Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
wosy

wosy

29-09-2008 om 00:25

Wie is er bekend met kanjertraining

Bij ons op school zijn ze enthousiast bezig met de Kanjertraining. Het stadium van de petjes met aap, tijger en bang konijn hebben we al een jaar of twee geleden gehad, dus nu gaan ze op een andere toer. En wel eentje waar ik werkelijk niet achter kan staan. Maar goed, misschien zie of interpreteer ik een en ander wel niet goed. Wat wordt er gedaan:
Kind moet in de klas op een stoel gaan staan en de klasgenoten maken rijen met 'ik vind jou leuk' - 'ik heb niet echt een mening over jou' en 'ik vind jou niet aardig'. Nou heeft zoon een zeer laag zelfbeeld, dus hij stond te beven op die stoel! De opluchting was groot toen de rij 'ik vind je aardig' goed gevuld bleek en er een enkele neutrale klasgenoot stond. De 'niet aardig-rij' was leeg...
Volgende oefening:
Kind wordt naar voren geroepen en moet 10 klasgenoten uitkiezen en hen nummeren van leuk naar niet leuk... Zoon werd helemaal niet gekozen (samen met nog zo'n 8 jongens) en was daar heel blij om, hij gaat ervan uit dat ze dus geen oordeel over hem hebben.
Ik vind bovenstaande praktijken echter niet kunnen. Jeetje zeg, wat zou zoon overstuur geweest zijn als er wél kinderen in de 'niet aardig-rij' hadden gestaan! Dat zou hem werkelijk geen goed doen. Nu ben ik van plan om zeer binnenkort (weer) op school een gesprekje aan te vragen, ook omdat ik het met hun beloningssysteem niet eens ben. De harde werkers krijgen stempels en stickers (en uiteindelijk een cadeautje) als zij bepaalde taken af hebben. Zoon is absoluut een harde werker, maar dyslectisch en hij heeft daarom nooit zijn taken af. Dus krijgt hij geen stepels/stickers. Om toch maar stempels te vergaren doet hij allerhande klusjes op school (klaar-over, koffie zetten 's morgens etc). Afgelopen vrijdag bleek hij weer zijn taken niet af te hebben (ook al een keer na school gebleven) en mocht hij niet meekijken met het tv-weekjournaal, niet op de pc aan zijn werkstuk werken en niet lezen in zijn favoriete boek. In de tijd dat zijn klasgenoten dus leuke dingen doen, wordt hij dus aan het werk gezet. Grommmmm....
Het ergste is nog dat dit gewoon elk jaar weer gebeurt. Elk jaar moeten we naar school om aan te geven dat deze aanpak voor hem niet werkt, dat hij hier somber en gefrustreerd van wordt. En dat terwijl het echt in zijn status staat. Waarom lezen leerkrachten die toch niet goed. Zucht....diepe, diepe zucht.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Jujube

Jujube

29-09-2008 om 10:43

Kanjertraining zuigt

Ik ben beslist niet enthousiast over kanjertraining op school. Mijn dochters hebben afgelopen schooljaar kanjertraining gehad in hun klassen(toen groep 8 en groep 6). De oefeningen waarbij je elkaar op moet vangen (letterlijk) vonden ze erg leuk, maar die kun je ook in de dramalessen doen.
Volgens dochters is er werkelijk niemand die zijn/haar gedrag zal veranderen door deze training. Dochters hebben geweigerd hun klasgenoten in te delen in groepjes (leuk, neutraal, niet leuk). Anderen deden dat wel, met idd soms negatieve reacties (logisch!). Ik vind het een zeer sneu geheel en dan krijgen ze ook nog een diploma aan het einde van het jaar....waarvoor in peacename?!
Het verandert niets aan de pikorde in de klas.
Groet,
Jujube

Sancy

Sancy

29-09-2008 om 10:49

Ai ai ai

erg pijnlijk, die kanjertraining. Ik ben blij dat de school van mijn kinderen een andere training gekozen heeft. Voor informatie, kijk eens op http://www.cedgroep.nl/primair-onderwijs/lespraktijk/leerkrachtcompetenties/taakspel-in-de-klas.aspx
De invoering ervan in groep 3 een aantal jaren geleden, als pilot, was zó succesvol dat het versneld is doorgevoerd in de andere klassen.

