Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Pleun

Pleun

02-11-2010 om 15:03

Beleid albert heijn t.o.v. scholieren

Mijn zoon zit op een scholengemeenschap in onze woonplaats. Naast de school is een Albert Heijn waar veel scholieren in hun pauze hun lunch, snacks e.d. kopen.
Sinds dit schooljaar heeft de AH een aantal nieuwe regels ingesteld voor scholieren. Zo mogen ze niet naar binnen als ze niets kopen, zijn ze verplicht een mandje te nemen, moeten ze hun schooltas voor in de winkel achterlaten(onbewaakt) en mogen ze alleen bij 2 (van de 16) kassa’s afrekenen. Vooral dat laatste is heel vervelend want andere klanten van AH mogen ook bij die kassa afrekenen. Op die manier krijg je lange rijen en die pauzes duren maar een half uurtje.
Toen zoon gisteren na schooltijd voor mij nog een zak sla mee nam werd hij ook naar de scholierenkassa gestuurd.
Toen ik de brief las, met alle regels, die AH aan de leerlingen meegaf, voelde ik toch wel wat irritatie.
Blijkbaar worden alle scholieren gezien als potentiele lastpakken en is de AH ze liever kwijt dan rijk.
Zou ik hier melding van kunnen maken bij het bureau tegen discriminatie of vinden jullie dat overdreven?

Tirza G.

Tirza G.

02-11-2010 om 15:23

Ik heb wel eens de neiging om aan de bedrijfsleider te vragen: en hoe doet u dat met uw cassieres? Hier hangen (bij Aldi en Lidl) ook van die briefjes: scholieren met niet meer dan twee tegelijk naar binnen. Tja, er zitten al twee snotneuzen achter de kassa..........

Leer je zoon de macht van de consument. En laat hem lekker naar een andere winkel gaan.

Tirza

Pleun

Pleun

02-11-2010 om 17:59

Over een kam

het gaat niet zo zeer om het feit dat hij voor die zak sla bij de scholierenkassa moest aansluiten. Maar meer in het algemeen dat een winkel een hele groep mensen over een kam scheert. Stel dat er in de brief die AH uitdeelt het over een andere groep mensen was gegaan. Bijvoorbeeld 80 plussers (want die zijn zo langzaam) of vrouwen met jonge kinderen (want die maken zo'n lawaai) of noem maar op. Dat is in principe toch het zelfde? Maar scholieren mogen rustig over een kam geschoren worden?
Maar ik vind Tirza wel een goed punt hebben! bedankt voor de reacties.

Pleun

Wat moet die eigenaar van die winkel dan wel doen volgens jou? Dit scholierenbeleid schiet in heel NL als paddestoelen uit de grond. Nieuwe hobby of zouden ze gewoon last hebben van winkeldiefstal?

Kijk, ik zou niet willen beweren dat de winkeliers middelen mogen inzetten die in strijd zijn met de wet. Maar je hebt het hier over de horizontale werking van grondrechten, da's wat anders dan discriminatie door de overheid (verticale werking).

Discriminatie is het onderscheid maken op oneigenlijke gronden. Maar als het inderdaad zo is dat scholieren ontzettend veel winkeldiefstallen plegen, vooral als ze met grotere groepen de winkel ingaan, dan komt er een punt waarop een winkelier hun omzet gaat missen als kiespijn.

Vic

Vic

02-11-2010 om 20:34

Was 25 jaar geleden al zo

Tegenover mijn oude middelbare school staat een benzinestation. Daar hing 25 jaar geleden al zo'n bordje waarop stond dat er niet meer dan twee scholieren naar binnen mochten. Niets nieuws dus.

Kaaskopje

Kaaskopje

03-11-2010 om 00:18

Ach die arme kinderen!

Ik heb er eigenlijk wel begrip voor dat winkeliers zo hun maatregelen nemen tijdens de schoolpauzes. Bij ons staan rekken waar de schooltassen op gezet moeten worden. Deze regels komen niet uit de lucht vallen. Stel dat mijn dochter daar over zou klagen dan is mijn antwoord 'met dank aan je leeftijdgenoten'. Jammer voor haar. Mijn dochters moeten op hun huidige school door detectiepoortjes. Is dat ook onzin?
Dat je zoon buiten schooltijd als scholier werd behandeld vind ik wel raar. Dat zou betekenen dat hij altijd gewantrouwd wordt en dat is niet netjes van de winkelbaas. Als het je zo dwars zit kun je ook met de bedrijfsleider gaan praten. Of je zoon zelf. Hij is nu misschien geïntimideerd afgedropen naar de verplichte kassa, maar dat hoeft hem niet nog een keer te gebeuren.

