanuit school een informatieavond gehouden kan worden.

HumpieDumpie
08-05-2025 om 13:34
Als school geen initiatief heeft genomen in het maken van de appgroep vind ik dat school hierin geen verantwoordelijkheid. Het is dan gewoon een appgroep van een stel kinderen (vrienden?) die toevallig in dezelfde klas zitten en daarom de appgroep de naam 'Groep x' gegeven hebben. Wel is het goed dat in de klas in z'n algemeenheid gesproken wordt over hoe je veilig, verantwoord en met respect naar elkaar toe gebruik maakt van telefoon/internet.
Recent heb ik nog een gesprek gehad met mijn dochter over zo'n appgroepje met (een deel van) de klas. Er werd vooral geruzied in de app over welke filmpjes/plaatjes wel of niet in de groep mochten. We hadden al de afspraak dat we steekproefsgewijs meelezen op haar telefoon. Daarnaast hebben we afgesproken dat als er echt pestgedrag in de appgroep plaatsvindt dat ze dit moet melden bij ons. En als laatste hebben we besproken dat zij voor zichzelf mag bepalen of de appgroep leuk is en toegevoegde waarde heeft voor haar en dat het haar altijd vrij staat om uit een appgroep te stappen.

yasmijn27
08-05-2025 om 16:58
meekijken hoort bij de digitale opvoeding! Dus wij hebben zeker meegekeken en soms ook een ouder aangesproken op gedrag. Ik verwacht dit niet van een docent.
Op het vo in de 1e ook meegekeken. Daar waren ook stevige afspraken over de klassenapp met de school. In de 2e zelfs nog melding gedaan van kinderpornoplaatjes in de klassenapp, je staat er versteld van hoeveel rare dingen er in zo'n app voorbij komen. Heel naief, ik had zulke dingen niet op het vwo verwacht.
Maar zelf zitten wij niet in groepsapps en zeker niet in klassenapps. Onze kinderen hebben wellicht ook meegekregen dat dat niet hoeft. En de school stuurt geen berichten in apps, dus zitten ze nu gewoon niet meer in schoolapps. Het voegt nl niks toe.

Mugske
08-05-2025 om 21:27
Dat is niet de verantwoordelijkheid van school. Net zoals school niet verantwoordelijk is in de speeltuin oid. School besteed wel tijd aan mediawijsheid.
Ik lees mee met mijn kind (zit nu in groep 8). Dat wordt steeds minder. We bespreken dingen met haar: hoe ga je met elkaar om, hoe gedraag je je in een appgroep, wat die je als iemand anders onaardig is. Kind spreekt andere kinderen aan op hun gedrag (bijv onaardig zijn tegen anderen) ik heb haar ook wel eens iemand laten blokkeren ivm cyberpesten. (Die ouder hebben we daarover bericht, maar geen reactie was richting vriend van kind en later ook tegen kind).
Vind je dat er in appgroep teveel plaatjes / onzin of weet ik wat gebeurt, dan leer ik kind je kunt: uit die groep gaan of binnen de groep afspraken met elkaar maken.
Appgroepjes met veel personen zijn vaak niet de leukste. Als de nieuwigheid eraf is, beperkt het zich vanzelf tot kleinere vriendengroepjes of 1-op-1 gesprekken. Of ze bellen met elkaar terwijl ze zitten te knutselen / gamen oid.

Poezie
09-05-2025 om 10:11
Een leerkracht die mee moet kijken in de appgroepjes van leerlingen? Voed je eigen kind op zeg, en stel de regel in dat er geen telefoons mee mogen naar school.

FruitMoeder
09-05-2025 om 10:14
Ik vind dat de regel moet zijn dat pas vanaf de middelbare school die kinderen Whattsapp moeten hebben. Als je niet wilt dat je kind in die groepjes zit dan verbied je het toch. Jij bent de ouder. Jij betaald de telefoonrekening.

Lizzyliz
09-05-2025 om 11:20
Onze dochter kreeg halverwege groep 8 een telefoon. Iedereen had er ‘natuurlijk’ al eentje en ze was zo’n beetje de laatste, maar het was echt helemaal prima zo. Tot die tijd hadden we geen gedoe met groepsapps. Daarna werd ze opgenomen in een klassenapp (met leerkracht) en een meidenapp (zonder volwassene). Uit de meidenapp is ze op ons advies na een tijdje gestapt, vanwege het gedoe en geruzie daar in. Ik heb altijd meegelezen in die app. Ze werd er soms akelig van en dat is toch niet de bedoeling van een groepsapp. Ik zit zelf in een leuke vriendinnen-groepsapp en heb haar laten zien hoe het ook kan. Dat gaf voor haar de doorslag om uit de meidenapp te stappen.

AnanasBevrijdingsFront
09-05-2025 om 11:54
Dank voor de reacties. Ik ben duidelijk niet de enige die dat een bizar idee vindt!
Ik geloof dat er altijd begin groep 7 een social media avond is. En ik blijf aangeven dat ouders moeten meelezen.

Wasgij
09-05-2025 om 12:37
FruitMoeder schreef op 09-05-2025 om 10:14:
Ik vind dat de regel moet zijn dat pas vanaf de middelbare school die kinderen Whattsapp moeten hebben. Als je niet wilt dat je kind in die groepjes zit dan verbied je het toch. Jij bent de ouder. Jij betaald de telefoonrekening.
De kinderen gebruikten bijna geen Whatsapp hier, genoeg andere dingen om met elkaar in contact te komen, zoals snapchat, tiktok, discord ed. Daarmee kunnen ze ook berichten sturen, bellen, videobellen ed.
Dus alleen de appjes checken is ook schijnveiligheid.

Decembermamma
09-05-2025 om 12:51
Een goede reden om een kind in groep 6 (9 jaar!!!!) nog geen telefoon te geven.

yasmijn27
09-05-2025 om 12:56
FruitMoeder schreef op 09-05-2025 om 10:14:
Ik vind dat de regel moet zijn dat pas vanaf de middelbare school die kinderen Whattsapp moeten hebben. Als je niet wilt dat je kind in die groepjes zit dan verbied je het toch. Jij bent de ouder. Jij betaald de telefoonrekening.
Het is echt beter om al op de basisschool te beginnen met de opvoeding hierin. Eenmaal op het vo ben je zo het zicht kwijt

IceTea
09-05-2025 om 14:07
We moeten ook eens afstappen van kinderen een eigen telefoon geven op de basisschool.
In groep 6 een eigen telefoon vind ik echt heel jong. Verantwoordelijkheid ligt bij ouders niet bij de leerkracht.