Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Hilde

Hilde

19-02-2010 om 10:42

Warm eten op school

Even een Belgisch vraagje voor de Nederlanders.
Klopt het dat de kinderen/jongeren in Nederland niet warm kunnen eten op school tussen de middag?

Ik hoorde dit gisteren van mijn vriend en dacht echt dat hij een grapje maakte, maar dat bleek niet zo te zijn. Is dit in alle scholen zo, of misschien enkel in de school van zijn dochter (laatste jaar VWO Vrije School).

En als dat zo is: hoe doen alle tweeverdieners (of alleenstaande ouders) dat dan 's avonds,in combinatie met hobby's enzo?

Ik ben benieuwd.....
Hilde


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Jesse_1

Jesse_1

19-02-2010 om 11:02

Wat een grappenmaker, die vriend van jou!

Maar hij heeft wel gelijk hoor, het is in NL zeldzaam als er op school wèl warm gegeten kan worden.
Gewoon 's avonds warm eten thuis, als iedereen thuis is. En als niet iedereen thuis is iets verzinnen om te eten wat makkelijk opgewarmd kan worden. Wij zijn 1,5-verdieners en als we allebei werken, ben ik voor half 6 thuis en heb het eten min of meer op tafel als mijn man om 6 uur met de kinderen vanaf de BSO thuis komt.
Maar eh... zie alle draadjes in "huis, tuin en keuken" voor makkelijke recepten ivm werken.
Jesse

Rosanne

Rosanne

19-02-2010 om 11:06

Klopt

Ja, dat klopt. Op de meeste basisscholen kun je kiezen of de kinderen tussen de middag naar huis of naar de overblijf gaan. Naar de overblijf neemt iedereen zijn eigen broodtrommeltje mee, school verzorgt geen eten/drinken. Op de middelbare scholen hebben ze maar een half uurtje pauze waarin ze hun meegebrachte brood opeten.
En de meeste werkende ouders doen hetzelfde, ze nemen hun eigen brood mee voor tussen de middag. Alleen bij sommige grote bedrijven kun je wel een warme maaltijd krijgen in de kantine.

En hoe je dat 's avonds doet? Nou, gewoon. Kind ophalen, eten koken, eten, opruimen, kind naar bed.

Hilde

wat ik wel merk is dat wij eigenlijk te laat eten op die dagen. Ik kook dan minder vet, met de nadruk op groente en verse dingen. De rest van de voedselbehoefte is eigenlijk al overdag vervuld, bij de lunch en met iets tussendoor rond vier uur.

Kinderen eten 's avonds slechter als ze al moe zijn (ik ga nu een lading tweeverdieners over me heen krijgen wier kinderen prima eten om half acht, maar de mijne doen dat dus niet).

Wel werken maar weinig ouders allebei fulltime, in de praktijk hebben de gezinnen in mijn omgeving hooguit 2 of 3 dagen in de week dat er laat thuis warm gegeten wordt.

Het ligt me voor in de mond om ook verder nog af te geven op de culicultuur in NL, maar dat zal maar laten. Ik beperk me tot de observatie dat mijn familieleden over de grens in D/F/CH meer waarde hechten aan goed en lekker eten. Even afgezien van de culiafdeling van het OOL-legioen.

Enneh... we gaan zo een weekje weg dus ik kan helaas niet meer reageren verder..

amk

amk

19-02-2010 om 11:11

Regelgeving

de regelgeving zit hier ook niet mee. De BSO van mijn dochter biedt wel de mogelijkheid van een warme maaltijd maar heeft 5 jaar!!moeten strijden voor een vergunning om dit te mogen doen. Velen zouden al eerder afgehaakt zijn.

De NL cultuur is ook niet om tussen de middag warm te eten. Op dienstreis moet ik er ook terdege rekening mee houden dat ik 's middags warm zal moeten eten.