Nasha 1st

Nasha 1st

03-11-2010 om 10:36

In mijn tijd

waren er al winkeliers die dit soort dingen deden, vlakbij onze school was een BP waar je snoep kon kopen, en in de pauze gingen daar ook hele hordes heen (let wel, een VO met meer dan 1500 leerlingen!!). Ook die stelden regels dat je met niet meer dan .. personen naar binnen mocht (weet het niet meer precies hoeveel). Ik vind dat niet zo heel gek hoor....

Pleun:

Nav jouw opmerking over ouderen: AH heeft hier in de buurt in het verleden de ouderen ook geweerd. Het bankje dat vroeger bij het koffiezetapparaat stond is verdwenen. En die tendens wordt ook door andere supermarkten opgepakt omdat ze die hangouderen die in hun supermarkt willen.
Dus niet alleen scholieren maar ook ouderen ziet men hier liever gaan dan komen.

Het lijkt er dus op dat het boodschappen doen in een supermarkt alleen gerechtvaardigd is wanneer je voldoet aan het klantprofiel van de winkel :-)

Overigens kan ik me er wel iets bij voorstellen. Grote groepen scholieren gaan hier tussen de middag de buurtsuper in. Dan wil je daar echt niet zijn. Het taaltje wat uit die strotjes komt is beslist vervelend en genant en enig respect voor de andere winkelende klanten ontbreekt. Vervolgens gaan ze met hun zakken chips en blikjes in het bushokje zitten en laten daar alle troep vallen wanneer het lichter wordt dan 5 gram. Het gaat vast niet lang duren eer er bij deze buurtsuper ook een bord hangt met een scholierenverbod.

Ik denk dat er ook eer te behalen valt bij de scholen zelf, van daaruit moet er ook wat gedaan worden aan dit soort zaken.

fladder

fladder

03-11-2010 om 12:02

Twee dingen

Ik denk dat er twee dingen kunnen spelen:
1) massawinkeldiefstal
2) scholierentsunami

Ik woon bij een AH vlakbij meerdere scholen, zowel diverse basis als een grote VO. En tussen de middag mogen de scholieren twee bij twee naar binnen, de tassen staan (bewaakt) bij de klantenservice.
Ik moet zeggen dat het weliswaar druk, maar toch netjes verkoopt. Dat de kinderen vooral chips en energiedranken kopen, soit, dat staat los van de discussie. Ik ondervind geen last van ze, ze maken weinig troep, het zijn er alleen ontzettend véél! Vandaar dat ik het gedoseerde toegangsbeleid wel kan begrijpen.

Ik ben wel eens in een andere supermarkt geweest (zelfde stad) waar een heel ander soort leerlingen binnen kwam. Grote smoel, wietlucht om hen heen, intimiderend gedrag...

Hier een andere AH (zelfde stad) die vorige maand heeft besloten de ROC-leerlingen die daar vlakbij zitten alleen nog zonder tas toe te laten:
http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/nieuwsbericht?NewsID=75176

Tirza G.

Tirza G.

03-11-2010 om 14:51

Pleun

Ik snap je gevoel helemaal hoor, ik ben zelf ook regelmatig witheet geweest over de manier waarop mijn pubers worden/werden behandeld. HALLO het zijn wel je klanten van de toekomst, denk ik dan. Bibliotheken zijn er ook goed in, grrrrrr. Of ze Altijd Alles Kapot Maken, zoiets. Maar tegelijkertijd moet je je ogen niet sluiten voor de realiteit. Grote groepen scholieren in een winkel werkt storend, klanten voelen zich niet fijn bij de ronddenderende grote lijven, ze jatten, ze maken een hoop kabaal....tja. De puberteit uitzitten, iets anders zit er niet op.

