Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

nonamenow

nonamenow

19-02-2011 om 16:53

2 jaar ziek geweest

Een heel ruim jaar geleden heb ik een vraag gesteld over in de wia komen, omdat mijn man een soort chemokuur moest doen van 1 jaar. Temet stelde mij toen gerust dat we 2 jaar de tijd hadden.
Helaas is dat ene jaar uitgekomen op 1,5 jaar omdat de reactie op de medicijnen niet optimaal was en we de verlenging in moesten. Daarvan komt nu eindelijk eindelijk eindelijk het eind in zicht. Dan kan hij weer gaan opbouwen qua conditie, want die is nu echt helemaal weg, hij kan bijna niks meer.
De specialist zei vorige week het zou best kunnen zijn dat je er een half jaar over gaat doen om weer fulltime te kunnen werken.
Uh ja, dan zitten we wel aan die 2 jaar. En dan moet er niks mis gaan, al is het maar een verzwikte enkel. Ik heb het schrikbeeld voor ogen van een ex-buurman die een hele tijd getobt heeft met een hernia, uiteindelijk na meerdere ligkuren een operatie, en net toen hij van de neuroloog weer mocht opstarten met werk kreeg hij darmkanker. Operatie, chemo's, en vlak voor zijn 2 jaar om waren kon hij weer werken. Maar dus niet rustig opbouwen, want hij moest fulltime omdat anders die ambtelijke molen ging draaien en omdat hij in een branche zit waar ze mensen kwijt moeten wilde hij daar persé niet in.
Wie weet hoeveel speling is er op dat gebied?
nnn

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
rianne j

rianne j

19-02-2011 om 17:58

Niet zo strak

net de wia keuring van een medewerker voor de 2e keer uitgesteld. reintegratie verloopt langzaam maar goed we gaan uit van een terugkomst. We gaan nu over de 2 jaar heen,als de werkgever dat wil kan dat. Goed overleggen met de arboarts!

Rosase

Rosase

19-02-2011 om 21:29

Volgens mij

Is het best moeilijk om iemand na 2 jaar ziek zijn te ontslaan als die al weer flink aan het opbouwen is en er zicht is op volledig herstel op de relatief korte termijn.

Als thans dat is mijn ervaring, maar ik zit in een wat afwijkende branche (overheid).

Een gedegen en reëel traject afspreken met de arboarts, en dat waterdicht en spijkerhard laten vastleggen zou ik zeggen.

nonamenow

nonamenow

20-02-2011 om 09:24

Nou

van de links van Nasha word ik niet vrolijker. Daar staat gewoon Blijven medewerkers langer dan twee jaar ziek, dan worden ze gekeurd door het UWV. Dus. Punt.
En ook Als het binnen 2 jaar nog niet is gelukt om weer aan het werk te gaan zijn er 2 mogelijkheden: u vraagt een WIA-uitkering aan of uw werkgever stemt in met vrijwillige langere loondoorbetaling. (En dan denk ik dat met ziek en aan het werk wordt bedoeld wat je voorheen deed. Want werken doet hij nog steeds, maar maar een paar uurtjes per week.)
Dat zeggen rianne en Rosase ook eigenlijk, je kan wel over de twee jaar heen maar dat moet je baas goed vinden. Pfoe. Vrijwillige langere loondoorbetaling? Ze waren op het werk al aan het zuchten en steunen dat we de verlenging in moesten, tjeetje nóg een half jaar wat vervelend voor het bedrijf toch. Terwijl het volgens mij het eerst naar is voor mijn man, dan voor ons gezin en pas daarna voor het werk, maar zo kijken ze daar niet. In die vrijwillige doorbetaling heb ik dus een hard hoofd.
Zoals ik het nu bekijk moet er gewoon niks tussen komen in het hersteltraject en moet hij zorgen dat hij op tijd weer fulltime kan werken, anders wordt het toch een WIA traject. Balen dat je na zoiets dan nog zo'n hete adem in je nek krijgt, net zoals onze buurman dus die eigenlijk niet de tijd kreeg om goed te herstellen van z'n chemo's.
nnn

nonamenow

nonamenow

20-02-2011 om 12:48

Pelle

Een maand voor de 2 jaar op 75 % zitten is mooi maar niet genoeg, hij moet MET 2 jaar weer volledig op 100 zitten.
Begeleiding is een goed idee, dat begint bij ons ook te dagen. Fysio krijgt hij sowieso vergoed dus daar gaan we eens naar op zoek, dan doe je het niet alleen en kan er iemand meekijken en schema's opstellen enzo. Dan ga je niet te langzaam maar ook niet te hard, want dan zou je weer achteruit kunnen boeren.
Wat het meeste knijpt is dat alles gewoon goed moet gaan en er niks tussen mag komen, zoals na 5 maanden een domme val van de trap en een gebroken been ofzo.
nnn

Rosase

Rosase

20-02-2011 om 19:32

Nee dat zeg ik niet

Ik heb een collega die 3 jaar ziek thuis is geweest. In die tijd heeft de baas verschillende keren geprobeerd om hem ontslagen te krijgen, maar helaas pindakaas lukte dat dus niet.
Collega werkt nu inmiddels weer volledig en de verhoudingen zijn inmiddels ook al weer aardig hersteld.

Mijn ervaring is dus echt dat het nog niet meevalt om iemand te ontslaan die na 2 jaar weer gedeeltelijk aan het werk is en uitzicht heeft op volledig herstel. De betreffende collega was trouwens pas net aan het opbouwen na 2 jaar.

Niet zo opgejaagd voelen

dat is misschien gemakkelijk gezegd, maar ik merk bij mezelf dat wat meer ´go with the flow´ denken en doen, meer rust geeft.

