Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

2 vragen, loonstrook

Hoi,
ik heb twee vragen over loonstrookje en belastingen.
Ten eerste, binnenkort wordt ik alleenstaande ouder (en zal ik ook zelf de hypotheekrente gaan aftrekken). Ik weet dat je als alleenstaande ouder bepaalde toeslagen krijgt en ook bepaalde dingen mag aftrekken. Wie kan me zo vertellen hoe het zit? Daarbij, welke bedragen zijn dan aftrekbaar en welke bedragen zijn echt toeslagen, want voor aftrek geldt natuurlijk dat je nooit meer kunt aftrekken dan je aan belasting betaalt. Op de site van de belastingdienst kom ik er niet echt uit.
En moet ik dan het bedrag dat als loonheffing op mijn loonstrook staat aanhouden als het bedrag dat ik aan belasting betaal? (verder staat er alleen pensioenpremie en premie Zvw op, ik neem niet aan dat die van toepassing zijn bij bovenstaande...)
Wat betreft die premie Zvw, die wordt eerst weer opgeteld (als Zvw (wg)), en later weer afgetrokken (als Zvw (wn)). Betekent dit dat ik die premie wel zelf betaal, maar dat het er "even weer bij wordt" geteld om de grondslag voor de loonheffing te berekenen oid? Kan het niet helder krijgen voor mezelf. Volgorde is: bruto loon, minus pensoein basis, plus Zvw wg, minus loonheffing, minus Zvw wn = netto.
Ik hoop dat mensen met meer inzicht in deze materie me hier wat helderheid kunnen verschaffen. Alvast veel dank.
Suzy

Suzy

Dat van die zkv premie snap ik eigenlijk ook nooit.

Voor die hyp. aftrek geldt dat je voorlopige teruggaaf kunt aanvragen, dus dan krijg je een voorschotje op je belastingaftrek, en dat wordt dan achteraf definitief vastgesteld (of je kunt geen voorschotje nemen en dan pas na de aangifte in een klap een hoop geld terugkrijgen).

Vroeger werd bij werknemers in zo'n geval minder belasting ingehouden door de werkgever, maar zo werkt het volgens mij niet meer, het gaat helemaal buiten de loonstrook om dacht ik.

Je belastbare loon is dus je loon voor loonheffing (dat zie je aan je jaaropgave), en je aftrekpost is de over het hele jaar betaalde hypotheekrente.

groeten,

Temet

Suzy*

Suzy*

28-08-2010 om 10:54 Topicstarter

Ok, maar

zijn er aan de 1-ouder situatie geen zaken verbonden die gelden als aftrekpost? Of zijn dat alleen toeslagen?
Wordt daar dan de belasting die je betaald minder door? zodat je weer minder hypotheekrente kunt aftrekken?
Maw, komt het er op neer dat het bedrag dat als loonheffing op mijn loonstrook staat, het bedrag is dat ik maximaal (maandelijks gezien dan) kan aftrekken?
Suzy

Vic

Vic

28-08-2010 om 12:34

Bedragen

Voor mijn voorlopige teruggaaf (hypotheekrente, alleenstaande-ouderkorting e.d.) geef ik mijn bruto salaaris op, dus 12 x salaris + vakantiegeld en 13e maand. Voor je toeslagen neem je je verzamelinkomen. Dat is je bruto salaris -/- de hypotheekrente-aftrek. Niet de alleenstaande-ouderkorting in mindering brengen, want dat is een heffingskorting en geen aftrekpost.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.