Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

sinas

sinas

27-09-2010 om 23:12

Arme gevangen hebben honger

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1423316.ece/Gedetineerden_hebben_honger

Ligt het nu aan mij, maar ik wordt erg cynisch van dit soort berichten, zeker als je er van uit gaat dat ze niet zomaar in de gevangenis zitten (eigen schuld), maar wat ik nog veel erger vindt, er zijn heel veel gezinnen in ons land die nog veel minder te eten hebben! Maar daar hoor je bijna niemand over!!!!

Daar hoor je helemaal niet niemand over

anders waren er geen voedselbanken.

Hoor eens, er zitten vast vrij weinig mensen in de gevangenis van wie het niet 'eigen schuld' is, maar besef wel dat er ook heel wat foute mensen 'buiten' lopen. Dat het lijntje tussen 'goed' en 'fout' soms klein is.

Als je eigen vriend of familielid daar beland, kijk je er anders tegenaan.

Ben je wel eens in een penitiaire inrichting geweest, op bezoek? Of op excursie?

sinas

sinas

27-09-2010 om 23:29

Nou bromvlieg

in mijn beleving is de verontwaardiging over de gevangenen toch een stuk groter dan over die gezinnen die met veel minder toe moeten. Nee, ik ben nog nooit in een gevangenis geweest, niet op bezoek en niet op excursie, maar ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat het "zitten" niet zo'n hele zware straf is, behalve dat je dan niet zomaar weg kan.

Kaaskopje

Kaaskopje

28-09-2010 om 01:28

Honger

Dat gevangenen hun straf uitzitten, daar zit ik niet mee, maar ik vind wel dat ze genoeg te eten moeten krijgen.

Bastet

Bastet

28-09-2010 om 07:22

Ik vind

Ik vind dat in een beschaafd land gedetineerden geen honger zouden moeten hebben.Over armen in dit land hoor je trouwens heel veel,hoor.
Bastet

Bastet

Bastet

28-09-2010 om 07:23

Overigens sinas

je onderschat het vast moeten zitten.Mijn man heeft ooit een dag in de nieuwe gevangenis alhier gezeten,proefzitten,om de systemen te checken.Dat viel echt heel erg tegen.Ik zie en lees nergens de enorme verontwaardiging waar jij het over hebt.

Inge M

Inge M

28-09-2010 om 08:06

6 boterhammen per dag!

Ik vind het idioot dat gevangenen niet zoveel boterhammen mogen eten als ze willen. 6 boterhammen voor ontbijt en lunch samen is voor sommige mannen echt te weinig.
In de Volkskrant stond dat de hoeveelheden gebaseerd zijn op de informatie van het voedingscentrum. Maar je kunt toch niet zomaar een gemiddelde aanhouden?!?!

Eten

Ik vind ook dat die gevangenen zoveel moeten mogen eten als ze zelf aangeven. Misschien wel max. 2 stuks fruit... of 1 stuk vlees... maar brood zou onbeperkt moeten zijn. En aardappelen en groente, want zo'n magnetronmaaltijd is natuurlijk ook weer een gemiddelde hoeveelheid.
Ik heb toevallig onlangs gehoord dat in de gezondheidszorg ook dit soort situaties zijn ontstaan. Krijgen ze voor een groep een bepaald budget en daar mogen ze niet boven komen... ook al zitten er een paar stevige eters tussen. En vind ik het wat de gevangenen betreft heel normaal als ze maaltijden krijgen voorgeschoteld zonder opsmuk, als ik dan hoor dat een geestelijk gehandicapte man niet langer roggebrood mag waar hij zo gek op is, omdat dat niet in het 'budget' zit, dan vind ik dat heel erg!

Oog om oog, tand om tand

.. dat is een overweging.

Zelf denk ik dat het essentieel is om gevangenen netjes te behandelen. Als je andere mensen aanspreekt op het overtreden van normen zul je jezelf ook aan je eigen normen moeten houden.

En daar hoort bij dat ze binnen redelijke normen goed te eten krijgen. Als er ook op de inkoop wordt bezuinigd en het is van dat flutneppe bruinbrood dat voor volkoren door moet gaan dan stop je die zes boterhammen in een holle kies.

