Home » Forum » Koffiezetten op de camping

Koffiezetten op de camping.

35 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Gijsberthe.
Koffiezetten op de camping.

Wij zijn hier op de camping en de koffieleut hier heeft een probleem. Eigenlijk al langer want op eerdere vakanties was dat ook al zo.

We hebben hier geen koffiezetapparaat tot onze beschikking, wel een waterkoker. Nu schenken we de koffie op boven een mok maar dat kliedert ontzettend. Wie weet er een handige oplossing voor ons. Liefst iets wat weinig plaats inneemt.

Oploskoffie valt niet in de smaak helaas en voor een koffiezetapparaat hebben we geen plek.

Thea
Ook

Mijn man is ook van de koffie en vindt deze goed drinkbaar:
https://www.nescafe.com/nl/onze-koffies/nescafe-gold-espresso

Wilgenkatje
thermoskan en een koffiefilter erboven

Water koken, koffie opschenken tot je een thermoskan vol koffie hebt, klaar om in te schenken. Probeer thuis even de optimale verhouding uit, hoeveel schepjes koffie er in je filter moeten om de gewenste sterkte te krijgen.

rode krullenbol
Een natuurkundig tipje van de sluier

De oorzaak van de kliederboel die ontstaat bij het opgieten van de koffie boven een mok zou nog wel eens gelegen kunnen zijn in het ontstaan van een te grote luchtdruk binnenin de mok. Sta er maar eens bij stil: bij elke scheut water komt er meer koffie in de mok terecht. Die koffie neemt plaats in beslag die - zolang als deze de mok niet (goed) kan verlaten - in principe ten koste gaat van de lucht, waardoor deze steeds meer in elkaar wordt geperst.

De oplossing is dan eenvoudig. Door gaten aan te brengen in het voetje van de koffiefilterhouder kan de lucht ontsnappen uit de mok en is het over met de territoriumdrang tussen koffie en lucht.

Rode krullenbol

Martje
Thermosfles

Wij gebruiken een thermosfles met filter.

Jesse_1
Thermosfles

Ik zou ook zeggen; zetten in een thermosfles.

Een Nespresso-apparaat neemt ook weinig plek in. (Niet veel meer dan een thermosfles ;))

rode krullenbol
Over het gebruik van een thermosfles

Ook bij een thermosfles kan zich het probleem voordoen dat ik in #4 uit de doeken heb gedaan, terwijl de oplossing dezelfde is: gaten aanbrengen in het voetje van de koffiefilterhouder. Probeer het maar eens uit. Het scheelt - op z'n Rotterdams gezegd - "een slok op een borrel" als het gaat om knoeien en veiligheid!

Rode krullenbol

Pirata
Waterkoker

Je kunt water voor thee ook op het vuur koken. Dan kan de waterkoker weg en krijg je ruimte voor een klein apparaatje.

Zonnehoed
Geen plek is een keuze

Ik neem altijd mijn nespresso apparaat mee, daar ben ik ‘s ochtends op de camping zo blij mee! Daar zou ik allerlei andere spullen graag voor thuis laten.

rode krullenbol
Nog praktischer, wellicht

Zet de koffie met behulp van een espressokannetje! Dan verhit je nooit nodeloos veel water, maar altijd precies genoeg ...

Houd er wél rekening mee dat espressokoffie meer cholesterol bevat dan filterkoffie.

Rode krullenbol

Zonnebloempje
Percolator

Zelf drink ik geen koffie.
Maar alle kampeer koffieleuten die ik ken, zweren bij een percolator voor de lekkerste koffie.

rode krullenbol
Een percolator

Zo heet inderdaad het espressokannetje dat ik bedoelde.

Wie de koffie nóg meer smaak wil geven, strooit nog wat kruiden tussen de gemalen koffie. Kardemomzaadjes bijvoorbeeld, of Arabische koffiekruiden (een mengsel van kardemom, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en piment.

Rode krullenbol

bieb63
nog makkelijker én lekker

Een French press ofwel een cafetierre.

rode krullenbol
Cafetières

Een cafetière van glas lijkt me wel wat kwetsbaar op reis en de camping.

Rode krullenbol

Triva
inderdaad

Waterkoker weg, water koken in een klein pannetje met schenktuit voor de thee en klein koffiezetapparaatje in de plaats.

Triva
maar mijn man

doet het tijdens de vakanties ook met een goed en duur merk oploskoffie. Als hij dat niet meer wil dan máken we plek.

Emmawee
Campingkoffie

Sinds wij een hele vakantie (ik denk in 2000) hebben genoten van deze koffie, die wij campingkoffie noemden, is dit de manier waarop wij altijd koffie zetten. Thuis bedoel ik. Het hele jaar door. Vanmorgen nog. Behalve als er meer dan 4 mensen koffie willen. Dan gebruiken we het koffiezetapparaat.

