Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Marcia

Marcia

03-11-2010 om 14:35

Bedrijfsuitjes en geheimhouding

Elk jaar wordt er voor de verschillende secties in ons bedrijf een bedrijfsuitje georganiseerd, een combinatie van vergadering/overleg en een gezamenlijke sportieve, creatieve en/of educatieve bezigheid, afgesloten met een dinertje.
Nu beken ik dat ik helemaal niet enthousiast word van verplichte bedrijfsuitjes. Mijn ervaring leert dat het positieve effect, wat het zou moeten hebben, nihil is en dat (bijna) iedereen blij is als het weer achter de rug is.
Maar erger nog vind ik het geheimzinnige gedoe vooraf: niemand mag weten wat we gaan doen en waar. Informatie wordt supersummier gegeven en alleen dingen die echt nodig zijn om te weten (zoals kleding e.d.), maar voor de rest is het allemaal Groot Geheim tot de dag zelf. Gespeculeerd wordt er natuurlijk des te meer.

Kan iemand mij uitleggen wat de zin of het doel van die geheimzinnigheid is. We zijn toch geen kinderen meer?

Ben benieuwd naar jullie antwoord.

Groeten, Marcia

bibi63

bibi63

03-11-2010 om 14:49

Heb er ook een enorme hekel aan

Gezellig een keer een etentje vind ik prima, maar dat zogenaamde teambuilding gedoe: baaaaaaaaaaah! En hier bij ons ook altijd heel geheimzinnig. Ik wil toch altijd graag weten waar ik aan toe ben, waar ik naar toe moet en met welk vervoermiddel.
Groetjes,
Bibi

bibi63

bibi63

03-11-2010 om 14:50

En marcia

Werken we niet bij dezelfde stichting........ Bij ons werkt ook een Marcia......
Groetjes
Bibi (niet echte naam)

Tinus_p

Tinus_p

03-11-2010 om 14:54

Tsja

Ook hier bekende frustratie/verbazing over t geheimzinnige gedoe.

Puck

Puck

03-11-2010 om 15:26

Ik weiger gewoon mee te gaan

Ik ben al jaren achter elkaar niet meegegaan. Gewoon omdat ik er een hekel aan heb om niet te weten wat we gaan doen en waar we heen gaan. Ik ga gewoon niet mee. En ik heb ook eigenlijk niet het idee dat ik geweldige dingen gemist heb.

Fiorucci

Fiorucci

03-11-2010 om 15:33

Geen idee

Ik weet ook niet wat er leuk aan is, mijn man heeft een paar jaar geleden besloten er niet meer heen te gaan.
Hij ziet zijn collega's al de hele dag, en dat vindt hij meer dan genoeg..:)

Tinus_p

Tinus_p

03-11-2010 om 15:46

Overigens

Ga ik meestal wel mee. De laatste heb ik gemist.

Mijn collega's zijn best leuk, de meeste iig ;-)

Verplicht nummer hier :-((

Wij zijn aandeelhouder in het bedrijf waar mijn man werkt. Dat schept dus verplichtingen. Hij weet hoe een hekel ik daar aan heb en ik hoef dus gelukkig nooit mee naar etentjes o.i.d.
Maar een keer per jaar moet ik mee van hem en dat is dus naar het bedrijfsuitje. Van 's ochtends vroeg (10.00 uur) tot 's avonds laat (min. 23.00 uur) met mensen waar ik niets mee heb "leuke" dingen doen.
Ik houd niet van de hele dag mensen om mij heen en niet van competitief gedoe dus zo'n uitje is een marteling :-)))

Puck

Puck

03-11-2010 om 16:33

Dat is nog veel erger [email protected]

Met een bedrijfsuitje mee van je partner lijkt me nog veel beroerder. Dan ken je de mensen ook nog niet eens een beetje. Puckman gaat helemaal nooit mee met uitjes oid van mijn werk, ik wel met sommige van hem omdat "vrouw van de baas" nu eenmaal ook verplichtingen schept. Maar gelukkig zijn dat altijd kleinschalige dingen en ken ik in ieder geval iedereen vrij aardig omdat ik ook regelmatig op de zaak kom.