Polly Shearman

Polly Shearman

29-09-2008 om 13:06

Hier

Onze school doet ook aan kanjertraining, idd ook met de petten, aap en tijger..
NOOIT nee NOOIT heb ik dergelijke verhalen zoals hier boven gehoord, De oefeningen enz gaan er hier heel anders aan toe.
Dit hoort dus OF niet bij de kanjertraining, OF onze school kiest ervoor dit niet te doen.
Ik ben wel heel tevreden met de kanjertraining.

wosy

wosy

29-09-2008 om 13:09

Cobi

Wij worden niet op de hoogte gesteld wanneer de kanjertraining is en weten dus ook niet wat ze gaan doen. Het 1e deel vond ik nog wel aardig in elkaar zitten. D.m.v. diverse karakters (bang konijntje, aap = meeloper, tijger = pester) in beeld gebracht welk gedrag nou echt pesten is en in rollenspellen wordt getoond wat het aan kan richten. Maar ook hoe je je kan verweren etc. De oefeningen die ze nu doen vind ik gewoon kant nog wal raken (je achterover laten vallen en dan blind erop vertrouwen dat je klasgenoot je wel opvangt is er ook zo een).
Zoon zit in groep 8, dus lobbyen op het schoolplein is er niet meer bij. Maar ik heb inmiddels van andere ouders met minder zelfverzekerde kinderen wel gehoord dat ook zij hier niet enthousiast over zijn. Ik ga het ook absoluut weer aankaarten op school, was alleen benieuwd naar meningen van jullie. Misschien zijn er wel leerkrachten hier op OOL die dit programma ook gebruiken en die mij uit kunnen leggen waarom ze dit doen...

Puck2

Puck2

29-09-2008 om 13:35

School begint er net mee

School begint hier met met kanjertraining dus ik heb nog geen ervaring. Maar als ik hoor dat kinderen andere kinderen in groepen moeten "beoordelen" dan is mijn medewerking snel ten einde. Ik hoop dat ik net zo positief ga worden als Polly.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

29-09-2008 om 13:40

Idioot

Met name die populariteitsmetingen vind ik idioot. Ik zou daar een punt van maken op school, en ik zou ook bij de kanjertrainingmakers ( http://www.kanjertraining.nl/) navragen of dit wel de bedoeling is.

Ik kan me niet voorstellen dat dit bedoeld is om zo uitgevoerd te worden, het klinkt meer alsof een onbenullige leraar zelf aan het hobby'en is geslagen.

Groet, Ellen

Hier is gekozen voor vreedzame school

en na wat achterdocht moet ik zeggen dat het heel goed werkt.
Kinderen zijn mediatoren als ze dat wilen om te bemiddelen bij conflicten. echte ruzies gaan wel meteen naar de juf.
Kanjertraining zo als jij beschrijft...poeh ik geloof dat zoon het dan erg benauwd zou krijgen. Ligt heel goed in de groep ...maar is zo onzeker!
Ik geloof dat hij dan echt niet happy zou zijn.

Jesse_1

Jesse_1

29-09-2008 om 15:47

Wosy

De tijger is de kanjer, niet de pester )

Jesse_1

Jesse_1

29-09-2008 om 15:50

Hier

Zulke verhalen heb ik hier nog niet gehoord Wosy. Vorig jaar hebben we zelf een kijkje mogen nemen (er waren opnamen gemaakt) en de kinderen benoemen als (niet) aardig heb ik nog niet gehoord!
Wel dat je de ander compliment moest geven bijvoorbeeld (bijv. ik vind dat jij goed kunt rennen, of: wat heb jij een mooie schoenen).
Maar ik zal eens vragen hoe het er op dit moment voorstaat, want wat jij beschrijft klinkt me toch niet fris in de oren! (Overigens heb ik het hier bij OOL wel eens vaker langs horen komen... maar ik weet niet of dat in combinatie was met de kanjertraining).
Jesse

