Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Koffiekan

Koffiekan

31-05-2011 om 10:22

Afspraken over kind vastleggen bij notaris?

Toen ik nog samen was met mijn ex dreigde hij regelmatig dat als ik de relatie zou verbreken, ik ons kind nooit meer zou zien. Inmiddels zijn we bijna een jaar uit elkaar en dochter woont grotendeels bij mij, maar ik vertrouw ex nog steeds niet.

Vanwege de eenouderkorting wil hij graag dat onze dochter bij hem wordt ingeschreven. Ik krijg die korting zowiezo omdat ik nog een kind heb uit een eerdere relatie.

Nu ben ik bang dat als dochter eenmaal bij hem staat ingeschreven en hij wil verhuizen, hij haar mee kan nemen naar een andere woonplaats. In het toekomstig ouderschapsplan staat dat ze dan weer bij mij wordt ingeschreven, maar is dit voldoende? Moet dat plan dan worden vastgelegd bij de notaris of zijn onze handtekeningen voldoende om dit te waarborgen? Of kan er iets anders geregeld worden om dit te voorkomen? We zijn niet getrouwd geweest, dus er is nooit een rechter aan te pas gekomen.
Ik ben er niet gerust op, maar gun hem op zich die korting wel. Wie weet hoe het zit?

Vertrouwen

Eerst meldt je hem niet te vertrouwen en dan zou je toch je kind, dat grotendeels bij jou verblijft, bij hem inschrijven voor de ouderkorting. Waarom zou je dat nou doen?
En als je hem zonodig geld wilt geven kun je dat ook zelf doen maar dan heb je het ook zelf in de hand. Ik begrijp die vraag wel hoor maar met mensen die je niet vertrouwd moet je geen onderonsjes afsluiten.
Een notaris kan fratsen niet voorkomen denk ik. Met of zonder notaris kan het nodig zijn een rechtzaak aan te spannen.

Kinderbijslag

Niet alleen krijgt je ex dan ouderkorting, dat kost jou niets begrijp ik, maar ook de kinderbijslag raak je kwijt, terwijl ik mag aannemen dat jij de meeste kosten maakt in schoolgeld, kleding, onverwachte zaken als rekeningen voor de fietsenmaker en nieuwe brillen. Niet handig lijkt mij.

cqcq

cqcq

31-05-2011 om 15:38

Niet doen

Het is inderdaad fraude, kiezen mag alleen als het kind ongeveer evenveel bij beide ouders verblijft. Als daar geen sprake van is, dan moet kind gewoon, net als ieder ander ingeschreven worden op het adres dat haar hoofdverblijf is.

(bovendien gaat het kabinet de 1-ouderkorting afschaffen voor kinderen van 12 jaar en ouder, dus ook financieel maakt het wel degelijk uit, zeker als je oudste al (bijna) 12 is.)

Koffiekan

Koffiekan

01-06-2011 om 13:53

Tsja

Jullie reacties bevestigen wel mijn gevoel hierover. Ik wil het zelf eigenlijk helemaal niet, maar vrees dat als ik hier niet aan meewerk onze verstandhouding er niet beter op wordt.

Als vastleggen bij een notaris oid geen zekerheid geeft, heb ik in elk geval een argument om er niet aan mee te werken.

Overigens is dochter 2 dagen per week bij hem, ik begreep dat er niet hele strikte regels zijn voor deze manier om dubbele korting te krijgen. Die overigens door zijn financieel adviseur is voorgesteld. Helaas, anders was hij niet op het idee gekomen.

Verstandhouding

Mogelijk dat jij en je ex daar toch anders inzitten. Jij denkt met douceurtjes hem gunstig te stemmen. Hij probeert het gewoon en verbind er verder geen enkele consequentie aan. Dat denk ik dus. Mogelijk dat je toch neutraler en zakelijker in het contact moet gaan staan want waarschijnlijk wek je verwachtingen door je aarzelingen hierover en dat is niet handig.
Zeg gewoon standaard: daar ga ik over nadenken en wek niet de indruk dat je met hem mee wil buigen. Voor sommigen is dat juist een zwaktebod dat naar meer smaakt.

Fraude

En als hij dwars gaat liggen meldt dan dat je zijn advocaat gaat aanmelden bij de beroepsvereniging voor het aanzetten tot fraude. Je bent wel gek als je jezelf zo kwetsbaar maakt dus.

Paspoort

Mogelijk dat je met toegeven hoopt dat je ex zijn dreigement je kind mee te nemen niet uitvoert.
Dat is begrijpelijk maar gaat je niet helpen. Met het einde van je huwelijk heeft je ex geen reden meer om wat voor solidariteit dan ook te tonen. In feite kun je uit niets afleiden dat je ex goedwillend tegenover je staat.
De beste manier om te voorkomen dat hij je kind meeneemt is de paspoorten niet afgeven. En dan loslaten. Je kunt dat niet voor zijn. Je kunt er beter ook maar niet op reageren dan direct met een advocaat of de rechter mocht dit ter sprake komen anders heeft hij je waar hij je hebben wil.

Koffiekan

Koffiekan

03-06-2011 om 22:35

Zakelijk

Het is inderdaad een zakelijke overeenkomst. Ik ben zelf vrij zakelijk, ex juist emotioneel. Daarom krijg ik ook allerlei verwijten, dat ik hem niks gun enzo en dat ik kil en afstandelijk ben. Hij vindt dat we hier als 'vrienden' mee om moeten gaan en dat ik hem moet vertrouwen.

Maar hij wordt vaak onredelijk en buitenproportioneel boos, vandaar dat ik hem niet vertrouw. Alle stoppen slaan dan door. Ben ook bang dat hij het me moeilijk gaat maken als ik niet met hem mee ga hierin. Maar goed,nu ik dit zo opschrijf zou ik eigenljk wel gek zijn om hier in mee te gaan.

Overigens ben ik niet bang dat hij naar het buitenland vertrekt, maar naar zijn geboortestad 100 km verderop.

Manipuleren

Op zijn minst heeft je ex een weinig betrouwbare manier van communicatie. Je krijgt direct verwijten. Daar zou ik toch op geen manier meer over in discussie gaan want je loopt de kans dat alles wat je zegt tegen je gebruikt wordt.
Ik had ook weleens zo'n kennis. Haalde die mij over om nog even een kopje thee te blijven drinken voor ik naar mijn werk ging maar ik had geen tijd. Nee, dan zou hij me wel wegbrengen. Gezellig toch? Puntje bij paaltje wilde hij me wel wegbrengen als ik dan de benzine betaalde. Getver. Ex kon er overigens ook wat van. Nee, hij zou mij en de kinderen wel naar zwemmen brengen en als het dan zover was dan werden er weer voorwaarden aan verbonden. Maar dan was ik te laat voor het openbaar vervoer. Getver. Geen centimeter meegeven is dan toch echt de enige remedie. Verder geen discussie, lekker laten uitrazen.

Koffiekan

Koffiekan

05-06-2011 om 19:02

Manipuleren

Dat kan hij idd als de beste. Laatst was hier een draadje over narcistische manipulatie, en daar herkende ik verdacht veel in. Als ik me een keer kwetsbaar opstelde werd dat even later weer tegen me gebruikt, heel naar.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.