Massi Nissa

Massi Nissa

03-11-2010 om 16:39

Ik ga niet

Ik ben gewoon een naar mens, ik ga nooit naar nietverplichte personeelsuitjes. Al die nieuwjaarsborrels, etentjes en teambuilding gaat aan mijn neus voorbij. En ik heb toch best een leuke verstandhouding met mijn collega's :-).
Groetjes
Massi

Marcia

Marcia

03-11-2010 om 17:11

Gelukkig

ben ik dus niet de enige, maar dat wist ik eigenlijk wel. Fijn om te horen dat jullie het allemaal ook niks vinden.
Maar toch zou ik ook wel een reactie van bijv. iemand die dergelijke dingen organiseert willen horen. Ik ben nl. wel erg benieuwd wat er nu achter die geheimhouding zit. Waarom doet men dat? Blijkbaar gebeurt het dus wel vaker. Misschien is men bang voor commentaar vooraf of zo...

Nee Bibi, ik heet niet echt Marcia ;-)

Groet, Marcia

Geheimhouding?

Nog nóóit meegemaakt! Waarom zou je geheimhouden wat je met het uitje gaat doen? Hoewel ik me in het algemeen graag laat verrassen, vind ik dat voor zo'n uitje niet handig. Sterker nog, bij gelegenheden waarbij ik zelf mee organiseer, vraag ik de collega's te kiezen uit een paar ideeën. Gelukkig maar, want toen bleek bijvoorbeeld dat men de uiteindelijke activiteit verre prefereerde boven de ook voorgestelde duikclinic en het quadrijden.

margje van dijk

margje van dijk

03-11-2010 om 19:23

Jeetje, wat een party poopers hier

Zo'n heel rijtje reacties, en dan allemaal mensen die het niks vinden! Ik ben erg verbaasd. Bij ons zijn de bedrijfsuitjes juist erg leuk. Of ben ik dan zo'n idioot dat ik de enige ben die dat vindt? Zou ook kunnen natuurlijk.

Wij hebben de laatste keer gekano'd over de Linge, met twee of drie per kano/kajak. Heel erg sportievelingen konden gaan racen, de toeristischere types peddelden lekker wat voort, geen probleem. Schitterend weer, gelukkig. Daarna naar een kunstexpositie, en uiteindelijk heel erg lekker eten. Al die tijd zie je je collega's, die normaal altijd druk-druk-druk zijn, eens op een andere manier. Ik ga echt wel met deze of gene een gesprek aan en ik kom altijd wel thuis met een andere indruk van iemand dan ik eerder had, wat ik leuk vind. Trouwens, alleen al om iedereen die normaal in pak loopt eens in een vrijetijdsoutfit te zien vind ik al leuk.

En hier is het ook geheim. Maar dat geheimhouden is op zichzelf al weer een running gag. Op de vraag wat we dan aan moeten luidt het antwoord altijd (na een telkens varierende introductie) dat de vrouwen het beste op Needle Hacks kunnen gaan. (En daarna volgt een serieus antwoord). Ach ja.

Op de dag zelf hoort iedereen hoe en wat, en ik kan me niet herinneren dat er ooit een vervelende sfeer was. Niet mee gaan zou niet in me opkomen, en bij ons gaat ook vrijwel altijd iedereen mee. Natuurlijk, Massi, in jouw geval weet ik dat er een reden voor is, dan ligt het anders. Maar ook onze niet-zo-mobiele baas wordt altijd mee rondgekard en doet wel zo veel mogelijk alles mee.

O ja, er is wel een escape als je wilt weten waar we heen gaan: dan moet je chauffeur zijn ;-) Degenen die rijden krijgen een overzicht met bestemmingen.

Margje

Vic

Vic

03-11-2010 om 21:21

Ik zit elk jaar wel in het organisatiecomité. De geheimhouding is een erg leuk onderdeel van het geheel. En dan helemaal hilarisch is om de weken voor het uitje wat valse aanwijzingen rond te laten slingeren. Toen ik met mijn vr collega de teamdag organiseerde (voor 8 mannen, 2 vrouwen) hebben we een flyer neergelegd van een beautydag met fotoshoot. Daar kwamen natuurlijk reacties op ;-) En mailtjes rondsturen met aanvangstijden en er dan bij zetten 'wat we gaan doen is een verrassing, maar vergeet je zwembroek niet'.
Dit jaar hebben we de teams heringedeeld. Onze nieuwe teamgenoten zijn een beetje zeurtjes. Zo maakten ze zich zorgen of het allemaal niet te inspannend zou zijn, en wilden ze niet nat of vies worden. Beetje suffe eisen aangezien ik het organiseerde en zo'n beetje de minst sportieve in het team ben. Op aandringen van onze nieuwe manager, die zich zorgen maakte over de sfeer en eventuele afzeggers, hebben we in detail vooraf al moeten verklappen wat we gingen doen (solex rijden, bootje varen en eten).

Tirza G.

Tirza G.

