Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Vic

Vic

15-11-2011 om 16:15

Aanrijding en aansprakelijkheid

Mijn dochter (12) is gisteren op de fiets aangereden door een auto. Morgen komt de automobilist langs om de schadeformulieren in te vullen. Gelukkig gaat het met dochter, naar omstandigheden, redelijk. Ze heeft een breuk in haar arm en een hersenschudding.
Er staat me bij dat bij aanrijding van een kind altijd de automobilist aansprakelijk is, maar ik kan daar geen informatie over vinden. Wie weet hoe dat zit?
Dochter kan waarschijnlijk een aantal weken niet fietsen, dus als ze weer naar school gaat moet ze gebracht worden. Dat kan ik hopelijk wel een beetje oplossen met zorgverlof, maar logistiek komt het heel lastig uit (met nog een schoolgaand kind dat gebracht moet worden). Kun je dan ook taxikosten verhalen op de verzekering van de tegenpartij?

krin

krin

15-11-2011 om 16:34

Aansprakelijkheid

Een snelle zoektocht leverde dit op:
"Als het beroep op overmacht wordt afgewezen staat de aansprakelijkheid van de eigenaar of van de houder van het motorrijtuig vast. Wel kan deze zich nog beroepen op eigen schuld van de fietser of de voetganger. Van eigen schuld is sprake wanneer het ongeval mede aan het verkeersgedrag van de voetganger of fietser te wijten is. Beroep op eigen schuld is alleen mogelijk bij verkeersdeelnemers van 14 jaar en ouder."
Hier gevonden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Artikel_185_Wegenverkeerswet
Verder laat ik je in het volste vertrouwen over aan de huisjuristen hier. ;-)

Vic

Vic

15-11-2011 om 16:42

Ah, dat is al een ding

Ze is jonger dan 14, dus dan zou hij zich niet kunnen beroepen op haar 'eigen schuld'. In het proces-verbaal, dat ik overigens eigenlijk niet mocht zien, verklaart hij dat dochter 'uit het niets' de weg over stak. We hebben de plek bekeken waar het gebeurd is, en daar is het helemaal niet mogelijk om uit het niets te verschijnen. Kan best dat hij haar niet heeft gezien, maar dat is dan niet omdat ze onzichtbaar was ofzo.

nuevenanno

nuevenanno

15-11-2011 om 18:58

185 wvw

Ze is jonger dan 14. Volgens art 185 WvW heeft ze recht op volledige vergoeding van haar schade. Schade aan de fiets, kleding, taxikosten, smartengeld etc etc. Alles opgeven dus. Sterkte. Hersenschudding en armfractuur is niet niks!

Bestuurder motervoertuig is aansprakelijk, tenzij...

Tis hiervoor ook al gezegd. Op de site van de ANWB staat het in wat begrijpelijker taal uitgelegd:
http://www.anwb.nl/binaries/pdf/over-anwb/rechtshulp/rechtshulpwijzers/rhw_fietsers_en_voetgangers_beschermd.pdf
Sterkte voor je dochter!

Vic

Vic

16-11-2011 om 11:35

Wat idioot!

Belt net de echtgenote van de automobilist. 'Mijn man ligt doodziek op bed dus we kunnen niet komen vanmiddag'. Ik reageerde wat geïrriteerd, morgen kan het ook niet en ik wil het geregeld hebben! Zegt ze 'Oh, dan moet hij maar even een aspirientje nemen en dan moet het wel lukken'.
Héél apart.

Vera*

Vera*

16-11-2011 om 11:40

Vic

Kun je er voor zorgen dat je niet alleen bent als hij komt?

Vera

koentje

koentje

16-11-2011 om 11:43

Zo'n

doodzieke man.... die kan je toch niks maken?
Nee effe serieus, het klinkt alsof hij er onderuit probeert te komen en het moeilijk vindt. Ik zou ook liever niet alleen zijn.

Vic

Vic

16-11-2011 om 11:44

Vera

Ja, mijn ex komt ook. Dat had dan voor mij weer niet gehoeven want hij is heel verontwaardigd en boos, en ik wil het gewoon heel zakelijk en snel afhandelen en zeker niet gaan discussiëren over schuldvraag.

