Home » Forum » Ouders en school » Slechte ervaring gastgezin werkweek berlijn

Slechte ervaring gastgezin werkweek Berlijn.

43 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Hvd
Slechte ervaring gastgezin werkweek Berlijn.

Mijn dochter is net terug van een werkweek naar Berlijn met school, ze zit in 3 VWO en is net 15 geworden. De kinderen werden gedurende het verblijf geplaatst in gastgezinnen. Super spannend, want waar kom je terecht? Mijn dochter en nog twee meiden kwamen terecht bij een alleenstaande 35 jarige man, bij aankomst hadden de meiden er meteen al geen goed gevoel bij. Ze ruikte duidelijk een wietlucht en er werd volop gerookt, het huis was een donker hol waar slecht geventileerd werd en de gastheer begon al meteen met vreemde 'grappen' en de meiden waren alles behalve op hun gemak. Ze hebben daarop de docent gebeld en gevraagd of er een oplossing kon komen, maar het werd gebagatelliseerd en als er iets zou gebeuren, moesten ze bellen. De meiden hebben zich er toen bij neergelegd en geaccepteerde dat dit het is, ze zeiden zelfs dat het hadden getroffen want bij andere kinderen was de situatie nog erger. Ik heb in Nederland hetzelfde gedaan, de meiden redden zich wel, maar ik was er aller minst blij mee.

De volgende dag kreeg ik savonds een appje van mijn dochter, dat ze niet op haar gemak is bij die man en naar huis wilde en dat ze zich begeeft in een hoerenflat incl rode lampen en hoerenlopers af en aan. We hebben gister de straat gegoogled en de hele straat blijkt gewoon een 'red light district'. De alleenstaande man maakte regelmatig seksueel getinte grappen bv 'als jullie wat ouder waren geweest had ik het wel geweten, dan mochten jullie hier nu naakt het eten serveren'. Toen ik dat alles hoorde heb ik een docent in Berlijn benaderd, ik stuurde hem 2 screenshots van de appconversatie met mijn dochter en ik vertelde hem dat ik het onacceptabel dat de meiden zich in een situatie begeven waarin ze zich niet veilig voelen. Ik werd gebeld door haar mentor en hij was gewoon pissig en hij trok direct het verhaal van mijn dochter in twijfel toen ik vertelde dat ze tussen de prostituees zit, en die kinderen moest elkaar niet zo ophitsen, dit is Berlijn het hoort bij de stad en de meiden voelen zich niet onveilig maar onprettig dat is heel wat anders, ik vertelde van de rare opmerkingen van de man, maar dat was niet zo vertelde die en dat ze naar huis wilde had niks met het gastgezin te maken maar dat zat 'in haar zelf'. Hij hoorde totaal niet wat ik zei en was alleen maar defensief en super geïrriteerd. Ik moest er maar mee dealen en de meiden ook.

Op een avond is 1 van de meiden savonds 'even' in haar eentje weggegaan, ze zou een uurtje wegblijven. In de regels staat, dat je nooit in je eentje op pad mag gaan en dat ten alle tijden toestemming moet worden verleend door de docenten en het gastgezin. Het meisje had een date met een andere leerling en eind verderop, ze kwam een paar uur te laat dronken 'thuis' en ze had seks gehad. Dan hebben we het over een meisje van 15, die savonds dronken en alleen over straat gaat door een hoerenbuurt. Woensdag werden de meiden door de bus afgezet in de straat bij hun gastgezin na een activiteitendag, toen ze uitstapte werden ze achtervolgd door een groep mannen, een docent zag vanuit de bus gelukkig wat er gebeurde en hij is uitgestapt en heeft de meiden begeleid naar hun verblijf. M'n dochter zei dat hij nu met eigen ogen heeft kunnen aanschouwen dat ze tussen de prostituees zitten. Mijn dochter dankte gister God op knieën dat ze weer thuis was, ze heeft het echt niet fijn gehad. De omgeving, de vreemde man en zijn ongepaste opmerkingen, bar slecht eten, ze sliep in de rooklucht omdat het een heel klein appartement zonder fatsoenlijke deuren en die man pafte aan de lopende band. Ik had gehoopt dat de ouders van de twee andere meiden ook in shock zouden zijn en wellicht actie willen ondernemen maar een moeder moest lachen toen ze hoorde dat ze in een hoerenbuurt verbleven. Ik ken de ouders van die meiden helaas niet en ik weet ook niet of ze thuis alles verteld hebben. Maar ik krijg het gevoel dat ik er alleen voorsta en dat ik de enige ben die dit onacceptabel vind. Ik heb de rector een mail gestuurd en ze mailde terug dat mijn verhaal tijdens de evaluatie zou worden meegenomen. Ik ben echt super pissig ook op die onbeschofte mentor. Ik zou heel graag horen wat andere ouders hiervan vinden of ben ik de enige die hier 'moeilijk' overdoet?

