Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Relaties Relaties

Relaties

Graciela

Graciela

23-10-2012 om 07:26

Leeftijdsverschil

Hoi allemaal,

Ik heb sinds 2 jaar een latrelatie met een hele lieve man, het voelt ontzettend goed, en het wordt voor beide steeds serieuzer, alleen er is een maar, en wel 20 jaar verschil, hij is ouder dan ik. We merken zelfs niets van dat verschil.

Af en toe valt het woordje toekomst. Ik heb 3 kinderen, 2 basisschool,1 peuter.

Heeft iemand ervaring of misschien in jullie omgeving met zoveel leeftijdsverschil?

Elke situatie is anders natuurlijk, maar ik ben benieuwd wat de ervaringen van anderen in dezelfde situatie is.

Bedankt alvast.

Gr.,

Graciela

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Ervaringen

Als jonge vrouw/meisje heb ik een relatie gehad met een 15 jaar oudere man. Toen ik ouder (volwassen) werd kwam ik erachter dat hij toch wel wat oppervlakkiger was dan ik als jonge blom had ingeschat. Ik maakte mijn ontwikkeling nog door, terwijl hij al klaar was bijwijze van spreke. Waar we eerst wel matchten waren we na 4 jaar geen passend setje meer. In jouw verhaal lees ik over kinderen dus jij zal ook wel volwassen zijn... ))
Mijn vriendin is getrouwd met een man van 25 jaar ouder. Zij had al een kind (hij ook, ook een kleinkind zelfs) en samen hebben ze er nu nog een. Ze zijn helemaal happy en blij met elkaar.
Een vriendin van mijn moeder heeft 2 mannen gehad die zoveel ouder waren, waarvan een begraven. In de goede tijd hebben ze volop van elkaar en het leven genoten. Toen haar man dement werd heeft ze een zware tijd gehad. Hun contact was toen niet meer opwegend tegen "de lasten", en dat was een harde dobber met zorg en toewijding enerzijds en levensverlangen en schuldgevoel anderzijds. Toen hij overleed was dat uiteindelijk ook een opluchting.
En dan een ouder stel kennissen. Zij is 20 jaar jonger, net met pensioen. Hij is een charmante flamboyante man. Toen hij jong was helemaal. Zij is vol voor hem gevallen en ze zijn nu al 30 jaar samen. Veel liefde en plezier samen gehad. Maar nu begint hij te kwakkelen. Terwijl zij nog een actieve 60-er is. En dat wringt ook regelmatig. Ze is er voor hem maar kost ook veel kruim. Lastig om te zien hoe ze worstelen bij wijze van.

Mijn idee bij een veel oudere partner is op basis van deze ervaringen dat het prima gaat als je in de zelfde levensfase zit. Alletwee in het midden zeg maar. Maar dat de uitdaging komt wanneer de oudste, oud wordt met de gebreken van dien. Dan kun je nog zoveel van elkaar houden maar als je zelf nog in de kracht van je leven zit, is het wel heel confronterend en beperkend. Als het alleen om het lichamelijk ongemak gaat, lijkt het me vervelend maar overkomelijk. Maar als het echte contact, de wezenlijke verbinding niet meer mogelijk is... Dat lijkt me pas echt buffelen. Dan valt een belangrijk deel, je maatje ook nog eens weg.

In jouw geval zou ik samen doorspreken hoe en wat als het zover is. Dat je dan zonder schuldgevoel vorm kunt geven aan jouw en jullie leven, zoals jullie bedacht hebben. Is natuurlijk nooit helemaal te ondervangen of te bedenken maar je kunt er vanuit gaan dat er een moment komt dat hij een oude man is terwijl jij nog wen actieve 60-er bent. Doet me denken aan een verrhaal dat ik ooit las over een stel van gelijke leeftijd. De man was tgv een ongeluk lichamelijk en geestelijk gehandicapt geraakt. Zij heeft uiteindelijk een relatie gekregen met een therapeut van hem en samen woonden ze met zijn allen in een groot huis waar ze de zieke man met heel veel liefde en respect verzorgden. Het kan dus ook zomaar nu gebeuren, met een niet oudere partner.

Voor nu zou ik zeggen, duik erin! Geniet samen van het leven! Houd van elkaar en maak samen, zonder het te dramatiseren, een plan of uitgangspunten voor later.

Twintig jaar

Serra schrijft: "Je kunt er vanuit gaan dat er een moment komt dat hij een oude man is terwijl jij nog een actieve 60-er bent."

Ik neem aan dat je vriend zo rond de zestig is? Dan kan dat moment dus al vrij snel aanbreken. Lijkt me wel iets om rekening mee te houden, ook voor je kinderen.

