Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Sancy

Sancy

07-04-2012 om 17:06

Arbeidscontract, tot pensioen of tot pensioenleeftijd?

Er veranderen zaken met betrekking tot de pensioenleeftijd. Lees bijvoorbeeld dit: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/algemene-ouderdomswet-aow/verhoging-aow-leeftijd?#ref-szw en hier: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/algemene-ouderdomswet-aow/langer-doorwerken
Maar hoe gaat het dan straks met de werknemers? Als je langer doorwerkt, houd dan je (evt. "vaste") contract op wanneer jij je pensioendatum doorgeeft, of houd die op de wettelijke pensioenleeftijd op en moet je daarna een nieuw contract voor de laatste jaren? Hoe gaat het personeelsbeleid er uit zien? Wat wordt er wettelijk geregeld, hoe gaan de cao-afspraken straks luiden, hoe zit het met al die premies die werknemers en werkgevers betalen?
En welke kansen biedt dit de werkgever en de werknemer? En welke risico's gaat men lopen? Ik kan het niet allemaal overzien, maar ik ben heel benieuwd. Wat zijn jullie gedachten hierover?

Sancy

Sancy

07-04-2012 om 17:06

Houdt met dt. Stop de tijd.

NaShA

NaShA

07-04-2012 om 17:15

Bij ons

is er net een nieuwe CAO afgesproken, daarin wordt meteen opgenomen dat je arb. overeenkomst eindigt op je verjaardag dus. Nu was dat op de 1e van je geboortemaand. Bij een collega die deze maand met pensioen zou gaan hebben ze een tijdelijk extra contract afgesloten. Kan ook.

Sancy

Sancy

07-04-2012 om 18:41

Nasha

Oké, nieuwe contracten eindigen op de verjaardag, zoals ook voorzien is in de wet. En die collega zou per 1-4 met pensioen gaan maar werkt nu met een contract dat loopt van de eerste dag van de geboortemaand (1-4 dus) tot de 65ste verjaardag?
Maar hoe gaat het straks dan verder? Als je een flexibele pensioendatum hebt, heb je straks medewerkers die niet per se die datum als einddatum. Per 1 januari 2013 mogen medewerkers flexibel met pensioen, en kun je tot 5 jaar doorwerken na de ingang van de aow. Weet je al hoe jullie werkgever dat gaat oplossen?

NaShA

NaShA

08-04-2012 om 11:35

Nee,

heb ik nog niks over gelezen, ik neem aan dat de vakbonden dit wel in de CAO-besprekingen gaan meenemen, dat hadden ze nu ook met deze wijziging gedaan...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.