Tirza

vlinder72

vlinder72

03-11-2010 om 15:17

Ik kan mij er wel iets bij voorstellen

Op vakantie kom ik nog wel eens van die bordjes tegen. Bijvoorbeeld op Terschelling of Schiermonnikoog. Ik heb wel eens in de supermarkt gestaan met een karretje vol boodschappen. Vervolgens komen er tig scholieren (kamp waarschijnlijk) binnen. Met allemaal een zak chips en een blikje drinken. Ze gaan allemaal in de rij staan om te betalen. En een herrie en een taalgebruik. Echt ik wist niet wat ik hoorde. Zo schunnig.
Ik vond het erg onprettig. Ik wil niet dat mijn kinderen dat soort taalgebruik horen. Ik heb in ieder geval bijna mijn karretje laten staan om later (of helemaal niet meer) terug te komen. Dat heb ik uiteindelijk niet gedaan maar ik heb wel gewacht met aansluiten in de lange, lange, lange rij tot ze allemaal weg waren.

Ik snap ook niet waarom ze niet al die zakken chips en blikjes drinken niet gewoon in een karretje deden het en gezamenlijk kochten en het vervolgens weer verrekenen. Het is net zo irritant als apart afrekenen in een restaurant. Dat gebeurde vroeger ook heel veel en tegenwoordig niet meer.

Dus ja, ik kan mij voorstellen dat supermarkten voorwaarden stellen. En wees eerlijk als er een puber binnen is en er komt er nog een dan zullen ze die echt niet weigeren met de woorden "sorry, er is er al een binnen, je moet wachten tot hij/zij weer naar buiten is". Het gaat om die grote groepen die tegelijkertijd naar binnen gaan en dan allemaal afzonderlijk één ding kopen. Het zijn vaak die grote groepen die overlast veroorzaken voor andere klanten en doordat ze met zoveel zijn, kan een filiaalhouder ook diefstal moeilijk zien.

Ze bijten niet hoor :-)

Ik heb er totaal geen moeite mee als ik in de supermarkt hordes pubers lopen. Al die bravoure, daar hoef je echt niet bang voor te zijn. Het zijn tenslotte nog kinderen in een "grote verpakking".
En ja, dat ze dan allemaal apart hun flesje drinken en zakje chips afrekenen is denk ik te wijten aan hun puberbrein die nog niet op efficiënte oplossingen kan komen.

Gr. Poezie.

koentje

koentje

04-11-2010 om 10:17

Ook hier valt me op

dat veel ouders lopen te roepen hoe erg het is dat hun kinderen zo behandeld worden door die vreselijke winkeleigenaars terwijl die kinderen natuurlijk nooit iets verkeerd doen. Nee, dat zijn altijd andermans kinderen....

O ja koentje?

Noem eens wat namen met bijbehorende opmerkingen dan?

Gr. Poezie.

Fiorucci

Fiorucci

04-11-2010 om 12:03

Koentje

Maar voor een gewone puber is het irritant dat men er van te voren al vanuit gaat dat je problemen zult veroorzaken. Dat je zelfs je tas onbeheerd moet achterlaten. Als dat aan volwassenen gevraagd zou worden, zou het huis te klein zijn.
En als er in de ochtend twintig moeders compleet met wat kleine boodschappen, kinderwagens, krijsende peuters en gekakel in de rij mogen staan, of later op de ochtend 94 bejaarden met een brood en rollator, dan moet een groepje jongeren toch ook geen probleem zijn, toe nou zeg.

Kaaskopje

Kaaskopje

04-11-2010 om 12:22

Fiorucci

Ik heb zelfs een hele kar boodschappen onbeheerd achter moeten laten! Ik ontdekte bij de kassa dat ik de verkeerde pinpas bij me had en moest weer naar huis. Ik was lopend en dan ben ik heen en terug toch een kwartier bezig denk ik. Ik mocht mooi de kar niet even achter zetten, maar achter de kassa´s. En niet even bij de kassa van het meisje waar ik afgerekend had, nee gewoon bij de muur, waar iedereen ongezien een greep uit de kar kon doen. Ik heb het meisje luid en duidelijk laten weten hoe ik over haar dacht. Niets voor mij, maar ik was zó pissig. Ik kom er nog steeds overigens. Ik laat me door zo´n voorval niet uit de winkel verjagen. Dat meisje was niet klantvriendelijk, met de rest heb ik totaal geen probleem. Ik heb het wel eerder bij de hand gehad en toen mocht de kar even in het magazijn en mocht ik de diepvries alvast meenemen.

fladder

fladder

04-11-2010 om 12:30

Anna :)

Als ik om een uur of vijf, half zes naar AH (naast het treinstation) kom en er is net een lading forensen aangekomen, dan benadert het qua drukte het lunchuurtje van de scholen! En inderdaad, kassarijen vol mensen-in-pak-met-laptoptas die tamelijk stereotiep een diepvries- of magnetronmaaltijd meehebben en een blikje bier of flesje wijn...! ;-)

Idem dito met moeders om kwart over drie ;-) (net na school; rond negen uur vind je me niet in de supermarkt dus daar kan ik niet over meepraten) maar dan minder extreem. Maar dat van die forenzen valt echt op...! Is echt net zo druk als rond lunchuur, maar dan worden ze allemaal tegelijk binnengelaten.