Alvast bedankt voor jullie reacties

tsjor
Niet de enige

Mijn dochter was met een klasgenootje geplaatst in een gezin, waar bij aankomst de hele familie vrolijk dronken was en hen ook sterke drank aanbood. De meiden waren in shock.
Gelukkig was de dochter van het gezin ook niet echt blij met deze ontvangst. Via google translate konden ze een beetje met elkaar communiceren.
Ik kreeg 's avonds laat ook een heftig telefoontje van mijn dochter, het andere meisje was nog ontredderder.
Meiden zaten op een uur rijden van de begeleiders.
Ik heb toen 's avonds nog geprobeerd de begeleiders te bereiken, lukte niet. Mentor gebeld, die heeft de begeleiders gebeld. Die bagatelliseerden het ook eerst, maar er is later toch een gesprek gekomen met het gastgezin en de verschillen tussen visie op alcoholgebruik zijn uitgelegd.
De rest van de tijd is het wel redelijk gegaan, volgens mijn dochter. Het gastgezin deed daarna echt wel moeite om er iets van te maken.
Ik vind het niet acceptabel, zoals het is gegaan in de ervaring van je dochter. als ouders zou je zoiets niet moeten durven doen, als school ook niet.
Er zijn enkele minimale vereisten als je kinderen plaatst in een gastgezin:
- begeleiders moeten bereikbaar zijn, zowel voor kinderen als voor ouders;
- gevoel van veiligheid is een subjectief gevoel, maar signalen daarover moeten serieus genomen worden. als het met een gesprek met het gastgezin opgelost kan worden, prima. als dat niet kan moet er een alternatief voor zijn;
- er moet dus een alternatieve oplossing beschikbaar zijn, ter plekke.
Aan het gedrag van de medeleerlinge kun je weinig doen, tenzij je dochter uit de school wil klappen. Minimale eisen stellen aan het gastgezin mag wel vind ik. Veiligheid op het gebied van drank en seks is een minimale eis.
Het is zeker de moeite waard om de vinger aan de pols te houden op school: wat gebeurt er met je klacht in de evaluatie?

Tsjor

tsjor
Meestal

Meestal zijn gastgezinnen overigens gezinnen van kinderen van een school waarmee kontakten onderhouden worden. Dat betekent dat er in elk geval een leeftijdsgenootje moet zijn en dat er een school is met leerkrachten, waarmee de leerkrachten overleg kunnen voeren als het gaat om een andere beleving van de situatie.
Vreemd dat het hier om een alleenstaande man ging.

Tsjor

Triva
bizar

dat drie jonge meiden bij een man alleen worden geplaatst. Ik kan dit verhaal bijna niet geloven, wil een Nederlandse school zo bekend staan?

Floria
waarom nog gastgezinnen?

Waarom wordt daar nog gebruik van gemaakt? Het lijkt me dat er altijd veel te weinig zich spontaan aanbieden en dat er dan gezocht moet worden naar iemand die alsjeblieft wil, maar die eigenlijk niet voldoet.

Toen ik V5 zat, kwamen we op schoolreisje ook in een gastgezin - om de kosten te drukken, neem ik aan - maar die mensen hadden echt niks met ons en deden het alleen voor het geld. Ik weet niet hoeveel, maar het zal wel een beetje geloond hebben.

Met sportwedstrijden had ik overigens meestal wel normale gastgezinnen, omdat die gerecruteerd werden uit de club daar

tsjor
Ervaring

Als ervaring vind ik het wel een goede optie. Je kunt naar een land kijken, maar aanschuiven aan tafel geeft toch een beter inzicht in hoe mensen leven.
Wel zou het via een uitwisseling tussen scholen moeten gaan, zodat scholen en leerkrachten onderling zaken kunnen bespreken en je zeker weet dat de gastgezinnen ook kinderen van die leeftijd hebben.

