Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Mama123

Mama123

26-03-2019 om 08:27

Ziek

Hoi, mijn dochter van 14 jaar is in de afgelopen 1,5 jaar best vaak ziek geweest van school. Ze had een paar keer last van keelontsteking en ze heeft vaak hoofdpijn. Ik hou haar best snel thuis. Want ik kan vaak aan haar zien dat ze gesloopt is dus hou ik haar gewoon een dagje thuis. Ze doet het wel super goed op school ze staat gemiddeld een 7,5 ze zit in de tweede en doet havo. Ze hockeyd 4x in de week. Ongeveer 3,5 jaar geleden had ze de ziekte Pfeiffer gekregen. Volgens mij is mijn dochter erg vatbaar, maar dat komt misschien ook wel omdat ze de laatste tijd heel veel aan het groeien is en dat zuigt energie.
Misschien zijn er andere redenen waarom ze vaker thuis is dan andere kinderen? Er wordt tegen haar op school vaak gezegd dat ze vaak ziek is en als ze ziek is wilt ze graag naar school omdat ze anders weer dit soort opmerkingen krijgt vaak barst ze dan in huilen uit omdat ze spijt heeft dat ze naar school ging en niet gewoon naar mij luisterde.

Lou

Lou

26-03-2019 om 08:40

Kan

Tja, dat kan. Mijn dochter is ook vaker ziek en meer thuis dan gemiddeld. Zij is snel moe en heeft geregeld pijn door een paar aandoeningen. Wat bedoel je met die opmerkingen? Geloven ze op school niet dat ze echt ziek is of zo?

En wat wil je verder eigenlijk weten?

Kaaskopje

Kaaskopje

26-03-2019 om 09:14

Mama123

Ik kan het helemaal fout hebben, maar ik heb het gevoel dat je dochter te beschermd wordt opgevoed. Is ze je enige kind of is er ook een broertje of zusje?

Ik hoop dat jullie al eens bij de huisarts zijn geweest over haar klachten. Waarom is ze zo vaak ziek? Heeft ze haar ziekte van Pfeiffer wel goed uitgeziekt? Hard groeien doet iedere puber, dus dat zou geen reden hoeven zijn van een zwakke gezondheid. Waarom traint ze vier keer per week voor hockey? Als ze al snel moe is, lijkt me dat te veel. School is belangrijker dan hockey op dit moment.

Ik ken een gezin, met één kind. Dat ene kind is inmiddels 10+, maar wordt nog erg klein gehouden. Moeder brengt hem overal naar toe, bepaalt veel te snel dat hij iets niet aan kan(mentaal en lichamelijk) waardoor de jongen nooit eens zijn eigen vleugels uit kan slaan. Hij gaat zich daar ook naar gedragen en dat baart ons zorgen. Als hij zo de puberteit verder in gaat en naar het voortgezet onderwijs, wordt hij een buitenbeentje. Terwijl dat nergens voor nodig is. Het kan twee kanten opgaan met dit kind. Of hij wordt een kind wat teveel met zijn moeder mee blijft gaan en zich blijft gedragen naar hoe zijn moeder met hem om gaat óf hij komt op een dag vreselijk in opstand en is er geen land meer met hem te bezeilen.

Ik vertel dit, omdat ik misschien totaal onterecht dezelfde sfeer in jouw verhaal terug zie. Ga met je dochter naar de huisarts, laat uitzoeken waarom ze zo snel hoofdpijn heeft en dergelijke (heeft ze een bril?) en laat haar meer zelf bepalen of ze thuis blijft of niet. Zeg eens níet dat ze thuis moet blijven, maar moedig haar aan om er een goede dag van te maken. Je vraagt of het normaal is dat ze zo vaak thuis is ten opzichte van andere kinderen. Nou nee, dat denk ik niet en ik denk toch ook echt dat een van de oorzaken is dat jij haar teveel betutteld. Laat haar groot worden en laat haar zelf uitvinden hoe dat moet.

Het is niet mijn gewoonte om snel zo 'streng' tegen iemand uit te pakken, dus nu alvast sorry als je ervan geschrokken bent.

Marie

Marie

26-03-2019 om 09:20

keelamandelen?

Je schrijft dat ze vaak last van keelontsteking en hoofdpijn heeft.
Misschien dat ze van het verwijderen van de keelamandelen zo opknapt dat ze niet zo gauw meer ziek is?

