Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Ander werk via huidige werkgever door corona

Hoi allemaal,

Normaal lees ik eigenlijk alleen mee, nu heb ik een vraag die ik eigenlijk hier wel graag even wilde stellen:

Ik werk al ruim 15+ jaar bij een groot bedrijf in de recreatiesector. Dit bedrijf bied nu (semi-vrijwillig/semi-gedwongen) aan om door de sluiting vanwege de coronamaatregelen ons werk te vervullen in verzorgingshuizen etc. Mijn werkzaamheden die ik normaal verricht voor dit bedrijf zijn verre van zorg-gerelateerd (eerder technisch van aard) en eerlijk gezegd zit ik totaal niet te wachten op deze invulling van werkzaamheden. Eerder had het bedrijf al de "keuze" om รณf zulke diensten te accepteren รณf onbetaald verlof te nemen tijdens de bedrijfssluiting. Gelukkig is dit ingetrokken, absurd verzoek vonden velen al..

Nu is het alleen niet echt geheel anders, ware het niet dat je niet gedwongen kan worden tot werken voor deze zorgketen. Alle andere diensten die je krijgt aangeboden zul je moeten accepteren, waar dit ook binnen het bedrijf is. Begrijp mij niet verkeerd, ik snap het lastige pakket waarin het bedrijf zich voelt verzonken: eerder hebben een afdeling en losse tak van het bedrijf al moeten sluiten/faillissements-overname aangetekend. Ook ben ik bekend met de regel dat als je nu eenmaal voor 'het bedrijf' werkt, je weeknemer van 'bedrijf X' bent en ze je daarom maar mogen inplannen waar zij je goeddunken.

Maar, nu de vraag aan jullie: is er toevallig ook maar iemand die misschien weet hoe dit werkt en zit: kan dit echt zo gemakkelijk worden gevraagd door je werkgever? Nee, het staat niet zo in mijn contract, althans: niet agdelingsspecifiek zo duidelijk.
Maar vooral ook de vraag: wat zouden jullie vinden van zo'n plaatsing, als dit binnen jouw bedrijf zou gebeuren?


bieb63

bieb63

03-01-2021 om 19:21

Lastig

Of het mag en kan weet ik niet. Voor mij zelf zou de vraag zijn: zit ik liever thuis of ben ik liever nuttig bezig. Voor mij zou het laatste gelden. Maar dat is persoonlijk natuurlijk.

Popje

Popje

03-01-2021 om 19:31 Topicstarter

-> bieb63

Bedankt voor je reactie! Ik snap je wel; alleen het is natuurlijk niet alleen 'nuttig' bezig zijn maar ook het feit dat je werkzaamheden doet waar je je prettig bij voelt. Zeker in deze tijd: waar verzorgingshuizen toch ook schijnbaar haarden zijn waar het coronavirus zich dodelijk openbaart lijkt mij juist ook een taak in deze huizen een beetje vreemde invulling.

Vroeger (in mijn tijd toen ik begon bij dit bedrijf) waren we nog niet het hele jaar door open en kon je ook wel eens ingepland worden bij een ander bedrijf: dit betrof dan vaan logistiek of supply-chain werk. Er is alleen nu bij kan geen keuze wat ik momenteel "nuttig" werk zou vinden, het is dit of niets.

Renata

Renata

03-01-2021 om 19:38

Maar

Misschien begrijp ik het niet goed, maar je schrijft toch dat je niet gedwongen kunt worden om te werken voor de zorgketen, maar wel andere diensten kunt moeten doen? Dan doe je dat toch?