Tsjor

Triva
ja

een gastgezin dwingt je meer tot praten in die taal (als je die taal kent natuurlijk) en je leert er veel meer dan met z'n allen in een grote groep blijven.

IngridT
Bizar

Bizar. Dat dit kan.

Ik ga/ ging er blind vanuit dat bij een uitwisseling altijd een school in het gastland betrokken is, en dat kinderen logeren in een gezin met een leeftijdgenoot van die school. Niet dat dat een garantie is dat alles vlekkeloos verloopt, maar je hebt dan op zijn minst een beetje (sociale) controle, en iets van een netwerk. Ik vind jou verhaal echt te zot voor woorden. Ik zou absoluut een heel serieuze klacht indienen bij de school van je dochter. Liefst samen met de ouders van die andere meiden.

Ingrid

IngridT
Ik las ....

( sorry, was wat te snel) dat je een mail naar de rector had gestuurd. Ik zou absoluut geen genoegen nemen met ‘ dat nemen we mee tijdens de evaluatie’. Ik zou echt een officiële klacht indienen en eisen dat je op zijn minst hele serieuze excuses krijgt, en de garantie dat ze whatever doen wat. Nodig is om te voorkomen en dat zoiets nog een keer kam gebeuren. Volledig onverantwoordelijk dit. En die mentor verdient op zijn minst een hele pittige berisping.

Ingrid

MarSy
home stay

Is enorm leerzaam, vanwege de taal en de gebruiken. Ik zou in dit verhaal vooral over het gevoel van veiligheid praten met school. Dat is subjectief en moet naar waarheid aangenomen worden.

Ook had ik als moeder tegen de onbeschofte mentor gezegd dat hij direct het probleem op kon lossen of dat ik als moeder naar Berlijn zou komen om het op te lossen en de kosten op school zou verhalen. Maar goed, ik kies altijd voor de 'aanval' als men na praten niet wil luisteren.

Me
Het kan dus wel

Hier had dochter met groepje in Londen ook slechte ervaring. Smerige slaapkamer zonder deur en andere kamers verhuurd aan Polen. Voelden zich bekeken en ongemakkelijk. Docent heeft ze weggehaald en in hotel gezet. Samenwerking met bedrijf dat voor gastgezinnrn zorgde is hierna meteen stopgezet.

(Wij kregen pas achteraf de details te horen. )

Hvd
Reactie

Bedankt voor jullie reacties, goed te lezen dat ik hierin niet de enige ben.

De school heeft deze gastgezinnen via een Duits bemiddelingsbureau zij screenen de gastgezinnen en ze moeten ook een Verklaring Goed Gedrag kunnen overhandigen. Wat de screening verder inhoudt, geen idee. Het lijkt me dat ze sowieso bij de mensen thuis komen. Ik denk dat zij anderen maatstaven hanteren dan wij. Hoe kun je een kind anders midden in een rosse buurt zetten? De school vertelde tijdens de Berlijn bijeenkomst op school al dat de meeste gastgezinnen het doen voor het geld, dan is dit wat er gebeurd.

Overigens moet ik mezelf corrigeren, de man had een dochter van 13 ik ben haar vergeten, want ze was er bijna nooit en als ze er was was ze alleen op haar kamer, de meiden hebben verder geen contact met haar gehad. Dat maakt natuurlijk dat het geen alleenstaande man meer is. Maakt dat het verhaal anders? Het maakte het er in ieder geval voor de meiden niet beter op.
Wat betreft het meisje die er 's-avonds vandoor ging en dronken terug kwam, ik ga dat zeker bij school neerleggen, dat meisje had weet ik veel wat kunnen overkomen, alleen en dronken over straat in die rosse buurt. Ze heeft gewoon kunnen gaan zonder het, volgens de regels, aan de docenten te melden. Overigens deed geen enkel kind dat vertelde mijn dochter, het stond wel in de regels die wij ouders van school hadden gekregen.

Ik voel me echt een zeikmoeder en zo werd ik ook weggezet. Ik ben alleenstaand ouder en dat maakt dat ik niet direct een klankbord of de steun van een partner heb en dat maakt me een beetje onzeker merk ik. Maar tegelijkertijd denk ik, gvd dit pik ik niet, ik heb mijn meest kostbare bezit toevertrouwd aan school en ze heeft zich niet veilig gevoeld, dat maakt me super pissig en ik neem het ze kwalijk, het had een mooie ervaring moeten zijn.

