Home » Forum » 1 ouder vakanties

1-ouder-vakanties

14 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Tutje
1-ouder-vakanties

Sinds begin vorig jaar sta ik er alleen voor met mijn twee zonen van (nu) 10 en bijna 16. Afgelopen zomervakantie wilde ik toch graag even met ze weg en uiteindelijk zijn we een week naar de camping van de Beekse Bergen geweest, in een geleende caravan die daar voor me was klaargezet door liefhebbende familie.

Dit jaar wil ik weer een week zomervakantie weg, maar het budget is nog steeds beperkt. Desondanks wil ik wat meer onafhankelijk zijn (zoiets moet je opbouwen, tenslotte..:-)) en daarom denk ik erover om een kant en klare tent of iets dergelijks te huren op Texel of zo. Toch weer een pietsie verder dan de Beekse Bergen! Nu zag ik op Google dat er organisaties zijn die speciaal gericht zijn op 1-ouder-gezinnen. Zoiets dat je ook een gezamelijke tent hebt, waar dan met z'n allen gegeten wordt of zo. En uiteraard een uitgebreid animatie-programma voor de kinderen en pubers. Dat laatste trok me wel aan; mijn tiener heeft toch andere behoeftes als mijn jongste.
Vorig jaar op Beekse Bergen stonden we op een 'normaal' veld met 'normale' gezinnen. En ja, dan ben je wel eens alleen als de kindren de hort op zijn met vriendjes en vriendinnetjes. Ik vraag me daarom af of kiezen voor een speciale 1-ouder-vakantie toegevoegde waarde heeft. Wie heeft er ervaring?

groeten Tutje

Puck
Vind je het vervelend om alleen te zijn?

Wij zijn een "normaal" gezin (achwat heet normaal) maar ivm werk van mijn man ga ik ook wel eens met de kinderen alleen kamperen en komt Puckman alleen in de weekenden. En eerlijk gezegd vind ik het heerlijk als de kinderen (8 en 11) de hort op zijn met vriendjes en vriendinnetjes. Kom ik eindelijk weer eens toe aan lekker ongestoord lezen en lanterfanten, bij voorkeur in een lekker zonnetje. Ik heb dan helemaal geen behoefte om andere mensen om me heen te hebben. Dat wil helemaal niet zeggen dat ik een eenzelvige troela ben die nooit met andere mensen wil praten, maar dan kom je bij de afwas wel mensen tegen voor een praatje of als je langs andere kampeerders loopt dan maak je ook een praatje.
Maar er zijn hier op het forum wel diverse mensen die ervaring hebben met volgens mij Cirkel.

amk
Ja ervaring

gezinnen zijn lekker met het gezin weg en sluiten zo de cirkel. Vooral 's avonds zijn die erg op zichzelf.

1 ouder gezinnen vinden het fijn om eens lekker even niet de enige volwassene te zijn. Kids in bed, lekker wijntje en gezellig kletsen. Ook let je makkelijker op elkaars kinderen zodat je ook even onder de douche kunt bijvoorbeeld. Maar toch ook voldoende vrijheid om dingen met je eigen 'gezin' te ondernemen.

Ik vond het heerlijk om op 't Klumpke op een 1 ouder veld te staan. Niet georganiseerd via een organisatie maar wel allemaal 1 ouder gezinnen. Ik heb er leuke mensen leren kennen en ga regelmatig met een aantal van hen een avond uit.

Dit jaar ga ik met Liora naar Texel, elk afzonderlijk, maar we spreken wel af. Even een gesprek met volwassenen.

Ik ben met Cirkel naar Creuse geweest met mijn dochter toen 20 maanden en een jaar later nog eens. Ik vond het er heerlijk, maar niet geschikt voor oudere kinderen.
Maar je hebt meer organisaties Estivant en SamSam bijvoorbeeld. Ze organiseren ook dingen in NL en Belgie.

En kijk eens op OuderAlleen.nl daar zijn veel meer ervaringen te vinden.

Marsudan
Ook ervaring

Net als amk heb ik ervaring met het Klumpke. Vorig jaar voor het eerst geweest, op een speciaal één-ouderveld. De kinderen waren allemaal van dezelfde leeftijd, dus dat is ook leuk voor ze, om met speelkameraadjes op één veld te staan. Mijn kinderen zijn wel wat jonger, ze zijn tegen de tijd dat we op vakantie gaan 3 en 5. Het fijne vond ik om 's avonds met elkaar te gaan zitten en wat te drinken, ik denk, als je tussen de gezinnen staat, dat je dat als alleenstaande ouder toch wat minder makkelijk doet.
Dit jaar ben ik het weer van plan, ik heb ook een beperkt budget, dus het is nog even aankijken. Maar het is in ieder geval prima bevallen!