Ik weet wel dat ons buurtrestaurant de schilderbeurt liet uitvoeren door het personeel. Dat kon zonder dat de TOZO in gevaar kwam, anders dan wanneer er omzet gedraaid werd

Popje

Popje

03-01-2021 om 19:52 Topicstarter

-> Renata

Je hebt gelijk hoor en het goed gelezen. Je kan dus andere diensten moeten draaien dan je normaal gewend bent binnen het bedrijf. Flink andere diensten dan wel, maar voor een korte tijd valt dit best op te vangen. (Ondanks dat je alsnog flink in de min-uren komt te staan, maar dat was met deze contracten onvermijdelijk)

Kijk, opzich heb ik hier geen probleem mee hoor, maar wel met het emotioneel, op gevoel spelend (door je leidinggevende) worden gedwongen om toch diensten buiten het bedrijf (in een zorgcentrum) te accepteren. Vandaar dat ze ook je aan het werk willen houden want teveel min-ueen bij 1 persoon vallen nog wel in te plannen maar min-uren van 3000+ mensen niet meer..

Ik was dus vooral benieuwd naar of de constructie om een bedrijf zomaar diensten te laten uitvoeren door eigen personeel, zonder eventuele compensatie van salaris (vergis je niet, sommige werkzaamheden krijgen mensen normaal meer betaald) of dat dat kan?

(Het is een beetje sparren hoor: ik merk dat ik jullie commentaar echt tot mij neem om een goed beeldvorming te kunnen maken wat ik er mee kan, wil en van vind. ๐Ÿ™‚)

Tijgeroog

Tijgeroog

03-01-2021 om 19:53

Ik ken de exacte regelgeving niet, maar ik zou het heel raar vinden om werkeloos (maar met salaris) thuis te gaan zitten terwijl er elders binnen het bedrijf wel werkzaamheden liggen doe gedaan moeten worden. Ook als dat werk is dat ik niet leuk vind.

Ik snap je angst voor de werkzaamheden in een verzorgingstehuis (hoewel ik daar wel wat moeite mee heb, zo veel mensen die zich daar uit de naad werken) maar je weerstand tegen alternatieve werkzaamheden binnen je eigen organisatie vind รญk absurd.
Ik zou er geen enkel probleem mee hebben, en blij zijn dat ik toch nog ergens kan bijspringen.

Zonnehoed

Zonnehoed

03-01-2021 om 19:58

Goed juist

Ik zou blij zijn als ik nuttig werk kon doen in plaats vaan maandenlang (?) thuis zitten. Wel met beschermingsmaatregelen tegen Corona natuurlijk. Maar het lijkt me logisch dat het bedrijf dit doet, beter alternatief werk dan een failliet bedrijf waardoor al het personeel werkloos thuis zit.

Popje

Popje

03-01-2021 om 20:12 Topicstarter

-> Zonnehoed

Ja, bedrijfsmatig onderstreep ik de keuzes dan ook echt wel. Ik begrijp de keuzes ook, want je moet iets in deze tijd. Bescherming tegen 'corona' is (vooral afgelopen zomer) echt ondermaats gebleken maar goed, dat is echt een ander verhaal. (beetje mosterd na de maaltijd voor nu. ๐Ÿ˜‰)

Mijn overweging voor het niet uitvoeren van andere diensten zou kunnen zijn dat dit diensten zijn waarvoor je beduidend meer werk moet verrichten, en daarvoor normaal ook meer betaald zou krijgen. Begrijp mij niet verkeerd; normaal is dit geen probleem als je een goede verstandhouding hebt met je leidinggevende/werkgever: maar dat moet dan dus ook wel zo zijn. (beetje geven en beetje nemen toch?)

Ik zie het als dat verhaal van die piloten die in deze corknatijd dan een deel van hun salaris konden inleveren om dan het bedrijf maar staande te houden. Kijk, dat doe je voor even: maar niet voor lang; dan heb je jezelf er ook mee.. ๐Ÿ˜ Nu is het plan om dat bij ons ze doen (gelukkig in mijn ogen) afgeschoven, wij hoeven gelukkig niet meer te kiezen tussen onbetaald verlof of werken in de zorg.

