Home » Forum » Mondkapje vakantie frankrijk

Mondkapje vakantie Frankrijk

47 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Evelien
Mondkapje vakantie Frankrijk

Wij gaan binnenkort op vakantie naar Frankrijk (als het tenminste niet code oranje wordt). Officieel hoeven kinderen volgens de huidige regels pas vanaf 11 jaar een mondkapje op. Zouden jullie jongere kinderen een mondkapje om laten doen? Geeft mij toch wel een veiliger gevoel als we in de supermarkt lopen. Ze zijn 8 en 10. Oké ze kunnen met mijn man in de auto blijven zitten, maar ik denk dat ze graag mee naar binnen gaan bij zo'n grote hypermarche.

Phryne Fisher
Nee

Wij zijn vandaag terug gekomen uit Frankrijk. Ongeveer de helft van de kleine kinderen draagt een mondkapje. Ik zou er zelf niet voor kiezen. Het is namelijk echt geen pretje en de risico’s voor kleine kinderen zijn minimaal. Overigens heeft het gros van de volwassenen zijn kapje ook op zijn kin of onder zijn neus hangen.

Anke
Ja

Wij doen het wel. Veiligheid eerst. Bovendien, binnen 5 minuten merk je niet of nauwelijks meer dat je het draagt.

Triva
veiligheid eerst?

Als het niet veilig zou zijn zouden kinderen een mondkapje op moeten denk ik dan...

Jan
Groot misverstand

De niet-medische kapjes draag je niet zozeer voor jezelf maar vooral voor de ander.

En doordat iedereen het moet doen ben je dan zelf ook weer beschermd. Ik zou de kinderen daar dus verder niet mee belasten.

Phryne Fisher
Niet merken?

Ik merk echt wel verschil tussen met en zonder kapje. Het is heel onprettig om de hele tijd je eigen warme adem te voelen, en je neus wordt ook schraal. Hoop dus dat ze in Nederland die gekkigheid niet gaan invoeren.

Ely
Nee

Een niet medisch mondkapje draag je -zoals gezegd- voor de ander. Bij de afwezigheid van symptomen is het nut van een mondkapje sowieso nog een discussiepunt (de stemmen van de experts dat mondkapjes in bv supermarkten etc vooral gebruikt wordt om mensen het gevoel van ‘we doen er wat aan’ te geven en dat we medisch geen nut is worden steeds luider, de druppeltjes die je verspreid in dit soort situaties zijn zo klein en incidenteel dat de ‘virusload’ miniem is) dus als het niet hoeft van de overheid...
Wat bij mij ook zou meetellen (maar daar heb ik geen research naar gedaan ) is dat ik denk dat een kind (en eigenlijk elke onervaren mondkapje drager) onbewust vaker met zijn handen bij zijn gezicht zit met mondkapje dan zonder. Al is het maar bij het op en af zetten maar ook omdat het niet lekker zit enzo. Gevoelsmatig lijkt me dat ‘viezer’...

skik
Gekkigheid

Een schrale neus en je eigen warme adem voelen, echt een te groot offer om de oplopende besmettingen te helpen beperken.

https://www.truthorfiction.com/wear-your-mask-the-urine-test-analogy-meme/

skik

Phryne Fisher
Skik

Dat vind ik wel. Ik houd voldoende afstand en ga niet in het rond lopen sproeien. Ik draag het masker ook wel, als het moet, maar ik vind het overdreven.

ElenaH
Skik

'Een schrale neus en je eigen warme adem voelen, echt een te groot offer om de oplopende besmettingen te helpen beperken.'

In landen waar mondkapjes wél gedragen worden, lopen de besmettingen net zo hard op als in Nederland hoor.

ElenaH
Duitsland bijvoorberld
M Lavell
Knoop in je zakdoek

Elenah "Geeft mij toch wel een veiliger gevoel als we in de supermarkt lopen."

Het is een veel beter idee om te doen wat we in het begin deden: Ga alleen (in je eentje) naar de supermarkt (zo min mogelijk sociale contacten). Boodschappen doen is geen uitje maar een noodzaak.

Phryne" Ik draag het masker ook wel, als het moet, maar ik vind het overdreven."
Nou ja, het is vooral een politieke keuze die machteloze partijen wat te doen geeft. Het helpt bovendien wel bij het nadenken over de kwestie. Het ongemak dat een masker geeft weerhoudt mensen er bovendien van om al te jolig aan het shoppen te slaan alsof er niks aan de hand is.

Zie de vraag van Elenah.

Hoezo met het hele gezin naar de supermarkt? In maart kwam je er niet eens in als je met zijn tweeën was.

Dat masker werkt als een knoop in je zakdoek. Het helpt je herinneren dat je "ergens" op moet letten.

ElenaH
M lavell

'Elenah "Geeft mij toch wel een veiliger gevoel als we in de supermarkt lopen."'

Die was niet van mij hoor :-)

M Lavell
Sorry

Moet Evelien zijn....