Hun laptoptas mogen ze van mij wel meenemen...! ;-)

Overigens erger ik me niet. Ik observeer alleen maar...! ;-)

Kaaskopje

Kaaskopje

04-11-2010 om 12:34

De beste stuurlui?

Ik vraag me af of de mensen die het raar vinden dat een winkelier scholieren net even anders behandeld, hier ervaring mee hebben. Doe je zelf je boodschappen in een winkel bij een grote scholengemeenschap?
Ik had hetzelfde als Pelle willen schrijven. Bejaarden kunnen best lastig zijn en beppende huisvrouwen ook, maar de kans dat die iets stelen ligt volgens mij toch lager dan zo'n meute scholieren.

Kaaskopje

Kaaskopje

04-11-2010 om 12:37

Forensen

Het lijkt me dat een stationsappie bestaat van die forensen, dus zou het wel erg onhandig zijn om die voor hun groepsgedrag te bestraffen.

Fiorucci

Fiorucci

04-11-2010 om 13:45

Kaaskopje

Hier zie ik weleens aanhoudingen ivm diefstal, en dat zijn ook bejaarden en volwassenen. En ja, ik woon bij een school in de buurt, met voortgezet speciaal onderwijs.

Fiorucci

Fiorucci

04-11-2010 om 13:50

Kijk kaaskopje

Zomaar even een voorbeeld;
http://www.parool.nl/parool/nl/7/MISDAAD/article/detail/247211/2009/06/09/47-winkeldieven-in-een-supermarkt.dhtml
Daarbij, ik word juist op een forum als dit, voor ouders notabene, altijd een beetje moe van dat gehak op pubers. Het zijn namelijk ook onze kinderen, maar er wordt over gepraat als een diersoort waar wijzelf niet mee van doen hebben. Jouw dochters kunnen ook in die rij staan met een blikje fris en wat chips, bij wijze van spreken.

krin

krin

04-11-2010 om 14:14

Dieven

Pelle: Die huisvrouwen, bejaarden en kantoorpikken STELEN niet!

Zeker weten? Of worden ze vooral niet zo snel verdacht als pubers? Veel kleptomanen, bijvoorbeeld, zijn vrouwen van zekere leeftijd. http://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/44507-kleptomanie-stelen-zonder-dat-echt-te-willen-doen.html
Steeds vaker, dankzij vergrijzing en het afknijpen van de inkomsten van oudjes, worden ook bejaarden betrapt op stelen: http://www.elsevier.nl/web/Dossiers/Nederland/145126/Explosieve-groei-aantal-criminele-bejaarden.htm
Ik begrijp die winkeliers best, maar dat het gebeurt, het opleggen van die regels, is toch vooral omdat het kán. Zo blijkt ook uit de consensus hier. Blijkbaar is het wel aanvaardbaar dat je pubers dwingt hun spullen achter te laten, maar is dat niet geaccepteerd bij bejaarden. Die misschien ook wel met een maandvoorraad Douwe Egberts in hun breitas langs de kassa schuifelen terwijl ze een pakje stroopwafels afrekenen en nog een gezellig praatje over hun kleinkind maken.
Welbeschouwd is het discriminatie op basis van leeftijd.

Pelle

"Fio: ik vind gewoon dat een winkelier dat mag doen omdat ik weet dat hij/zij daar zijn redenen voor zal hebben, ik heb niets tegen pubers en zie ze niet als een andere diersoort. Als die winkelier rijk wordt van grote groepen pubers zal hij echt niet zo moeilijk doen maar blijkbaar weegt het dus niet op tegen zijn inkomsten als hij die regels opstelt. "

Pelle, je gebruikt eerst het ene en later het andere argument. Eerste argument: winkeliers mogen de toegang van pubers limiteren want ze stelen. Tweede argument: winkeliers mogen de toegang limiteren van pubers want ze hebben er meer last dan gemak van.