Op dit moment zie ik het gewoon zo; mijn moeder werkt in het ziekenhuis, kei hard: sterke vrouw! Ze is echt goed in haar werk, ik ben haar dankbaar ook voor haar inzit de afgelopen tijd, zij heeft vooral geholpen om mensen die met kanker nu in onzekerheid zitten toch hulp en vastigheid te bieden. Alleen, ik ben echt geen persoon voor de zorg. ๐Ÿคญ Ik zou het niet kunnen, ik vond het knap als je dat kan: maar ik ben de mens er niet voor. ๐Ÿ˜…

PS: binnen ons bedrijf is echt een super breed scala aan werk: variรซrend van gewoon schoonmaken van zooi waarop je ingepland kan worden tot echt zwaar fysiek werk, in de kou etc. Het is super breed: misschien is dat een beetje wat mijn onzekerheid en weerstand voed.. (naast niet een super verstandhouding met mijn huidige leidinggevende..)

Aangeven

Je kunt je 'beperkingen' ook aangeven. Ook in een zorgsituatie is er divers werk dat niet altijd met patientencontact te maken heeft of alleen heel zijdelings.

Receptiediensten, al is het maar op het gebied van het toezicht op de coronamaatregelen bij binnenkomst.
Schoonmaak eindeloos. Voorraden aanvullen en bestellen. Bedden opmaken. Voedsel bestellen of binnenhalen en verdelen.

Vraag dat gewoon aan de leidinggevenden daar.

Popje

Popje

03-01-2021 om 20:24 Topicstarter

Voorbeeld ter verduidelijking

Even een voorbeeld voor mijn beeldvorming:

Als jullie door de werkgever dus ge daags wordt: 'Hee, he moet vanaf nu voor een onbepaalde tijd het halve dorp gaan aanvegen voor hetzelfde salaris als nu.' Dan zeggen jullie achter elkaar, ik zou het doen want dan kan ik nuttig zijn voor het bedrijf? (Echt serieuze vraag hoor, niet denigrerend bedoeld maar als beeldvorming)

Angela67

Angela67

03-01-2021 om 20:34

sorry popje

maar ik vind het allemaal erg vaag wat je schrijft.
Misschien dat je herkenning wilt voorkomen, maar ik snap het niet.
En juist bij dit soort vraagstukken hangt het er ontzettend vanaf wat je normaal doet, of dat specialistischt werk is of niet, of je goed betaald krijgt of niet, of je kans hebt op werk elders als je nee zegt, of je graag wilt blijven of niet.
Allemaal dingen die een rol spelen in beslissingen.
En dat soort dingen vertel je niet. Dus heeft het geen zin om het te vragen. En het heeft geen zin dat ik vertel wat ik doe want mijn werkgever vraagt mij dit niet. Snap je?
gr Angela

Vrijwillig

Hier was de vraag of we vrijwillig taken zouden overnemen van vaste medewerkers. Daar heb ik direct een nee op gezegd.

Nou realiseer ik me dat zaken soms ook grijs zijn, maar tenzij er dat soort werkverdringing speelt, maar dan nog dat kan de enige mogelijkheid zijn tijdens corona het is genuanceerd, zou ik zoveel mogelijk meewerken.

En kijk om de niet koosjere leidinggevende heen. Hoe doen ze dat bij andere afdelingen? Is er, door de leidinggevende, een andere situatie of bezwarende omstandigheden die er anders niet zijn?

Houd het helder, maar laat niet een conflict met een leidinggevende maatgevend zijn voor het meewerken elders.

Moeilijk

Arbeidsrechtelijk is iha de vraag wat in redelijkheid gevraagd kan worden. En die norm is al niet erg zwart-wit, maar corona heeft van alles overhoop gegooid.

Het zal heel erg van de omstandigheden afhangen denk ik. Ik weet niet of hier al rechtspraak over is (dus specifiek over dat coronascenario) en heb nu ook geen zin om dat na te zoeken. Ben je lid van de bond? Dan zou ik die bellen.

Groeten,

Temet

Popje

Popje

03-01-2021 om 21:03 Topicstarter

-> Angela

Het klopt wat je zegt, vanwege de regels van het bedrijf kan en mag ik niet uitweiden op internet en sociale media (volgens mij op straffe van boete)

Maar ik denk @AnneJ zegt ook een goed punt is inderdaad. Het zijn specifieke werkzaamheden waar je voor wordt aangenomen.

