Home » Forum » Ouders en school » Stoned in de klas

stoned in de klas

18 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
diewertje
stoned in de klas

Mijn zoon (14, 3havo/vwo) vertelde me vanavond in al z'n openhartigheid dat 'de helft' van de klas regelmatig stoned ('met van die rode ogen') in de les zit. Zelf zegt hij er niet aan mee te doen ('wiet maakt van je hersens een vergiet, mama'), ik ben geneigd hem te geloven. De docenten schijnen er van te weten, maar vertellen het 'natuurlijk' niet door aan de ouders, aldus zoon. Wat ik schokkend vond (nou ja, het hele verhaal eigenlijk), was het feit dat hij details rondom het dealen zo precies wist: dealers staan daar en daar, de kinderen geven hen geld en de wiet ligt dan her en der op bepaalde plekjes.
Ik heb alles redelijk neutraal proberen aan te horen, we hebben vanzelfsprekend de voor en nadelen weer eens uitgebreid besproken en het gehad over het rotte van verslaafd zijn in het algemeen.
Maar nu?
Als het verhaal klopt (en ik schat in van wel) en dat er inderdaad dealers rondhangen in de buurt van de school moet daar natuurlijk snel actie op ondernomen worden. Maar ik wil de openhartigheid van zoon niet verspelen. Dus hoe pak ik dat aan? Eerst maar eens bij school informeren buiten zoons medeweten om?
Overigens: als docenten zouden merken dat zoon al dan niet frequent stoned in de les zou zitten, zou ik dat wel willen weten. Dat ze dit niet aan ouders zouden vertellen, lijkt me dan weer tamelijk ongeloofwaardig aan zoons verhaal.

Idem
Namen en rugnummers

Dochter weet hier wie het zijn, de kinderen die stoned in de klas zitten, waar ze roken en docenten hebben niks in de gaten.
Heb 2 jaar geleden met een andere moeder tijdens de kennismaking mentor het verhaal op tafel gegooid.
Was ergens in srptember, we kregen toen het dringende verzoek om naar de voorlichting van de Brijderstichting te komen om signalen te herkennen bij onze kinderen. De andere moeder vroeg toen of docenten die avond ook moesten bezoeken omdat haar kind zich nogal stoorde aan de klasgenoten die er "niet helemaal bij waren" tijdens de lessen.
Na de kennismaking hebben we namen en rugnummers genoemd. Uiteindelijk heeft het tot mei geduurd voor een docent in de gaten had dat sommige types stoned in de klas zaten. Vanaf toen zaten die jongens regelmatig bij de bouwcoördinator en kregen ze een hulp traject.
Inmiddels 2 jaar verder zijn ze nog net zo stoned als toen.
Dealen gebeurt niet bij school, 2 keer per jaar komt er een groep honden de school door om drugs op te sporen er wordt nooit wat gevonden en toch zijn bepaalde kinderen stoned.
Dat docenten het niet aan ouders vertellen snap ik op de school van mijn oudste heel goed, docenten pikken de signalen niet op.
Erover praten had bij ons geen effect.
Ik heb ingezet op mijn kind voorlichten en goed laten zien hoe onwenselijk drugsgebruik is.
In de straat hier een junkie dat is afschrikwekkend genoeg.

juf Ank
als je weet

wie de dealers zijn, waar ze staan en op welke tijden, dan kun je toch info doorgeven aan de politie?

@nnemoon
Slap beleid van school!

Ik ben blij dat ze bij zoon op school wel gelijk actie ondernemen. Als docenten zien of ruiken dat een leerling wiet heeft gebruikt wordt hij direct geschorst en wordt deze leerling samen met zijn ouders uitgenodigd voor een goed gesprek.
Regelmatig is er een controle. Alle lockers worden dan gecontroleerd door de politie met speurhonden.

Als de school zo'n lakse houding heeft ten opzichte van verslaving zou ik eerder de wijkagent dan de school inlichten.

diewertje
controle

van lockers gebeurt op deze school ook regelmatig. Daarom neem ik aan dat ze er verder ook wel beleid op hebben maar zoon vertelt dus dat de praktijk anders schijnt te zijn....

