Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

2 taxaties bij verkoop woning...

Naaste familieleden moeten als erfgenamen een woning gaan verkopen. Het gaat om een wat bijzonder, afwijkend object. Het is dus moeilijk om referentie te vinden over de eventuele waarde en hebben geen flauw idee. Wij hebben niet zo veel vertrouwen in de makelaar die gevraagd is om de verkoop hiervan te regelen. We snappen de keuze wel, het is DE makelaar in deze omgeving, maar zou het vreemd zijn om een 2e taxatie uit te laten voeren? Ik ben geen partij in deze, maar heb mijn bedenkingen wel doorgespeeld. ( en dat dit kantoor er in ons huis niet meer in komt is aan mijn kant van de familie wel bekend).
Ik ben ook op zoek naar de ( gedrags) regels voor nvm makelaren, wie weet de weg?
mamsa

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
mamsavan2

mamsavan2

10-01-2010 om 15:27 Topicstarter

Erecode

nou, de laatste vraag kan ik zelf beantwoorden, dit noemen ze een erecode, haha.
mamsa

Tinus_p

Tinus_p

10-01-2010 om 15:38

Heu

mamsa:
Naaste familieleden moeten als erfgenamen een woning gaan verkopen. Het gaat om een wat bijzonder, afwijkend object. Het is dus moeilijk om referentie te vinden over de eventuele waarde en hebben geen flauw idee. Wij hebben niet zo veel vertrouwen in de makelaar die gevraagd is om de verkoop hiervan te regelen."
Wat is jouw reden om je hiermee te bemoeien, anders dan dat je een hekel hebt aan de betrokken makelaar?? Als er geen reden is, bemoei je er dan niet mee; je hebt je zorg gedeeld, klaar.

mamsavan2

mamsavan2

10-01-2010 om 18:48 Topicstarter

Reden

ik ben geen erfgenaam, maar heb er om andere redenen ( die ik niet uit wil legggen) wel nauw me te maken.
Ik kan niet zeggen dat ik een hekel heb aan de makelaar, want ik ken de betreffende persoon niet. Wel ken ik de werkwijze van het kantoor.......Mijn vraag is dus of het niet vreemd is in een dergelijke situatie , zeg maar, een second opinion te vragen d.m.v. een 2e taxatie.
mamsa

Tinus_p

Tinus_p

10-01-2010 om 19:54

Vraagprijs

mamsa:
Mijn vraag is dus of het niet vreemd is in een dergelijke situatie , zeg maar, een second opinion te vragen d.m.v. een 2e taxatie."
Nee. Want ik begrijp dat deze makelaar er is voor de verkoop, en dat er dus geen sprake is van een echte taxatie, maar van het vaststellen van een vraagprijs.
Of is het anders? Hoe meer je uitlegt, hoe beter het is. ben je bang voor te hoge of te lage vraagprijs?

2nd opinion

Volgens mij kun je altijd een second opinion laten uitvoeren, of dat nu voor een makelaar, tandarts of andere specialist is.

Maar of je er wat mee opschiet is zeer de vraag. Want stel dat makelaar 1 een taxatierapport neerlegt voor bedrag x en je 2nd opinion voor y (en wellicht ook voor een bedrag dat je meer aanstaat). Wat dan? Dan zul je met makelaar 1 in de clinch moeten en het is maar de vraag of je het gewenste effect bereikt.

Volg de werkzaamheden van de bewuste makelaar op de voet en wees nuchter. In dit soort gevallen denk je altijd met je hart, terwijl dat met je verstand zou moeten.

Mocht je overigens niet tevreden zijn met de makelaar en deze heeft steken laten vallen, dan kun je altijd nog een klachtenprocedure volgen. De NVM heeft een geschillencommissie, kijk maar eens op hun site.

Succes, Moppeke

Tijgeroog

Tijgeroog

10-01-2010 om 20:22

Verkoop

Toen hier een huis verkocht werd hebben we 3 makelaars een prijstaxatie laten doen, en die hadden allemaal een ander bedrag. 2 lagen bij elkaar in de buurt, de ander zat er meer dan 10% boven. Maar dat gebruik je dan alleen om de vraagprijs te bepalen, het wil niet zeggen dat je dat geld dan ook krijgt.
Toen we een huis kochten moesten wij (kopers) voor het nieuwe huis een officiele taxatie laten doen, die heeft de hypotheek verstrekker nodig. Daar krijg je dan een taxatierapport van. Dat is dus aan ander soort taxatie.
Trouwens, wil je zelf die 2nd opinion laten doen, of wil je het adviseren aan je familie? Adviseren lijkt me prima, maar als het jouw huis niet is kun je natuurlijk niet zomaar iedereen binnen laten komen en laten taxeren zonder toestemming van de eigenaren/erfgenamen.

mamsavan2

mamsavan2

10-01-2010 om 21:05 Topicstarter

Taxatie

De bedoeling is dat bewuste makelaar ook de verkoop gaat doen.
Deze zal een advies geven voor een verkoopprijs, dan gaan kijken in het eigen "zoek" bestand of er binnen het kantoor "gegadigden" zijn. Daarna komen collega's aan de beurt en als daar niets uit komt, wordt het openbaar gemaakt op de markt.
- het is volstrekt onduidelijk wat de waarde is, dus het kan voor een mooie prijs binnen het eigen bestand geregeld worden.
Zover ik weet geef je bij een verkoopopdracht alles in handen van de makelaar en ben je afhankelijk van de informatie die je krijgt. Je hebt als verkopende partij niet de zekerheid dat het onderste uit de kan gehaald wordt.
Ik heb aan de kopende kant gestaan. Alleen betalende klanten in het bestand kwamen in aanmerking voor het woning aanbod.
Nu kijk ik over de schouder mee vanaf de verkopende kant en weet dat niet alle gegadigden "mee kunnen doen".
Ik kom wellicht heel paranoïde over........, maar ik heb het gezien en dat wil ik mijn familie niet aan doen.
Ik heb hier nu in ieder geval wel gelezen dat het totaal niet vreemd is om meerdere mensen er naar te laten kijken.