Misschien overall gezien dus lastig om iedereen te vragen hierover een mening te vormen, we doen (waarschijnlijk) allemaal ander werk en hebben een andere verstandhouding met onze werkgever. ๐Ÿค—

Ik denk dat ik het advies van Temet ter harte neemt en sowieso eens de FNV zal bellen, al ben ik niet (meer) lid; ze zullen ongetwijfeld oren hebben naar deze casus.

Ik denk dat ik net als iedereen hoop op een snel einde van deze corona-(maatregelen), dan zullen vooral mijn werkzaamheden weer bestaan uit mensen een onbezorgde dag weg verzorgen en minder stress. ๐Ÿ˜‰

Popje

Popje

03-01-2021 om 21:08 Topicstarter

-> AnneJ

Oh en AnneJ, dankje voor je tip over het niet in de weg laten staan van den "niet koosjere" leidinggevende. Je hebt helemaal gelijk, als ik dat had gedaan afgelopen 15 jaar zat ik er nu niet meer. ๐Ÿ˜‰ Ik zou het doen vanuit het bedrijfsbelang bezwaar denk ik, het bedrijf is (wellicht begrijpelijk) te erg veranderd afgelopen jaren en niet menselijk meer naar personeel. Lastig.cins ik dat soms, maar vraag mij dan nu ook niet om die menselijke maat, zou mij eerste gedachtr zijn. (Om eerlijk te zijn. ๐Ÿ˜ถ)

Ik ga kijken wat ik met je advies kan, bedankt in in elk geval ๐Ÿ‘

Pennestreek

Pennestreek

03-01-2021 om 21:11

En hoe doe je dat dan?

Mensen een onbezorgde dag bezorgen? In een verpleeghuis doen we dat uiteindelijk ook. Los van alle verpleegkundige handelingen is er genoeg te doen om mensen een fijne dag te bezorgen. Dag in dag uit. Activiteiten begeleiders en gastvrouwen bijvoorbeeld doen niet anders. Dus misschien moet je eerst eens informeren naar de precieze werkzaamheden voordat je er nee tegen zegt.

Popje

Popje

03-01-2021 om 21:16 Topicstarter

-> Pennestreek

Ja, je hebt helemaal gelijk! Nu je het zo stelt willen we dan allebei graag hetzelfde doen: mensen een onbezorgde dag uit/thuis geven. De doelgroepen liggen alleen toch net wat anders, naast dat mijn werkzaamheden dus technisch(er) van aard zijn.

Ik vind het wel prachtig werk als je daar je voldoening uit kan halen! ๐Ÿ™‚ (Mijn zus is huiskamer begeleidster bij een woon-zorg centrum) Ik zie mijzelf dit werk niet zo goed doen voor langere (dan wel onbepaalde) tijd. Maar echt een mooi beroep is het wel, en dankbaar; lijkt mij.

Technisch

Er zijn veel ouderen die hulp nodig hebben bij het contact maken met hun netwerk via sociale media.

Alleen al het werkend houden van allerlei digitale spullen en het instrueren van het personeel is al een dagtaak op zich en een dankbare taak.

De gemeente heeft vaak wel een budget in deze tijd voor die spullen als het huis of de mensen zelf het niet hebben.

Pennestreek

Pennestreek

03-01-2021 om 21:20

Maar waarom geef je het dan geen kans?

Kun je niet bij je leidinggevende aangegeven dat je het wilt proberen? Bij dat tehuis zullen ze ook niet zitten te wachten op mensen die niet geschikt zijn voor het werk. Mensen zijn gewoon mensen, ook als ze oud zijn, fysiek wat mankeren, of dement zijn.
En ook in een verpleeghuis moeten er andere dingen gebeuren. Koken, koffie schenken, brieven verspreid, noem maar op. Er is een afdeling ICT, en er is een facilitaire dienst. Er zit vast iets bij waar jij je wel prettig bij voelt.