Jemig vic

Wat onwijze rot zeg, geen idee hoe het zit met dat juridische gebeuren maar wat ontzettend naar dat ze een botbreuk heeft en moet herstellen.

en die fiets, komt wel op 1 of andere manier goed, eikels trouwens met dat hij ziek op bed is en dan opeens wel kan, belachelijk. Ze hadden als eerste moeten vragen hoe het nu met haar is !!

Polly Shearman

Polly Shearman

16-11-2011 om 16:05

Jeetje

Heb je enig idee hoe erg het voor die automobilist is? een kind aanrijden? dat is echt een nachtmerrie hoor. Doe eens wat aardig!
Mijn zoon is 2 jaar geleden ook met zijn hoofd door de vooruit van een auto geknalt, die arme man! natuurlijk doet hij dat niet expres, hij heeft ook de schrik van zijn leven gehad!

Guinevere

Guinevere

16-11-2011 om 17:27

Misschien is hij wel echt ziek?

Vic

Vic

16-11-2011 om 19:33

Hoe werkt het verder?

Natuurlijk begrijp ik dat het voor die man ook heel naar is. Hij is vanmiddag langs geweest met zijn vrouw. Ik ben heel vriendelijk tegen hem geweest en we hebben het schadeformulier ingevuld.
Dat was nog wel een uitzoekerij, want het biedt eigenlijk geen mogelijkheid om gegevens over een fietser te noteren. Volgens mij is het alleen maar bestemd voor bestuurders van motorvoertuigen. Ik heb toch in ieder geval maar NAW-gegevens ingevuld en dat dochter niets meer weet over de toedracht. Ik had zelf al contact opgenomen met mijn WA-verzekeraar. Moet ik dan verder nog iets doen? Eigenlijk wil ik alvast een voorschot van zijn verzekeraar, maar dat is waarschijnlijk wat veel gevraagd?
Heeft iemand ervaring hiermee?
Oh, we hebben trouwens ook een all-riskverzekering voor de fiets. Die is dus al bij de fietsenmaker. En mijn ex was al aan het bellen geweest met zijn rechtsbijstandverzekering. Het zijn allemaal losse projectielen, want ik heb nog steeds geen idee van de juiste weg.

Henriette123

Henriette123

16-11-2011 om 19:59

Mag je al repareren?

Weet je zeker dat je de fiets al mag laten repareren?
Wij mochten dat een paar jaar geleden namelijk niet. Zoon gaf geen voorrang en botste op een auto. Onze fietsverzekering gaf gelijk aan niet uit te betalen omdat iemand anders aansprakelijk was, en wij moesten wachten tot er toestemming was om te repareren.

Henriette123

Henriette123

16-11-2011 om 21:03

We hoeften ook niet te wachten tot de schuldvraag was uitgezocht, maar totdat de verzekeraar van de automobilist ook de schade had getaxeerd.Ik weet dit heel zeker, omdat in een week tijd twee van onze kinderen een ongeluk met de fiets hadden. De schade aan de andere fiets,die een paar dagen later ontstond,werd door de veroorzaker, dus niet ons kind zelf betaald, en was binnen een paar dagen geregeld, de andere fiets duurde een week of twee. (dit zijn overigens de enige 2 keren geweest dat onze kinderen een fietsongeluk hebben gehad.)

Vic

Vic

16-11-2011 om 22:40

Klopt

Ik heb eigenlijk geen idee hoe ik het moet aanpakken, zeker ook met het oog op mogelijke restschade. Ze heeft nu ook last van haar nek. Ik vermoed dat dat komt door de band waarin haar arm hangt, en omdat ze haar rechterarm extra moet belasten, maar ik kan me voorstellen dat haar nek ook wel een klap heeft gehad. Zou de verzekeraar gewoon contact met mij opnemen? Hoe komen ze dan aan rapporten van het ziekenhuis enzo? Of moet ik zelf dat traject in gang zetten?
Een voorschot zou vooral handig zijn voor eventuele taxikosten naar school. Dat gaat toch zeker 250 euro per week kosten, en is wel even op te brengen, maar liever niet natuurlijk. Of ze zeggen dat ze maar met de bus moet gaan, maar dat is natuurlijk ook helemaal niet handig met al haar spullen.