kroet-28
Persoonlijk

mijn vriendin heeft in frankrijk op een camping gestaan met 1-oudergezinnen. Wat zij vervelend vond is dat als ze savonds zin had om lekker een boek te lezen ze een beetje als asociaal gezien werd omdat ze niet gezellig met een drankje kwam kletsen. Dat is natuurlijk persoons en groepsafhankelijk.
succes

liora
Ja

Hoi,

Ik herken wat AMK schrijft: gezinnen zijn soms erg op zichzelf en ik vind een praatje wel leuk. Ik vind het echt prima om alleen met de kinderen te zijn en vermaak me ook prima alleen. Lekker een avondje een boek lezen of tv kijken. Maar dan de dag erna vind ik het ook leuk om even met een volwassene te kletsen. Dus AMK, we gaan elkaar zeker zien, gezellig!

Liora

Puck
Kroet

Als ik de reactie van andere 1-ouder gezinnen hier lees dan gaan ze ook vooral naar een 1-ouder camping omdat ze ook aanspraak willen hebben van andere volwassenen. Ik kan me dat wel voorstellen, je wilt toch ook je vakantieverhalen wel eens delen, dat is voor mij (als niet 1-ouder gezin) ook een deel van de vakantiepret. Als je daar geen behoefte aan hebt en 's avonds liever een boek leest dan snap ik niet waarom je vriendin dan expliciet kiest voor een 1-ouder-camping, dan kan ze net zo goed op een gezinnenveld gaan staan.

amk
Kroet, geen herkenning

want op het 1 ouder veld waar ik stond zat ik ook gewoon vaak lekker een boek te lezen en ging pas bij de anderen zitten als ik er zin in had. Geen enkel probleem.
Maar als je een groepsreis boekt is het misschien toch anders. Ik boek meestal iets individueels waar ook anderen zijn. Dus voel ik me gewoon vrij om mijn eigen gang te gaan. Misschien ben ik ook gewoon niet gevoelig voor 'omgevingsgeluiden'

Vic
Cirkel

Ik ben inmiddels een keer of 3 via Cirkel op vakantie geweest en een keer met Samsam vakanties (dat was een locatie die voorheen door Cirkel werd gedaan). Alle keren zijn me goed bevallen. Een deel van de vakantiepret wordt natuurlijk bepaald door de samenstelling van het gezelschap, maar ik heb daar geen negatieve ervaringen mee. Voor de kinderen is het met Cirkel (en Samsam) helemaal geweldig. Een leuk animatieteam dat bijna elke dag wel iets organiseert en een vaste groep kinderen waar ze de hele week mee op kunnen trekken.

kroet-28
Puck niet zo agressief

er wordt om ervaringen gevraagd, ik deel mijn vriendin's ervaring, ik wil het uitleggen. Ze was net gescheiden en het leek een goed idee, want ze zag er best tegenop om 2 weken geen volwassen aanspraak te hebben, vandaar de keuze voor een 1-ouderveld. Ze vond het soms gezellig om met anderen te kletsen, maar vond het soms ook lekker om even rustig een boek te lezen, dat werd door de rest van de de 1-ouder gezinnen niet op prijs gesteld en als asociaal gezien.
AMK heeft duidelijk een andere ervaring, dat is plezierig, want ik kan me voorstellen dat iedereen af en toe behoefte heeft aan een rustig moment voor jezelf, ook (em misshien juist zelfs) als je alleen met je kinderen op vakantie bent.

Vic
Aanspraak

Ik ben ook wel naar gewone campings en bungalowparken geweest, maar dan mis je toch de aanspraak 's avonds. Ik ben helemaal geen feestganger of bijzonder sociaal mens, maar bij mijn Cirkelvakanties vond ik het wel heel gezellig om 's avonds nog even te kletsen met wat volwassenen. De activiteiten voor de ouders overdag heb ik bijna allemaal aan me voorbij laten gaan. Dat is me door niemand kwalijk genomen. Zo waren er ook ouders die zich 's avonds terugtrokken en er niet bij kwamen zitten. Dat was ook prima.

Puck
Kroet

Ik... agressief? Nou dat was toch echt niet mijn bedoeling. Sorry dat het zo is overgekomen, want het was juist helemaal niet agressief bedoeld.

kroet-28
Puck (ot)

ok, misverstand dus! dank je

Mover
Ouder alleen

Mijn vriendin heeft heel goede ervaringen met de vakanties van Ouder Alleen. Meestal bij Nl-StayOhKee (of hoe je dat ook schrijft). Maar ook al een keer een campeervakantie.
Binnenkort wordt het een zomerse buitenland-trip met OA.

Als je meer info wilt hoor ik het wel.

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.