Seksualiteit Seksualiteit

Seksualiteit

Judith

Judith

14-08-2019 om 14:00

Hoe vrij voed jij je (jonge) kinderen op?


Hoe werkt dat dan?

'Complicerende daaraan is dat mijn kinderen al vanaf zeer jong zich erg preuts toonden.
Een nieuwe revolutie op dit vlak zou ik toejuigen!'

Hoe zie je dat dan voor je? Als je kinderen al zeer jong 'preuts' zijn, hoe kan een revolutie dat wegnemen? Dat komt dan toch uit die kinderen zelf? Of bedoel je dat je dan een excuus hebt om over de grenzen van je kinderen heen te denderen ('iedereen doet het, dus jullie moeten ook')?

Anna

Anna

15-08-2019 om 22:08

Echt Knurf??

Denk je nu echt dat mijn kinderen zo geboren zijn?
Of dat ze alleen beïnvloed zijn door mijn normen en die van hun vader?
Lijkt me toch niet nodig, hier, om daar op in te gaan???

Astrid

Astrid

15-08-2019 om 23:31

Nou judith

"ik hou van het vrije gevoel en zie het verschil tussen man en vrouw niet zo.

We komen een beetje op een hellend vlak...
ik mag niet met blote borsten ...
oké dan maar een t-shirt aandoen...
Oh maar ook nog een BH aandoen want anders bewegen mijn borsten of zie ik het puntje van mijn tepel..."

Je begint sarcastisch en daarmee eindelijk eerlijk te worden. Jij bent super vrij en je zus een preutse tut. Medaille!

Het schijnt zó belangrijk voor je te zijn, dat het zelfs moeite kost 1 ochtend een onderbroek met bh/ shirt aan te doen.
Mijn kind ( als ze de logeerleeftijd nog zouden hebben) hoeft jouw tepel niet te zien. Waarom zou jij dat willen? Dan kleed je je na het ophalen gewoon weer even uit om het in te halen.
Wérkelijk...en dan is je zus preuts, volgens mij ben je wat doorgeslagen.

Anna

Anna

15-08-2019 om 23:46

Van mij hoeft bloot niet

Maar ik vind het erg belangrijk dat het wel moet kunnen.
In dit draadje blijkt maar weer hoe zeer het *niet* kan. (nu en hier)
Realiseren jullie je dat het slechts normen en gewoonten zijn??
Een blote knie vinden we, in de meeste situaties, goed kunnen en een blote neus altijd. (hier en nu)

Maar goed, grenzen hebben we allemaal. Lastig die goed te bepalen. Ik ben bijv ook niet in iedere situatie erg gecharmeerd van een mannenborst.

Anna

Anna

15-08-2019 om 23:49

En ja

ik heb de wensen van mijn kinderen hierin altijd grotendeels gerespecteerd.
En vind in principe ook dat je andermams wensen hierin moet accepteren hierin.
Maar wat als mensen aanstoot nemen aan mijn blote benen, of armen? Geldt de wens van de meerderheid?
Ik blijf het moeilijk vinden.

Dees

Dees

16-08-2019 om 00:37

Oke

Oké wij lopen in huis best wel bloot rond. Ik meestal met onderbroek zoon en man vaak nog zonder. Dit gebeurd rond de avond en ochtend, slapen doen we blood. Mochten er logees komen dan slaap ik met hemd en onderbroek en manlief met onderbroek naast zijn bed. Kind slaapt dan in pyjama of onderbroek.

Buiten lopen we gekleed rond, ook op het strand (badkleding bijvoorbeeld) ik hoef niemand te confronteren met mijn tepels, of wat dan ook.

Floria

Floria

16-08-2019 om 07:50

Maar

Rondlopen met vrije hangborsten op weg van de slaapkamer naar de badkamer, is toch heel wat anders dan je nichtje en neefje tegen je aan hebben liggen terwijl jij en je man naakt in bed liggen.

Dat tweede, daar zouden heel wat meer mensen problemen mee hebben, maar dat verdwijnt een beetje uit beeld hier...

Anna

'Maar wat als mensen aanstoot nemen aan mijn blote benen, of armen? Geldt de wens van de meerderheid?
Ik blijf het moeilijk vinden.'

Je maakt er met opzet iets belachelijks van. Jammer, want daarmee verandert de discussie in een 'gesprek' met een stampvoetende kleuter. Je gaat toch ook niet in je blote kont naar je werk? Met bungelende borsten naar een theatervoorstelling? Dus waarom wil je dat wel moeten mogen in bijzijn van andermans kinderen?