Guinevere

Guinevere

28-09-2010 om 12:12

Iedereen

Iedereen in dit land zou gewoon genoeg te eten moeten krijgen. Dus ook gevangenen. De gevangenen vallen onder de zorg van de gevangenis, dus moet de gevangenis zorgen dat er genoeg is. Overigens las ik al ergens (teletekst?) dat ze gewoon brood extra kunnen vragen als het te weinig is. Of dat overal zo is weet ik niet.
Het hoeven geen luxe broodjes te zijn natuurlijk. :-)

Inge M

Inge M

28-09-2010 om 12:24

Guinevere

In de Volkskrant werd bevestigd dat de regel is dat ze extra brood kunnen vragen. Alleen in de praktijk zijn er gevangenissen waar die vraag negatief beantwoord wordt. Dus geen extra brood op verzoek. Vandaar de klachten van gevangenen.

Sancy

Sancy

28-09-2010 om 12:48

Beetje

psychologie van de koude grond: als gedetineerde heb je veel tijd om na te denken. Er is weinig afleiding. Dus ga je denken aan en nadenken over wat er wél is, eten bijvoorbeeld. Daar wil je dan wel graag meer van, want het is een welkome afleiding. En bovendien is eten uit verveling of ongenoegen (emo-eten) niet voorbehouden aan vrouwen. Daarnaast hebben gedetineerden vaak minder lichaamsbeweging. Ze hebben minder brandstof nodig dan ze daarvoor hadden.
Dat laat onverlet dat ik vind dat niemand honger zou moeten hoeven lijden.

Sancy

Sancy

28-09-2010 om 12:54

En leanne

Jij hebt het over eten in de gezondheidszorg. Daar zit bijvoorbeeld bij verpleeghuiszorg inderdaad een bedrag voor in de ZZP (het zorgzwaartepakket, een indicatie die wordt afgegeven door CIZ). Dit is op het moment ongeveer 11 euro per persoon per dag. Daarvoor word je geacht om alle maaltijden, de koffie/thee, fruit, (fris)drank, koekjes en tussendoortjes van te bekostigen. Natuurlijk kan een verpleeghuis ervoor kiezen om meer geld te besteden aan het eten, maar dat geld gaat dan direct af van het budget dat je hebt voor zorg en welzijn van cliënten.
Ik ken de financieringsstructuur van penitentiaire inrichtingen niet, maar het zal niet veel verschillen vrees ik.

6 boterhammen?

Dat is meer dan iemand die (al dan niet vrijwillig) onder het regime van mevrouw Bakker leeft!!!!!

Groetjes,
MamaMarit (eeuwig aan de lijn en dus weinig invoelend met de gevangenen: IK MAG NOOIT 6 BOTERHAMMEN OP EEN DAG!)

Nav sancy

Ik vind 6 boterhammen per dag voor een volwassen man nou ook niet bepaald veel, ik krijg dat zelf makkelijk weg (1.72 m, 62 kg). Zeker als het - zoals Rodebeuk ook al opmerkt - van dat slappe nepbrood is.

Men hoort gewoon genoeg te eten te krijgen. En wat genoeg is bepaalt niet het Voedingscentrumgemiddelde.

Het is bovendien ook ontzettend stom om mensen niet genoeg te eten te geven. Zoals Sancy terecht opmerkt: gevangenen hebben weinig omhanden en dan is eten een belangrijk punt. Ergernis over kleine porties leidt dan tot grote onvrede. En natuurlijk zitten die mensen er niet voor hun lol, maar je moet ze niet erger gaan jennen dan strikt noodzakelijk. Niet alleen is dat onfatsoenlijk, het is ook nog eens heel onverstandig want het leidt tot agressie en ordeproblemen bij de gevangenen. Hoe prettiger iedereen met elkaar omgaat in de bajes, hoe veiliger en rustiger het voor iedereen is.

Groeten,

Temet

amk

amk

28-09-2010 om 14:19

Volgens mij

is de richtlijn voor een vrouw al minimaal 7 sneetjes per dag. Dan is 6 wel heel erg weinig.

maan.

maan.

28-09-2010 om 18:27

Water en brood?

Mijn eerste gedachte toen ik dit hoorde was, hallo ze moeten niet zo zeuren daar in die gevangenis..

Totdat ik de inhoud van het artikel las. Zes boterhammen vind ik inderdaad érg weinig.. ik eet er toch echt meer op een dag (stevige bruine boterhammen mmm).

Natuurlijk zal er wel ergens een budget zijn, maar als je mensen op 'water en brood' zet moet je ze wel genoeg brood geven lijkt me.. van mijn part geef je ze goedkoper brood als dat een oplossing is, of laat je ze zelf brood bakken of wat dan ook.

