Home » Forum » Spreekbeurt welk onderwerp

spreekbeurt, welk onderwerp?

11 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Dendy Pearson
spreekbeurt, welk onderwerp?

Hallo,

Voor dochter die nu in groep 8 zit ben ik op zoek naar een leuk onderwerp voor haar spreekbeurt. Na 4 jaar spreekbeurten in haar klas lijkt elk onderwerp wel gedaan. De leerkracht wil geen dierenrassen en een onderwerp waar breed over te vertellen valt. Er moet een mooie powerpoint over gemaakt worden en het liefst ook nog wat voorwerpen mee die in de klas kunnen worden getoont.
En nu hebben we geen idee. Haar hobby's en onze huisdieren hebben we al gehad.
Dussss... wie heeft ideeen?

Dendy

Isabella Caramella
zelf laten kiezen

om het persoonlijk te houden: bv over een land waar ze op vakantie is geweest, over een ziekte van haarzelf of iemand uit haar familie, over een beroep van iemand uit haar familie. Of laat haar googelen op 'spreekbeurt', dan kan ze zelf kiezen. Dat zou ik haar wel zelf laten doen, daar kan je niet jong genoeg mee beginnen, straks moet je ook nog haar man gaan kiezen :-)

Dendy Pearson
Zelf kiezen

Dochter heeft altijd zelf gekozen. Een hobby, onze rashond en ook wel eens uit een lijst van onderwerpen. Maar de onderwerpen zijn nu gewoon op, lijkt wel. En worden door de leerkracht ook beperkt doordat ze de onderwerp/eisen zwaarder heeft gemaakt.
Haar vader heeft een messenverzameling, zelf heeft ze er ook een paar en daar wilde ze graag wat over vertellen op school. Maar ze mag geen messen mee naar school nemen, dus dan is het niet leuk meer.
Ze denkt er heus wel zelf over na, maar ik denk graag mee als me dat word gevraagt. En hier op OO lees ik vaak de beste ideeen.

Dendy

Koolmees
euhm

Snoepgoed (soorten, fabricage, geschiedenis, verschillen tussen landen, met voor iedereen in de klas een 'proefzakje' met een stukje zoethout, een boterbabbelaar en een kaneelkussentje0
De Efteling (hier in de bieb hebben ze een heel mooi boek over de geschiedenis van de efteling)
Een ecosysteem (oerwoud, diepzee, poolgebied..., ook daar zijn hier mooie boeken over te vinden bij de bieb)
Gletsjers (voor de hele klas een ijsje)
Vulkanen
Griekse (of Noorse) mythologie

Zit er wat bij?

pooh bear
iets wat ze zelf leuk vind

Dochter heeft spreekbeurten gehouden over achtbanen, geocachen, paardrijden, en de laatste keer over chocolade.Daarbij heeft ze de klas laten zien hoe je zelf chocolaatjes kan maken en natuurlijk had ze voor iedereen een chocolaatje gemaakt.
Ook heeft ze nog een duo spreekbeurt over paarden gehad.
Laat haar anders eens in de bieb neuzen tussen de informatieboeken of er een onderwerp tussen staat wat haar wel leuk lijkt.

Koolmees
kunstenaar

Onze meiden hebben ook een keer een spreekbeurt over impressionisme en over Vincent van Gogh gehouden. Ook altijd leuk. Of over een acteur die ze leuk vindt.

Biene M.
Chocola

Mijn dochter heeft ook in groep 8 haar spreekbeurt over chocola gehouden. Heel leuk onderwerp! Ze heeft cacaofabrikanten aangeschreven en o.a. gevraagd om echte cacaobonen en die heeft ze ook gekregen. Ze heeft verteld over de specifieke condities die nodig zijn voor cacaobomen, over de omstandigheden waaronder cacao vaak verbouwd wordt (uitbuiting/slavernij), over het productieproces en de geschiedenis. En op het laatst natuurlijk wat chocola laten proeven (o.a. 100% cacao).

Rosa van der Zanden
Hier

Hier een keer een spreekbeurt over De Ruyter, informatie kan je via de site aanvragen. Kind had allemaal verschillende smaken mee genomen, presentatie in Prezi gemaakt, enzovoort. Ook een keer over dakpannen. Geschiedenis, verschillende typen, foto's uit het dorp van verschillende soorten en een klein stukje dak waar ze wat pannen op heeft gelegd om te laten zien hoe het in elkaar past. Juf was erg verbaasd, dit onderwerp was nog nooit langs gekomen. Volgend jaar gaat het waarschijnlijk over bakstenen, ze wil door gaan tot ze een compleet huis heeft gehad.

Tink
en hier

... deed zoon zijn spreekbeurt over pesten. Dat was in al die jaren ook nog nooit aan de orde geweest en alleen al de keuze van het onderwerp leverde punten op.

Verdere onderwerpen die hier langs zijn gekomen: de zeehondencreche in Pieterburen (die sturen op verzoek een spreekbeurtpakket toe), de bibliotheek, giraffen en de dierenarts.
Oudste zoon heeft de laatste keer geen powerpoint maar Prezi gebruikt, daar maakte hij wel de blits mee.

Rosa, wat origineel, die dakpannen!
Lijkt me voor een leerkracht ook wel eens leuk als niet de zoveelste hamster of goudvis langs komt :)

Dendy Pearson
Wow

Chocolade, dat vind mijn dochter een heel leuk onderwerp.
Dank jullie wel voor jullie ideeen!

Dendy

Tango
Ook zelf kiezen

Hier koos dochter ook meestal zelf. 1 keer heb ik samen met haar gekozen. Ze had toen een spreekbeurt over Europa Kinderhulp omdat we dat jaar een kind via die organisatie in huis hadden gehad. Werd heel goed ontvangen op school.
Vorig jaar heeft dochter een spreekbeurt over Wie is de Mol? gedaan. Deze heeft ze helemaal zelf in elkaar gezet, want ik wist er nauwelijks iets van. Ook deze werd goed beoordeeld. Juf vond het heel origineel.
Chocolade is ook leuk, daar heeft dochter weleens een werkstuk over gemaakt.