Dees

Dees

26-03-2019 om 10:26

Intensief sporten

Hmm dus met hoofdpijn laat je haar thuis van school, mede omdat je ziet dat ze gesloopt is. Slaat ze haar hockey ook weleens over of is ze daar wel alle 4 de keer per week te vinden?

Want als dat laatste het geval is dan begrijp ik de opmerkingen op school wel. Ik zou sowieso eens kijken waarom je dochter zo snel moe is (waardoor ze ook vatbaarder is voor ziekten). Is de combinatie school en intensief sporten wel goed voor haar?

Rissie

Rissie

26-03-2019 om 10:33

helemaal mee eens

Viel mij ook direct op, 4 keer per week sport, dat is echt veel!!! Voor een kind met vermoeidheidsklachten lijkt me 1-2 keer per week ruim voldoende.
Ik zou sport nooit voor school laten gaan!

En ja, bij keelontsteking hou je je kind thuis, maar gesloopt? Dat is mijn dochter ook zo vaak, het leven van een puber valt niet mee: lange schooldagen, veel huiswerk en dan ook nog eens al je sociale contacten bijhouden op je telefoon .
Gelukkig sport ze maar 1 keer per week...

Oh ja, een keer haar ogen na laten kijken kan natuurlijk geen kwaad...

Mama123

Mama123

26-03-2019 om 11:23

Niet helemaal mee eens

Ik heb ook nog een zoon van 17 jaar oud. Dus ze is wel wat gewent met haar broer.

bv een opmerking was dat iemand zei ja jij bent gewoon nepziek, terwijl ze dat hele weekend daarvoor keelontsteking had en op bed lag en geen hap binnen kreeg en die dag ook nog ziek was maar ze wilde graag naar school omdat ze schoolreisje hadden.

Ik ben zeker geen strenge moeder en mijn kind mag zelf kiezen wat ze wilt en ik geef alleen advies en het is zeker niet dat ik mijn kind betuttel, want we hebben thuis geen strenge regels vergelijke met andere gezinnen van haar vriendinnen. Ze fietst altijd met haar team naar de hockey en fietst ook gewoon naar school en mijn kind is ook niet op haar mondje gevallen dus die heeft altijd wel haar zegje klaar staan en ik denk niet dat een kind waar de ouders haar betuttelen dat hebben. Ze heeft veel doorzettingsvermogen en is super sociaal. Ze is ook zeker geen buitenbeentje.

Ze hockeyd al vandaf haar 6e/5e en hockeyd al sids haar 10e 4x in de week en ze heeft er veel plezier in. Ik denk niet dat jullie je kind 1-2 x in de week zouden laten sporten aks ze talent heeft en er plezier in heeft want dst zou beteken dat ze vanuit het eerste team naar de C5 zou moeten want die trainen 1x per week. Daar zou ze niks leren.

Maar jullie berichten over school snap ik niet helemaal, omdat ze er heel goed voor staat zoals ik al zei een 7,5 gemiddeld voor alles op havo het gemiddelde is een 6,8 van de klas. Dus de sport heeft geen invloed op haar toesten want ze gaat gewoon over en al zou ze nu niks meer doen.

juf Ank

juf Ank

26-03-2019 om 11:49

nou sorry

Maar ik lees uit het antwoord dat je dochter dus wel 4 x sport maar niet naar school gaat. Tja, dat kan dus niet: dan ben je niet moe dan ben je schoolziek.
Feit dat ze dit al jaren doet voegt daar niets aan toe.
Overigens is 4 x sporten per week echt erg veel. Was van de week nog een programma over dat hierdoor veel blessures ontstaan op jonge leeftijd.

oververmoeid + dokter

Is ze misschien niet oververmoeid door de hoeveelheid sport, huiswerk, hormonen en weet ik het wat. Stop eens wat minder tijd in sport en kijk hoe het dan gaat. Prioriteit ligt op school. De kans is klein dat ze de nieuwe Naomi van As is.

En wat zegt de dokter. Als ze vaak keelontsteking heeft, kan de dokter haar amandelen er uit laten halen. Kijken wat dat doet. Of heeft ze last van een allergie? Misschien dat eens uit laten zoeken.

Lou

Lou

26-03-2019 om 11:59

Snap het niet

Je vraagt je af waarom je dochter zo vaak ziek is toch? Nou, dat kun je beter aan een arts vragen. Blijft ze ook zo vaak thuis van hockey of is het alleen van school? Dus tja eigenlijk nogmaals, wat wil je weten?

op de tenen?

Is ze perfectionistisch?