Grapje

Hihi als iemand mij zou vertellen dat zijn kind op school tussen de middag warm eten kon eten, zou ik juist denken dat hij een grapje maakte !! En als het geen grapje zou blijken, zou ik het hééél bijzonder vinden.

mirreke

mirreke

19-02-2010 om 11:53

Dld wel

In Duitsland kun je wel tussen de middag warm eten krijgen op de scholen. Dit kost per kind 3 euro. Wij hebben er vier dus tel uit je winst. Dat doen we dus niet, bovendien vind ik het niet gezellig (jaja, we blijven Nederlands). We eten nog steeds 's avonds warm, allemaal samen. Bovendien vind ik het eten op de scholen zelf niet zo lekker, en de kinderen vaak ook niet. Dit is vaak een heel belangrijk punt bij schoolkeuze en oudervergaderingen. Schoolzaken zelf zijn minder interessant...
Hier merk ik trouwens dat er steeds meer mensen (lees Duitsers) ook stoppen met warm eten tussen de middag, ook brood meegeven en 's avonds warm eten. Dat is (nu) vaak een financiële overweging. Bovendien gaan er steeds meer moeders langere dagen werken. En die moeten ook nog 's avonds eten.

Hilde

Hilde

19-02-2010 om 11:56

Oeps

Gisteren dus bijna ruzie door een misverstand
In België (of toch in Vlaanderen) kan je dus op bijna elke school over de middag warm eten of je boterhammen, in de basisschool, maar ook in het secundair.
Mijn kinderen maken hier bijna nooit gebruik van, maar veel anderen wel.
Het probleem van mijn vriend was, dat hij het vaak 's avonds erg druk heeft. Om de week is zijn dochter bij hem. Een avond heeft ze pianoles (niet bereikbaar met openbaar vervoer, dus hij brengt haar en doet meteen boodschappen), daarna nog koken. Een andere avond gaan ze schaatsen, nog een avond gaat hij sporten meteen na het werk. Hij vindt dat vaak lastig, ook omdat het eten laat wordt en omdat er weinig tijd overblijft voor andere dingen (administratie vb).
Mijn suggestie was dus dat hij wel vaker op het werk kon blijven eten, en dochter op school. Niet dus
Ik dacht echt dat hij een grapje maakte, en hij heeft me al vaker beetgenomen. Zeker aan de telefoon heb ik dat dus niet altijd door!

Nu is het in België ook vaak zo dat veel mensen voltijds werken, of 4/5, maar om halfzes thuis zijn, zo ken ik er toch niet veel. Dan is het dus handig als je 's avonds niet meer hoeft te koken. Ik doe het wel, heb het ook altijd gedaan, en ben dus wel handig in lekker en snel op tafel, maar ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen vaak jachtig is. Dan is het wel makkelijk als de kinderen op school kunnen eten. Vooral bij kleinere kinderen, die idd later op de avond (en dan denk ik aan 19 uur of later) niet veel meer (kunnen) eten. Bovendien dacht ik (maar ik kan het mis hebben) dat het gezonder is om 's middags warm te eten.

Zijn ouders hierin in Nederland dan geen vragende partij? Ik dacht altijd dat dingen in Nederland zoveel efficiënter gingen dan in België... ben ik weer een illusie armer

Hilde

Katrien

Katrien

19-02-2010 om 12:47

Mwah

Dat je op bijna elke school 's middags warm kan eten, is wel overdreven. In geen enkele van de vier scholen in onze gemeente kan 's middags warm gegeten worden.

's Middags boterhammen eten op school is wel volledig ingeburgerd en scholen zijn er ook op ingericht, hebben meestal een eetzaal hiervoor.

En voor de rest moet je het avondeten maar beter plannen als je veel te doen hebt na schooltijd. Er zijn hordes gezinnen waar er 's avonds gekookt wordt en dat lukt hen ook.

Katrien

Katrien

Katrien

19-02-2010 om 12:51

Pelle

Ja hoor, echtgenoot en ik eten 's avonds altijd brood. Ik eet 's middags warm en echtgenoot ook (op zijn werk). Dochter eet op schooldagen (behalve woensdag) 's middags op school (neemt een koude lunch mee) en eet dan na school haar warme maaltijd. Maar op dagen dat ze 's middags thuis is (zoals nu in de vakantie, tijdens het weekend, op woensdag) eten we 's middags warm en 's avonds een broodmaaltijd.

Is gewoon een kwestie van gewoonte...

Katrien

Hilde

Hilde

19-02-2010 om 13:16

Katrien

Katrien: "Dat je op bijna elke school \'s middags warm kan eten, is wel overdreven. In geen enkele van de vier scholen in onze gemeente kan \'s middags warm gegeten worden."
OK, maar mijn kinderen gaan/gingen in de buurt van een grote stad naar school, dus wellicht maakt dat het verschil? Maar ik denk dat in Vlaanderen het verschil minder frappant is dan in Nederland blijkbaar, toch? Ik viel in elk geval haast van mijn stoel toen ik hoorde dat het bijna nergens mogelijk was.