Dora
Echt erg

Ik zou dochter dus niet meer meesturen met school als er weer sprake is van gastgezinnen! School heeft bewezen het niet zo nauw te nemen met de veiligheid.

Onze school doet dat trouwens nooit. Het is altijd een pension, eigen tenten, of een kamphuis. Het is dus niet nodig.

Jasmijn
mijn zoon

Mijn zoon zat met een paar klasgenoten (3 totaal) bij een man die buiten de stad (Londen) woonde. Die man deed het echt voor het geld, zijn vrouw werkte de hele week in de stad en kwam alleen in het weekend thuis. De jongens hadden een kamertje voor hun drietjes met stapelbedden erin en de deur kon niet goed dicht (geen klink) wel was er wifi en ze kregen iedere dag iets van rijst met doperwtjes te eten. Die man was niet gezellig en keek aldoor tv, dus in de avond zaten ze met zijn drieen in het kamertje. Ik was helemaal onthutst toen ik het achteraf hoorde, maar zoon had het wel best gevonden. Die had gehoord van anderen met een gezellig gastgezin waar ze echt gezamelijk aan tafel hadden moeten eten en hadden moeten praten (!) met het gezin, had hem helemaal niets geleken. Nou ja, dus ik heb het er maar bij gelaten zo.

Frédérique
Je bent geen zeikmoeder

Ik snap dat je kwaad bent dat je dochter daar gezeten heeft, maar ik snap je boosheid over dat meisje dat naar buiten ging niet. Je schrijft: Ze heeft gewoon kunnen gaan zonder het, volgens de regels, aan de docenten te melden.“
Had je verwacht dat ze tegen haar docent ging zeggen: ik ga tegen de regels in naar buiten in mijn eentje en dronken worden en seks hebben. Dat doen mensen niet hoor als ze iets doen waarvan ze weten dat het niet mag.

Ik begrijp maar niet waarom je daar zo boos over bent. Dat meisje heeft zelf besloten iets te doen dat niet mag. Als kinderen bij gastgezinnen worden ondergebracht, dan kan een docent geen toezicht houden op allemaal. En pubers houden zich nou eenmaal niet graag aan regels, dus zij is hem gewoon gesmeerd. Dat kan je de docent niet kwalijk nemen.

Verder ben je wat naïef over de screening van de gastgezinnen. Het is gewoon big business die schoolreisjes en waar vraag is, komt aanbod. Mijn zoon is in Londen geweest en had het toevallig goed getroffen. Ze kwamen bij een Jamaicaans gezin en hij heeft zich drie dagen laten verwennen door de vrouw die van koken hield en de bleekneusjes uit Amsterdam culinair heeft verwend. Maar zij vertelden ook dat ze het deden voor het geld. Er komen zoveel kinderen uit allerlei landen naar Londen (en Berlijn waarschijnlijk), dat ze altijd kinderen over de vloer had. Sommigen deden een zomercursus Engels, soms waren het scholieren. Makkelijker dan kamerbewoners die je misschien het huis niet meer uit krijgt als ze er te lang blijven en beter betaald.
En zo komen er ook figuren hun kamer aanbieden die jij niet zo ziet zitten. Die man geeft natuurlijk niet op dat hij een alleenstaande man is.

M Lavell
Klaag!

“Ik voel me echt een zeikmoeder en zo werd ik ook weggezet”
Volgens mij heb je voldoende bewijs van wat er gebeurd is. Ik zou als ik jou was een klacht indienen bij de school.
In de schoolgids staat bij wie je moet zijn.

Eigenlijk is dat een formaliteit, want de school zal ongetwijfeld de kwestie willen baggetelliseren. Dien de klacht in met alle bewijs dat je hebt en wacht keurig af. Bewaar alle correspondentie die je krijgt.
Als je klacht wordt afgewezen, dan ga je met alles naar de Landelijke klachtencommissie.
https://onderwijsgeschillen.nl/commissie/landelijke-klachtencommissie-on...

Ik vind je klacht zeer terecht. Dit had zo niet gemogen.
Maar mocht het onverhoopt toch heel normaal gevonden worden, dan had de informatie over de reis duidelijker en explicieter moeten zijn. Je had de keuze moeten hebben om nee te zeggen en dat had je beslist gedaan als je vooraf had geweten van welke kwaliteit het gastadres en het toezicht zou kunnen zijn.