Haar resultaten zijn goed, geef je aan. Maar kost dat haar veel inspanning? Wat gebeurt er als ze een onvoldoende haalt? SAchrikt ze daar van?
En met sport "moet' ze 4x trainen, anders leert ze niets? Wil ze dat zelf graag, of ligt hier ook enige druk op (al denkt je dochter dit misschien alleen maar).
Sport is in eerste instantie een hobby, voor de leuk. Als het teveel kost (energie, in dit geval) is minderen toch de eerste logische stap?

rutiel

rutiel

26-03-2019 om 12:25

Snap het ook niet zo

Wat is het probleem precies? Ze is dus vaak ziek thuis, maar staat er wel goed voor op school. En het is belangrijk dat ze vier keer per week hockeyd, want anders leert ze niets. Dus dat je haar vaak thuis houdt van school kun je prima verantwoorden.

Dus wat is het probleem dan? Dan gaat het toch goed? Of krijg je via je omgeving/school dezelfde vragen of opmerkingen als hier en vind je dat vervelend?

Mama123

Mama123

26-03-2019 om 12:46

Goeie reactie

Ze is best perfectionistisch en ze wilt alles goed doen, dat kost haar inderdaad ook veel energie. Vooral met toetsweken heeft ze veel stress daardoor. Mijn man en ik hebben er al vaak met haar over gesproken maar na de toetsweken zakt die stress weer. Ze heeft in dit jaar maar 3 onvoldoendes gehaald. Het waren geen erge onvoldoendes maar iets van 5,4. We hebben vaak tegen haar gezegd dat ze zich meer moet gaan ontspannen en dat onvoldoendes niet erg zijn maar ze vindt het moeilijk. Waarschijnlijk is het dat er vaak tegen haar is gezegd dat ze het super goed doet en dat het druk geeft omdat ze het zo goed wilt houden. Ze wilt zelf naar de training. Maar als ze ziek thuis is gaat ze natuurlijk niet naar de training.

Ze legt voor zichzelf de lat heel hoog, ook met wat ze later wilt worden ze wilt geneeskunde studeren en daarna nog specialiseren. Ze uit het allemaal heel goed doen

Wilgenkatje

Wilgenkatje

26-03-2019 om 12:52

oei

Dat klinkt toch wel wat gespannen. In twee Havo het plan hebben geneeskunde te gaan studeren en dan specialiseren. 'Ze wil het allemaal heel goed doen' schrijf je. Dat is mooi, maar perfectionisme heeft een gevaarlijke kant. Of het nu om school of om sport gaat.

Lou

Lou

26-03-2019 om 13:40

Ook bekend

Ook dat klinkt bekend mama123, dat plannen maken en perfectionisme. Mijn dochter meldde, nadat ze anderhalf jaar ziek was geweest en toch nog was overgegaan van 5 naar 6 vwo, dat ze haar eindexamen graag cum laude wilde. Tja. Daar word je inderdaad ook niet minder gestrest van. Maar wat kun je eraan doen? Ze is nog steeds vaak ziek en moe, ze volgt een fysiek en een psychisch traject voor de hele mikmak, dat houdt haar fysiek en psychisch min of meer op de been. Het perfectionisme is ook ietsje minder geworden. Ze gaat langzamerhand iets laconieker in het leven staan. Dat is fijn.

Triva

Triva

26-03-2019 om 15:15

Zucht

"Ze hockeyd al vandaf haar 6e/5e en hockeyd al sids haar 10e 4x in de week en ze heeft er veel plezier in. Ik denk niet dat jullie je kind 1-2 x in de week zouden laten sporten aks ze talent heeft en er plezier in heeft want dst zou beteken dat ze vanuit het eerste team naar de C5 zou moeten want die trainen 1x per week. Daar zou ze niks leren."

Ik dacht dat die sportclubs anno 2019 toch wel een keer bedacht hadden dat je elk kind moet aanbieden om meer te trainen en niet degenen die het al jong goed kunnen en dus alleen maar beter worden.

lastig

Als je zoveel moet van jezelf. Dat kan best een hoop energie vreten en hoofdpijn geven.

Ik zou dat wel in de gaten houden. Stop in ieder geval zelf zoveel mogelijk met complimenten geven voor prestaties, maar probeer te sturen op geluk en plezier. Het doel nu (voor een puber) zou moeten zijn plezier hebben. En qua school liefst overgaan naar het volgende jaar. Dat lukt ook prima met allemaal zesjes.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.