Lastig te voorspellen

Ik vind het nogal confronterend om nu alvast nuchter en zakelijk te gaan zitten bespreken hoe het verder moet als hij hulpbehoevend raakt. Maar misschien staat hij open voor zo'n gesprek.

Je hebt nu een LAT-relatie, prima zo, maar het zou wel compleet anders worden als jullie samen zouden wonen. Ik weet het niet hoor. je weet nooit hoe het verder gaat op gebied van gezondheid en welbevinden, maar 20 jaar is wel erg veel.
Hoe lang duurt het nog voor hij met pensioen gaat?

Hanny61

Hanny61

23-10-2012 om 13:16

Ervaring van een kennis

Ik ken een stel (ex-hoogleraar en ex-studente) met een fors leeftijdsverschil, misschien wel 25 jaar. Toen hij stopte met werken, kregen ze een tweeling. Terwijl hij voor de kinderen zorgde, heeft zij haar studie afgerond, incl. specialisaties, en werkt zij nu full time. Hij is een gezonde, 'jonge' man, dat scheelt natuurlijk. Wat de toekomst brengt weet niemand. Jonge mensen kunnen ook ziektes en handicaps krijgen (zie verhaal van Serra). Mijn zwager is vorig jaar overleden na een kort ziekbed. Mijn zus en hij waren nog geen drie jaar getrouwd. Ik zou zeggen, liever een (kortere) periode een bijzondere liefde en veel geluk, dan hiervan afzien uit angst voor de toekomst. Ik wens je veel wijsheid, maar vooral veel liefde toe.

Gezondheid belangrijkste factor ja..

Ik denk bij nader inzien inderdaad dat niet zozeer de leeftijdsfase de belangrijkste factor is in een relatie met een veel ouder iemand, als wel; de gezondheid. En misschien best wel confronterend om dat met je vriend te bespreken, maar goed.... Het is wel een onontkomelijk onderdeel van het leven, de 'aftakeling'.

En dat kan dus ook zo maar gebeuren met een partner van gelijke leeftijd. Dit draadje is wel aanleiding om het er eens expliciet met mijn man over te hebben; hoe en wat als een van ons ziek wordt. Helemaal ondervangen kun je het nooit maar het lijkt me zoveel fijner als ik in het voorkomende geval kan handelen/leven zoals man en ik samen bedacht hebben. En dat hij daar op kan varen als er iets met mij gebeurt. Zal niet makkelijk zijn, doet me ook herinneren aan de notaris en het rotgevoel dat we hadden toen we bespraken hoe en wat als we uit elkaar zouden gaan. Bah. Maar goed, het is wel geregeld. Makkelijker nu om dat open, eerlijk en met liefde te doen dan wanneer de nood aan de man is.

Oh en de film 'far from her', ook een aanrader in fit licht. Over een man en een vrouw en hoe het loopt als zij dement wordt, hij niet meer voor haar kan zorgen en zij in het verpleegtehuis haar man niet meer herkent en een relatie met een ander begint. Jeetje wat een liefde, wat een verdriet.

Maar goed, dat terzijde. Bromvlieg zet het mooi, ik wens je ook veel liefde!!

Hanny dus

dat van die liefde was Hanny dus, niet bromvlieg )

Graciela

Graciela

24-10-2012 om 17:39

Reactie

Hij is 55, ik 35.
We hebben al gesproken over eventueel wat als....over .....jaren
Hij heeft op dit moment daar meer moeite en angsten dan ikzelf. Hij zegt dat hij mij de negatieve kanten van het ouder worden wil besparen.
Heel dubbel allemaal, aan de ene kant het gevoel, aan de andere kant het verstand.
Maar op dit moment genieten we zeker volop van onze relatie.
Bedankt voor jullie reacties

Rafelkap

Rafelkap

24-10-2012 om 18:59

Voornemen

Je kan je nog wel zo voornemen om niet verliefd te worden op een man van 20 jaar ouder, of niet op mannen met snorren etc., maar als je echt iemand tegenkomt met de juiste klik tellen al die voorwaarden niet.
Soms 'gaat' een stuk jongere vrouw eerder dan haar man. Niks is zeker in het leven. Als je van elkaar geniet is het goed. Veel geluk samen!

Voor gaan

dit motiveert die man juist meer om goed voor zichzelf te zorgen. Ik zat vorig jaar bij een hardloopvereniging waar de trainer 70 was. Hij liep nog marathons.

Je weet toch nog niet zeker met welke ouderdomskwalen je te maken gaat krijgen? Veel mensen sterven aan een ziekte met een lang ziekbed, maar je kunt ook een hartaanval krijgen cru gezegd.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.