Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Nikki456

Nikki456

15-07-2019 om 16:32

Tussenjaar 17-jarige dochter

Goedemiddag,

Mijn dochter van 17 is net geslaagd voor haar mavo. Ze wil nu graag een tussenjaar zodat ze kan oriënteren wat ze nu wil gaan doen. Ze wil intussen fulltime werken. Mijn man en ik wisten niet dat ze verplicht is om naar school te gaan tot 18. Van ons mag ze best een jaar werken. Maar dat mag dus niet. Ik wil haar niet dwingen in een richting omdat het 'moet. Iemand tips of advies wat we kunnen doen?

Gat in de markt

https://intermijn.nl/studiekeuzeprogramma/

Je dochter is niet de enige, er is echt wel een gat in de markt. Orienteer je eens. Misschien zit er wel iets leuks tussen. En overleg dan met de leerplichtambtenaar.
Een zinvolle besteding lijkt me niet in de weg staan na het behalen van het MAVO diploma.

https://www.studiekeuzemaken.nl/tussenjaar/jonge-helden-academie/

En overleg anders eens met de leerplichtambtenaar of het niet gewoon prima is dat je dochter een jaar gaat werken.

Triva

Triva

15-07-2019 om 17:25

tja

Ze heeft dus geen startkwalificatie dan mag dat gewoon niet.

Biebel

Biebel

15-07-2019 om 18:22

het is niet alleen de leeftijd, het is ook het soort diploma...

Omdat je dochter haar MAVO diploma heeft, heeft ze volgens de rijksoverheid nog geen zgn. startkwalificatie. Dat heeft ze pas met HAVO, VWO, of alles vanaf een MBO2. Zie deze site van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/leerplicht/vraag-en-antwoord/waarom-moet-ik-een-startkwalificatie-hebben

Wat ze kan doen, en ik brainstorm even:
* BBL. Dat is werkend leren. Stel dat je dochter eigenlijk van plan was om te gaan werken in bv de lokale supermarkt: die bieden vaak BBL plaatsen aan: dan werk je, en ga je 1 dag per 2 weken naar school (kijk eens bij Jumbo (https://jumbowerkt.nl/baan/vacatures?targetGroup=baan&searchPhrase=bbl&radius=50) of sowieso op Nationale Vacaturebank, waar je niet alleen je woonplaats maar ook de term BBL invoert). En ik weet dat bv ook MacDonalds en andere ketenrestaurants BBL medewerkers aannemen. Voordeel: je dochter werkt, verdient geld en gaat toch naar school. Misschien vindt ze het leuk genoeg zodat ze het kan blijven doen en haar MBO-2/3/4 halen, en anders voldoet ze in elk geval aan de kwalifcatiewet.
* HAVO. Niet omdat ze perse dat niveau wil halen, maar omdat het haar een jaar brede vorming geeft?

Als laatste zou ik contact zoeken met de leerplichtambtenaar, maar ik zou zeker eerst eens kijken naar de BBL optie, of een van de opleidingen die AnneJ schetst.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.