Mamsa

Zoals het er nu staat gaan de erfgenamen de woning aan derden verkopen? Dan wordt de prijs gewoon bepaald door de vrije markt.

Of is het de bedoeling dat een van de erfgenamen de woning uit de boedel koopt?

In het eerste geval is de wetenschap dat er erfgenamen aan het verkopen zijn voor de potentiële kopers trouwens al reden om lager te bieden, over het algemeen wordt er aangenomen dat ze minder geduld zullen hebben dan een verkopende bewoner.

Maar goed, ik snap niet zo goed waarom je het begrip 'taxatie' gebruikt in dit verband. Klinkt meer naar het adviseren van een vraagprijs.

Tinus_p

Tinus_p

10-01-2010 om 22:19

Dus

Je bent bang dat de makelaar een te lage verkoopprijs regelt?

mamsavan2

mamsavan2

10-01-2010 om 22:43 Topicstarter

Rodebeuk

Ik denk inderdaad dat het beter omschreven kan worden als adviseren van vraagprijs bij verkoop aan derden.
En Tinus, tja dat durf ik niet hardop te zeggen, maar bij een 2e advies is de kans daarop kleiner.

Tinus_p

Tinus_p

11-01-2010 om 09:48

Twee opties of accepteren

mamsa:
"En Tinus, tja dat durf ik niet hardop te zeggen, maar bij een 2e advies is de kans daarop kleiner."
Nouja, dan is het simpel. De verkopend makelaar volgt een normale procedure. Als je bang bent dat hij een te lage vraagprijs vraagt, dan zijn er twee opties, die allebei betekenen dat je in actie moet komen. De eerste is om dit verwijt WEL hardop te zeggen tegen je familie; de tweede is om de portemonnee te trekken en zelf een taxatie te laten doen door een andere taxateur. Als je dat niet ziet zitten, dan kun je verder alleen maar de gang van zaken accepteren.

Tijgeroog

Tijgeroog

11-01-2010 om 09:50

Lagere prijs

Ik geloof niet dat de makelaar dan lagere prijzen regelt. En zeker niet dat alleen mensen uit zijn bestand in aanmerking komen. Hij zal die wel het eerste benaderen, want dat is het makkelijkst, maar als er ondertussen zelf iemand komt die interesse heeft zal hij die heus niet tegenhouden. En als uit het bestand niemand interesse heeft komen anderen zeker in aanmerking. Anders hebben borden in tuinen en advertenties in de krant ook geen zin meer.
En daarnaast, als verkoper besluit je altijd zelf of en voor welke prijs je je huis wilt verkopen. Dus je bepaalt zelf de vraagprijs en bij onderhandelingen bepaal je zelf hoe laag je wilt gaan.
De makelaar heeft zelf ook voordeel bij hoe verkoopprijzen, want dan krijgt hij meer betaalt. En dan komen nieuwe verkopers ook liever hun huis bij hem in de verkoop doen.

mamsavan2

mamsavan2

11-01-2010 om 14:45 Topicstarter

Tinus en tijgeroog

Tinus, ik heb dit in de familie aangegeven.

"Hij zal die wel het eerste benaderen, want dat is het makkelijkst, maar als er ondertussen zelf iemand komt die interesse heeft zal hij die heus niet tegenhouden."( en dat laatste gebeurd dus wel, betalende klanten uit het bestand gaan voor en de rest wordt in eerste instantie buiten de deur gehouden. Als verkoper teken je een overeenkomst dat je doorverwijst naar de makelaar.

"En daarnaast, als verkoper besluit je altijd zelf of en voor welke prijs je je huis wilt verkopen. Dus je bepaalt zelf de vraagprijs en bij onderhandelingen bepaal je zelf hoe laag je wilt gaan." Ja, maar als jezelf geen flauw idee hebt wat een goede verkoopprijs is en je dat moet laten vertellen door iemand die je niet vetrouwd...

"De makelaar heeft zelf ook voordeel bij hoe verkoopprijzen, want dan krijgt hij meer betaalt." Klopt, maar een makelaarscourtage weegt niet op tegen een handeltje onder tafel.

Teruglezend kom ik wel heel sceptisch over, maar we hebben het meegemaakt welliswaar een flink aantal jaren geleden.
Ik heb de familie mijn mening kenbaar gemaakt en hoop dat het goed komt.
eind

Mamsavan

Ik moet je gelijk geven, dat soort makelaars bestaat absoluut. Zeker als ze de enige zijn op het dorp. Wij hebben lang in een gewild dorp aan het IJsselmeer onder de rook van Amsterdam gewoond, en daar had je makelaardij V. Die maakten gewoon de dienst uit, dat moet echt vreselijk geweest zijn. Ik was toen nog een kind dus ik heb alleen maar vlarden opgevangen. Maar er is daar een Brink die heel gewild is. V. heeft gewoon een wachtlijst van mensen die op de Brink mogen wonen, iemand anders komt daar niet tussen. Ze hadden ook zo'n machtspositie opgebouwd dat ze gemakkelijk het belang van een individuele klant of geinteresseerde opofferden voor hun eigen machtspelletjes. Dan kan het dus goed gebeuren dat ze een beetje courtage opofferen door iets onder de prijs te gaan zitten als ze daardoor bijvoorbeeld wel het oude huis van de koper in de verkoop krijgen, dat werk....

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.