Popje

Popje

03-01-2021 om 21:31 Topicstarter

-> Pennestreek

Ik snap je opmerking goed, alleen ik denk dat ik er nog over na wil denken. Ik denk dat ik er toch anders in sta, maar ik snap je wel. ๐Ÿ™‚

Eva

Eva

03-01-2021 om 22:12

Ander werk

Ik vind het eigenlijk wel logisch dat je in deze tijd, als je je eigen werk niet kan doen, ander werk moet doen.
Je krijgt gewoon betaald dus dan is het logisch dat je voor dat salaris ook iets doet. Ik ben wel van mening dat het goed zou zijn als er keuzemogelijkheden zijn met betrekking tot de alternatieve werkzaamheden. Je moet wel in staat zijn het vervangende werk te kunnen doen en het zou natuurlijk fijn zijn als het een beetje bij je past.
Als je vervangend werk in een verpleeghuis moet doen kan ik me dus wel voorstellen dat er samen met jou gekeken wordt welk werk je dan zou kunnen doen.
Bij mij op het werk moeten medewerkers ook vervangend / ander werk doen dan gebruikelijk. Iedereen kan inschrijven op werkzaamheden zoals schoonmaken, opruimen, klussen, onderhoud, administratieve zaken, wat voorbereidende dingen, pr, wat dingen voor het goede doel etc. Daarnaast mogen medewerkers tijd besteden aan opleiding en ontwikkeling . Een online cursus, het lezen van boeken etc. Er wordt verwacht dat iedereen zijn contracturen vult met bovenstaande.
Wel houden we er rekening mee dat het voor ouders met kinderen thuis een uitdaging kan zijn, die mensen krijgen wat meer ruimte om hier flexibel invulling aan te geven.
Bij mij op het werk vindt iedereen het volkomen logisch om alternatief werk te doen. Natuurlijk doe je liever je eigen werk maar dat kan niet dus samen maak je er het beste van. Ook als dat het hele dorp vegen zou zijn, zoals je in 1 van je berichten noemt als voorbeeld.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

03-01-2021 om 22:46

Als ik naar kantoor zou mogen, zou ik desnoods gaan stofzuigen of deuren soppen hoor. Alles beter dan dag in dag uit achter mijn laptop aan mijn eigen eettafel.

Mngr

Mngr

03-01-2021 om 23:52

Dat heb je met een crisis als deze he

Misschien lees ik het verkeerd maar op mij komt het over dat je zegt: rot dat het bedrijf last heeft van de crisis, en de verzorgingshuizen ook (btw) maar das verder niet mijn pakkie an. Terwijl ik denk; het is crisis, veel - zo niet alles - is anders dan anders en heel veel bedrijven en mensen moeten anders denken en anders doen willen ze hier een beetje schappelijk uit willen komen. Dat vraagt wat. Jij bepaalt zelf wat jij doet, maar dat was voor de crisis ook al. Hoe wil je hierin zitten? Hoe wil je hier straks op terug kijken? Wat is belangrijk voor jou? Wat geeft jou een goed gevoel (over jezelf)? Wat wij vinden is daar denk ik niet zo belangrijk in. Wat het bedrijf wel of niet mag vragen is alleen belangrijk als jij besluit er op een bepaalde manier in te gaan. Dus ik denk dat je jezelf eerst die vragen moet stellen.

En over die piloten, als je de KLM piloten bedoelt; alle medewerkers (behalve de laagste inkomens) hebben moeten inleveren, niet alleen de piloten en dat was onderdeel van de eis van de overheid voor de lening die klm krijgt. Daarnaast hebben piloten (tijdelijk) extra ingeleverd om gedwongen ontslagen te voorkomen. Dus het ligt iets anders dan wat jij schetst. Maar wellicht bedoelde je een ander bedrijf.

