Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
@nnemoon

@nnemoon

17-09-2020 om 08:39

VMBO scholen willen praktijkexamen afschaffen.

Wie wil/kan de link hier even zetten?

Famke

Famke

17-09-2020 om 08:54

Ikkan het zo lezen

maar ik weet niet of dat anderen ook lukt, of dat dat van hun telefoon afhangt. Anders doet cookies wissen wonderen.

Famke

Famke

17-09-2020 om 09:21

Omdat

ik nooit op nu.nl kom dus niet wist dat het daar stond, maar deze link vanmorgen wel had gezien. Maar als het werkt, is er toch niets moeilijks aan?

Flavia

Flavia

17-09-2020 om 09:23

niet inhoudelijk

Wat ik echt goed aan deze tekst vind, is dat de geinterviewde leerlingen bij de techniekles 2 MEISJES zijn.

Aan de andere kant is het anno 2020 natuurlijk vreemd dat we dat nog opmerkelijk moeten vinden.

Wel inhoudelijk: de scholen hebben wel een punt. Zou er een samenwerking met andere praktijkopleiders kunnen zijn die dan bv hun ruimten en trainers beschikbaar stellen, bedrijven die een senior monteur uitlenen om met een klein groepje in de echte praktijk al aan die opdrachten werken.
Bij ons bedrijf kun je bv een aantal dagen verlof krijgen voor vrijwilligerswerk, helemaal als dit in het werkveld van het bedrijf is.
We hebben deze leerlingen met wat praktijkervaring heel hard nodig in de toekomst, dan moeten we ze geen valse start gaan geven.

@nnemoon

@nnemoon

17-09-2020 om 13:11

Oplossing gezocht

Famke en ElenaH bedankt voor plaatsen van de link. Ik zat vanochtend in de trein en met mijn telefoon ging dat een beetje moeilijk.

Ik ben blij dat het probleem op veel vmbo's speelt. Er wordt nu eindelijk landelijk gekeken hoe groot de achterstand is op praktijkgebied. Hopelijk komt er een goede oplossing voor.

MoederVan3

MoederVan3

17-09-2020 om 14:21

Devaluatie diploma

Ik begrijp het probleem heel goed, maar het niet door laten gaan van het centraal praktijkexamen is echt een devaluatie van het beroepsgerichte VMBO-diploma.
Dus ik zou als de overheid, samen met de scholen en het bedrijfsleven zo snel mogelijk gaan kijken naar een creatieve oplossing om de leerlingen de nodige praktijkervaring op te laten doen ter vervanging van het centrale praktijkexamen.

Triva

Triva

18-09-2020 om 18:35

hmmm

"Aan de andere kant is het anno 2020 natuurlijk vreemd dat we dat nog opmerkelijk moeten vinden."

Ik heb wel het gevoel dat het gros van de meisjes op vmbo basis/kader toch wat anders denkt dan van hogere niveaus op de middelbare scholen. Zou een goed onderzoek zijn denk ik maar volgens mij is het meer kapper, schoonheidsspecialiste, iets met dieren, musical etc wat de klok slaat,

Flavia

Flavia

18-09-2020 om 18:45

Ja en

Ja, en dat zou als we echt geëmancipeerd zouden zijn 50/50 moeten zijn.
Het is ook dat ze dat als voorbeeld krijgen, nog steeds.
Bij het opvoeden hebben we het steeds over voorleven, dat doen we hier ook en daardoor veranderd het maar heel heel langzaam.

Triva

Triva

18-09-2020 om 20:15

Flavia

Hoezo zou dat 50/50 moeten zijn? Van wie moet dat? Weet iedereen dat dat moet?

Maar idd de ouders zullen weinig vóórleven op dat niveau denk ik ook: moeder is kapster, vader werkt in de bouw. Maar he, waarom móet het anders?

Flavia

Flavia

18-09-2020 om 20:39

Waarom?

Omdat de verhouding man/vrouw ongeveer 50/50 is?

Triva

Triva

18-09-2020 om 21:02

ja en dus

móeten de beroepen/interesses ook 50/50 verdeeld worden? Het werkt ook andersom he (vooral op dit niveau): de jongens komen ook amper bij de afdeling verzorging (of ze vinden dat de snelste weg om richting MBO Sport en Beweging te komen.

