Home » Forum » Wel of niet mee bemoeien

Wel of niet mee bemoeien?

14 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
C
Wel of niet mee bemoeien?

Ik heb wat last minute advies nodig. Ik heb te maken met de broers A (zijnde mijn vader) en B, die samen de uitvaart van hun moeder moeten regelen. Ook moet de woning van moeder binnen een week leeg worden opgeleverd (bejaardentehuis). De broers zijn al 30 jaar niet on speaking terms. A heeft zijn moeder de afgelopen jaren ondersteund en mantelzorg verleend, B woont op een uur afstand en kwam ca. 3 keer per jaar. Ook nu neemt A het voortouw, en het lijkt er een beetje op dat hij vindt dat hij de meeste rechten heeft omdat hij de afgelopen jaren alles heeft geregeld. A vindt B de slechtheid zelve, lijkt wel. Voorbeeldje: B vraagt of er voldoende geld is voor de begrafenis, waarop A roept: 'Beschuldig je mij van diefstal?'.
Tot nu toe is het nog goed gegaan omdat ik en een tante geprobeerd hebben de boel te sussen. Het dreigt nu alsnog mis te gaan omdat A (naar eigen zeggen samen met zijn moeder) heeft besloten naar wie de meeste spullen gaan. B is het daar niet mee eens en vindt dat hij alsnog mag kiezen vòòr de kleinkinderen. Ik heb al tegen A gezegd dat hij dat maar gewoon moet doen. Dan is straks alles geregeld en hoeft hij zijn broer nooit meer te zien. Teveel aandringen is ook weer lastig omdat ik A niet het gevoel wil geven dat ik niet achter hem sta.
Het is eigenlijk gewoon genant als ik het zo neertyp. Hoop gedoe over een boel oude spullen, en voor de gevoelswaarde zou je elk willekeurig vaasje kunnen mee nemen. Moet ik me er nu mee bemoeien of niet?

Kaaskopje
Zolang er niets op papier staat

heeft B net zoveel recht op de spullen van zijn moeder als A. Ook al was B geen trouwe bezoeker van zijn moeder, dan kan hij nog wel net zo gehecht zijn aan de spullen van zijn moeder als A.
Ik vind het zo 'ordinair' als mensen aan het bekvechten slaan over de spullen van een overleden familielid. Als de situatie onoplosbaar lijkt zou ik voorstellen om alles naar de kringloop te brengen. Kijk dan eens wat de reactie van A is.

rodebeuk
Klassiek

ruzie om de erfenis.

Soms zie je dat de aangetrouwden het regelen gewoon omdat de familie er te dik in zit.

Ik weet niet wat jouw band met A is, dwz hoezeer je A kunt of wilt beinvloeden. Misschien moet het knetter uit bocht vliegen, die ruzie. Ze gaan nu allebei voor de erkenning.

Je kan het ook nog puur juridisch oppakken. Dan kan A niet aantonen wat hij stelt, en zal er gewoon 'eerlijk' gedeeld moeten worden, zo nodig met tussenkomst van de rechter.

Een onverdeelde boedel moet in overleg worden ontbonden. Er is toestemming van alle erfgenamen nodig. Lukt dat niet dan komt de rechter erbij. Even voor je beeld. Kan natuurlijk niet, want een rechtsgang is niet de moeite.

Maar het beginsel is dat beiden moeten instemmen met een verdeling. Eigenhandig verdelen kan niet. Alleen als er een GESCHREVEN codicil is kunnen persoonlijke bezittingen anders dan 50-50 worden verdeeld.

C
Juridisch

Bedankt voor jullie reacties. Ik wist wel hoe het juridisch zit en heb het net ook telefonisch nog uitgebreid besproken met A. Hij is heel verdrietig uiteraard en heel nerveus dat het allemaal wel zo moet worden zoals hij met zijn moeder heeft besproken. Ik krijg het er ook niet bij hem in dat zijn broer net zo verdrietig is, en net zoveel rechten heeft om mee te mogen beslissen. Komt hij er weer mee dat het twee maanden geleden al besproken is met B (die weet dat niet meer, of heeft toentertijd iiig niet begrepen dat hij daarna niets meer mocht zeggen), en oude koeien van 10 jaar geleden. In ieder geval heb A zover dat hij er nu mee akkoord is om de hele verdeling zoals hij voor ogen had even los te laten, en in overleg met B dingen te verdelen. Dat is waar het om gaat, en andere familieleden (aangetrouwd en kleinkinderen) moeten gewoon even een stapje terug. Gelukkig moet het snel, dus na deze week hoeven ze nooit meer door een deur.

Ginny Twijfelvuur
Dit gaat niet over spullen

Dit gaat over emoties. Maar dat wist je zelf waarschijnlijk ook al.

Is het een optie om A zover te krijgen dat jij de boedelverdeling verder op je neemt? Of zie je dat zelf ook niet zitten?

Ik denk namelijk dat het al veel zou schelen als A en B niet zo veel samen zouden moeten.

tonny
Wat naar allemaal

en wat komt het vaak voor.

Ik denk dat A en B toch om de beurt iets moeten kiezen, en daarna de kleinkinderen, om de beurt. Erg jammer dat oma niets op papier heeft gezet.

