Home » Forum » Ouders en school » Van 4 vwo naar 4 havo wat zijn de opties randstad rdam

van 4 vwo naar 4 havo: wat zijn de opties? (randstad rdam)

9 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Maarlen
van 4 vwo naar 4 havo: wat zijn de opties? (randstad rdam)

Onze zoon van 15 (bijna 16) gaat het niet redden in 4 vwo dit jaar en gaat volgend schooljaar wellicht naar 4 havo. Ondanks dat het niet ideaal is om in de 4de van school te veranderen, zijn we toch, mede op zijn verzoek, aan het oriënteren op een andere school. Op zijn huidige school mist hij vooral structuur, discipline en echte betrokkenheid van docenten. Als ouders zien we ook al jaren heel wat verbeterpunten bij school maar omdat onze zoon de eerste drie jaar vrij makkelijk door is gekomen, zijn we dit niet steeds meer gaan benoemen naar school toe. Nu het minder gaat met zoonlief, moeten we ontzettend 'trekken' aan docenten en de mentor stuurt alles wat wij vragen door naar de conrector, die vervolgens met een ultrakorte mail reageert en volledig voorbij gaat aan onze vragen. Daarnaast is roostering op deze school ook een probleem, oa door ultraveel keuzemogelijkheden in zowel onder- als bovenbouw (met als gevolg 11 niet-begeleide tussenuren in 4 V en hierdoor bijna dagelijks tot 17 uur op school). Verder zijn er per vak slechts 4 toetsmomenten door het hele jaar heen, dat verklaart ook waarom na periode 1 (met ultraslechte cijfers op zowat alle vakken) al duidelijk was dat dit haast niet meer te repareren was. Is dit tegenwoordig op alle scholen zo dat er slechts 1x per periode wordt getoetst in de 4de??

Wat zijn onze opties voor een andere school? Is een andere school verplicht om hem aan te nemen op 4 havo? Waar kunnen we vooral op letten? Hoe maken we een goede keuze, gelet op de behoeften van onze zoon? Waar zijn de goede scholen in de Randstad aan de kant van Rotterdam Noord? Iemand goeie ervaringen met het Laurens Lyceum toevallig? Melanchton Bergschenhoek? Of weet iemand een website waar je échte ervaringen van ouders en leerlingen kan lezen? (anders dan 'scholen op de kaart')? Ik hoor het graag! Alvast bedankt voor alle input!

Mams
Iets gehoord

Toevallig zei een collega van mij afgelopen week dat hij erg tevreden is over Melanchton Bergschenhoek. Geen idee hoe/waarom, maar misschien heb je er iets aan...

Triva
richt je op

zo snel mogelijk havo 3 op een andere school.

bicyclette
nu al overstappen?

Mijn zoon is vorig jaar halverwege het schooljaar (direct na de voorjaarsvakantie) overgestapt van gymnasium 4 naar havo 4, op een andere school. Aan het einde van het schooljaar ging hij met goede cijfers over naar havo 5. Voor hem pakte dit dus heel goed uit.

Ik moet er wel bij zeggen dat hij naar een particuliere school is gegaan, waar 'maatwerk-constructies' veel gebruikelijker zijn. Ik weet niet of reguliere scholen hier ook voor open staan.

Yanea
Wasrom naar 4havo?

Wasrom laat je hem op een andere school niet gewoon 4 vwo overdoen?

Marianne
Wat is de reden dat hij het niet redt?

Hij is de afgelopen jaren makkelijk doorgekomen en nu staat hij al op zittenblijven terwijl er nog een half jaar moet komen. Wat maakt dat hij de afgelopen periode het zo slecht gedaan heeft? Is de stof te moeilijk of is het een kwestie van hoe hij het aanpakt? Als dat laatste het probleem is, kun je erover denken om te gaan zoeken naar iemand die hem studievaardigheden bijbrengt. Want die zal hij toch moeten gaan ontwikkelen vroeger of later anders strandt hij weer.

Bij ons op school zijn ook vier periodes, met voor elk vak twee toetsmomenten per periode. Aan het eind van de periode zijn er standaard twee herkensingen. Best veel mogelijkheden om dingen op te halen dus.

maan.
4havo overstap juist wel handig.

Juist 4havo is een klas waar veel nieuwe leerlingen in terecht komen. Behalve de 3havo leerlingen ook instromers vanaf vmbo en afstromers die de onderbouw vwo toch te zwaar vonden.

Nieuwe school is altijd wennen maar juist 4h biedt mogelijkheden. Geen idee of scholen je kunnen weigeren..

Succes!

Annette
Scholen Rotterdam Noord

Melanchthon Bergschenhoek, prima school als je een makkelijk, standaard kind hebt dat uit zichzelf makkelijk door school heen rolt, zoals mijn zoon die daar zit meestal is. Maar bij de minste of geringste rimpeling schiet het personeel daar in een kramp, ze problematiseren alles nogal. 'We maken ons zorgen' is hun favoriete zinnetje, maar ze doen vervolgens niet, leggen het bij de ouders neer. Melanchthon Schiebroek heeft ongeveer dezelfde stijl (heb ik ook een kind op gehad). Verwacht er dus niet veel van als het niet allemaal vanzelf gaat.

Het Laurens ken ik niet goed genoeg om er iets van te vinden.

Annette

MK
Yanea

Omdat dat vaak niet mag. Maar je kunt het altijd proberen.

Al is het dan nog een lange weg, als 4 VWO al pittig is. Misschien dan toch verstandig om eerst een Havo diploma te halen en daarna te kijken of hij alsnog VWO wil doen.