Idem
Papieren beleid

Is dik in orde, net als de honfencontrole die niet alleen lockers doen maar de hele school. Dus iets verstoppen achter pilaar 2 in de aula kan niet.
Leerlingen die betrapt worden krijgen een trajectje met iinlichten ouders.
Stoned in de les zitten kan nog redelijk makkelijk, de meeste docenten herkennen het niet.

Tango
Ben gewoon verbaasd.

Ik zal wel veel te naief zijn, maar ik ben gewoon verbaasd dit te lezen. Jongeren van 14 die stoned in de les zitten...Ik heb 2 kinderen, 1 is als VO af maar heb ik nooit gehoord over klasgenoten die stoned op school zaten, de tweede is 14, zit op een zeer kleinschalige VMBO-school. Het is dat ik in de ouderraad zit dat ik weet dat de kluisjes weleens gecontroleerd worden en dat er een keer iemand met pillen is gesnapt. Maar verder hoor ik niets. Nou vertelt zoon ook weinig en zal dit w.s. langs hem heen gaan. Ik vraag me dus af of het echt niet gebeurde of dat het beleid op de scholen inderdaad zo slecht is dat het niet naar buiten wordt gebracht. Ik hoop het eerste.
We wonen overigens in een redelijk grote plaats, dus ik verwacht dat het echt wel eens voor zal komen, maar 14 vind ik erg jong.

diewertje
net zo

geschokt!

MarSy
Niet geschokt

Bij ons vroeger zaten er 2 koffieshops op loopafstand van de school.

Als een student stoned in mijn klas zou zitten, zou ik dat ook niet direct zien. Ik weet wel hoe iemand eruitziet die stoned is, maar als ik lesgeef, ben ik ook met heel veel andere dingen bezig. Als ik het wel zou zien, zou Ik wel het gesprek aan gaan.

Idem
Onder de rook van Amsterdam

Dat is de plek waar wij wonen. Toen dochter het 2 jaar geleden vertelde was ik wel verbaasd dat het op haar school gebeurde maar niet dat het gebeurde. Ik woon hier al ruim 50 jaar en ben me er al 35 jaar bewust van.
Een keer op Amsterdam CS geweest en je herkent de wietlucht overal.

@nnemoon
Ook niet geschokt!

Ik ben ook niet geschokt. Ik denk dat dat komt door de open houding van school. Zij melden gewoon wat er is en wat ze er aan gaan doen. Sturen bijvoorbeeld een e-mail dat er gedeald wordt in het park naast de school Er wordt nu in de pauzes gecontroleerd door conciërge en wijkagent. Leerlingen krijgen voorlichting over allerlei soorten van verslavingen. Van gamen tot aan waterpijp gebruik. Wat de regels zijn van school en wat de consequenties zijn. Wat wiet betreft die zoete lucht kan je echt niet ontgaan.

Pirata
Dorp

Ik hoor echt nooit van dergelijke dingen bij ons op de dorpsschool. Dus ik ben ook wel geschokt (ik ga nu weer onder mijn steen zitten ;-) ).

AnneJ
Vroeguh

In mijn tijd lagen er klasgenoten te blowen op het dak van de school. Nou ja, het was een andere tijd? Drugs was toen ook wel een dingetje. Je had zelfs een paar verslaafde kinderen, van Volendam.
Maar persoonlijk in de klas merkte ik er in ieder geval niets van. Alleen een enkele leraar rookte nog voor de klas.
Het schijnt toch ook dat er zoveel mensen alcohol drinken op het werk? Merk ik ook nooit wat van. Nooit gemerkt. Behalve op een personeelsfeestje.

Idem
dorp net zo goed

Pirata, ik weet niet waar je woont maar hier in de randstad gebeurt het ook op scholen in dorpen. Misschien woon jij in Oost-Groningen waar het echt niet gebeurt maar als je ook in vergaand verstedelijkt gebied woont leef je denk ik onder die steen.