Ze moeten niet zeiken over de kleur van de muur ofzo, maar over te weinig brood ja daar mag best wat van gezegd worden.

vlinder72

vlinder72

28-09-2010 om 18:31

1600 calorieën

In de krant stond vanmorgen nog een aanvulling. Gevangenen krijgen ongeveer 1600 calorieën aangeboden. Een gemiddelde man schijnt 2000 calorieën nodig te hebben. 400 calorieën zullen ze dus nog zelf moeten kopen (tussendoortjes). Of toch die extra boterhammen. Het lijkt mij toch niet de bedoeling dat gevangen afvallen in de gevangenis. Als beschaafd land zorg je ervoor dat gevangenen voldoende te eten krijgen. En wij hebben het gewoon over boterhammen en niet over luxe extra's.

O.t.: honger...

Eh, ben ik nu de enige die valt over het woord "honger"? Honger is als je bijna niets te eten hebt. Kunnen ze in ontwikkelingslanden over meepraten. (realiseer me overigens ook dat ik nu precies klink als mijn ouders met hun verhalen over de kindjes in Biafra....) In dit geval lijkt het me geen honger maar meer een kwestie van "trek hebben in meer eten".
Maar ik ben wel van mening dat het mogelijk moet zijn om extra boterhammen te bestellen. Scheelt weer in de onrust.

Karly

Karly

Jij hebt zelf neem ik aan ook nooit honger maar altijd alleen maar trek?

Ik niet, als ik honger heb noem ik dat ook gewoon honger. En dan mogen andere mensen van mij dat ook zo noemen.

(Alleen als mijn zoon claimt honger te hebben en vervolgens de hem aangeboden boterham afslaat omdat zijn honger zich beperkt tot snoep, dan fluit ik hem terug ;-))

Tja, je hebt van die mensen die het woord 'honger'reserveren voor levensbedreigende situaties. Vind ik zelf niet nodig.

Vlinder, als dat klopt van die 1600 kc vind ik dat schandalig. 2000 Kc is geloof ik de gemiddelde behoefte van vrouwen, die van mannen ligt op 2500. En dat is een gemiddelde, er zijn er dus die meer verbruiken.

Niet iedereen kan dingen kopen in de gevangeniswinkel; het eten dat aangeboden wordt moet gewoon voldoende zijn.

Groeten,

Temet

Guinevere

Guinevere

28-09-2010 om 21:54

Pfff, honger (o.t.)

Ik heb ook altijd gewoon honger als mijn buik leeg is. Ik noem dat inderdaad geen chronische ondervoeding, waar Karly volgens mij op doelt.
Dat honger/trek-verhaal vind ik eigenlijk jaren '80 sociopraat.

sinas

sinas

28-09-2010 om 23:35

Toch wel verbaasd

dat ik kennelijk 1 van de weinigen ben die zich verbaasd over dit bericht. Zes boterhammen per dag voor een hard werkende man, ja, dat zou best eens te weinig kunnen zijn. Ik zelf eet er hooguit 2, dus ik zou niet weten hoe ik er 6 moet wegkrijgen. Maar een zittende gevangene zou volgens mij best met 6 boterhammen toe moetne kunnen, naast de warme maaltijd uiteraard. Daarbij, ik kan me echt niet voorstellen dat ALLE gevangen 6 of meer boterhammen eten, er zullen er ongetwijfeld meer zijn die er minder eten, dan kunnen ze dat toch aan meer etende mede-gevangenen doen?

Blijft bij mij toch het gevoel, ze zitten daar niet voor niks. Als je je aan de regels en wetten had gehouden, geen oude vrouwtjes had gemolesteerd, kinderen had verkracht of vermoord of wat dan ook, dan zat je daar niet en had je kunnen eten wat je wilde en zoveel als je wilde. Maar dat is mijn mening

Fianna

Fianna

28-09-2010 om 23:50

Karly

Er is een verschil tussen honger lijden en honger hebben. In ontwikkelingslanden lijden ze honger, als ik de hele dag niks gegeten heb, heb ik aan het eind van de dag honger. Trek hebben in meer eten vind ik weer wat anders, dat is bevredigen van genot.

Kaaskopje

Kaaskopje

29-09-2010 om 01:02

6 boterhammen

Ik neem aan dat de 6 boterhammen verdeeld worden over het ontbijt en de lunch. 2 Boterhammen voor ontbijt vind ik normaal, vier boterhammen voor de lunch is voor mij normaal, maar voor een ander te weinig. Je kunt niet uitgaan van wat ik of jij normaal vind. Iedereen moet de hoeveelheid eten kunnen vragen waar behoefte aan is. Het is waar, als je niks om handen hebt is eten een hoogtepunt in de dagelijkse sleur. Bij gevangenen uiteraard ook. Als dat tegenvalt zit je met een hoop onvrede onder de gevangenen, zoals nu blijkt. Maar ja, dan is er altijd nog dat statistiekje waar je mee kan wapperen als bewaker: ´Kerel, jij hebt genoeg aan 6 boterhammen, dáár staat het, het voedingscentrum zegt het.´ Ik zou er als gevangene de buik van vol krijgen.