Wendelmoed

Wendelmoed

19-09-2020 om 22:00

Praktijk

Mijn twee kinderen zijn begonnen op een nieuw MBO, en bij beiden zie ik dat ze maar de helft van de lessen krijgen. Dan maak ik me sowieso wat zorgen hoe ze een volwaardige MBO-opleiding kunnen doen.
Theorie kun je nog thuis doen (de ene) of online volgen (de andere) maar praktijklessen halveren lijkt me toch ten koste gaan van wat ze in dit jaar allemaal zouden moeten leren?

Ze zijn net begonnen dus misschien is de schade bij hun beperkt als het alleen om het eerste jaar gaat, maar ik heb wel de indruk dat niemand nog goed weet hoe het nou verder moet. En zomaar alle opleidingen met een jaar of twee jaar verlengen is ook nogal zo wat.

MBO docent

MBO docent

20-09-2020 om 09:06

Wendelmoed

Dat is precies het punt dat ik in andere draadjes ook al heb benoemd, studenten krijgen te weinig praktijk. Simpelweg omdat de normale praktijkuren niet aangeboden kunnen worden vanwege de corona beperkingen.

Ondanks alle "creatieve" oplossingen krijgen studenten nog steeds te weinig praktijk

Hilde

Hilde

20-09-2020 om 11:03

Gelijke kansen

Offtopic maar toch even:
Het gaat er niet om dat meisjes traditionele mannenberoepen zouden kunnen kiezen en omgekeerd en dat je dan een gelijke verdeling krijgt. Het gaat er natuurlijk om dat je veel beter verdient in de bouw of techniek en daardoor beter een bestaan kunt opbouwen en eigen keuzes kunt maken.

Triva

Triva

20-09-2020 om 11:11

Hilde

En wat zou jij zeggen dat als je heel graag x wil worden of y wil gaan doen men dan zegt dat z beter is want dan verdien je meer? En ik lees dat ook 50% van de jongens een andere keuzen móeten maken... die ga je zeggen dat ze maar een partner moeten zoeken die hun keuze is gaan doen?

Bizarre discussie dit. Ja het is van belang dat iedereen kiest wat die wil en ja het zou beter zijn dat iedereen daar al in opgevoed wordt maar dat gaat nog wel even duren. Het milieu waar deze leerlingen uit komen moet echt nog wel wat veranderen. Ik zou al blij zijn dat homo's daar normaal zijn en net zo geaccepteerd worden als in de hogere regionen van de middelbare school en dit hangt daar ook aan vast. Sommige mensen leven nog als in 30-40 jaar geleden helaas.

Dan kunnen ze net zo goed de hele VMBO afschaffen

Al weinig leren en dan ook nog de praktijk examens afschaffen ook nog.
Schaf dan het hele VMBO maar af.

@nnemoon

@nnemoon

09-01-2021 om 08:47

Vader Dirk

Ik weet niet wat u dwars zit, maar volgens mij heeft u iets tegen het VMBO. U heeft het in een ander draadje over VMBO moeders en VMBO slaafjes.

Dit draadje ben ik gestart omdat er sprake zou zijn dat het centrale praktijkexamen zou worden afgeschaft dit jaar, in verband met Corona. Ik vind dat een goed idee, want je kunt niet afgerekend worden op dingen die je nooit gehad hebt n de praktijk. De school kijkt wat wel behandeld is en dat wordt getoetst n de praktijk.

Verder vind ik dat u een eenzijdig beeld heeft van het VMBO en u erg negatief uitlaat. Iedereen zijn mening natuurlijk, maar heeft u zich er echt weleens in verdiept. Of zegt u deze dingen omdat u vindt dat uw zoon tekort wordt gedaan?

Pennestreek

Pennestreek

09-01-2021 om 08:59

Jaloezie en frustratie, @nnemoon

Vader Dirk is, gezien zijn schrijfsels, zelf nooit heel ver gekomen op de onderwijsladder. Die frustratie leeft hij duidelijk uit op mensen met ‘maar’ een VMBO-diploma.
Vader Dirk, heb je door dat die mensen straks wel jou voeren en wassen als je in het verpleeghuis bent aanbeland? Of opgenomen bent met corona in het ziekenhuis?
En heb je door wat er zou gebeuren als je dit soort uitspraken zou doen over mensen met een niet-Nederlandse achtergrond? Voor iemand die zo tegen racisme is heb je toch wel hele rare gedachten over andere mensen...

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.