03-11-2010 om 22:41

O vic

Ik zou zo in je team passen. Ik wil niks waar ik nat of vies van word, ik wil een fatsoenlijke WC, niet te ver rijden, geen bus, geen alcohol en lekker eten. O, en ik wil niks aan of uit trekken. Dus geen beautyfarm en geen lasergame.
Kortom: ik ga niet mee. Gelukkig ben ik er gezellig van mezelf.

Tirza

Kaaskopje

Kaaskopje

04-11-2010 om 01:59

Zolang ik niets hoef te doen

vind ik een bedrijfs'iets' wel leuk. Geef mij een glas wijn en een lekker hapje eten en ik vermaak me wel, maar zodra er iets wedstrijderigs bij komt kijken haak ik af of krijg vluchtneigingen. Spelletjes, wedstrijdjes, ik heb er ábsoluut géén zin in.

Kaaskopje

Kaaskopje

04-11-2010 om 02:01

Tirza

Gelukkig ben ik er gezellig van mezelf. ===
Je raakt niet uitgepraat met jezelf over jezelf?:-))

Lachen juist!

Zéker als er wat sportiefs gedaan moet worden, dan leer je je collega's en leidinggevende pas echt kennen.
De laatste keer dat ik een bedrijfsuitje had kwamen we erachter dat het grootste droppie een geweldig collegiaal en sportief persoon was, en één van de managers een ontzettend vervelende tuthola. Ik zie er dus wel degelijk het nut er van in.
En die geheimhouding hoeft voor mijn ook niet hoor. Ik denk dat daar achtersteekt dat als mensen weten wat ze gaan doen (iets sportiefs....) mensen dan massaal in één keer ziek zijn of andere héle belangrijke afspraken hebben die écht niet afgezegd kunnen worden. En voor de organisatoren het is natuurlijk lekker om je collega's een beetje te plagen.

Gr. Poezie.

Yta Chalne

Yta Chalne

04-11-2010 om 08:43

Uitjes

Ik ben voorstander van bedrijfsuitjes die alleen uit eten bestaan. Hoewel ik ook nog denk aan een Bob Ross cursus :-)

Marcia

Marcia

04-11-2010 om 08:56

Inderdaad

Als je in de organisatie zit is het natuurlijk hartstikke leuk om lekker een beetje collegatje-plagen: lekker niks zeggen, lekker geheimzinnig doen. O, en dan nog op het verkeerde been zetten.... leuk.... (maar niet heus).
Ja, er zijn mensen die het inderdaad leuk vinden. Ook zijn er mensen die net doen alsof ze het leuk vinden, want anders ben je asociaal of negatief of party pooper ;-). En er zijn mensen die het niet leuk vinden, omdat ze de collega's alleen maar als collega's willen kennen of omdat ze gewoon niet houden van "grote" groepen mensen.

Ik denk dat de bedrijfsuitjes verzonnen zijn in de tijd dat het geweldig ging met de economie en men geld over had voor dit soort dingen. Er zal nog wel een theorietje achter zitten over teambuilding-achtige zaken.
In mijn geval gaan er geen bazen mee, alleen maar ondergeschikten ;-), dus grote verrassingen zullen we niet krijgen (in het verleden ook niet meegemaakt). Bovendien laat niemand nooit echt het achterste van zijn tong zien, zeker in het overleggedeelte niet, want daar word je toch op afgerekend.

Nou, ik behoor dus bij de groep die het niet leuk vind, dat is duidelijk....

Marcia

Bob ross

Yta, als je Bob Ross wilt inschakelen, gaat het wel een heel zweverig uitje worden ;-)

Ik heb overigens als zzp'er in het geheel geen last van bedrijfsuitjes; elk nadeel hep se voordeel.

Chris

Puck

Puck

04-11-2010 om 10:21

Poezie

"Zéker als er wat sportiefs gedaan moet worden, dan leer je je collega\'s en leidinggevende pas echt kennen. "
Hoe denk jij iemand beter te leren kennen als iemand totaal niet sportief is aangelegd en met vreselijke tegenzin aan die activiteit meedoet? Zou jij een leuk bedrijfsuitje hebben als je iets tegen je zin een halve dag moet doen, ben je dan jezelf en leren anderen jou dan beter kennen?

Ooit hadden wij een bedrijfsuitje met allemaal hollandse spelletjes en hollandse hits muziek. Ik houd daar helemaal niet aan en als je dan verplicht gezellig mee moet doen aan "leuke spelletjes" waarbij collega's min of meer voor schut gezet worden. Goh... wat een lol had ik. Terwijl er ook genoeg anderen waren die het wel oprecht leuk vonden.
Afgelopen personeelsuitje hebben ze het op een goede manier opgelost: je kon kiezen tussen een actieve of een kreatieve activiteit. Wist je nog niet wat je precies ging doen, maar kon je in ieder geval aangeven welke richting je opwilde.