Angela67

Angela67

29-09-2008 om 19:07

Mail gestuurd

Hoi,
op de school waar onze twee kinderen zitten (nu groep 1 en groep 4) zijn ze vorig jaar ook uitgebreid gestart met Kanjertraining. Ik vind het voorbeeld dat hier genoemd wordt niet passen in hoe het vorig jaar toegelicht werd. De dame van het 'bedrijf' gaf een goede, heldere, meeslepende presentatie en dat gaf me een echt goed gevoel. Ook de dingen die ik van groep 3 vorig jaar hoorde stemde me wel tevreden. Dus wat heb ik gedaan, ik heb onderstaand mailtje gestuurd naar [email protected]:

"Geachte mevrouw, mijnheer,
Graag maak ik u attent op een discussie die op dit moment loopt op het forum van Ouders Online: http://www.ouders.nl/cgi-bin/TMMforum/FRshowpost.cgi?sinds=0&template=1&actueel=1&archief=0&thread=136708&forumsel=23&forum=23&post=2179867
Ik schrik nogal van de negatieve kanten van een bepaald onderdeel van de kanjertraining die hierin besproken wordt.
De basisschool waar onze kinderen op zitten (ik houd het even algemeen: katholieke basisschool in Utrecht) heeft ook de kanjertraining omarmd, maar over dit specifieke deel heb ik zelf (nog) niets gehoord en er ook nog niet naar gevraagd.
Wellicht is het zinnig dat jullie je in de discussie mengen om uit te leggen wat nu werkelijk de bedoeling is en wat gerichte ouder-communicatie te geven?
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet,"

Wellicht dat dit wat licht op de zaak gaat werpen?
Groet,
Angela

Angela67

Angela67

29-09-2008 om 19:10

Ps....

... en ik vind natuurlijk wel dat scholen moeten aangesproken worden op het eventueel foutief hanteren van de kanjertraining (ofwel door ouders ofwel door het bedrijf dat achter Kanjertraining zit). En als het wel onderdeel is van de kanjertraining, dan ga ik zeker onze school daarop aanspreken.
Angela

wosy

wosy

29-09-2008 om 19:23

Had ook al gemaild

Op advies van Ellen Wouters had ik dus vanmiddag ook al een mail gestuurd naar het Instituut voor Kanjertrainingen. Ik heb hen de voorbeelden beschreven en gevraagd of deze oefeningen uit hun trainingspakket komen of dat de leerkracht hier een eigen draai aan heeft gegeven. Een uurtje later had ik al een reactie! Er werd gevraagd of iemand telefonisch contact met mij op mocht nemen vanavond. Uiteraard mag dat, helaas opende ik dat mailtje begin van de avond en ik weet dus niet of zij mijn reactie nog ontvangen hebben. Wellicht dat ze morgen bellen.

Dit gaat dus nog vervolgt worden!

wosy

wosy

29-09-2008 om 19:27

Je hebt gelijk jesse

De tijger is de kanjer (die niet pest en het pesten niet toestaat), het aapje is de grappenmaker en meeloper, het konijntje is bangerik die gepest wordt en de pestvogel is uiteraard de grote pestkop....

