Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Andere uren werken

Al ruim 10 jaar werk ik bij dezelfde werkgever. Wel veel verschillende functies gehad. Sinds de geboorte van mijn oudste zoon werk ik 24 uur verdeeld over vier dagen. Drie dagen onder schooltijd en de gehele vrijdag.

In maart kregen wij te horen dat mijn afdeling opgeheven werd. Ons werk werd onderdeel van het call center en bovendien werden de afdelingsuren uitgebreid. Voortaan was de afdeling geopend tot 21.00 uur + de zaterdag.

De reorganisatie is nu bijna zover. Voor mij persoonlijk betekent het in ieder geval dat ik een salarisschaal achteruit ga. Wel heb afspraken gemaakt over mijn werkzaamheden. En ik van te voren aangegeven dat ivm priveomstandigheden niet flexibel ben.

Maar goed nu heb ik toch een paar vragen. Twee weken van te voren wordt het rooster bekend. Nu zag ik dat in de tweede week een dinsdag vrij heb, een donderdagmiddag vrij heb maar wel de vrijdagavond moet werken en de hele zaterdag.

Ik baal daarvan. Op dinsdag gaat mijn jongste naar het kdv. Op donderdag ook. Kosten lopen natuurlijk gewoon door. Wij hebben vier kinderen. Onze kinderen sporten op zaterdag en manlief en ik verdelen dan onze kinderen zodat ze naar sport kunnen gaan en aandacht krijgen. Ook werkt mijn man veel in het buitenland en het weekend is echt onze tijd om samen met het gezin door te brengen. Ik weet echt niet hoe wij de zaterdag moeten gaan regelen als ik steeds moet werken.

Dus mag dit nou zo maar? Mag je als werkgever zomaar ineens je werknemer gaan inroosteren? Moet dat niet in overleg? En is 2 weken van te voren niet erg kort om je rooster te horen.

En heel inflexibel ben ik niet. Het is bij ons zo druk dat ik de afgelopen 3 maanden gemiddeld 27 uur per week werk ipv 24 uur. Maar dan bepaal ik wel zelf wanneer ik extra kom. Zomaar een avond werken lukt niet ivm sport en muziekles van de kinderen.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

NaShA

NaShA

03-06-2012 om 22:24

Wat staat er in je contract?

Wat staat er in de CAO? Wat heb je afgesproken toen de werkzaamheden gingen veranderen? Begrijp ik goed dat jij naar het callcenter gaat (omdat bij ons ook het rooster 2 weken van te voren bekend was). Toen ik daar ging werken heb ik meteen gezegd op welke dagen ik wilde werken. Ivm opvang inderdaad.
Als er niks is afgesproken en niks in je contract staat, wordt het al een stuk lastiger.Praten is de enige optie dan, kijken of je alsnog afspraken kan maken.

Sahara

Sahara

03-06-2012 om 22:36 Topicstarter

Contract

In mijn contract staan geen uren. Toen ik er ging werken in 2001 werkte ik nog 40 uur. Gewoon normale kantooruren. Mijn partime uren staan wel bevestigd in e-mails. In de cao staat dat van 09.00 - 21.00 uur normale tijden zijn. Verder veel over afspraken onderling. Nu zijn de extra uren op deze afdeling ook nieuw.

Afspraken over werkzaamheden heb ik gelijk gemaakt. Anders zou het een veel te grote stap terug zijn. Ik doe nu werkzaamheden in schaal 8, het callcenter is schaal 5 of 6. Daarom moesten ze voor mij iets verzinnen. De uren geb ik ook gelijk aangegeven . De manager is het ermee eens. Helaas is de teamleider nogal koppig en heb ik de pech dat ik op vrijdag werk. Op vrijdag zijn er weinig mensen dus ook maar weinig mensen om uit te kiezen om op vrijdagavond te werken. Overigens vind ik af en toe een vrijdagavond niet erg. Die zaterdag wel. En ik wil ook niet op willekeurige uren op mijn werkdagen iongeroosterd worden. Of zomaar een vrije dag. Ik werk soms liever iets meer uren.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

03-06-2012 om 22:46

Ik zou eens bij de OR te rade gaan. HOe kun je nou werk en privé combineren als je te pas en te onpas ingeroosterd wordt, dat is natuurlijk niet te doen. En vraag dan ook gelijk na of je zomaar terug kan in salaris, want dit klinkt wel heel gemakkelijk allemaal.

Eva

Eva

03-06-2012 om 22:49

Arbeidsrechtelijk advies inwinnen..

Sahara, balen die situatie.

Eerst je salaris: je gaat een schaal achteruit? Maar je blijft wel hetzelfde werk doen? En blijft je salaris wel hetzelfde (mag ik hopen)?

De uren: ik weet het niet of je daar (formeel) iets tegen kunt doen (ik ben wel jurist maar geen (arbeidsrecht)advocaat). Ik denk wel dat je hier snel iets mee moet (en alles op schrift - i.v.m. bewijs!) en ik adviseer je juridisch advies in te winnen, via een rechtsbijstandsverzekering (als je die hebt) of anders, vaak beter (!), via arbeidsrechtadvocaten (even googlen vind je er vast wel - bij voorkeur iemand van een kantoor nemen waarvan uit de website blijkt dat ze echt gespecialiseerd zijn in arbeidsrecht, niet zo'n "huis tuin en keuken advocaat" die alles doet wat voorbij komt). Bel die gewoon even en vraag telefonisch of je iets kunt. Wel voor je belt je contract heel goed nalezen wat er over werktijden PRECIES in staat. Idem dito met de CAO of andere e-mails over je werktijden (ook goed data noteren wanneer e.e.a. is afgesproken, advocaten willen voor ze advies hebben altijd eerst een goed inzicht in de feiten hebben).
NB Ik verwacht dat je aan advies van zo'n gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat meer hebt dan aan de reactie van OO-lezers (tenzij ook arbeidsrechtspecialist natuurlijk!).
NB 2: Advocaten zijn duur (als je geen rechtsbijstandsverzekering hebt - als je die wel hebt moeten zij je helpen en als ze dan niet snel genoeg goed doen moet je zeggen dat je een advocaat wilt, en dan noem je er een die je zelf hebt uitgezocht en al hebt gesproken!), maar even zo'n vraag stellen aan de telefoon moet denk ik wel kunnen om je kansen in te schatten. Dan kan je aangeven: heb ik kans? Zo ja, dan kan ik er met uw hulp wat aan gaan doen, wat kost dat dan (uurtarief en totale plaatje vragen) etc.

Wel snel handelen, niet er eerst in meegaan en dan na een tijd pas bezwaar gaan maken.

Succes.

meelezer

meelezer

04-06-2012 om 08:06

Ja, advocaat of eest juridisch loket

Hallo Sahara,

Echt vervelend zo'n situatie. In elke grotere stad zit een Juridisch Loket. Deze juristen zijn gericht op consumenten (voor eerstelijns hulp op arbeids-, huwelijks- en huurrecht). Ze werken op afspraak, eerste gesprek is sowieso gratis.
Misschien kom je daar verder, ze weten ook welke advocaat in de regio gespecialiseerd is in deze zaken. Want hoe kom je daar anders achter?
Sterkte in ieder geval.

amk

amk

04-06-2012 om 10:45

Of de vakbond

Als je daar lid van bent tenminste. Deze advocaten zijn gespecialiseerd in arbeidsrecht en hun kosten zitten bij je lidmaatschap in.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.