Ik zou me voor kunnen stellen dat die hete adem van het móeten en zullen en ´stel dát´ geen goede invloed heeft.

Probeer er wat relaxter over te zijn, de gezondheid gaat VOOR, dat zou sowieso vanzelfsprekend moeten zijn, helemaal na zo´n intensieve behandeling.

Het UWV staat meer aan je mans kant dan je zou denken, men ziet graag werkwilligen, dus wat dat betreft zit je man goed, het UWV wil ook niet dat je harder gaat werken dan goed voor je gezondheid is, dus goed revalideren en rustig aan weer aan het werk.

Al met al weet ik dat het gemakkelijk klinkt, maar een knop omzetten in je denken kan het wel veel gemakkelijker maken. (en ja, je kunt ook nog altijd morgen door die bus...)

Sterkte en op zoek naar goede begeleiding!

NaShA

NaShA

20-02-2011 om 22:54

Niet de bedoeling

om je bang te maken. Het was meer info ter ondersteuning. Daarbij, na 2 jaar zal je werkgever eerst een ontslagvergunning moeten aanvragen. Daarin worden jullie beiden gehoord en wordt er inderdaad ook gekeken of er op korte termijn (26 weken) volledig herstel te verwachten is...

Pelle

ik weet niet hoe intensief die chemo behandelingen zijn geweest (al denk ik sowieso bij chemo: beroerd, lamlendig), maar dan ligt je eerste prioriteit echt niet bij fysio of revalidatie, dan ligt je eerste prioriteit bij hoe je het beste de dag doorkomt..

Daarbij als revalidatie/fysio een goed advies is, dan vind ik het vreemd dat er, vanuit de behandelaar, geen verwijzing is geregeld (of in elk geval een aanbod om dat in gang te zetten)

nonamenow

nonamenow

21-02-2011 om 19:34

Toekomst

Ik ben niet zo beducht voor het UWV of ontslag. Maar na 2 jaar heeft de werkgever het blijkbaar voor het zeggen of die wil doorbetalen, en dat zie ik wel somber in mocht het zover komen. Als er dan iets onverwachts tussen komt (en een ongeluk kan in een klein hoekje zitten) dan zitten we wel een tijd zonder zijn inkomen. Maar ik moet inderdaad maar niet allelei sombere scenario's verzinnen, dat helpt niet echt. Goed dat jullie me dat even onder de neus wrijven hoor.
Pelle, hij heeft geen fysio omdat er nu weinig te fysio-en valt. Het punt nu is zo ongeveer langzaam 1 trap oplopen en dan uitrusten. Een klein stukje kamer zuigen en dan rusten, 10 min. later volgende stukje etc. En aan die conditie kan nu nog niet gewerkt worden. Hij moet ook echt veel rust nemen, de specialist noemt het al topsporten wat zijn lijf doet met al die troep erin. Hij heeft behalve geen conditie ook behoorlijk spieren ingeleverd. Maar nog eventjes en dan gaan we weer bouwen!
nnn

nonamenow

nonamenow

21-02-2011 om 19:39

Ja mien

Dat klopt dus helemaal! Fysio nu is niet nuttig. Ik vind het verder wel jammer dat er voor de tijd daarna niet iets is. Al je klaar bent je klaar en moet je weer opbouwen, veel succes ermee. Terwijl er voor hartpatiënten allerlei groepen zijn etc. Maar we gaan zelf op zoek naar begeleiding, dat lijkt me echt wel fijn.
nnn

Petr@

Petr@

22-02-2011 om 12:55

Is dit iets voor jouw man?

Revalidatieprogramma speciaal voor kankerpatiënten:
www.herstelenbalans.nl

Pijnboom

Pijnboom

22-02-2011 om 21:12

Wel fysio!

Zelf heb ik om heel andere redenen heel lang enorm gekwakkeld. Ik kon nog niet tot het einde van de straat lopen. Ik heb best lang moeten zoeken tot ik een fysio vond met de juiste aampak (medische fitness). Ik ben begonnen met vijf minuten wandelen op de loopband en mini-buikspieroefeningen op de behandelbank. Dat was een jaar geleden. Nu kan ik weer hardlopen - niet veel, maar toch. Ik ben pijnvrij, en daar gaat het om.

Wat ik maar wil zeggen is: zoek een goeie fysio die medische fitness geeft. Nu! Al is 't alleen maar omdat die fysio ook moet onderzoeken wat de beste aanpak is, en dat kost ook tijd.

Ik wens jullie veel sterkte met de weg terug naar gezond zijn! Kop op!

mar

mar

27-02-2011 om 22:04

Herstel en balans

Ik kan het programma Herstel en balans van harte aanbevelen. Dit is speciaal opgezet voor kankerpatiënten. Ik ken een aantal mensen die hier heel goed hun leven weer op de rit mee kregen. Voor zover ik weet wordt het uitgevoerd in revalidatiecentra, maar ook bij fysiotherapeuten die een Fysiosport-afdeling (oid) hebben.

Overigens, training bestaat uit spierkracht en uithoudingsvermogen. Je kunt niet je uithoudingsvermogen trainen zonder spierkracht te versterken en andersom. Ofwel, als je man 2 minuten kan fietsen en dan 10 minuten moet bijkomen, wordt zijn trainingsprogramma daar op aangepast. Kan hij een bepaalde spierkrachtoefening 5x in plaats van 15 x, helemaal prima. De basis is wat hij kan en daar wordt zijn trainingsprogramma op aangepast. Het motto is langzaam opbouwen. Stel je er op in dat je ook een slechte dag kunt hebben en het minder gaat. Geeft niets, de volgende keer gaat het meestal weer beter.

Neem eventueel contact op met de specialist of huisarts voor de herstel en balans training. Succes!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.