Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Examenmam

Examenmam

14-10-2019 om 19:17

Van HBO naar WO

Mijn dochter zou na het hbo graag een volgende wo bachelor doen. Zoekend hoe dit , ook financieel, mogelijk is kwam ik het volgende tegen.

Geen extra collegegeld alsje de tweede opleiding bent gestart tijdens een eerste opleiding en deze, na het behalen van een graad voor de eerste opleiding, ononderbroken hebt gevolgd.

Betekent dit dat je het laatste jaar HBO ook je eerste bachelorjaar WO doet?

hbo mam

hbo mam

15-10-2019 om 10:17

ook verwarrend

Mijn dochter wil ook na het hbo een master gaan doen.Voor zover ik het begrijp mag je niet aan een wo studie beginnen voor het hbo diploma op zak is.
Wel mag je bv twee masters tegelijkertijd doen na het hbo en dan betaal je maar 1 x collegegeld

Waar wij mee zitten is dat je meestal een schakelprogramma of een premaster moet volgen om toegelaten te worden. Dat zou dus een jaar extra tijd kosten en waar je volgens duo ook geen aanvullende beurs voor kan krijgen

Waar dochter nu naar kijkt, is of ze tijdens haar vierde jaar een minor aan een andere school kan volgen( haar school heeft eigenlijk geen extra minors), waarmee ze direct toegelaten kan worden tot een master.

Voor ons dus ook behoorlijk onduidelijk allemaal dus ik lees graag mee verder en hoop dat er mensen zijn met recente ervaringen.

hbo mam

hbo mam

15-10-2019 om 10:21

ik zie net

Ik zie net dat je kind na het hbo een bachelor wo wil gaan doen? Voor zover ik weet kan je daar nooit een aanvullende beurs voor krijgen en ook bertaal je voor zover ik weet ook instellingsgeld, omdat je van bachelor naar bachelor gaat en dus geen trap hoger.

Dan is een betere weg om na de propedeuse over te stappen naar een wo bachelor.

Flavia

Flavia

15-10-2019 om 10:32

natuurlijk mag je wel beginnen met een wo studie voor je je hbo diploma op zak hebt.
Geen enkele vwo'er heeft een hbo diploma voor hij/zij begint aan een wo studie.
Dus als je aan de voorwaarden voldoet mag je gewoon beginnen. Ook als je na je vwo naar het hbo bent gegaan. Dan is je vwo diploma je toegangsbewijs.

Overigens kun je bij de Open Universiteit uberhaubt gewoon aan een WO studie beginnen zonder enige vooropleiding. Niet dat dan makkelijk gaat omdat basis kennis ontbreekt maar het is geen voorwaarde voor toelating. OU leidt wel op tot een officiele bachelor of master. Enige voorwaarde daar om toegelaten te worden tot de bachelor opleiding is dat je 18 jaar of ouder bent.

hbo mam

hbo mam

15-10-2019 om 10:54

Flavia

Ik ben het niet met je eens dat je na een hbo opleiding zomaar aan een wo opleiding kan beginnen. Een vwo diploma geeft toegang tot een wo bachelor natuurlijk, maar van hbo naar wo master gaat niet zomaar, ook niet als het precies in dezelfde richting is.
Mijn dochter heeft zich al behoorlijk verdiept in hoe verder na het hbo en ik kijk met haar mee en wij zien toch echt overal dat je niet zonder premaster toelaatbaar bent.

Ook zo'n gekke: je bent na een hbo geschiedenis niet bv direct toelaatbaar tot een wo geschiedenis, niet van toepassing voor dochter, maar het viel haar op.

Flavia

Flavia

15-10-2019 om 11:32

hbo mam

' Voor zover ik het begrijp mag je niet aan een wo studie beginnen voor het hbo diploma op zak is.'

Jij hebt het nu over een master, dat is iets anders dan het begin van een WO studie.
In het bericht van TS staat ook niets over een master maar wil het kind een WO bachelor gaan doen.

Doorstroomprogramma

https://www.hva.nl/opleiding/hbo-rechten/na-je-studie/verder-studeren/doorstuderen.html

"Het doorstroomprogramma rechtsgeleerdheid HvA-VU: zonder schakelprogramma direct instromen aan de Vrije Universiteit

Als je tijdens je opleiding HBO-Rechten het doorstroomprogramma rechtsgeleerdheid HvA-VU hebt gevolgd, kun je zonder schakelprogramma direct instromen in de master Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit."

