
Elisa Gemani
18-09-2010 om 20:43
Tijdschrift talent: beelddenken
Ik dacht dat het wellicht interessant zou zijn: in de "Talent" van deze maand (tijdschrift over hoogbegaafde kinderen) gaat het over beelddenken en de invloed daarvan op het leren. Vaak wordt ten onrechte een kind gediagnosticeerd als hebbende dyslectie terwijl het alleen maar een beelddenker is. Ook denkt men vaak dat dit soort kinderen ADD hebben omdat ze snel afgeleid en dromerig zijn.
Ook met veel tips voor leerkrachten, ouders en docenten. Aanrader! http://www.tijdschrift-talent.nl/index.php

Petuut
18-09-2010 om 21:13
Klinkt interessant
want ik weet het soms ook niet meer met onze kinderen.
Bij beiden is nu het vermoeden ADD uitgesproken (nog jong, dus de diagnose is nog even uitgesteld), onderzoek dyslexie is bijna afgerond (hoor ik over 2 weken de uitslagen van), ook behoorlijke IQ's (de een 117 en de ander 131 geloof ik, maar van beide scores werd gezegd dat ze wel (te laag) vertekend zouden kunnen zijn, doordat ze zo dromerig zijn en dus sommige dingen minder snel hebben gedaan dan ze cognitief zouden kunnen).
Ze zijn wel door een gerenommeerd instituut bekeken, maar ik ga dit zeker ook nog in de groep gooien als ik het gesprek over de dyslexie-onderzoeken heb.
Ik zag overigens bij 'huidig nummer' niets terug over beelddenken. Wel een interview op een school in Heesijk-Dinther (MOET mijn oude middelbare school haast wel geweest zijn, toch maar eens een abo overwegen, want online kan ik het niet inzien)

Elisa Gemani
18-09-2010 om 21:23
Petuut
Een goede diagnose stellen is zo ontzettend moeilijk; dat vergt een aantal uitzonderlijk kundige en deskundige specialisten en gedegen onderzoek. Maar het is zo belangrijk want er zijn nog veel te veel kinderen die verkeerd gediagnosticeerd worden en dat kan hele nadelige gevolgen hebben voor hun schoolcarriere alsook voor de rest van hun leven...
Ik zou de mogelijkheid van beelddenker kunnen zijn zeker meenemen en naar voren brengen. Of er iemand die gespecialiseerd is in beelddenken bij halen.
Ik keek net op de site van Talent en zag idd de inhoud van het huidige nummer er nog niet op staan. Een abonnement kan ik je echt aanraden; persoonlijk heb ik er erg veel aan omdat er op een zo nuchtere manier en met een verfrissende blik op meer- en hoogbegaafdheid en aanverwante zaken wordt gekeken; met name de koppeling naar onderwijs vind ik heel belangrijk. Succes!

anna van noniemen
18-09-2010 om 21:33
Petuut
hoe is het nou afgelopen met je kinderen en wel of niet overgaan?

Petuut
18-09-2010 om 21:35
Diagnose
wat is eigenlijk een 'diagnose'?
Ik denk soms wel eens: het is de waan van de dag....
Ok, dat hoge IQ is redelijk objectief vast te stellen (alhoewel ons wel gezegd is dat het bij beide kinderen waarschijnlijk te laag is uitgevallen, vanwege de concentratieproblemen en het langzame lezen bij beiden), maar de ADD en dyslexie (of althans de schijn daarvan op dit moment) zijn niet 'aan te tonen'. Niet met een ontbrekend stofje in bloedonderzoek, niet met een scan of weet ik wat. Het is meer observeren en elimineren en vergelijken met de 'middenmoot'.
Feit is (maar dat wisten wij, ouders, al jaren) dat we 2 flink slimme nu 5e groepers hebben, waar school niet echt raad mee lijkt te weten. Of dat nou komt door hun IQ, ADD, dyslexie of een combinatie daarvan, maakt niet uit, het is voor ons en de kinderen en school erg lastig om het goede spoor te vinden, waar we ons allemaal in kunnen vinden (zo zijn de kinderen tegen advies van school doorgegaan naar groep 5, alleen maar 'omdat we er met jullie als ouders niet uitkomen'.)
Heb jij het blad in huis? Zou graag (als je dat zou willen/kunnen doen voor me) een kopie van het interview met de school in Heeswijk-Dinther lezen.
Ik heb een hotmail account met mijn nick (als je begrijpt wat ik bedoel)

Elisa Gemani
18-09-2010 om 21:42
Petuut
Ik zal kijken of ik dat artikel kan scannen en naar je account sturen; ik heb net een nieuwe computer dus moet even uitvogelen hoe eea daar op werkt maar zal het vanavond even proberen. Laat jij dan even weten of je het al dan niet hebt ontvangen?