Katrien:"En voor de rest moet je het avondeten maar beter plannen als je veel te doen hebt na schooltijd. Er zijn hordes gezinnen waar er \'s avonds gekookt wordt en dat lukt hen ook."
Ja, dat weet ik wel (ik doe het zelf trouwens ook), maar ik kan me voorstellen dat het voor een hoop mensen handig zou zijn als de kinderen (af en toe) op school warm zouden kunnen eten. Nu is er blijkbaar niet eens de keuze.

Hilde

Hilde

19-02-2010 om 13:25

Pelle

Pelle: "Eet iedereen in België brood dan \'s avonds? Brrr ik moet er echt niet aan denken hoor. Ik wil een bord vol warm eten (het liefst twee) en mijn kinderen en man ook."
's Avonds of 's middags warm eten, dat wisselt bij mij. In het weekend (op zondag) zal ik vb vaker 's middags warm eten. In de week dan weer niet. Ook al omdat ik dan meer last heb van mijn na-de-middag-dipje
Maar in de week dat mijn kinderen niet bij mij zijn, ga ik wel in het bedrijfsrestaurant eten. Ik vind dat handiger dan voor mezelf te moeten koken (ik hoef geen boodschappen te doen, niet te koken en geen afwas).
Of alle Belgen het zo doen, zou ik echt niet weten.
Pelle: "Gezonder? Waarom zou het gezonder zijn?"
Goh, dat zijn zo van die dingen die je meekrijgt, maar ik weet niet of het wetenschappelijk onderbouwd is. Er is wel een zegswijze die zegt dat je 's morgens moet eten als een keizer, 's middags als een burger en 's avonds als een bedelaar. Maar nogmaals, ik weet het niet waar dat vandaan komt.
Hilde

Laat eten

Op maandag kook ik 's morgens, omdat we na sporten pas tegen acht uur thuis zijn, en dan warmen we het 's avonds op.

Op donderdag hebben we een "makkelijk-dag", dan zijn we ook pas om half acht thuis na de muziekles van dochter en eten we patat, pizza of een kant-en-klaar maaltijd die we de magnetron inschuiven.

Op de andere dagen eten we op wisselende tijden, meestal rond half 7 maar op dinsdag moet zoon bijv. dan alweer weg zijn en moeten we dus om kwart voor zes aan tafel zitten. Het is wat puzzelen, maar wel te doen.

Martine

Hilde

Hilde

19-02-2010 om 13:36

's morgens koken

Martine, als je 's morgens kookt, dan ga je niet uit werken, neem ik aan?
En om kwart over zes aan tafel zitten, als ik om halfzes nauwelijks thuis ben van het werk, dat zou me toch echt niet lukken.

Puck

Puck

19-02-2010 om 14:40

Waarom niet hilde

Hilde, wat kook je dan als je niet in 3 kwartier het eten op tafel kunt krijgen. Dat verbaast mij dan weer. Op door de weekse dagen red ik het best om binnen een half uur het eten op tafel te hebben, mits het geen uitgebreid iets is. Maar pasta met saus of eenr ijstgerecht met saus uit een pot gaat echt wel lukken.

Hilde

Hilde

19-02-2010 om 15:02

Nou, puck

ik kan best op een halfuur het eten op tafel hebben, maar ik vaak nauwelijks om halfzes thuis, eerder kwart voor zes of nog later. Dan wordt het moeilijk, en dan is het handig als iedereen 's middags warm kan eten. Of we eten die dag niet warm, als het echt niet anders kan.
Nu is het ook mijn probleem niet, maar ik snap niet dat een heel land 's avonds aan het stressen gaat, terwijl de oplossing zo simpel is.

Katrien

Katrien

19-02-2010 om 15:05

Hilde

"Nu is het ook mijn probleem niet, maar ik snap niet dat een heel land \'s avonds aan het stressen gaat, terwijl de oplossing zo simpel is. "

Heel Nederland gaat ook niet aan het stressen.

Katrien

Bastet

Bastet

19-02-2010 om 15:18

Precies

Gewoon niet stressen,maar lekker even wat eten klaarmaken.Zo simpel is het!
Bastet

Hilde

Hilde

19-02-2010 om 15:22

Ach,

nu gebruik ik wel emoticons, en nu worden ze niet gezien....
Ik ken er alvast eentje die hierdoor strest en die ik een oplossing wilde aanbieden, maar helaas, mijn oplossing blijkt niet mogelijk.