Dit onderdeel vind ik dus wél goed hoor, zoon heeft hier best wat van opgestoken. Maar dit werd in groep 5 en 6 behandeld en voorgaande speelt in de groepen 7 en 8.

roanne

roanne

29-09-2008 om 19:55

Bij ons pauw, schildpad en tijger

of leeuw, dat weet ik niet meer. En niet op school maar op een begeleidingsinstituut. Ik ben er niet weg van dat iedereen maar met allerlei technieken aan de haal gaat. Het maakt wellicht meer kapot dan je lief is...
Roanne

Brenda129

Brenda129

29-09-2008 om 20:15

Hier hetzelfde

maar met eens iets andere vraagstelling.
Ik vind je lief, ik weet het niet, of ik vind je niet lief.
Dit is volgens mij meer gericht op het gedrag van kinderen in de klas en niet zozeer of je iemand leuk vind ja of nee.
Dit denk ik aan de hand van mijn zoons ervaring met deze lessen. Mijn zoon is rustig, heeft geen pestgedrag enz enz. Maar heeft maar 1 echt vriendje in de klas. Voor de rest mist hij echt aansluiting. Toch stond de hele klas in de ik vind je lief rij. Puur beoordeeld op zijn gedrag in de klas, denk ik.

Jujube

Jujube

29-09-2008 om 20:23

Angela67

Hee Angela67, die van mij zitten ook op een katholieke basisschool in Utrecht, wellicht dezelfde? Of zouden alle basisscholen van de KSU kanjertraining hebben gedaan?
Ik heb mijn dochters nog even ondervraagd: er waren 2 van dit soort 'oefeningen'. De ene was dat je achter iemand moest gaan staan; vlak achter haar/hem wanneer je diegene aardig vond en ver weg als je diegen niet aardig vond. De ander was dat je in een kring zat en je je beste vrienden vlak naast je zette, en de anderen verder moest rangschikken. Je 'minst leuke klasgenoten' kwamen dan dus tegenover je terecht. Ik heb binnenkort overigens een gesprek met school over deze 'materie' en ik ben heel benieuwd of ze enig zicht hebben op de resultaten c.q. gevolgen van de kanjertraining.
Groet,
Jujube

Angela67

Angela67

29-09-2008 om 21:03

Jujube

... ik had inderdaad af en toe bij jou al het gevoel dat onze kinderen op dezelfde basisschool zitten . De grootste van de drie die volgende week feestweek hebben?
Angela

Angela67

Angela67

29-09-2008 om 21:03

En wat goed...

... dat je al iets aangekaart hebt bij (duo?)directie!
Angela

Jujube

Jujube

29-09-2008 om 22:22

Tsjeempie

Ja Angela, het is dezelfde school! Tssss, ik heb geen idee wie je bent....spanning en sensatie! (maar okay, het is ook een enorme school). Twee van mijn kinderen zitten al op het VO (hebben wel op betreffende basisschool gezeten) en ik heb dus een dochter in groep 7. En we wonen natuurlijk in de wijk. Goed dat je de school hebt gemaild overigens. Hoe meer de school hier van verschillende ouders over hoort, hoe beter!
Groet,
Jujube

Angela67

Angela67

29-09-2008 om 22:34

Kanjertraining mailt terug

===============================
"Dag Angela,
Bedankt voor je reactie,
Ik heb toevallig een e-mail gekregen van deze ouder.
Welnu, de beschreven oefening wordt niet gegeven in de Kanjertraining.

Mijn reactie op deze moeder
Quote
Dag < ...>,
Ik zal pogen je te bellen. Welke school betreft het?

- Kind moet 10 klasgenoten uitkiezen en hen indelen naar 'leukheid' (nummer 1 = het leukst, nummer 10 = het minst leuk)
- Kind moet met de rug naar de klas gaan staan en klasgenoten maken rijen naast en achter het kind. Rij 1 = ik vind jou leuk, Rij 2 = neutraal, geen mening en Rij 3 = ik vind jou niet aardig.