De truc is volgens mij om rustig op te schenken. Dus niet met een grote scheut alle koffie onder water zetten, maar meerdere kleine scheutjes opschenken. Je hebt wel een stevige filterhouder nodig, die gewoon goed op de beker blijft staan.

Marie
oploskoffie

Ik heb (net als mijn moeder voor mij) koffie gezet op de boot met een filter op een koffiepot met kokend water opschenken. Leuk voor als je een pot koffie wil zetten, maar ik drink hier thuis als enigste koffie, dus ben ik paar jaar geleden overgestapt op oploskoffie (Nescafé gold). En dat bevalt zo goed dat ik dat thuis ook doe.
Voor 1 kopje het koffiezetapparaat aanzetten, vind ik teveel gedoe en Senseo smaakt me op een of andere manier niet meer zo.

Nog even een vraagje. Je schrijft: "Nu schenken we de koffie op boven een mok maar dat kliedert ontzettend".
Begrijp ik hieruit dat je een koffiefilter boven een mok zet? Ja dat lijkt mij ook onhandig. Je kunt dan immers niet zien of de beker vol is? Handiger is dan denk ik toch om het filter boven een koffiepot/thermoskan te zetten.

Wat betreft ruimtegebrek. De koffiepot onderweg vullen met kledingstukken, sokken ofzo?

bieb63
Cafetieres RK

Die heb je ook van hard plastic en allerlei varianten, dus een geschikte voor de camping moet niet zo'n probleem zijn.

Mijntje
filter

Weet niet of het hier al gezegd is: maar het koffiefilter moet je in een campingwinkel kopen, dat is een met een langere tuit zodat ie niet van de thermosfles valt, wat nogal vervelend is als je er heet water in giet.
Zo drinken we het thuis ook.

Beertje37
Percolator
40er
Opschenken

Niet helemaal kokend water en dat opschenken. Ging voor man ook per mok. Waterkoker zou ik niet willen opgeven op de camping, ook voor thee en warm water voor koken.

Lou
speciaal campingkoffiekannetjepannetje

Wij gebruikten vroeger altijd een percolator, maar nu vinden we zo'n speciaal kannetje lekkerdere koffie zetten. Ik kan even niet vinden hoe het heet. Het is een soort cafetière die je ook als pannetje gebruikt. Dus je doet koffie en water erin en zet dan dat hele ding zo op het vuur en als het kookt, aanduwen en klaar.

Ach ik kan het ook wel even opzoeken. Dit is 'm:
https://www.primusshop.nl/primus-litech-coffee-tea-press-kit/

Eva
Dolce gusto

Wij hebben thuis een volautomatische koffiemachine maar op vakantie nemen we altijd een dolce gusto apparaat mee. Neemt nauwelijks ruimte in, kost niet veel en de koffie is lekker.

Niki73
Lou: cafetieère

Dat is dus een (onbreekbare) campingcafetière!

Angela67
wij hebben de mooiste

een titanium cafetière van een Japans merk :-).

en dan grove maling gebruiken want snelfiltermaling is te dun en dan komen de koffiekorrels door het filter heen als je het naar beneden duwt.

en even uitmeten hoeveel koffie precies goed is ....

it's an art :-)

gr Angela

ps we gebruikten eerst een cafetière van plastic, was een goed ding (outdoor winkel) maar deze is mooier en lichter.

Alkes
Wij makkelijk

Thermoskan, filter, filterzakje en gemalen koffie (overal verkrijgbaar). En uiteraard gasstel om water te koken. Maar mijn lat ligt waarschijnlijk laag want ik drink thuis ook nog gewoon slow filterkoffie (en ok nespresso later op de dag)

Tine Winkel
Wij

Zetten op vakantie ook met de hand koffie. Water koken, snelfiltermaling in n filter, op n thermoskan en even later heerlijke koffie. Dit jaar voor t eerst de luxe van n waterkoker... dat hadden we eerder moeten doen.

rode krullenbol
Mij niet gezien?

Wie het procedé van het koffiezetten zo'n beetje 'from scratch' in eigen hand wil houden, volgt uiteraard nauwgezet de instructies op van Lonnie, zoals deze zijn vastgelegd door Connie in het volgende filmpje: https://youtu.be/MlbZM7kOr4s.

En voor al diegenen die al snel komen te denken: "Cowboy coffee? Mij niet gezien!" citeer ik maar weer eens mijn moeder: "Mens! Je weet niet wat je mist!"

Rode krullenbol

rode krullenbol
P.S.

Overigens bewandelt Lonnie - overduidelijk een ware fijnproever als het om koffie gaat! - doorgaans een veel kortere weg om 'in the middle of nowhere' te komen tot een bakkie troost. Zie: https://youtu.be/SU_CYcB0EaY.

Rode krullenbol

rode krullenbol
P.S. 2

In de herfst wil Lonnie nog wel eens koffie maken van de wortels van paardenbloemen. Geen gering klusje! Zie: https://youtu.be/3MTpB0dHRTo.

Rode krullenbol

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.