Petuut
18-09-2010 om 21:54
He anna (lang en o.t. bij beelddenken)
Na veel gezeur en gezeik (excusez les mots) zijn ze toch overgegaan naar groep 5.
Zorgenkind nog met de minste trubbels, niet-zorgenkind is tegen het advies van school overgegaan (voorwaardelijk dus), maar de voorwaarden zoals zijn juffen die schetsten vonden we te belachelijk om over te praten. Gelukkig vond de IB-er dat ook.
Voorwaarden nu zijn: niet-zorgenkind moet beter concentreren/aandacht erbij houden, technisch lezen moet beter en C-scores vasthouden bij begrijpend lesen, rekenen en taalschaal.
Evaluatiemoment van de juffen van groep 4 was herfstvakantie. dat zou al na 7 weken onderwijs zijn (zuiden hier he?). Vond de IB-er te snel, vooral omdat er dan nog helemaal geen toetsen zijn om afgenomen te worden.
De juffen vonden ook dat hij teruggeplaatst zou moeten worden na de herfstvakantie als ie niet 'voldeed' in groep 5, 'want na de kerstvakantie heeft dat geen zin meer'. IB-er heeft gezegd dat terugzetten pas in allerlaatste instantie zal gebeuren, als ze merken dat hij doodongelukkig is in de groep en er ECHT ingegrepen moet worden. Ze had, zei ze, al wel verwacht dat hij dat in groep 4 zou krijgen en niet meer naar school zou willen, maar dat was dus helemaal niet zo.
Optie zou kunnen zijn, als dit schooljaar niet oplevert wat we hopen, dat groep 5 nog een keer overgedaan wordt, of dat hij (of 1 van de 2) wel overgaat maar met een aangepast programma. Maar dat zien we aan het eind van het schooljaar wel.
Vooralsnog gaan ze met plezier naar school, vinden ze de zaakvakken SUPER om te doen, krijgen ze meds voor hun concentratie en een uur extra 1 op 1 RT (buiten school, wel onder schooltijd) om voor lezen/spellen.
We gaan nu uit van slimme kids met vermoeden van ADD en dyslexie. Lastige combi wellicht voor school, maar dat zij zo.
Niet-zorgenkind mag in elk geval met Kurzweil gaan werken (ongeacht of er een diagnose dyslexie komt), want, zo zei zijn leerkracht: het is jammer als er niet uitkomt wat erin zit als dat puur komt door het niet goed genoeg kunnen lezen.
De leerkracht van zorgenkind zei overigens dat Kurzweil pas ingezet kon worden als er een diagnose ligt..
Hoezo verwarrend soms???

Petuut
18-09-2010 om 21:55
Elisa
Oh, da zou ik super vinden!!!!
Je snapte de beschrijvin van mijn email dus, hahaha. Mooi zo!

anna van noniemen
18-09-2010 om 22:04
Heel goed!
Fijn dat de IB-er wel achter jullie stond in elk geval, en wat dit jaar brengt zie je dan wel weer toch?

Petuut
18-09-2010 om 22:22
Nou anna
Echt ACHTER ons stond de IB-er niet hoor, maar die zag wel dat blijven zitten geen optie was voor ons. En als wij dat niet uitstralen naar kind, pikt die dat natuurlijk ook op. Met alle gevolgen van dien in zijn schooljaar. En hoe kun je nou uitstralen dat je het ergens mee eens bent, als dat pertinent niet zo is?
Waar ze het wel met ons eens was, waren de 'overgangseisen', of in elk geval wat niet-zorgenkind nu in groep 5 zal moeten laten zien. Wat de juffen voorstonden, vond zij, gelukkig, ook te kort door de bocht, dus daar hebben we nu een goede balans in gevonden. Of eigenlijk: de eisen die school stelt zijn ook de dingen die wij willen, namelijk betere concentratie, beter technisch lezen (we schakelen toch niet voor niets een RT-er in??) en de vakken waar hij al C scoort, moeten niet wegzakken (maar dan wel met de hulp die door de leerkracht geboden kan worden, zoals verlengde instructie of voorlezen van opdrachten).
En de tijdsdruk van de herfstvakantie is eraf.

Elisa Gemani
18-09-2010 om 22:23
Talent
Petuut, ik heb het artikel net gemaild. Ik hoop dat eea goed aankomt en zo niet, geef maar een brul dan waag ik gewoon nog een poging

Petuut
18-09-2010 om 22:35
Jaaaaaaa
gelukt.
Ow, ik hoop zo dat onze kids daar ook terecht kunnen als ze straks naar het VO mogen.
Ik denk wel dat ze er slim genoeg voor zijn, nu nog de wil/kunde (jongste van de twee kan het nog steeds niet) om erheen te fietsen, hahahaha.
(lachen: de zorgcoördinator is mijn oude juf Engels en was onze klasselerares in de eerste klas!)

Elisa Gemani
18-09-2010 om 22:41
Petuut
Hartstikke goed! En wat grappig zeg; zal wel een heleboel herinneringen bij je loshalen Ik hoop dat het allemaal lukt zoals gewenst bij je kinderen! Succes!