Vic

Vic

16-11-2011 om 22:42

Vreemd

Ik bedenk net dat ik helemaal geen vraag heb gehad of zij behoefte heeft aan slachtofferhulp. Toen ik zelf was aangereden in de auto, werd dat gelijk gevraagd nadat ik door de ambulance naar de huisarts was verwezen. En ik was eigenlijk alleen maar geschrokken.

Yvonne

Yvonne

17-11-2011 om 08:22

Rechtsbijstand verzekering

geef de hele zaak aan de rechtsbijstand verzekering zij kunnen alles voor je afhandelen.

wij hebben dat ook een keeer gehad: man was aangereden met zijn brommer. Schuld lag bij de tegenpartij. Dat was zo duidelijk dat onze rechtsbijstandverzekering vast het bedrag van de getaxeerde schade heeft voorgeschoten. Zo hoefden wij niet maanden te wachten totde verzekeraar van de tegenpartij de zaak had afgehandeld. Die probeerde zelfs nog de schuld bij ons te leggen. maar ook dat werd allemaal verder geregeld door de rechtsbijstand verzekering.
Heel veel sterkte met je dochter!

Puck

Puck

17-11-2011 om 09:43

Bus

Inderdaad bus lijkt me logisch. Als mijn auto in de poeier gereden wordt krijg ik ook een kleine vervangauto en geen limosine. Ik vind ook niet dat je redelijkerwijs kunt verwachten van een verzekering dat ze de taxikosten vergoeden als er ook openbaar vervoer is. Voor die schoolspullen moet je dan zelf maar een oplossing zoeken. Idd meekijken bij de buurvrouw of boeken op school in het kluisje laten liggen. En ook met 1 arm kan je prima een schoudertas meenemen met spullen erin. Vast niet alles voor 1 dag, maar ik neem toch aan dat school daar best aan mee zal willen werken. En verder zou ik nu even afwachten tot de verzekering van de tegenpartij contact met je opneemt. En als je dat te lang duurt dan bel je ze even en vraagt wat je aan actie moet ondernemen. En dat je dochter nu last van haar nek heeft lijkt me logisch. Alleen al door de schrik spannen alle spieren zich even heel krachtig en daar alleen krijg je al spierpijn van. Neem daarbij dat ze een flinke smak heeft gemaakt en dat ze in een mitella/sling loopt, dan is het niet raar dat ze nu erg last heeft. MAar die spierpijn moet met een paar dagen alweer gaan minderen.

Puck

Puck

17-11-2011 om 09:46

Henriette

Net nog bij de hand gehad met de auto. Van een grasmaaier sprong een steen weg die bij mijn auto schade heeft veroorzaakt. Omdat mijn auto all risk verzekerd was mocht ik hem al laten maken zonder toestemming van de tegenpartij. Sterker nog, mijn auto was al lang en breed weer gemaakt toen ik van de tegenpartij een briefje kreeg dat zij aansprakelijkheid op zich namen en ik mijn auto naar de reparateur mocht brengen voor taxatie en reparatie. Ook had ik op dat moment de brief van mijn eigen verzekeraar al binnen dat ze de reparateur uitbetaald hadden en dat ze de schade gingen verhalen op de tegenpartij.

Polly Shearman

Polly Shearman

17-11-2011 om 10:19

Onder de 14

gaan ze er idd gewoon van uit dat het kind onschuldig is en is de tegenpartij altijd schuldig, er word niet eens gevraagd naar de toedracht, want de automobilist is gewoon schuldig.
In ons geval was onze zoon zeker WEL schuldig, HIJ kwam ineens de weg op... wettelijk was hij het niet, maar met zijn verstand had hij toen beter moeten weten.
Maar het is in ons geval super goed afgelopen, kind bleek een heel hard hoofd te hebben.