In veel families gaat het zo dat de een veel mantelzorg verleent en de ander 'alleen maar op visite komt'. Soms met duidelijke oorzaak, soms niet. Maar dat maakt je niet in mindere mate erfgenaam.

Goeie les voor iedereen die dit meeleest: moedig (groot)ouders aan dat op tijd te doen én op te schrijven wat ze al dan niet willen bij hun uitvaart en eventueel ook wie een en ander moet regelen.

Veel sterkte ermee!!

amk
Tonny

dan heeft oma het op papier gezet, zelfs stickers geplakt op alle spullen wordt er terwijl ze nog leeft ruzie over gemaakt, stickers om de week verplakt en na het overlijden gaat dat gewoon door.
Dat is dan weer mijn ervaring. Zelfs spullen die al weggegeven waren werden opgenomen in de ruzie. (afgrijzelijk lelijke oranje eierdoppen)

C
Het is ook een bijzonder stel

Ik heb A ongeveer 3 keer per dag aan de telefoon dus ik kreeg net weer een heel verhaal over zijn gesprek met B. A had B gebeld om excuses aan te bieden en erbij gemeld dat B dat dan ook wel mocht doen. En B heeft dat vervolgens gedaan (haha, ze zijn dus allebei nogal bijzonder). Vervolgens ging het weer mis over een of ander theeservies. Er is helemaal niemand in de familie die thee drinkt! Nou ja, de ruzie zit diep en gaat niet over een kleinigheid dus ik heb niet de illusie dat het ooit nog goed komt. Even deze dagen zien door te komen. Is het normaal dat je er zo uitgeput door raakt?

Ginny Twijfelvuur
Vraag me opeens af...

Is het niet gewoon een schreeuw om contact? Je kunt veel zeggen, maar echt onverschillig laten ze elkaar niet echt.

Ik heb overigens bij het overlijden van mijn eigen oma gezien dat dit nogal wat emoties kan los maken bij mensen. Ik zag mijn tante ook helemaal flippen om niks tijdens het verdelen van de spullen.

Ik hoop voor je dat de gemoederen weer een beetje bedaren.

rodebeuk
Uitputting

Die is idd ook klassiek C. Hier is het anderhalf jaar geleden (hmmm lijkt veel langer). We waren ook nog uitgeput door het sterfbed/intensieve ziekteperiode. Meesterzet was dat onze B was aangereisd voor het waken en bij het overlijden is geweest. Dat maakte heel veel goed want zo voelde hij zich betrokken. Onze A, D en E waren zo uitgeput dat ze dat geen bal meer kon schelen. Verder was hier een weduwnaar dus langstlevendenbeding.

Maar goed, die uitputting, ja. Neem het per dag.

De eierdoppen van amk zijn een voorbeeld om te onthouden. Oranje!

Hier had onze B zonder overleg spullen meegenomen na het overlijden "om ze goed te bewaren". Daarbij insinuerend dat A al dingen achterover gedrukt had. A in de stuip natuurlijk. Bleek B te doelen op zaken die de overledene gewoon had weggegeven. Tsja, dat mag niet van sommige erfgenamen.

Kortom gedoe = onvermijdelijk

AnneJ
Ach

Treurig dit. Mijn vader had het zien aankomen. Omdat ik na die kinderbeschermingsaffaire veel aan geloofwaardigheid heb verloren bij mijn broers en zusters is het blijkbaar makkelijk om mij als doelwit te gebruiken. Ik heb inderdaad nogal wat slecht gedrag meegemaakt maar op advies van mijn vader heb ik het maar als zodanig geaccepteerd. Ze missen hun ouders en dat komt hard aan. Het was een heftige ervaring. Er waren ook goede dingen omdat je elkaar inderdaad ook niet koud laat. Er is mij veel duidelijk geworden over de onderlinge relaties in het gezin.

Tink
Gaat idd niet over spullen of geld

Op zo'n moment worden 'oude rekeningen' vereffend, en dat kan ver terug gaan (wie was het 'lievelingskind', bijvoorbeeld; hoeft niet eens waar te zijn, maar ieder gezinslid denkt daar vaak zo het zijne over). Inderdaad klassiek... en heel naar.
En doodvermoeiend inderdaad. Sterkte!

C
Een bijzondere dag

Vandaag hebben we oma's huis opgeruimd, A en B, B's vrouw, hun 'bijna-zus' D met man, en ik. Het was een bijzonder gebeuren, vooral omdat het helemaal zonder ruzie is verlopen. D is een geweldig mens waar A en B allebei een goede relatie mee hebben, zij nam de regie en heeft A en B opgedragen er met zijn tweeën uit te komen. Ik heb goed geobserveerd om er misschien nog iets van te kunnen leren ;-) Gedurende de dag zijn er ook nog wat puzzelstukjes van de ingewikkelde familieverhoudingen op hun plek gevallen. Ik denk niet dat A en B contact gaan houden als alles achter de rug is, maar dan is het in ieder geval goed geregeld.

tonny
Goed zeg!

wat bijzonder dat het allemaal zo in vrede is verlopen. Gelukkig!

Onderwerp gesloten