Hilde

Hilde

19-02-2010 om 15:24

Bastet

"Gewoon niet stressen,maar lekker even wat eten klaarmaken.Zo simpel is het! "
Euh, voor sommige mensen is dit niet zo simpel, en dan is het wel stressen. Zo gaat dat.

Puck

Puck

19-02-2010 om 15:41

Hilde

Je had je emoticontje ook een regel verder moeten zetten, bij het stressen
En ik maak er ook geen gestress van en als een kind hier weer vroeg de deur uit moet voor trainen dan eten ze vooraf even een broodje en de warme hap dan na de training. Maar ook ik zou het een prima idee vinden om soms tussen de middag op school/werk (dat biedt bij ons ook niet die mogelijkheid) alvast warm te eten. Al is het alleen al om eens luxe uit mijn werk lekker te kunnen gaan zitten en me niet hoef te buigen over de vraag "wat eten we vandaag"

Maylise

Maylise

19-02-2010 om 16:11

Liefst wel

Wij eten ook het liefst 's middags warm. Dan eten we trouwens meestal 's avonds ook warm of een keer sandwiches als het zo uitkomt.

Ik zou het dus ook fijn vinden als de kinderen op school warm zouden kunnen eten. Helaas kan dat niet dus. Ik zou er graag gebruik van maken als het wel zou kunnen.

Omdat de school een continu rooster heeft en ik ook werk is het hier zo dat we nu dus doordeweeks 's middags meestal brood eten. Alleen als ik woensdagmiddag vrij ben dan maak ik vaak warm eten voor mijn jongste zoon en mezelf. Alleen dan wel iets simpels natuurlijk omdat we maar met z'n tweeën zijn.

Zaterdag en zondag eten we meestal 's middags warm en dan uitgebreid en 's avonds ook warm maar dan vaak iets simpels behalve als we gasten hebben.

Als de kinderen op school warm zouden kunnen eten dan zou ik 's avonds doordeweeks wat simpeler eten. Nu voel ik me toch verplicht om echt een serieuze maaltijd op tafel te zetten. Wij zitten trouwens ook zelden voor 19:00 aan tafel.

Maylise

Vera*

Vera*

19-02-2010 om 17:25

Jamie oliver

Jamie heeft een poging gedaan om het niveau van de warme lunch op scholen op te krikken. Volgens mij heeft het niet veel effect gehad. De kinderen wilden vooral eten dat uit een frituurpan kwam en iets gezond wilden ze niet en ondanks zijn pogingen vonden ze het nog steeds niet lekker (genoeg). Het bedrag dat beschikbaar is/was ook erg laag en als je dan ook nog gezonde 'dure' dingen wilt als rauwkost dan ging dat ook niet lukken.
Dit is even wat ik mij herinner en op deze manier zit ik niet te wachten op een warme schoolmaaltijd.

Katrien

Katrien

19-02-2010 om 18:57

Vera*

Jamie Oliver, dat was in Engeland en ik heb sterk de indruk dat hun visie op eten daar toch anders is dan hier. Ik herinner me één aflevering waarbij de ouders hun kinderen 's middags vettige brol brachten (hamburgers, friet en ander gefrituurd eten) omdat ze het niet vonden kunnen dat de kinderen 's middags groenten enzo moesten eten. De dutskes...

Mijn neefje eet 's middags warm op school. Ze krijgen iedere middag verse soep, een hoofdgerecht en een dessert.

Wat hoofdgerecht betreft, hebben ze één keer per week een visgerecht, één keer per week een pasta- of rijstgerecht, één keer vegetarisch en dan nog één keer vlees. Er zijn altijd twee verschillende groenten bij en aardappelen (gekookt of gebakken of in puree).

Dessert is meestal een stuk fruit. Ik geloof dat ze op vrijdag een zoet dessert krijgen.

Schoolmaaltijden hoeven geen ongezonde, gefrituurde, vette kost te zijn.

Katrien

Vera*

Vera*

19-02-2010 om 19:35

Katrien

Dat klinkt inderdaad gezond en gevarieerd .