Wat die armen en benen betreft, er zijn zat plekken waar die niet welkom zijn. Kerken en kloosters bijvoorbeeld. Het Vaticaan museum. En ja, dan doe je inderdaad een lange broek aan en bedek je je schouders. Of je blijft lekker thuis. Helemaal niet erg.

guera

guera

16-08-2019 om 08:13

rekening houden

Hoe jij thuis bent en doet in je eigen omgeving met je eigen gezin vind ik echt anders dan als er anderen bij zijn. Dan hou je toch rekening met elkaar? dan ga je iemand toch ook niet dwingen vlees te eten als hij vegetarisch is omdat jij dat onzin vindt.
Zo heb ik veel moeite gehad met gezinnen die heel vrij waren in de opvoeding met films en games. Onze kinderen zijn snel bang. Maar dan kwamen ze bij anderen en dan mochten die kinderen wel een 18+ game doen op hun 8e. Of een 16 plus film zien op een 12e verjaardag. Met als gevolg dat kind ook niet meer wilde gaan naar die feestjes. Prima opgelost. Mijn hoor je er verder niet over maar ik vind het toch wel heel bijzonder dat dat soort dingen aan mijn kinderen opgedrongen worden.
Net als nu alcohol. Fijn dat iemand op z'n 15e thuis al mag drinken samen met pa en moe. Waarom krijgt mijn kind van 15 dat dan ook aangeboden ? hij zegt wel nee maar het gaat om het principe.

Zo heb ik me afgelopen zomer verbaasd over de mensen die ongegeneerd in blote bast en zwembroek of in bikini (topless heb ik niemand gezien) op een terras gaan zitten of in een winkel lopen. En dan heb ik het niet over een strandtent. Maar gewoon in het dorpje.
Ik vind dat best bijzonder eigenlijk. En dan kun je zeggen: preuts. Maar je kunt toch ook een beetje rekening houden met de omgeving en de context waarin je bent?

Je past je toch situationeel aan? net zoals op je werk ook van je verwacht wordt? daar ga je ook geen schuine mop tappen bij een klant die met je collega wel kan.
Daar gaat het om. Inschatten en sensitief zijn voor verschillende situaties en daarin je gedrag en stijl aanpassen. Veel meer is het niet....

Anna

Anna

16-08-2019 om 10:45

Waarom belachelijk?

Met alle huidige discussies en spanningen over lichaamsbedekking is het toch niet vergezocht de discussie door te trekken, laat staan belachelijk.
Juist wat Guera zegt. Gedrag en stijl aanpassen aan verschillende situaties. Hoe dan, als de situatie erg gemêleerd is op dit gebied? Bijv hoofdbedekking?

Verder gedraag ik me zeer sensitief in deze.
Maar ik mag het toch wel jammer vinden dat 'we' zo 'preuts' zijn tegenwoordig? (en van de andere kant is preutsheid ver te zoeken, zie ingeburgering porno bijv)
Ik vind al dat 'aanpassen', hetgeen we sowieso wel al sterk doen met z'n allen, we blijven kudde diertjes, soms wat jammer.
Maar aan mij zul je geen aanstoot nemen hoor
Hoewel ik dit jaar in Griekenland gewoon met blote benen en schouders in kerkjes rondliep, net als de rest van het publiek.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-08-2019 om 10:47

Gelijkheid man en vrouw

Als er één situatie is waarin duidelijk is dat man en vrouw níet gelijk geschapen zijn door onze lieve heer (als je daar in gelooft), is dat wel als zij in al hun naaktheid over de rest van zijn schepping huppelen. We zijn niet hetzelfde. Ik zou het meer waarderen als iemand qua rechten en mogelijkheden laat zien dat mannen en vrouwen gelijk zijn, dan fysiek. Ik had eigenlijk "gedrag" getypt, maar ook daar zitten verschillen in tussen man en vrouw. En wat fysiek betreft heb ik het over bloot, maar eigenlijk meteen ook over mogelijkheden. Een man is anders gebouwd waardoor hij fysiek (heel algemeen gezegd) tot meer in staat is dan een vrouw. Zwaarder tillen, harder lopen en fietsen, dat soort zaken.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-08-2019 om 11:00

Preuts of fatsoen?

Preutsheid vind ik iets anders dan fatsoen. Fatsoen klinkt wat zwaarder dan ik bedoel, maar het komt er wel op neer. Ik voel sowieso geen vrijheid blijheid als ik gasten heb. Ze maken hoe dan ook in meer of mindere maten inbreuk op mijn privacy (ook weer veel te zwaar verwoord eigenlijk). Als ik hier gasten heb die overnachten, voel ik me toch een beetje ongemakkelijk in eigen huis. Raar maar waar. Ook met alleen het gezin ga ik niet bloot door het huis. Aanvankelijk had ik niet de bedoeling om bloot te ontmoedigen in eigen huis, maar onze dochters besloten anders. Zo rond hun tiende besloten ze dat ze aan mochten geven of je binnen mocht komen of niet. En dat heb ik gerespecteerd. Dan is een logisch gevolg dat dat een wederzijdse gedragscode wordt. Als zij het onplezierig vonden om bloot gezien te worden, dan ook om bloot te zien.