Tsja sinas

Jij bent dus van de oog om oog, tand om tand.

Andere mensen leggen wat meer de nadruk op het feit dat die mensen een nieuwe kans krijgen als ze weer uit het gevang komen. Een gevangenisstraf is geen levenslang. En wil je ze dan ondervoed en verbitterd vrijlaten? Dat bevordert alleen maar recidive.

Kiki

Kiki

29-09-2010 om 07:51

Sinas,

denk je dat ze daar de hele dag niets zitten te doen?
In de gevangenis werk je ook hoor.

Ik vind 6 boterhammen ook erg weinig, ik ken weinig mannen die daar genoeg aan hebben, maar was het niet de bedoeling dat ze de rest van hun eten zelf aanschaffen met het geld wat ze voor hun werk ontvangen?
Als dat een duidelijke afspraak is, vind ik het niet zo gek.
Het ligt er natuurlijk wel aan wat ze verdienen en of ze überhaupt genoeg geld hebben om de rest van hun eten zelf aan te schaffen

Sancy

Sancy

29-09-2010 om 08:21

Sinas en kiki

Kiki vraagt aan Sinas: "denk je dat ze daar de hele dag niets zitten te doen? In de gevangenis werk je ook hoor."
Ja, in een PI werk je ook. Als je geluk hebt. Het gemiddelde salaris van een gedetineerde is 13 euro per week.

Sancy

Sancy

29-09-2010 om 08:36

Sinas

"Blijft bij mij toch het gevoel, ze zitten daar niet voor niks. Als je je aan de regels en wetten had gehouden, geen oude vrouwtjes had gemolesteerd, kinderen had verkracht of vermoord of wat dan ook, dan zat je daar niet en had je kunnen eten wat je wilde en zoveel als je wilde. Maar dat is mijn mening"
Ja, dat is jouw mening. Een mening die gebaseerd is op een drogredenering helaas. Laat nu eens even de reden voor detentie links liggen, en vertel eens of je uit principe vindt dat iemand met 6 boterhammen per dag uit moet kunnen. En nee, het delen van jouw hoeveelheid voedsel met een medegedetineerde is niet mogelijk, ga daar maar even van uit. Vind je dan nog steeds dat gedetineerden niet moeten zeuren?

Even een vraag

hebben gevangen geld om uit te geven ? Dus een uitkering oid terwijl ze hun straf uit zitten ? Zo ja, dan zouden ze hun eigen eten kunnen betalen.

In pricipe

Ja in de zorg moeten ze het met een vergelijkbaar budget doen. Extraatje moeten bewoners zélf betalen (houden ook alleen 'zakgeld'over en moeten daar nog dingen als shampoo,kleding, w.c.papier e.d.van kopen.
Extraatjes in de vorm van een keer een kroketje ofzo moeten ze dan ook nog zelf betalen, idem drankjes extra.
In de meeste zorginstellingen (verpleeghuis en zeiekenhuis niet) bestaat de mogelijkheid om een gedeelte van het budget dat gebruikt wordt voor het ontbijt-broodmaaltijd terug te krijgen/niet te betalen (hoe je het ook ziet) Dan betaal je voor de warme maaltijd en de aanvullende voorzieningen (thee/koffie) en de rest van het budget krijg je terug. Dat is (dacht ik) 4,75 per dag. En dan mag je daar zelf je brood voor kopen. En dan is het maar hoe 'luxe' wil je het hebben of het uitkomt. Brood met vleeswaren of kaas is stukken duurder dan brood met pindakaas. Het grootste gedeelte van de mensen doet dat. En hun boodschappen halen ze dan in het winkeltje bij de woonvoorziening(= duur net als gevangeniswinkel denk ik). Een enkeling laat b.v. familie de boodschappen doen bij een aldi of liddel ofzo. Brood in de vriezer en elke dag de sneetje pakken. Zoiets zou mijn inziens ook moeten kunnen bij gevangenen.
Geef ze de keus en een klein koelkastje+vriesvakje. Kunnen ze het zelf regelen.
groeten albana

Sancy

Sancy

29-09-2010 om 10:14

Ja albana

"Geef ze de keus en een klein koelkastje+vriesvakje. Kunnen ze het zelf regelen."
Ja albana, ware het niet dat gedetineerden huur moeten betalen voor een koelkast in hun cel, net als trouwens voor een tv en de kabelaansluiting.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.