Hilde

Hilde

19-02-2010 om 20:26

Puck

Puck, ik zal eens bij jou in de leer komen, wat emoticons betreft! :-p

En oh ja, die vraag "wat eten we vandaag". Mijn kinderen antwoorden dan altijd "Doe maar wat, maar niet uit." Du-uh!

Hilde

Hilde

19-02-2010 om 20:30

Vraag en aanbod

OK, blijkbaar zijn er toch wel ouders in Nederland die hiervan wel gebruik zouden willen maken. Ik stond er alleen versteld van dat dit in Nederland (bijna) niet kan, terwijl ik het altijd zo geweten heb in Vlaanderen, ook toen ikzelf nog op school zat (en dat is al een he-le tijd geleden)

Puck

Puck

19-02-2010 om 20:45

Nou hilde

Die emoticons beheers je snel genoeg zie ik. Maar vragen aan de kinderen "wat eten we vandaag" geeft hier niet het gewenste antwoord: patat of pizza. Daar komen we de week niet verantwoord mee door denk ik. Overigens bedenk ik me dat ik ook een tijd op donderdag tussen de middag warm at. Alles opzetten voordat de kinderen tussen de middag thuis kwamen en dan goed timen dat het klaar was op het juiste moment en dan's avonds een broodje omdat er heel vroeg getraind moest worden.

picobello

picobello

21-02-2010 om 18:03

Eten op school

Met mijn kinderen heb de ervaring van verschillende scholen.Niet alle scholen in be bieden warme maaltijden aan.Bij de eerste school wel, je kreeg een maandmenu waarop je aangaf wanneer een kind wel of niet warm at, de andere dagen gqf je brood mee of haalde evt het kind op.Maaltijden bestonden altijd uit soep, aardap/vlees/groente en dessert voor 2.5 € . patat stond 2x per maand op menu.
De andere scholen bieden wel soep aan bij de lunch, maar geen warme maaltijd.(gratis en verplicht )
Bij de school van vrienden bieden ze soep aan een de mogelijkheid tot het opwarmen van een eigen maaltijd. maar dit is wel een kleine school, zou ook niet weten hoe je dit voor 150 kids zou moeten doen.

Veel verschil bij de scholen onderling.

Bij mij eten de kinderen brood op school, bereid ik eten voor 's avonds in de ochtend al voor, gelijk met ontbijt en zitten om 18h15 aan tafel.Kwestie van plannen en niet te ingewikkeld willen koken, dat is wel voor het weekend.

Pas lastig wordt het het sporten, muziekles ect tijdens etenstijden, maar dat is hetzelfde probleem als in nl.

Bellefleur

Bellefleur

22-02-2010 om 08:49

Hilde,

Op de scholen van mijn kinderen wordt geen warme maaltijd geboden. En ook al was dat zo, dan had ik daar geen gebruik van gemaakt. Warm eten tussen de middag vind ik niet prettig. Na de warme maaltijd word je vaak slaperig (we noemen dat the after dinner collaps) en ik denk dat dat het onderwijs niet ten goede komt. Verder vind ik de warme maaltijd het belangrijkste gezinsmoment van de dag. Ik zou dat niet graag willen missen. En verder heb ik het idee dat ík mijn kind moet voeden, en niet iemand anders. Een soort oermoedergevoel . En als laatste heb ik geen hoge pet op van instellingskeukens. Ik denk dat ik thuis gezonder kan koken. Ik heb vroeger in een bejaardentehuis in de keuken gewerkt, en de eerste klus was het schrappen van de aardappels. Die vervolgens tot aan het koken onder water werden gezet. De aardappels werden om elf uur gaar gekookt, en dan warm gehouden tot het middaguur. Zo ook de groenten. Ik zag bij wijze van spreken de vitamines door de lucht vliegen. De verhalen van Jamie Oliver bevestigen mijn (voor)oordeel.

amk

amk

22-02-2010 om 10:01

Bellefleur

gelukkig staan de technieken niet stil en is het tegenwoordig prima mogelijk een goede maaltijd te bereiden in een groot keuken. Maar het probleem bij Jamie was vooral dat het niets mocht kosten 49p voor een hele maaltijd is gewoon niet goed mogelijk zonder goed na denken.

De bso van mijn dochter red het prima. Er wordt vers gekookt en dat staat echt niet uren warm te blijven. Er wordt in porties gekookt want de kinderen komen niet helemaal tegelijk binnen wegens het afstands verschil naar de scholen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.