Het is belangrijk om niet in je schulp te kruipen en te denken dat het wel aan jou zal liggen. Wees blij dat er niks gebeurd is en dat je de kracht hebt om te kunnen klagen. Denk daarbij vooral ook aan wat er had kunnen gebeuren en wat er ongetwijfeld ook wel eens gebeurt. Klaag om mogelijke #me-too ervaringen te voorkomen, of openbaar te krijgen.

Floria
leerzaam

Het is alleen leerzaam als de gastgezinnen het ook leuk vinden en niet gezocht worden onder alleenstaande ouders die wel wat extra geld kunnen gebruiken (of zo - waar ik zat, bijvoorbeeld). Maar ja, gemotiveerde gastgezinnen zijn er niet genoeg natuurlijk. (Ik zou er eerlijk gezegd ook geen zin in hebben.)

Ik heb er niet zo vreselijk veel van geleerd tijdens mijn schoolexcursie. Ik ga er tenminste niet van uit dat iedereen daar in dat land luncht met een zakje chips en 's avonds moet bijbeunen of om andere redenen niet thuis is.

Het ideaal is natuurlijk mooi, maar in de praktijk denk ik dat het niet meer werkt. Een zaal met stapelbedden ergens lijkt me beter. Je hebt op excursie toch een redelijk vol programma en de mensen zelf ook. Dus veel gewoontes leren zit er al niet in. Men heeft er nauwelijks tijd voor. Eén van mijn sportgastmoeders is mij zelfs een keer vergeten op te halen van de wedstrijd, zo druk was ze met haar normale leven en vier kinderen. Het zijn gewoon niet meer welgestelde huisvrouwen met een extra auto en zeeën van tijd.

Zitten de leraren trouwens zelf ook in een gastgezin? Hebben ze nog een actueel en realistisch beeld?

tsjor
Uitwisseling

Bij mijn dochter was het in het kader van uitwisseling tussen twee scholen: kinderen van die school kwamen ook hier in de gastgezinnen van leerlingen. Ik denk dat zo'n formule nog wel kan: er zijn in de loop van het jaar meer kontakten met zo'n school en na jaren bouw je onderling een band op. Zo kon het gelukkig gecorrigeerd worden bij mijn dochter. Anders had ik haar ook teruggehaald, echt waar, al was het 2 dagen doorrijden geweest.
Bemiddelingsbureaus en mensen die het voor het geld doen .... dat is een heel ander verhaal.

Tsjor

Lily
Hvd wat erg

Wat een verhaal, Hvd, ik zou echt doodsangsten hebben uitgestaan als mijn dochter me zulke berichten had gestuurd. Wietlucht, vreemde grappen over naakt eten serveren, red light district.... en je dochter voelde zich gewoon niet veilig en zij en jij moesten daar maar mee dealen?
Ik ben daar misschien wat bezorgder in dan de gemiddelde persoon, maar wat zou ik boos zijn geworden als ik zo was afgescheept door die docent. Ik denk dat ik de volgende dag om 8 uur woedend op school had gestaan bij de rector! Ik vind dat jij nog rustig en geduldig blijft maar da's waarschijnlijk wel verstandiger hoor, haha.
Dat de ouders van de andere meiden er misschien minder moeite mee hebben maakt niks uit. Jij en vooral je dochter hebben een slechte en angstige ervaring gehad, laat ze dat aub flink weten op school! Kalm en rustig uiteraard is de beste manier, maar laat je niet wijsmaken dat je overdrijft!