Deze oefening zoals jij die beschrijft worden in onze particuliere trainingen gegeven. De ouders zijn daarbij aanwezig. In het verleden hebben we deze oefening aan onderwijsgevenden uitgelegd. Maar een aantal jaren geleden is deze oefening geschrapt voor het onderwijs.
Niet omdat het verkeerd uitpakte bij de kinderen, integendeel, maar omdat ouders hier immer heftig op reageren (zoals u op dit moment).
De andere oefeningen zijn nooit een probleem, maar moeten goed worden uitgevoerd zoals beschreven in onze handleiding.
Onze handleiding en onze boeken worden regelmatig bijgesteld. Leerkrachten worden regelmatig (om de twee jaar) op de hoogte gebracht van de nieuwste inzichten.
Kortom, we spreken elkaar, Vr.gr., Gerard Weide.Unquote
Op de website kan ik niet komen.
=========================

Angela67

Angela67

29-09-2008 om 22:35

Mijn antwoord aan kanjertraining

============================
"hoi Gerard,
Dank voor je snelle antwoord. Ik begrijp het antwoord overigens niet echt: "Niet omdat het verkeerd uitpakte bij de kinderen, integendeel, maar omdat ouders hier immer heftig op reageren (zoals u op dit moment)." Hoe komt het dat jullie denken dat het voor de kinderen niet verkeerd uitpakt, maar voor de ouders wel? Maar goed, dat is een inhoudelijke discussie.

Waar het mij meer om gaat op dit moment is het volgende:
Ik denk dat het voor jullie 'produkt' en voor ons ouders erg handig is om toch de discussie te volgen en daar e.e.a. toe te lichten. En ik moet zeggen dat het produkt 'kanjertraining' zich ook helaas leent voor 'misbruik' door goedbedoelende docenten, denk je niet? Dat mensen ervan doorgaan met halve ideeen en het naar wens aanpassen, maar daarmee toch cruciale dingen over het hoofd zien.

Jammer dat de link niet goed werkte. Als je de link knipt en plakt in je browser, zou het verder niet tot problemen moeten leiden volgens mij?
Anders kun je het zo proberen:
Ga naar http://www.ouders.nl/
kies in de 'zwarte' balk met blokjes bovenin voor 'forum'
kies in de tekst voor Forum-de-luxe'
kies bij 'kies een rubriek' (rechtsbovenin) voor de rubriek Ouders en School
kies bij 'Alleen berichten van de laatste xx dagen " voor 0 dagen
scroll dan in het linkerscherm bovenin even naar beneden totdat je bij de posting 'Wie is er bekend met Kanjertraining' komt.

Daar staan nog meer voorbeelden, op basis waarvan jullie vast interessante zaken kunnen toelichten?
Met vriendelijke groet, Angela
=======================

Angela67

Angela67

29-09-2008 om 22:40

Jujube

Jujube,
nee ik heb nog niet school gemailed want ik kan niet spreken op dit moment uit eigen ervaring. Maar ik vind (zoals je kunt lezen in mailtje dat ik stuurde aan Kanjertraining) het wel belangrijk dat zo'n bedrijf zich realiseert wat er kan gebeuren. En ik zal zelf extra goed opletten bij het kanjertraining gebeuren in groep 1 en 4 dit jaar, ik kan nu wat specifiekere zaken vragen bijv. En ik zal niet aarzelen dan school ernaar te vragen, ik vind dat ze op zich wel openstaan voor reacties...
Gezien de leeftijd van jouw kids verkeer ik toch nog wat meer in onder- en middenbouw groepen . Maar we wonen inderdaad wel in dezelfde wijk .
groet,
Angela

Jujube

Jujube

29-09-2008 om 23:09

Vreemde reactie

Wat een vreemde reactie van "kanjertraining"..... Hoe weten zij zo precies wat kinderen van dit soort oefeningen vinden in de klas? En ouders worden weggezet als een soort hysterische halve garen.
Hmm, dit bevalt me niet echt.
Idd goed om in de gaten te houden wat je kinderen ervaren tijdens de kanjertraining. Mijn kinderen zijn natuurlijk ouder en ventileren hun mening graag over dit soort zaken.
Groet,
Jujube