Vera*

Vera*

04-11-2010 om 11:57

Man gaat graag

naar de teambuilding. Het kost hem vijf vrije dagen maar daarvoor gaan ze met de collega's een week skien (en alles wordt betaald).

Vera

Kaaskopje

Kaaskopje

04-11-2010 om 13:01

Haha bob ross!

Ja, daar zou ik nog wel voor te porren zijn. Dan moet de workshopgever (hoe noem je zo iemand?) wel precies zo aanwijzingen geven. Nog steeds dat glas wijn en een hapje erbij trouwens.

Beloning voor organisatie?

Misschien is dat gedoe met geheimhouding wel om de mensen die het organiseren (ook niet de leukste klus) een lekker snoepje te geven. Er is niets aan om het te organiseren, en met het lekker jennen van collega's kan je dan wat goedmaken.

Biene M.

Biene M.

04-11-2010 om 16:58

Niet alles gelezen

Ik heb veel uitjes georganiseerd en hield altijd tot kort van te voren stil wat we gingen doen. De voornaamste reden is dat ik geen zin had in commentaar vooraf. De mensen met het meeste commentaar waren het minst genegen zelf eens iets te organiseren, dus daar kon ik het ook niet van hebben, al die negatieve vibes.

Overigens hield ik bij de planning uiteraard altijd zoveel mogelijk rekening met de voorkeuren van mijn collega's. Bijna evenveel als met die van mij (geen sport, haha!)

Vic

Vic

04-11-2010 om 17:54

Vreselijke uitjes

Een van de redenen dat ik 'graag' de uitjes organiseer is om invloed te hebben op wat we gaan doen. In het verleden heeft een collega wel eens bedacht dat het leuk was om een fietstocht van 30 km te gaan doen, of wadlopen. Bij die fietstocht ben ik halverwege afgehaakt, alternatieve korte route naar eindpunt, en met het wadlopen ben ik helemaal niet mee geweest. Mijn uitjes vallen altijd erg in de smaak ;-)

Fiorucci

Fiorucci

04-11-2010 om 18:42

Lidwientje

Oh maar je kunt ook karten, strandzeilen, waterfietsen of de boerenspelen doen hoor!:)

Inge M

Inge M

04-11-2010 om 20:08

Nachtmerrie over zwemmen

Ik heb laatst gedroomd over een afdelingsuitje. Zwemspullen moesten mee en ik moest dus in badpak/bikini verschijnen.
Toen ik wakker werd, heb ik mij voorgenomen om nooit op zo'n uitstapje mee te gaan.
Ik houd al niet van deze uitstapjes maar ik heb ze geaccepteerd omdat ze erbij horen. Maar bij zwemmen ligt voor mij echt een grens.

Asa Torell

Asa Torell

04-11-2010 om 20:51

Jammer zeg

Hier vindt bijna iedereen het jaarlijkse uitje oprecht erg leuk - en die paar voor wie dat niet geldt, die gaan gewoon niet mee. Maar goed, bij ons is het dan ook nooit een geheim, er wordt juist gezamenlijk bedacht wat we gaan doen, door eerst zoveel mogelijk ideeen te verzamelen en daarna te stemmen. Het is dus niet zo gauw iets wat maar een paar mensen leuk vinden.
Over die geheimzinnigheid kan ik dus niks zeggen, sorry Marcia. Maar ik denk dat een boel van jullie het leuker zouden hebben als het zoals bij ons ging, dus misschien iets om eens voor te stellen? Waarom zou het speciaal on-leuk moeten worden gemaakt?

Tirza G.

Tirza G.

04-11-2010 om 23:40

Poezie

Wat een rare redenering. Ten eerste wíl ik mijn collega's helemaal niet echt leren kennen, ten tweede vind ik het raar dat ze bij jouw bedrijf blijkbaar het gedrag tijdens het uitje bepalend laten zijn voor de behandeling van de collega tijdens het werk (suflul blijkt sportief en collegiaal, eeeeeeh, mag-tie nou ineens meepraten bij het koffieapparaat? manager blijkt tuthola, eeeeeh, mag ze nou niet meer meedoen op kantoor?).
En ten derde genieten de organisatoren blijkbaar van het plagen van collega's. Wat een wonderlijke werksfeer moet dat zijn.

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.