Mijn eigen dochter (4VWO 16 jaar) was een paar weken ook in Berlijn met school, maar zij verbleven gelukkig in een hotel. Wel heeft ze ook een minder fijne ervaring gehad daar. Op de laatste avond gingen ze met de hele groep stappen. Nu is mijn dochter daar sowieso al geen type voor, maar ze wilde heus wel een avondje uit haar comfortzone stappen om gezellig mee te gaan met de groep. Helaas was het niet zo gezellig, de plek waar ze heen gingen bevond zich in een wat schimmige omgeving, muziek was vreselijk hard en daar houdt dochter ook helemaal niet van (maar goed da's nog tot daar aan toe), maar het ergste: een aantal klasgenoten gingen helemaal los met drinken, zo erg dat na een tijdje er een hoop ziek werden en moesten overgeven en enorm rumoerig en baldadig werden. Ze zouden om 12 uur terug bij hotel zijn maar dat werd door de zieke leerlingen 2 uur. De begeleidende docenten dronken ook (niet dat ze stomdronken waren maar wel aangeschoten). Ik wilde er eigenlijk nog wat van zeggen op school, maar daar is niet meer van gekomen omdat direct na de Berlijn-reis de meivakantie van 2 weken was. Het is ook niet een enorm drama, maar ik vond het toch raar dat op een school-excursie, onder direct toezicht van docenten, er zó veel wordt gedronken door leerlingen van 16 jaar. En dat er niet eens 1 docent gewoon nuchter bleef.
Mijn eigen dochter had 1 drankje gedronken, haar eerste keer alcohol. Vond ik weer wel schattig :-D

Ookeenmoeder
Tjezus

Wat een verhaal!
Ik realiseer me dat ik zelf op die leeftijd ook in een paar behoorlijk heftige situaties heb gezeten, maar mijn ouders hebben dat nooit geweten. Het was dan ook niet onder verantwoordelijkheid van een school, dat kan natuurlijk niet, en toen kon dat ook niet. Ik vind het volkomen terecht dat je een officiële klacht indient. De school mag zich serieus achter de oren krabben: stel dat het fout was gegaan? Stel dat dit verhaal rondzingt?
Ik begrijp de andere ouders ook niet echt moet ik zeggen. Weten ze wel wat er gebeurd is?

margaretha
mijn kinderen

hebben wel in gastgezinnen gezeten maar dan idd uitwisseling, jaar later kinderen van daar bij ons. Zo is de jongste in Zweden, Finland en Frankrijk geweest en hebben wij uit die landen gasten gehad. Andere zoon uitwisseling met Polen. Die scholieren bij ons bleven maar 1 nacht omdat ze geklaagd hadden over iets, teveel katten in huis (terwijl we dat wel aangegeven haddenvan te voren) Maar eigenlijk wilden ze gewoon niet bij ons omdat er teveel controle was en ze los wilden gaan (al na 1 nacht lag er een bende alcohol afval onder hun bed).
Betaald scholieren opvangen bij schoolreisjes had ik nog niet gehoord , wel in de USA voor langere tijd als iemand daar een half jaar naar daar wil. (mijn zus vroeg of wij ook betaald kregen toen wij een internationale scholier een half jaar in huis hadden)

Kenfan
Sterker nog

Ik zou het niet bij klachten indien laten, maar contact zoeken met een (regionaal) dagblad. Een ingezonden brief, of een mailtje aan journalist. Wat een lakse houding van die school. Zich wel in de kijker willen spelen/nieuwe leerlingen willen trekken met een uitwisselingsproject maar geen zin om dat zelf goed te organiseren en het aan een vaag bureau overlaten. En hun leerlingen blootstellen aan dit soort praktijken, Begin er dan gewoon niet aan.

Dochter heeft 10 jaar geleden er ook aan meegedaan. Zij heeft een week in een Spaans gezin gezeten, dat Spaanse meisje is een week bij ons geweest. Voor alle betrokkenen leerzaam en gezellig, en voor beide met gesloten beurzen na betaling van de reiskosten van de meiden.. Misschien heel naief, maar ik dacht dat gangbaar was, niet bij stilstaan dat het ook anders, commercieler kon.

ipacarai
met name in Engeland commercieel

Het betalen van gastgezinnen is natuurlijk vragen om gezinnen die dit puur voor het geld doen. En dat is vaak dus niet leuk (soms natuurlijk wel - het een hoeft het ander niet uit te sluiten)

AFS heeft zich jaren geleden al uit de UK terug getrokken omdat van overheidswege het betalen van gastgezinnen verplicht werd - ook in Ierland overigens.
Dat was jammer omdat er altijd veel scholieren zijn die naar de UK of Ierland willen, maar met vrijwillige gastgezinnen is er minder risico op families die jaarlijks stapels scholieren in huis nemen en ze weliswaar wel te eten geven ed. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling van een uitwisseling. Het gaat er juist om elkaar te leren kennen.
(en daarmee zeg ik niet dat alle vrijwillige en enthousiaste gastgezinnen altijd ok zijn - naast VOG is het vooral van belang dat de organisatie de gastgezinnen persoonlijk leert kennen - referenties in wint - contact houdt - en vooral, bij het eerste teken van "iets gaat niet goed" ingrijpen en scholieren weghalen. (zelfs als dat soms te vroeg is en er uiteindelijk misschien niet zoveel aan de hand is. Als iemand zich oncomfortabel voelt, moet je dat altijd serieus nemen.