Ik heb zelf bepaald geen vrijheid blijheid opvoeding gehad en wilde in mijn huis juist minder kramp over bloot, maar zo zie je maar dat je dat niet altijd voor het zeggen hebt. Mijn ouders schoten al in de stress als je ze in ondergoed zag, laat staan blote stukjes borst of bil. In ons eigen huis, vind ik dat je in ondergoed mag rondlopen, maar ik trek wel de grens bij "niet zichtbaar voor de buitenwereld". Wij wonen op een plek waar kinderen, als ze hun best doen, naar binnen kunnen kijken en dan vind ik het ongewenst als ze ons in ondergoed, laat staan bloot, kunnen zien. Ik zeg eerlijk dat ik me in de tuin ook niet vrij voel om daar in badpak te gaan zitten. Totaal geen privacy, dus iedereen kan meegenieten. Op die manier op een stoel gaan zitten voelt toch anders dan op een kleedje op het strand.

Anna

Je wilt toch niet beweren dat het boerkaverbod en rondlopen in je blote piemel in elkaars verlengde liggen? De situatie die ik beschreef, speelde 40 jaar geleden. De vrije jaren 70! Toen al was het ongepast om bloot rond te lopen in bijzijn van andermans kinderen. Dat had helemaal niets te maken met de huidige discussies over lichaamsbedekking.

Anna

Anna

16-08-2019 om 11:37

Individuele normen en waarden

heeft iedereen, in de jaren 70 waren iig meer mensen die het niet ongepast vonden. (bloot in bijzijn andersmans kinderen) Ik groeide ook zo op, en echt geen vrijgevochten gezin oid.

Verder snap ik niet hoe je het al dan niet bedekken van een bijv tepel volledig los kunt zien van al dan niet bedekken van bijv haar.

Echt niet?

'Verder snap ik niet hoe je het al dan niet bedekken van een bijv tepel volledig los kunt zien van al dan niet bedekken van bijv haar.'

Toch hebben verschillende mensen in dit draadje de sexuele component al genoemd. Dus je snapt het heus wel, maar je houdt je met opzet van de domme.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

16-08-2019 om 12:00

Nou Knurf

Het gaat natuurlijk niet meteen over burkaverbod. Over dingen in het belachelijke trekken gesproken....
Het gaat er wel over dat verschillende mensen verschillende dingen als aanstootgevend kunnen ervaren. De blote benen waar Anna het over heeft zijn echt niet uit de lucht gegrepen. Er zijn volken waar knieën bijvoorbeeld gezien worden als erotisch en borsten niet. Die worden daar vooral als functioneel gezien. Knieën moeten daar bedekt worden, borsten niet. Dus ja, als een gezin uit zo’n land naast mij woont, kunnen die mijn blote benen met rok boven de knie of mijn korte broek als buitengewoon aanstootgevend ervaren.

Zelf merk ik ook in deze discussie dat borsten en tepels ondertussen zo’n lading hebben dat mensen ze zo’n beetje gelijkschakelen aan geslachtsdelen. En zichtbare tepels echt not done zijn.
Dat vind ik dan weer vreemd. Heeft volgens mij alles te maken met dat we zo’n beetje alles seksualiseren. Ook borstvoeding in het openbaar wordt daarin door sommigen al als aanstootgevend gezien. Want een voedende borst in beeld.
In mijn eerdere post hierover bedoelde ik overigens zelfs nog niet eens blote borsten en tepels (tenzij ik over topless sprak) maar meer zichtbare tepels onder de kleding. Ik droeg mijn eerste bh’s in het begin van de jaren ‘80 en van padded om geen tepels te zien had volgens mij nog nooit iemand gehoord. Mijn bh’s waren van dunne stof en tepels werden op momenten gewoon zichtbaar door de stof heen. Bij bijna alle meisjes/vrouwen volgens mij. Bh’s konden wel opgevuld zijn maar dat was volgens mij vooral om de borsten meer te doen lijken in plaats van de gedachte dat tepels onzichtbaar moeten zijn. Mijn dochters die in de jaren ‘10 aan de bh gingen, wilden al heel snel padded want dat hun tepels door de stof heen zichtbaar zou kunnen zijn, vonden ze afschrikwekkend.