Jujube

Jujube

29-09-2008 om 23:11

Angela

Er lezen trouwens meer ouders mee met kinderen op dezelfde school. Ik weet dat iemand nu ook een mail naar school heeft gestuurd met een aantal vragen.
Groet,
Jujube

wosy

wosy

29-09-2008 om 23:26

Dhr weide heeft idd gebeld

Oké, dhr Gerard Weide heeft mij inderdaad gebeld en in de loop van het gesprek voelde ik toch een wat gebelgde ondertoon omdat ik een discussie over de kanjertraining heb aangejaagd. Hij krijgt al jaren ouders, psychologen en pedagogen 'over zich heen' die het niet geheel eens zijn met deze kanjertraining en hij vermoed dat mijn vraag hier op het forum ook weer een storm van kritiek losmaakt, omdat de oefeningen volledig uit hun context gerukt zijn door mij. Hij heeft me meerdere malen verzekerd dat hij volledig achter zijn product staat en dat het een góed product is. Ik heb hem verteld dat dat waar kan zijn, mits de training goed uitgevoerd wordt en dat, naar aanleiding van zijn verhaal en uitleg, ik daar bij onze school aan twijfel. Uiteraard ga ik daar nog navraag doen.
Ik ben het op één punt niet helemaal met hem eens: hij beweert dat deze training voor iedere particuliere groep en élke klas geschikt is en dat alle (!) kinderen er wel bij varen. Ze leren door deze cursus omgaan met kritiek en leren kritiek te geven en ook vertrouwen in elkaar te hebben. Tja, helaas berusten al zijn voorbeelden (en dat waren er veel) op situaties waar een gepest kind of de pester het onderwerp van de (door mij aangekaarte) oefening was en dat is niet de situatie welke ik bedoel met mijn zoon. Ik moet wel toegeven dat sommige van zijn theorieën mooi klinken als ze goed(!) uitgevoerd worden in een groep met kinderen die zich niet aangepast gedragen.
Ik ben benieuwd wat de leerkracht op de school van zoon mij nog kan vertellen over deze cursus en hoe zij deze geven.

wosy

wosy

29-09-2008 om 23:33

Jujube

Volgens dhr Gerard Weide zijn het altijd de ouders die een groot probleem maken van de oefeningen in de training en dat de kinderen er geen probleem mee hebben. Op mijn opmerking dat mijn zoon toch echt wel wakker ligt van dit soort oefeningen en dat ik dat ervaar als 'er een probleem mee hebben' kreeg ik niet echt een antwoord. Wel een voorbeeld over kinderen die thuis niet duidelijk/eerlijk vertellen wat er op school gebeurt is, waardoor ouders de situatie dus verkeerd beoordelen. Ik heb maar in het midden gelaten of hij hier ook mijn zoon mee bedoelde....ik vind dat ik het volste recht heb om op school het verhaal van mijn zoon te checken. Waarom zou ik bij voorbaat twijfelen aan zijn angst en zijn onrust en zenuwen wegwuiven, omdat dhr Weide van mening is dat zijn training echt voor elk kind geschikt is? Wellicht heeft school de oefening ook heel anders uitgelegd dan wel anders bedoeld, maar heeft zoon het verkeerd opgepikt. Ook dat is voor mij een reden om op school te informeren hoe dit in elkaar steekt...

wosy

wosy

29-09-2008 om 23:39

Angela, over je mail naar kanjertraining.

Dhr Weide liet inderdaad vallen dat hij gelezen had dat ik deze posting geplaatst had en dat hij er niks mee kon omdat hij 'niet op de site kon'. Naar mijn idee is dat heel simpel te regelen als hij een account aanmaakt? Ik kreeg echter meer de indruk dat hij er niet veel voor voelde om wéér zijn product te moeten verdedigen, dat heeft hij al te vaak moeten doen en hij is dat moe. Toch jammer, want hij had best wel argumenten om over na te denken, ook al was ik het niet in alles met hem eens.