Vreselijk dat je dochter hier tegenaan liep bij een schooluitwisseling.
Gelukkig gaat het meestal heel goed en wordt het doel van de uitwisseling wel gehaald.

M Lavell
Breed fenomeen

Kenfan “Ik zou het niet bij klachten indien laten, maar contact zoeken met een (regionaal) dagblad. Een ingezonden brief, of een mailtje aan journalist”
Uit dit draadje blijkt dat het om een breder fenomeen gaat. Dan lijkt me een mailtje aan KRO’s Monitor een betere zet.

Tegelijkertijd lijkt een klacht bij de school en bij de landelijke klachtencommissie belangrijk. Het is belangrijk om de scholen zelf uitspraak hierover te laten doen.
Tot die tijd blijft klagen erover in het schemergebied van de zeurende ouder of leerling hangen.

Tango
Berlijn

Heeft bij mij ook wel een beetje afgedaan als stad voor een werkweek. Dochter hier ging begin dit schooljaar, zit in 4 VMBO-T en was toen 16. Ze werd met een ander meisje ondergebracht bij een ouder, onvriendelijk echtpaar waar ze in een soort bezemkast sliepen, een heel klein kamertje in ieder geval. Ze kregen er slecht te eten en mochten 's avonds de deur niet uit, terwijl anderen van de groep dit wel mochten. De verdeeldheid was ook heel groot. Andere leerlingen sliepen bij gezinnen met riante huizen en grote slaapkamers. Ik heb er niet over geklaagd want vond het niet ernstig genoeg hiervoor, maar dochter had het weinig naar haar zin gehad en zich niet prettig gevoeld bij de mensen. Ze heeft ook nauwelijks iets verteld over wat ze gezien had in Berlijn.

In jouw situatie had ik absoluut wel geklaagd en zeker geen genoegen genomen met de mededeling dat ze het meenemen in de evaluatie. Ik zou in ieder geval een gesprek op school aanvragen met de rector en de mentor en heel duidelijk je klachten uiten. Bewijs heb je genoeg. Als dit niets oplevert dan kan je altijd nog naar de pers stappen. Dat zou mijn eerste stap niet zijn.

Noor
Hostel

Dochter van 14 is een aantal weken terug met school naar Berlijn geweest. Ze zaten in een hostel waar scholen uit allerlei landen zaten en ze hebben het geweldig gehad. Veel van de stad gezien, leuke activiteiten en internationale contacten in het hostel.

Twee jaar geleden is de dochter van een vriendin met dezelfde school naar Londen geweest, zij zaten in een Pakistaans gastgezin en zijn tot op het bot verwend en volgestopt met eten. Dit in tegenstelling tot veel schoolgenoten die in gastgezinnen terecht kwamen zoals in eerdere berichten beschreven. Dit was het eerste én het laatste jaar dat de school gebruik heeft gemaakt van gastgezinnen, en het heeft mij toen ook gelijk doen besluiten dat als er voor deze vorm van opvang gekozen werd, mijn dochter niet mee zou mogen.

In het geval van de dochter van hvd zouden ze aan mij op school een hele slechte hebben. Je bent zeker geen zeurende ouder en ik zou zeer zeker een officiele klacht indienen. Dat ze het meenemen in de evaluatie is leuk, maar daar zou het wat mij betreft niet bij blijven.

Ava
vertrouwen

Dat het gastgezin niet zo veilig etc bleek te zijn als je mag verwachten is één ding, dat school (in zijn algemeenheid dan) niet alles ter plekke controleert of gecontroleerd heeft, is een ander maar dat de leerlingen bij het aankaarten op die reactie van de leerkracht stuiten, is voor mij het absolute toppunt.

(Hier nog geen buitenlandse reizen maar die komen wel. Ik sta met de ogen te knipperen, dat dit kan! Wake up call.)