Ik zei het al eerder, ik vind borsten niet zo’n probleem. Heb van mijn leven niet topless gezond oid, maar vond of vind dat ook niet aanstootgevend, verkeerd of zoiets. Voeden in het openbaar heb ik wel veel gedaan en gelukkig heb ik daar (oudste is 20, jongste 12) nooit iets negatiefs over gehoord.

Ik vind mezelf niet vrij of preuts, mijn kinderen zien mij en mijn man soms naakt en andersom ook. Als de kinderen meer privacy willen, respecteren we dat en de badkamerdeur mag op slot als ze dat willen. Moeten ze wel een moment uitzoeken om te douchen of in bad te gaan dat er geen anderen ook op de badkamer moeten zijn.
Met logees en kinderen van anderen passen we ons als vanzelfsprekend aan. Dan trek ik wat aan.
Daarnaast vind ik ook dat Foria een goed punt heeft: rondlopen met blote borsten (of voor mijn part meer) vind ik nog wat anders dan naakt in bed liggen met kinderen van een ander. Aangezien ik er niet van houd om naakt te slapen, zou ik nog niet zo goed weten of ik naakt in bed met mijn eigen kinderen wel oké zou vinden.

Andere definitie

De opstelling van TS - als dit verhaal echt is en geen kontje van de redactie voor een discussie - vind ik eerder aanmatigend dan vrij. Onder preuts opvoeden versta ik als je als je als ouder vragen over seks ontwijkt. Mijn schoonmoeder beschreef ooit masturberen als "veel met je zelf bezig zijn" toen manlief als 11-jarige vroeg wat dat woord betekende. ZIt iets in natuurlijk, maar dekt de lading niet helemaal.

Privacy vind ik een belangrijk goed. Dat betekent dat - in principe - niemand zonder kloppen elkaars kamer binnendendert. En wij als naaktslapende ouders tijd genoeg hadden om even iets aan te trekken. Er zit voor mij al iets ongemakkelijks in om op de plaatst waar de magic happens bloot te liggen met het resultaat , laat staan met kinderen van een ander. Een sprintje naar de badkamer voor de eerste ochtendplas is een ander verhaal. Dan trek ik alleen bij de aanwezigheid van logees een badjas aan.

Katja

Katja

18-10-2019 om 20:44

Ieder zijn ding

Mijn man is erg veel weg van huis voor zijn werk. Maar ik slaap een stuk beter als er iemand naast me ligt, dus sinds een tijdje slaapt mijn 10-jarige dochter regelmatig bij mij in bed. (wel 2-persoons bed natuurlijk) We slapen altijd allebei naakt en hebben hier geen problemen mee.
Maar ik denk dat iedereen het vooral zelf moet weten. Het verschilt heel erg per persoon.

Ik loop bloot door het huis, mijn man en kinderen ook. Mijn kinderen vinden bloot overigens erg fijn dus geregeld gaan thuis de kleren uit bij ze. Thuis mogen ze, elders houden ze hun broekje aan.

Mijn schoonouders waren naturist. Dus toen ik hen een tijd kenden hebben zij terecht gezegd; je komt nu al zo lang hier, eigenlijk willen we gewoon onszelf kunnen zijn en kun jij zelf kiezen wat je er mee doet. Tja, ik heb ze dus wel eens naakt gezien. Nou en.... ik vond dat ze gelijk hadden. Hun huis, ik kan ernaast kijken.

Ik wil mijn kinderen veel meer meegeven dan ikzelf meekreeg dat bloot normaal is en dat je bent wie je bent.
Ik zal echter nooit naakt rondlopen met andermans kinderen in de buurt. Dan houdt ik 's nachts zelfs wat aan, want ze kunnen binnen komen. Is gewoon handig als ik eruit moet of zo. Maar ik zou best in een onderbroek en hemdje of bh kunnen lopen.

vrij

ik voedt ze ook vrij op, ik sta regelmatig met 1 van beide kids onder de douche bijvoorbeeld.

We houden ook wel eens een luier zondag dan komen ze bij ons in bed liggen en gaan lekker liggen gamen of cartoons kijken etc.

En ben niet preuts en ik denk dat dit soort dingen er gewoon bijhoren want in mijn ogen is het vrij natuurlijk allemaal.

ik voed mijn dochter heel erg vrij op. Dit hebben mijn ouders ook bij mij zo gedaan. Naakt zijn is heel gewoon en zeker met het gezin. Sexualiteit was bij ons altijd een heel normaal thema en daar spraken we ook heel open en eerlijk over.  Beter op die manier erover praten dan op andere manieren leren

Het gaat erom waar je je fijn bij voelt, er is hierin geen goed of fout, denk ik. Ikzelf ben op dit vlak meer van de middenweg. 
Ik denk echter dat veel kinderen, als ze ouder worden, wat meer privacy willen en wél de deur van badkamer en slaapkamer afsluiten. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.