Laat ik wel zeggen dat ik het niet normaal vind, eigenlijk best vreemd vind dat het kan gebeuren. Soms denk ik wel eens dat ouders te naïef zijn, teveel hun kinderen op hun (rood omrande) blauwe ogen geloven. Misschien wel denken: Ik ben ook jong geweest en niet altijd even braaf, dus we knijpen een oogje toe.

Zorgen dat je kind niet aan de wiet begint lijkt mij voornamelijk een taak voor ouders, school kan signaleren en een hulptrajectje aanbieden meer niet.

Blijft wel vervelend voor de brave klasgenoten dat ze soms een groepsopdracht moeten maken met zo'n type en dan zelf het meeste werk moeten doen als het een duo was of bij grotere groepen haalt zo'n type dan zonder veel inspanning toch een voldoende.

Blowietje
Count your blessings

Tja, ik ben dus zo'n moeder van een blowend kind. Dat best wel eens stoned in de klas zal hebben gezeten. En dat, net als de zoon uit de beginpost, op zijn veertiende hard riep dat hij nooit aan de alcohol of drugs zou gaan. Nu hij 16 is, ziet de situatie er anders uit.

Idem, dat jij het niet normaal vindt dat het kan gebeuren, dat je denkt dat het komt omdat ouders een oogje toeknijpen en dat je vindt dat het een taak van de ouders is te zorgen dat kinderen niet aan de wiet gaan, tja...

Ik zou zeggen: count your blessings. Ouderschap is soms ook een kwestie van geluk hebben. Het is al erg genoeg om als ouder geconfronteerd te worden met een kind dat drugs gebruikt. Dat het ook nog eens mijn eigen schuld is als falende ouder hoef ik eigenlijk niet ingepeperd te krijgen. Ik kan je verzekeren dat wij dit met geen mogelijkheid hebben zien aankomen, laat staan gefaciliteerd met onze houding of gedrag.

Oh ja, nog over die dealers: volgens de rector van onze school is het naief om te veronderstellen dat een school drugsvrij kan blijven. Dealers opereren bij voorkeur in de buurt van de school, want daar is lekker veel klandizie. Pak je er eentje op, dan verschijnt er in no time vrolijk weer een ander.

Pirata
Mijn steen

Ik ben even onder die steen uit gekomen en heb het aan mijn zoon gevraagd. Bij hem op school gebeurt het niet,of hij heeft het nooit gemerkt. Maar hij kent wel de verhalen van de hoofdvestiging in de middelgrote stad vlakbij.
Kennelijk zit hij op de onschuldigste dependance van de regio (wel het westen des lands, niet Oost-Groningen). Er zijn er wel een paar in zijn klas (4e) die roken.

Blowietje, klopt, je moet ook geluk hebben en niet alles is maakbaar in het leven. Zeker de opvoeding niet...

Idem
Wil geen mensen inpeperen dat ze het fout doen.

Die naïeve/laconieke houding beschreven in een erdere post ben ik hier al wel tegen gekomen.
Ouders die roepen dat hun kind niet aan de wiet zal gaan en als het vervolgens toch gebeurt volgt er een soort schouderophalen van ach wij zijn ook jong geweest.
Ouders voeden op en dat gaat soms niet zoals je vooraf bedacht had, dat ben ik mij zeker bewust. School /docenten kunnen signaleren maar kunnen niet opvoeden.

diewertje
oeps

om z'n openheid niet te beschamen besloten dat ik zoon zou vertellen welke acties ik ga ondernemen (wijkagent op de hoogte stellen). Nou, dat viel niet in goede aarde! Bang dat ze vrienden 'erbij' zouden zijn, problemen thuis zouden krijgen etcetera. Waarvoor hij zich dan verantwoordelijk voelt. En hij vertrouwt me nooit meer. Nou moet dat natuurlijk weer zakken maar ja. Hoe nu verder...