Saar
Alsjeblieft niet zeg

Als een tijdelijke maatregel zou ik me erbij neer kunnen leggen, maar ik zou het vreselijk vinden als dit een normaal onderdeel vh straatbeeld zou gaan worden.
En in de fase waarin we nu zitten blijven we vast nog wel een hele poos zitten.
En daarna komt vast wel weer een andere (dreigende) epidemie of pandemie of wie weet willen we dan mondkapjes gaan gebruiken om ons te beschermen tegen bijv griep.

Maar vd andere kant hebben veel mensen blijkbaar veel nood aan reminders, en die functie heeft een mondkapje natuurlijk wel.
Want idd gezellig gaan winkelen met gezin vind ik dan wel weer niet passen bij de situatie. En ik zie veel mensen winkelen 'voor hun plezier'.
Zou mooi zijn als we het plezier/ sociale functie zouden kunnen verleggen van risicovolle situaties (supermarkt) naar minder risicovolle plekken. Meer banken buiten ofzo, deels overdekt?

Ely
Loopt hard op ??

https://www.rivm.nl/sites/default/files/2020-07/COVID-19_WebSite_rapport...

Kijk even op pagina drie, vooral de correcties ook bekijken

40er
Mondkapje

Onlangs in Duitsland geweest, waar ook de mondkapjes plicht is. Ik moet zeggen, het is mij 100% mee gevallen, ik was soms gewoon vergeten dat ik er 1 op had. Nu heb ik wel stoffen, misschien dat dat anders voelt dan die wegwerp dingen, dat weet ik niet.

skik
ElenaH

Je kunt verschillen in besmettingen tussen landen onderling niet alleen verklaren mondkapjesgedrag, dat zou te simpel zijn, er zijn vele variabelen die aan de verschillen bijdragen.

Overigens heeft Nederland nu een R van 1,29.
https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/

Ik snap die weerstand tegen mondkapjes niet. Je neemt in het dagelijks leven toch zoveel voorzorgsmaatregelen waarvan het effect niet super bewijsbaar is. Neem alle mensen die voedingssupplementen nemen, ook hun gordel omdoen als ze de auto alleen maar even hoeven te verzetten om de hoek in een 30 kilometer wijk, de wc elke dag met chloor schoonmaken. Maar nee, mondkapjesgebruik moet onomstotelijk bewezen effectief zijn en verplicht worden voor ze gedragen gaan worden. Als je aan een bril of zonnebril kan wennen kan je ook heus wel met zo'n mondkapje leren leven.

Is het niet de moeite waard om het te proberen, met alle nieuwigheid en onzekerheid mbt het coronavirus, in het kader van voortschrijdend inzicht? Als er nou iets 'baat het niet dan schaadt het niet' is...

skik

AnneJ
Dan schaadt het wel

Je ziet ook op tv, zelfs Rutte bij zijn europese overleg, met de volle hand midden in die maskertjes grijpen. Mocht zo'n masker virussen opgevangen hebben dan zitten die daarna wel aan je handen en wie weet waar ze daarna heendwalen.

Je gezicht in de tocht of de wind beschermt beter tegen zwervende virusdeeltjes. En uiteraard zo kort mogelijk verblijf binnen.

Zodra die maskers een voedingsbodem worden voor virussen heb je een probleem.

Ik heb een masker bij me maar daarbij ook een plastic zak om het in te doen na gebruik en schoonmaakdoekjes om mijn handen af te doen als ik het mondmasker afgenomen heb door het voorzichtig aan de uiteinden beet te pakken.

skik
Huh?

Want Rutte zou zonder mondkapje nooit zijn gezicht aanraken? Dat gaan mensen méér doen dan zonder mondkapje?

"Je gezicht in de tocht of de wind beschermt beter tegen zwervende virusdeeltjes. En uiteraard zo kort mogelijk verblijf binnen."

Ja, duh. En soms kan dat niet. Al was het maar omdat anderen geen afstand houden en drukte niet mijden. Ik voel me niet helemaal senang bij de gedachte dat ik na de vakantie weer met 1400 pubers die zich nergens wat van aantrekken in een schoolgebouw moet zitten. Denk dat ik behalve een mondkapje ook zo'n spatmasker op doe als ik mijn kantoor uit ga en door de gangen en het trappenhuis moet.

skik

Flavia
skik

ja, met een mondkapje ga je meer je gezicht aanraken. Dat is een automatisme, er zit iets in je gezicht dat hoort daar niet, kriebelt, schuurt, je voelt het zitten. Mensen met een bril raken ook vaker hun gezicht aan omdat die bril op hun neus zit.

skik
Flavia

En af en toe je mondkapje aanraken maakt je besmettelijker dan gewoon vrij rond asemen?

skik

AnneJ
Het probleem Skik

Het is moelijk om waterdicht aan te tonen wat effectief beschermt en hoe dat komt. En aan te tonen hoe het virus overgebracht wordt.
Het is een kans dat met een redelijke hoeveelheid onderzoek en observatie in de richting van verstandig handelen wijst, maar opmerkzaamheid blijft geboden.