Dat mag school op afgerekend worden, vind ik. Een flinke klacht is op zijn plaats. Maar dat is niet altijd makkelijk, je gelijk halen zal niet lukken (en bovendien, wat brengt het je) en in gesprek met, met name scholen die zelf hun verantwoording niet op pakken, verzanden makkelijk in een soort verzet, te vergelijken met een moeras. Wat je kan overwegen zijn (schriftelijk) vragen blijven stellen, zo vrij mogelijk van emoties. Daar kunnen zulke scholen (die de verantwoording laten liggen) vaak moeilijker iets mee, in de zin van afdoen.

Kyana
Uitwisseling

Hier op school is er elk jaar een uitwisseling in derde klas met een school in het buitenland. De kinderen gaan een week naar Duitsland, Frankrijk of Spanje en die kinderen komen later in het jaar een week hier heen (of andersom). De Nederlandse leerling slaapt dan in het gezin van een scholier dan & diezelfde scholier komt dan in het gezin van de Nederlandse leerling als ze hier zijn. Dat gaat eigenlijk altijd wel goed. Mijn dochter had het prima naar haar zin daar, aardige mensen met een dochter van dezelfde leeftijd & dat meisje is toen een week hier geweest en dat ging ook goed. De scholen hebben al jaren een band met elkaar en de leraren kennen elkaar ook goed.
In elk geval lijkt me dit een veiliger systeem dan 'professionele' gastgezinnen inschakelen. Daar zou ik als school niet voor kiezen. Dan liever gewoon in de jeugdherberg met elkaar.

lieverdje
jeetje

Nou TS, je bent zeker geen zeurpiet. Ik vind het een totaal onacceptabel verhaal; ik kan me nog voorstellen dat er door gebrekkige screening zo'n figuur gastouder wordt, maar dat de school daar zo laconiek mee omgaat is onbegrijpelijk. Ik denk dat het wel zinvol is om daar een klacht over in te dienen, daar wordt heus wel wat mee gedaan. Al is het maar dat de school in het vervolg niet met deze organisatie in zee gaat of dat de organisatie dit gastgezin schrapt uit haar bestand.

Ik wist helemaal niet dat er in het buitenland gastgezinnen zijn die ervoor betaald worden. Nouja, okee, wel als een kind een langere tijd over de vloer komt voor een jaar highschool in de VS ofzo. Maar ik dacht altijd dat met die korte dingen het altijd ging om uitwisselingen: je komt in een gezin van een kind op de school waarmee de uitwisseling plaatsvindt.

Tot nu toe 1 gematigd positieve ervaring als gastgezin en ons kind in een gastgezin (vanwege scouting). Ons kind ging op zijn 11e (!) naar Engeland waaronder een paar dagen in een gastgezin, dat bleek te bestaan uit een alleenstaande vader en zijn zoon met een totaal andere levensstijl dan de onze. Onze zoon heeft het daar wel leuk gehad; de Engelse jongen kwam ook hierheen maar dat was iets minder. Het kind was niet zo beleefd, vond alles maar stom en had nergens zin in.

Lang niet vergelijkbaar met bovenstaande beschrijvingen, natuurlijk! Het was niet de leuke gezellige ervaring waar we naar uit hadden gekeken, maar meer ook niet. Ik heb wel eens het verhaal gehoord van iemand die buitenlandse scholieren over de vloer hadden die zich te buiten waren gegaan aan drugs en alcohol en het huis hadden ondergekotst :-(

Yvan
hvd: nee, u bent absoluut geen "zeikmoeder".

Eerlijk gezegd: als dat mijn kleine was, was ik haar daar onmiddellijk gaan weghalen...
Je vraagt je toch af waar al dat gedoe rond gastgezinnen en bureau's die hen zoeken voor nodig is...
Hier gaat het doorgaans zoals Kyana beschrijft: voor kinderen in het lager en het middelbaar onderwijs wordt dat soort projectjes op poten gezet tussen scholen. De kinderen verblijven in de gezinnen van de leerlingen van de andere school, een tijd daarna gaat het in de omgekeerde richting.

Rianaa
Ik schrik hiervan

Zeker werk van maken. Een 15 jarige kan al best wel wat hebben, dus al zij zich onveilig heeft gevoeld dan is dat ook gewoon zo. En in zo'n omgeving bij een alleenstaande man. Wat een prutsers serieus. Je zou denken dat een school uitgebreid onderzoek doet voordat ze hun leerlingen vertrouwen aan anderen.

Pagina's