Elisa Gemani
18-09-2010 om 23:07
Anna
Ehh, datzelfde artikel over die school? Tuurlijk maar dan moet ik wel je email-adres hebben Of je kan het via Petuut regelen? Maakt mij niet uit hoor, ik heb dat artikel nu toch op de pc staan. Laat maar even weten!
Ik kan een abonnement op Talent echt aanraden als je een meer- of hoogbegaafd kind heb; zeker als er ook nog AD(H)D, autisme, dyslectie etc. bij komt kijken.
Het is het enige tijdschrift waar ik een abonnement op heb omdat er zo veel waardevolle informatie in staat. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor school. School heeft zelf ook meteen een abonnement genomen nadat ik een exemplaar had laten zien aan de juf van zoonlief hihi.

Elisa Gemani
18-09-2010 om 23:26
Anna
't is onderweg! Laat jij ook even weten of je het in goede orde hebt ontvangen? Maar jij bent de laatste hoor; anders blijf ik bezig

anna van noniemen
18-09-2010 om 23:39
Sorry....
mijn fout, het moet .nl zijn ipv .com ... ik heb hem dus niet....

Elisa Gemani
18-09-2010 om 23:40
Anna
Anna, ik kreeg de mail terug met de mededeling dat je mailbox "unavailable" was. Een foutje in het SMTP protocol.
Ik ga nu afsluiten maar ik zal het morgen nog eens proberen, ok?

Elisa Gemani
19-09-2010 om 00:08
Joepie
Graag gedaan; nu kan ik tenminste met een gerust hart slapen

Prakje
19-09-2010 om 07:56
Mag ik er ook een?
Hier ook een dromerige, intelligente dyslecticus die ik al langer verdenk van beelddenken
Elisa wil je mij ook een exemplaar van het artikel sturen?
prakje67 apenstaartje gmail punt com
tnx!
Prakje

Primavera
19-09-2010 om 13:02
Kan iemand het artikel ook aan mij doorsturen?
Het tijdschrift is wat lastig te krijgen in Italië.
Kan iemand het artikel doorsturen?
unavera apestaartje gmail punt com

Primavera
19-09-2010 om 13:55
Gearriveerd!
Dank je, Anna, hij is binnen.
Ayla, ik heb hem doorgestuurd
Groetjes Primavera

Elisa Gemani
19-09-2010 om 15:29
Talent
Dat artikel dat ik gescand heb gaat niet over het beelddenken; als iemand daar geinteresseerd in is (maar ik kan het aanraden want het is zo herkenbaar) kan je beter even een abo nemen op Talent want het is een heel nummer dat hierover gaat. Maar in ieder nummer staat wel iets wat voor vele ouders van hb-kinderen herkenbaar is en waar je iets mee zou kunnen; zeker naar school toe alsook als je nog midden in een diagnostisch proces zit. Een van de nummers ging geheel over hoogsensitiviteit en hb; een ander over AD(H)D en hb; weer een ander over dyslectie/dyspraxie en hb en een van de nummers over Leonardo-onderwijs etc. Plus goede tips en data van speelmiddagen, voorlichtingsbijeenkomsten, info over gespecialiseerde adviesbureaus/behandelaars en nog veel meer.

Suus
19-09-2010 om 15:55
Zou ik het artikel ook mogen?
Mijn dank is zeer groot !
suusathome-apestaartje-hotmail-punt-com

Chippie
19-09-2010 om 22:31
Petuut
Die eisen van school vind ik nog steeds bespottelijk. Onze zoon heeft ook een hoog iq en dyselxie. Voor begrijpend lezen haalde hij altijd C-scores of lager. Nu gaat hij begrijpend lezen op een hoger niveau doen. Omdat school en psycholoog er van overtuigd zijn dat de dyslexie zijn scores voor begrijpend lezen drukken. Ook de concentratieproblemen kunnen met dyslexie te maken hebben. Ik realiseer me nu steeds meer dat als lezen moeilijk is je écht even je relaxmomentjes nodig hebt tijdens het lezen. Ik merk dat nu het lezen steeds beter gaat, hij ook langer blijft lezen. En die slordigheidsfoutjes bij spelling zijn dus puur zijn dyslexie.

Petuut
20-09-2010 om 10:09
Chippie
Ik begrijp je reactie hoor, maar deze 'eisen' zijn al zo'n stuk beter dan waar de juffen mee kwamen.
Daarnaast: ze zitten nu in groep 5, kunnen daar weer helemaal 'los' en als er gaandeweg het jaar dingen gebeuren (scores zakken, tempo blijft laag), dan zien we dat op dat moment wel. Wat er precies gebeurt en hoe wij vinden dat daarmee omgegaan moet worden.
Voor de vakantie was het dat school vond dat ze groep 4 maar over moesten doen, dat hebben we in elk geval 'gewonnen': ze mogen groep 5 doen en zoals het zich nu laat aanzien, krijgen ze een hoop extra dingen aangeboden waar ze hopelijk wat aan hebben (meds op uitprobeerbasis, RT buiten school maar wel onder schooltijd geregeld door ons, extra lees- en spellingsgedoe op school, kurzweil inzetten)
Maar dat neemt niet weg dat ik zeker dat hele beelddenker-verhaal wel aan ga kaarten bij de psycholoog volgende week!
petuut