Puck

Puck

17-11-2011 om 11:40

Nee polly

Onder de 14 kan het kind nog steeds schuldig zijn en de tegenpartij onschuldig. Maar de tegenpartij is wel aansprakelijk, dat is iets anders dan schuldig

Mary

Mary

17-11-2011 om 13:04

Letselschadeadvocaat

Klopt... aansprakelijkheid is iets anders dan schuld. Als je een (goeie) rechtsbijstandverzekering hebt kan je dat daar neerleggen (hoewel dat niet alles garandeert, maar dan heb je eventueel recht op een (vergoede) second opinion). Anders naar een letselschadeadvocaat. Die kan je echt heel veel uit handen nemen. Weet wel een goeie ;-)

Mary

Vic

Vic

17-11-2011 om 18:53

Ik ben er nog niet uit

Toen ik de fietsverzekeraar belde (Enra) bleek dat ik daar ook een rechtsbijstandverzekering heb. Die zit erbij als je cascodekking hebt. Nu is het natuurlijk wel heel gemakkelijk als Enra zowel de schade aan de fiets als bijkomende schade gaat verhalen, maar die verzekering heb ik er wel min of meer onbewust bij gekregen.
En over de bus vs taxi. Ook daar ben ik nog niet over uit. De arm is niet helemaal door en door gebroken, zit niet in het gips, en ik wil niet riskeren dat dochter in een volle bus in de knel raakt en haar arm nog meer beschadigt. Als ik geen taxikosten vergoed zou krijgen, ga ik waarschijnlijk toch zelf heen en weer rijden. De bus durf ik nog even niet aan. We moeten volgende week voor controle naar de poli chirurgie, dus dan zal ik het daar ook even ter sprake brengen.

Puck

Puck

18-11-2011 om 09:03

Vic

Ik snap helemaal dat je bezorgd bent om je dochter, maar als er risico was dat haar arm verder beschadigt dan hadden ze hem echt wel ingegipst. Ik denk dat je dochter best met de bus kan wat dat betreft.

cqcq

cqcq

18-11-2011 om 09:38

Klopt niet

Een hoge breuk kun je niet gipsen. Dus daar moet je inderdaad gewoon heel voorzichtig mee doen om te voorkomen dat het verder beschadigd raakt of niet goed aan elkaar groeit. Het lijkt me dan ook een heel verstandige beslissing om voorlopig niet met de bus te gaan of zelf te fietsen.

Puck

Puck

18-11-2011 om 10:45

Maar cqcq

In dat geval had Vic vast vanuit het ziekenhuis instructies meegekregen. Dat blijkt nergens uit de posting van Vic. Als dat wel het geval is dan zou dat misschien sterker overkomen bij het verhalen van taxikosten. Maar Vic spreekt duidelijk over "ik wil niet riskeren dat.. ". Vic, wat zeiden ze er in het ziekenhuis over en eigenlijk nog belangrijker, hoe gaat het ondertussen met je dochter?

Fiorucci

Fiorucci

18-11-2011 om 18:17

Even zeuren, maar hoe kun je in een drukke school zo lopen dat niemand tegen je aanbotst?:)) Ik bedoel, je hebt geen invloed op de soms drukke en omstuimige manier waarop sommige door school stuiteren..;)

Puck

Puck

18-11-2011 om 19:18

Eh fio

dat is toch ook wat P zegt in de eerste zin?

Vic

Vic

19-11-2011 om 20:55

Zelf brengen

Natuurlijk kan ik ook zelf brengen, maar dat wordt een logistiek gepuzzel. Ze heeft les vanaf 08.30 uur, dus om beide kinderen op school te brengen zou ik eerst oudste rond 8 uur op school moeten afzetten (het is 20 min. rijden), en dan terug rijden om jongste naar school te brengen. 's middags heeft oudste les tot 15.10 en jongste tot 15.15 uur. Niet handig dus. En zorgverlof klinkt wel leuk, maar ik wil ook nog werken en heb een reistijd van drie kwartier enkele reis. Blijven er weinig werkuurtjes over. Mijn ex hecht nog meer waarde aan zijn werk, dus drie keer raden wie er grotendeels voor opdraait. Ik ga die werkuren maar declareren dan, dat is duurder dan de taxikosten ;-)

Henriette123

Henriette123

19-11-2011 om 23:03

Andere mogelijkheid

Andere mogelijkheid:Je jongste zo vroeg mogelijk brengen, en toestemming vragen/medelen dat je dochter de komende tijd iets later komt, omdat jij haar moet brengen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.