V@@s

V@@s

15-10-2019 om 11:45

je vermijdt het instellingscollegegeld

door je alvast in je laatste jaar van je eerste bachelor je ook in te schrijven voor de tweede bachelor.

Je betaalt voor de tweede bachelor dan de hele studie normaal collegegeld.

Omdat je natuurlijk voor je tweede studie weer last hebt van een bindend BSA doe je dan eerst het eerste jaar van je tweede studie en daarna pas het afstuderen van je eerste studie.

(tenzij je de dubbele werklast gewoon aan kunt natuurlijk).

Examenmam

Examenmam

15-10-2019 om 12:48

V@@s

Werkt het zo?
Je staat voor 2 opleidingen ingeschreven, maar volgt er maar 1. Eerst bsa op wo dan afstuderen hbo en daarna wo vervolgen?
En daar werken instellingen aan mee? Tegelijkertijd is absoluut geen optie.
En hoe zit het dan met studielening, beurs en studentenreisprodukt.

V@@s

V@@s

15-10-2019 om 12:56

dat weet ik niet

dat zul je zelf moeten uitzoeken bij DUO. Maar qua volgorde werkt het zo inderdaad. Dat is het gevolg van dat stomme instellingstarief voor een tweede studie die je start als de eerste is afgerond. Een ander alternatief is de tweede studie in Belgiƫ doen.

braam

braam

16-10-2019 om 00:14

Wat V@@s zegt

Je schrijft je inderdaad tijdens je hbo-opleiding in voor een andere bachelor (kan zowel hbo als uni zijn), dan blijf je normaal collegegeld betalen ipv instellingscollegegeld. Er is geen verplichting voor het halen van vakken, dus je hoeft echt geen twee opleidingen tegelijk te doen, als je maar ingeschreven staat. Soms kun je ook vakken van de uni inzetten op het hbo (als minor bijvoorbeeld) maar dat hangt van de opleiding af. Je kunt ook al best je hele afstuderen gedaan hebben, alleen nog een klein (keuze)vakje open laten staan wat je t.z.t. afrondt (of invult met een wo-vak). Dat is veel fijner dan bezig zijn met wo terwijl je nog een heel afstudeertraject op hbo moet doen.

Let wel op of je toelaatbaar bent voor de wo opleiding.

Voor lening en ov-kaart moet je vooral rekening houden met dat daar een maximum tijd voor staat. Je hebt bijvoorbeeld vijf jaar recht op een reisproduct (mbo niet meegerekend). Als je vier jaar over je hbo hebt gedaan heb je dus nog een jaar recht op reisproduct tijdens de wo bachelor.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

16-10-2019 om 09:14

Even checken

Mijn dochter gaat een tweede WO bachelor doen. De eerste rondt ze ook af, maar pas nadat de tweede gestart is. Kan ze dat dan gewoon doen, dus bijv in sept de nieuwe starten, en in januari de eerste afronden? In theorie zou ze dan ook aan haar master kunnen beginnen want die sluit aan op beide bachelorstudies, maar dan zou ze die eerder kunnen halen dan de tweede bachelor. Levert dat dan een probleem op?

hbo mam

hbo mam

16-10-2019 om 09:41

puur uit interesse

Voor degene die na een hbo of wo bachelor nog een bachelor gaan doen ben ik zo benieuwd waarom? Als je kind een totaal andere richting op zou willen begrijp ik het natuurlijk, maar als het ongeveer dezelfde richting is ben ik zo benieuwd wat de tweede bachelor dan toevoegd?

Hier wil dochter dus na hbo bachelor een maste gaan doen in dezelfde richting en ik vraag mij dus oprecht af wat de tweede bachelor voor haar zou kunnen toevoegen.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

16-10-2019 om 11:12

Tja

Mijn keuze is het ook niet. Dochter vindt dat ze eigenlijk de verkeerde keuze heeft gemaakt en wil dat rechtzetten. Ze heeft nu 2 jaar bachelor achter de rug met klinkende resultaten dus wat mij betreft doet ze alleen nog haar master. Maar ja, ik ga daar niet over en ze wil heel graag die kennis uit de nieuwe bachelor opdoen.