Gezien de ervaringen heeft een mondkapje statistisch gezien weinig zin als je naar de omringende landen kijkt. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de kans dat besmetting toch nog steeds ook overgebracht wordt door fysiek contact. De reden waarom we geen handen meer geven. En als een mondkapje dan gaat functioneren als een verzamelplaats van virussen ben je verder van huis. Want jij raakt met je handen ook weer oppervlakken aan, bijvoorbeeld in de winkel. Die dus nu niet meer vaak schoongemaakt worden zoals in het begin. Omdat het lijkt alsof dat nauwelijks besmettingen oplevert.
Maar nogmaals, hard bewijs is moeilijk te krijgen, ondanks doorgaand onderzoek.

Tegelijk laten de sproeivoorbeelden zien dat je met een mondkapje beperkt dat iemand bij niesen en praten druppeltejs voor zich uitsproeit. die worden nu tegengehouden door het mondmasker. Maar dat masker wordt dan wel steeds vochtiger en een voedingsbodem voor virussen.

Alkes
Frankrijk

Ik zit nu in Frankrijk en met 34 graden is een mondkapje best onprettig. Ik draag het wel maar ik ga sowieso niet hoestend of proestend naar de supermarkt, dus of het veel uitmaakt dat ik er een draag maar soit. Niet dragen betekent al snel dat je als asociaal wordt gezien die niks over heeft voor een ander.
Vrijwel personeel (horeca/winkels) draagt hier inderdaad kapje alleen over mond en niet over neus wat hiervoor ook al werd gezegd. De meter afstand is waar ik ben (zuidelijk Frankrijk) niet aan de orde. Als je in winkel in de rij voor kassa afstand houdt wordt er wat ongedurig naar je gekeken. Nu maar hopen dat die mondkapjes doen wat er van verwacht wordt, maar zelf lijkt mij afstand houden effectiever

Anke
Vochtig

Ja Anne, dat kan inderdaad. En daarom ook het advies om 2 maskers bij je hebben en na 4 uur of na een niesbui te wisselen. Stoffen maskers niet langer dan 1 dag gebruiken, dan wassen of als dat niet gaat enkele minuten heet strijken.

Saar
Niet fijn

Ik vind het vooral zeer ongewenst dat we elkaar non-verbaal minder goed kunnen lezen.
Dat lijkt me (op de lange duur!) geen gezond iets voor samenlevingen.
Het vergroot de afstand bij mensen onderling.
Nu mag je dat tegenwoordig niet meer zien als iets negatiefs....
Maar uiteindelijk zorgen onverdraagzaamheid, spanningen en onrust in samenlevingen misschien wel meer kosten en schade dan deze pandemie.
Bovendien is het juist door de pandemie wel erg belangrijk goed voor elkaar te blijven zorgen.

Ieder zijn invalshoek, maar wat mij betreft dus zeker niet klakkeloos invoeren zonder aantoonbaar positief effect.

En voor mezelf vind ik het zeer oncomfortabel. Ik gebruik ze nu wel weer meer maar alleen als ik 1,5 m niet kan waarborgen en die situaties mijd ik als het kan.
Ik heb hooikoorts en vind het erg vervelend zitten.
Veel buiten zijn en zo vrij mogelijk kunnen ademen, dat lijkt me toch het beste om zo gezond mogelijk te blijven.
En ook voor corona blijft gelden dat je vooral zo gezond mogelijk moet blijven als samenleving.

Ely
De experts weten het ook niet
Tabitha
Voedingsbodem

Een virus heeft een gastheercel nodig om zich te vermenigvuldigen. Dat zal dus niet gebeuren op je mondkapje. Wel blijft het daar nog even in leven en kan het zich verder verspreiden als je het mondkapje verkeerd aanraakt en dan weer iets of iemand anders.

AnneJ
Social distancing

https://www.gouvernement.fr/en/coronavirus-covid-19

De gedachte gaat ook nogal eens overheersen dat met een mondkapje op je geen rekening meer hoeft te houden met 'social distancing'. Maar het is andersom. Houdt altijd 'social distancing' aan en als het echt niet anders kan, dan kan een mondkapje de schade nog enigszins beperken, maar het is in geen geval een vervanging voor 'social distancing' zoals veel mensen het wel zien. Dat is ook onduidelijk in de berichtgeving.

"Respect social distancing: you should remain further than a metre from others.
Wear a mask if social distancing cannot be respected."

Alkes
Skik

Je kunt vast aan mondkapje wennen, maar merk jij geen nadelen bij gebruik. Los van dat het warm is en kan irriteren is het ontbreken van gezichtsuitdrukkingen best jammer. Wil niet zeggen dat we er niet aan kunnen wennen maar vergelijking met een bril gaat wat mij betreft niet op.
Maar nogmaals ik draag hem ook - in NL al in ov en nu in Frankrijk in iedere binnenruimte- maar ik hoop wel echt dat het iets doet - en niet zoals hier dat afstand houden er niet meer in zit

Lusithania
Alkes

Ik weet niet beter.....

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.