Contra-indicaties

Ha, wat grappig. De kanjertraining is al sinds 2002 af en toe onderwerp van gesprek (zie archief). Ik vind het prettig te merken dat het deze keer wat meer verontwaardiging oproept dan de voorgaande keren.
Het probleem van de training wat mij betreft: Het is een 'behandeling' voor kinderen met een probleem. Omdat ze gepest worden of, mogelijk, omdat ze geen inzicht hebben in het effect van hun houding/gedrag op anderen (pesters). De eerste zin van de algemene informatie is dan ook:"De Kanjertraining is er voor kinderen die de moed hebben te erkennen dat ze er niet bij horen."
Zonder verder enig commentaar te geven op de implicaties in die zin, bestaat er hier een duidelijk verband tussen een aanleiding (er niet bijhoren) een middel (kanjertraining) en een doel (er wel bijhoren/er geen last van hebben). Dat verband is er op geen enkele manier als zo'n training lukraak in een klas gegeven wordt. Er worden kinderen 'behandeld' die geen behandeling nodig hebben. Als je meent dat Kanjertraining 'effect' heeft, dan heeft het dus ook in die gevallen effect. Het is als astmamedicijnen geven aan kinderen die geen astma hebben in de hoop dat ze niet verkouden zullen worden.
Voor dit soort psychologisch gedoe geldt (als bij alle behandeling) bovendien ook nog dat je mee moet willen doen. Ook zo'n voorbehoud stond lang op de site. Ik kan het nu niet meer vinden, maar het studiecentrum Hengelo heeft de oude tekst nog staan.
http://www.studiecentrum-hengelo.nl/kanjertraining.asp
Letterlijk:"De Kanjertrainingen hebben een grote preventieve en curatieve kracht. Maar zijn zonder aanpassing niet geschikt voor :