Popje

Popje

04-01-2021 om 02:01 Topicstarter

-> mngr / allen

Bedankt voor je eerlijke antwoord en vragen; je samenvatting is misschien wat kort en daarom lastig om in mee te nemen dat ik inderdaad wil benadrukken dat ik het echt allemaal begrijp en inderdaad vervelend vind: maar vooral knap dat mensen (schijnbaar) heel makkelijk kunnen schakelen, ik vind dat inderdaad misschien wat lastiger (bij/voor deze werkgever) ๐Ÿ™‚

Mijn conclusie is eigenlijk dat jullie gelijk hebben met het feit dat het een te complexe vraag is en waar ik zelf alleen het antwoord op kan vinden. Daarvoor spelen natuurlijk misschien ook teveel persoonlijke overweging mee. Toch bedankt voor het "aanlezen" en antwoorden. ๐Ÿ‘

Vicky

Vicky

04-01-2021 om 07:13

'Als jullie door de werkgever dus ge daags wordt: 'Hee, he moet vanaf nu voor een onbepaalde tijd het halve dorp gaan aanvegen voor hetzelfde salaris als nu.' Dan zeggen jullie achter elkaar, ik zou het doen want dan kan ik nuttig zijn voor het bedrijf? (Echt serieuze vraag hoor, niet denigrerend bedoeld maar als beeldvorming)'

Ja. Zeker als het alternatief is dat ik duimen zit te draaien of het bedrijf failliet kan gaan. Maar goed, ik zou waarschijnlijk zรฉlf al bij de directie een voorstel hebben ingediend voor vrijwilligerswerk of knap-het-kantoor-op werkzaamheden.

Ad Hombre

Ad Hombre

04-01-2021 om 08:18

Popje

Google eens op 'passend werk' en 'arbeidsovereenkomst' of zo.
Er is een hoop informatie over.

Er is heel veel informatie, maar veel informatie dateert van voor corona.

Een werkgever kon in de goede oude tijd (= voor maart 2019) echt niet zomaar een werknemer op ander werk inzetten. Daar waren de nodige mitsen en maren bij. Wat ik mij afvraag is of die mitsen en maren nu door corona zijn veranderd, wat ik mij heel goed zou kunnen voorstellen. Maar wetgeving is hier niet over, vziw, over allerlei arbeidsrechtelijke kwesties zwijgt de rijksoverheid ondertussen in alle talen, dus we kunnen hooguit kijken naar rechtspraak voor enige richtlijnen. En mijn gok is dat er nog niet zoveel uitspraken zijn, en dan allemaal ook nog op niveau van de kantonrechter, waarbij de kantonrechter in plaats A iets anders zegt dan haar collega in plaats B.

Arbeidsrechtjuristen schijnen het deze tijd waanzinnig druk te hebben, en dat verbaast me niks.

Als ik vandaag een gaatje vind, ga ik eens op zoek naar rechtspraak want ik vind dit een interessant onderwerp, maar ik vrees dat ik, als ik al wat vind, aan het eind van de zoektocht nog altijd geen duidelijkheid heb.

Groeten,

Temet

Renata

Renata

04-01-2021 om 08:49

@Temet

voor maart 2020, gelukkig. Het duurt al lang, hรจ.

V@@s

V@@s

04-01-2021 om 09:26

Ik vind het lastig

De straten aanvegen daar zou ik fysiek echt klachten van krijgen bijvoorbeeld. Dat zou voor mij geen goede oplossing zijn. Aan de andere kant, als mijn eigen werk er niet zou zijn dan zou ik me verplicht voelen om ander werk te doen.

Triva

Triva

04-01-2021 om 09:52

Hmm

Moet je dan werk doen waar je normaal mรฉรฉr voor betaald wordt? Verantwoordelijker?

Ga eerst eens in gesprek. Ik doe nu abc en xyz lijkt niet goed bij mij te passen ivm blablabla. Is het mogelijk dat ik iets kan doen waarbij ik niet xyz maar uvw achtige bezugheden kan doen? Niet heel dicht bij die mensen en hun verzorging bijv. .

Lente

Lente

04-01-2021 om 11:35

Vraag om technisch werk bij de verzorgtehuizen

Dat werk zal er ook zijn en dat zou misschien wel passen bij je.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.