Examenmam

Examenmam

16-10-2019 om 12:41

Hbo mam

Ik denk dat de opleiding die mijn dochter nu volgt heel goed bij haar past. Zij ziet zich dat zelf niet doen tot haar 70e, te weinig uitdaging en in dit beroep schijn je de huidige pensioenleeftijd sowieso niet te halen. Afgezien van een kleine specialisatie is er geen aansluitende master o.i.d. Ze heeft er nu spijt van dat ze na havo geen vwo gedaan heeft, dat leek haar toen te lastig, met name engels was een struikelblok. Nu, een aantal jaren later gaat het haar veel makkelijker af, alsof ze er toen niet rijp voor was.
Om toegelaten te worden tot wo zal ze 3 vakken op vwo niveau moeten halen of dmv testen aantonen dat ze dat niveau heeft. Ik verwacht dat beperkte tijd haar nu in de weg gaat zitten.

Yura

Yura

17-10-2019 om 12:41

Dochter 2 WO bachelors

Hier is de situatie precies hetzelfde als bij de dochter van Phryne. Ze wist na vwo niet wat ze wilde en heeft maar wat gedaan. Nu twee jaar achter de rug met prima cijfers, dus ze kan het gewoon afronden. Maar ze vond zichzelf nog jong (met 17 van vwo af gekomen) en weet eigenlijk nog steeds niet wat ze wil. Nu dus aan een tweede bachelor begonnen, eerste ligt dit jaar stil, maar gaat ze wel afronden, maar nu even concentreren op bsa van tweede bachelor, die helaas niet lager ligt als je 2 bachelors tegelijk doet. Ze heeft wel een vrijstelling weten te realiseren en is er met nog eentje bezig. Hoewel dat ook nogal een gedoe is en heel veel werk. Misschien ook doordat het twee verschillende universiteiten zijn. Ze heeft ook al overwogen geen vrijstellingen meer te vragen en dan gewoon een hoog cijfer te halen. Goed voor het gemiddelde. Ook tellen de twee bachelors als elkaars minor, dus dat scheelt in totaal een jaar studie. De studies zijn totaal verschillend, maar toch ook wel complementair vind ik, ik denk een erg goeie combi. Kan niet vertellen welke, wordt te herkenbaar. Maar er zijn vakken die in elke studie terug komen zoals statistiek, dus daar kun je dan vrijstellingen voor vragen.
Als je een hbo en universitaire bachelor tegelijk doet, lijkt me een stuk lastiger. Ik denk dan niet dat ze als elkaars minor door kunnen en de vrijstellingen zitten er ook niet in lijkt me. Ook moet je aan de eisen voldoen voor toelating aan de universitaire bachelor, als ze vwo heeft is dat geen probleem, anders hangt het van de studie af. Vroeger kon je na propadeuse hbo door, maar dat kan steeds minder.

braam

braam

20-10-2019 om 23:12

waarom

Voor veel studies is het heel moeilijk om na hbo door te stromen na een master. Bij moeilijke studies is het niveauverschil tussen hbo en universiteit enorm. Na hbo leraar scheikunde kun je niet doorstromen naar een master scheikunde aan de universiteit bijvoorbeeld. Er zijn ook masters waarvoor geen bijpassende hbo-opleiding is. Astronomie bijvoorbeeld. Dus voor veel studenten die een bepaalde richting op willen is er geen andere mogelijkheid dan een universitaire bachelor doen na (officieel tijdens) een hbo bachelor.

Phryne, volgens mij kan wat je dochter doet inderdaad. Belangrijkst is dat je de tweede studie ononderbroken volgt. Dus niet weer uitschrijven daarvoor voordat het diploma behaald is (maar waarom zou je dat doen). Maar ik zou voordat ze gaat afstuderen aan de master wel even checken hoe het precies zit. Het klinkt ook als best een goed idee trouwens! Waarom zou je het niet doen. Je hebt nu de kans om nog een bachelor te volgen tegen dit tarief, die kans krijg je later nooit meer, en instellingscollegeld is echt onbetaalbaar voor de meeste mensen. Slim dus om daar nu van te profiteren.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.