* Kinderen met de diagnose ADHD, die geen gebruik maken van medicatie.
* Kinderen met ouders die bij aanvang ambivalent tegenover de training staan.
* De training is eveneens niet geschikt voor ouders die hun kind zeer speciaal vinden en niet durven openstaan voor duidelijke en eenvoudige tips.
* Kinderen met het syndroom Asperger"
Het is een taalgebruik waar Tinus Smits nog een puntje aan kan zuigen, maar dat daargelaten erkent het zonneklaar dat de Kanjertraining niet voor iedereen bedoeld is. Je kunt het dus niet lukraak in een klas geven.
Waarom dat niet kan laat het filmpje dat J/M op de site heeft over de Kanjertraining heel goed zien. http://www.jmouders.nl/JM-tv/JM-tvKanjertraining.htm
Het is een voorbeeld van een training van kinderen die niet stevig in hun schoenen staan en in de aanwezigheid van hun ouders. Het aantal volwasssenen is groot. Het rollespel dat met de petjes gespeeld wordt, wordt begrepen door de meeste mensen, er wordt op het juiste moment gelachen, en de deelnemende kinderen hebben er wat te halen: ze wéten van zichzelf dat ze extra strategie kunnen gebruiken.
Gerard Weide schrijft over het rangschikken van de klasgenoten:"Deze oefening zoals jij die beschrijft worden in onze particuliere trainingen gegeven." Het grote verschil tussen de particuliere oefening en die in de klas, is dat de klas er niet bij is. Je vraagt een kind dat gemotiveerd is aangemeld voor de cursus zich uit te spreken over mensen om hem heen. Niet om die mensen te veroodelen, maar om dat kind van strategie te voorzien waarmee het zich kan handhaven. Het is ook helemaal niet van belang dat leerlingen van elkaar expliciet te horen krijgen wat ze van elkaar vinden.
Pas het toe in een klas met een juf en je hebt te maken met kinderen die nergens om gevraagd hebben en de les met geen andere motivatie volgen dan de gymles. In die context is dit spel net zo suf als teamleden kiezen (de favoriten eerst) voor een balspel.
Deze tekst:"Niet omdat het verkeerd uitpakte bij de kinderen, integendeel, maar omdat ouders hier immer heftig op reageren (zoals u op dit moment)."
Sluit naadloos aan bij het taalgebruik op de site die op voorhand al doet alsof iedereen gek is behalve de Kanjertraining.
Weide:"Onze handleiding en onze boeken worden regelmatig bijgesteld. Leerkrachten worden regelmatig (om de twee jaar) op de hoogte gebracht van de nieuwste inzichten."
Waarmee toch de indruk gewekt wordt dat we hier met een soort experiment te maken hebben.
Cobi stelde de kernvraag: Hoe kun je je kind vrijwaren van dit soort gehobby? Die vraag kwam bij mij ook meteen op toen ik voor het eerst over de Kanjertraining hoorde. Het is een grappige vraag, want het komt erg overeen met de vraag hoe je je weert tegen pesten of ander ongewenst gedrag op school.
Het lijkt me dan ook aardig om dhr Weide te mailen conform de lessen die geleerd worden in dat filmpje op J/M magazine. "Dat vind ik geen leuke opmerking" "Ik vind het naar dat u zo over mij oordeelt" etc.
Voor school: Meld dat je de Kanjertraining opvat als een behandeling bedoeld voor een bepaalde doelgroep, met bovendien een handelingsstrategie die in strijd is met je eigen opvoedideologie. Kind mag _niet_ meedoen. Scherm bovendien rustig met de tekst zoals die nog steeds op de site van SC Hengelo staat. Dat die tekst van de Kanjertrainingsite geschrapt is, maakt 'm niet minder waar. Het is nog steeds een behandeling voor een bepaalde doelgroep en als elke effectieve behandeling dus niet geschikt voor wie niet in de doelgroep past. De contra-indicaties.
Wie meent dat deelname aan de Kanjertraining geen contra-indicaties heeft, kan niet tegelijkertijd menen dat het werkzaam is.
Overigens claimt de site dat er wetenschappelijk onderzoek gedaan is http://www.kanjertraining.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=40&Itemid=70
Ik heb nog niks gelezen, wie leest er mee? Als je googelt op 'kanjertraining' kom je het overal tegen. Ook bij het ministerie van justitie en bij allerlei jeugdhulpverleeninstanties. Je ziet het vooral terugkomen in beleidsstukken waarin "Kanjertraining" op de een of andere manier subsidie ontvangt in het kader van het terugdringen van jeugdcriminaliteit en ander kinderleed.
Het is vooral aangegrepen als beleidsmiddel waarmee door verantwoordelijke beleidsmakers gezegd kan worden "zie je wel dat we actief zijn op dit terrein?".
Zonder het wetenschappelijk onderzoek gelezen te hebben, gok ik dan ook even dat er geschermd wordt met cijfers waaruit 'blijkt' dat bepaalde problematiek inderdaad afneemt. Dat wil natuurlijk helemaal niet zeggen dat er geen andere problematiek ontstaat. Bijvoorbeeld bij je eigen kind dat in aanvang niet tot de doelgroep hoort.
Ik ga straks maar even kijken wat ik erover kan vinden. Mij benieuwen of ik met deze gok raak schiet of er naast zit.
Groet,
Miriam Lavell

Sancy

Sancy

30-09-2008 om 09:49

Wosy, site account

als de heer Weide wil lezen, hoeft hij helemaal geen account aan te maken.

Jujube

Jujube

30-09-2008 om 10:26

Wosy

Je schreef:
"Op mijn opmerking dat mijn zoon toch echt wel wakker ligt van dit soort oefeningen en dat ik dat ervaar als 'er een probleem mee hebben' kreeg ik niet echt een antwoord. Wel een voorbeeld over kinderen die thuis niet duidelijk/eerlijk vertellen wat er op school gebeurt is, waardoor ouders de situatie dus verkeerd beoordelen."
Wat een vreselijke uitspraken doet deze man! We moeten er dus eigenlijk vanuit gaan dat onze kinderen thuis liegen over school, want het kàn gewoon niet waar zijn dat er rare dingen gebeuren tijdens de kanjertraining?
Getver, ik word steeds bozer...
Groet,
Jujube

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.