Ik ga er dus vanuit dat jij geen problemen ziet in het beperken van de toegang voor groepen waar een winkelier meer last dan gemak van zegt te hebben.

Ik zeg niet dat ik het me je eens of oneens bent, maar het is een ander argument dan 'ja maar die pubers stelen als de raven'

Groeten,

Temet

Fiorucci

Fiorucci

04-11-2010 om 16:26

Pelle

'Ik denk dat als je een groep bejaarden gaat weren omdat die ook wel eens stelen de balans anders uitvalt: je krijgt minder inkomsten EN er wordt een heel klein beetje minder gestolen.'
Een heel klein beetje minder? Een puber, als hij al steelt, neemt een blikje mee ofzo. Een volwassene laadt vooral dure producten in, zoals vlees, koffie, toiletartikelen. Als je als supermarkt zo'n last hebt, neem dan contact op met school. Er zijn zat scholen die kinderen op het plein houden in de pauze. Je omzet ben je wel kwijt, de aldi alhier mist de school van mijn zoon die verhuisd is, hij verkocht heel veel chips, en energydrink en brood aan hen. Het zijn toch 300 klanten minder per dag. Wie het kleine niet eert....

Fiorucci

Fiorucci

04-11-2010 om 16:41

Ik heb geen probleem

Aleen, je stelt dat een winkelier een omzetprobleem krijgt bij het weren van bejaarden, maar minder als hij pubers weert. Ik waag dat te betwijfelen.

Fiorucci

Fiorucci

04-11-2010 om 18:51

Pelle

Ja, ik vind dat een winkelier regels mag stellen, maar niet op deze manier. Iedere puber die zo'n winkel binnenloopt, is dus bij voorbaat verdacht. En zoals iemand hier al zei: het zijn de klanten van de toekomst. Mijn zoon van 18 is ook puber, zit niet meer op een middelbare school. Maar ook hij wordt met argusogen aangestaard, als hij wat spullen komt halen om een pastaschotel te maken voor ons. Op dat moment kan een bejaarde wel een kilo vlees jatten. Snap je wat ik bedoel? Het is echt heel naar om zo gewantrouwd te worden.

Tirza G.

Tirza G.

04-11-2010 om 23:34

Diefstal

Circa 50% van de winkeldiefstallen wordt gepleegd door het eigen personeel. Zo. Afschaffen die mensen.

Nederland is gewoon een puber-onvriendelijk land. Nou nee, erger nog, kíndonvriendelijk. Maar pubers, vooral jongens, zijn het allerergste en het allerengste volk wat er is.

Tirza

Kaaskopje

Kaaskopje

05-11-2010 om 01:42

Wat ik een beetje jammer vind

zijn de plaatsvervangend beledigde reacties van ouders. In plaats van meebeledigd te zijn omdat hún kinderen nooit iets zullen doen en behandeld worden alsof ze wel zullen stelen, zou je ze ook kunnen uitleggen dat die beslissingen niet zomaar zijn ontstaan en het gewoon te accepteren. Als ik bij iemand mijn schoenen uit moet trekken vind ik dat ook vervelend en onzin, maar als ik beleefd wil overkomen zal ik het toch moeten doen. Dat is de huisregel tenslotte. Een winkelier mag ook huisregels hebben lijkt mij.

Fiorucci

Fiorucci

05-11-2010 om 07:08

Ach kaaskopje

Je maakt er nu weer van dat ik meehuil met de wolven,toe nou zeg. Natuurlijk leg ik mijn kinderen uit waar dat gedrag van die winkelier vandaan komt. Maar denk je dat het leuk is om steeds zo behandeld te worden als je die winkel inloopt? En ik blijf erbij dat het dus slechts een groep is die zo behandeld wordt, terwijl andere groepen ook jatten.
Wat Tirza schrijft klopt ook,voorbeeldje:
Hier wordt een klein deel van onze wijk opnieuw ingericht,ivm de herbouw van een school.Discussiepunt op de bewonersbijeenkomst: het trapveldje.Veel bewoners willen daar eigenlijk geen veldje, ze kijken er op uit,en werd door velen gezegd: er is een kans op ballen door de ruit, van die voetballende pubers. Geef me geduld! Als 15 jaar loop ik daar elke dag meerdere keren,op weg naar school,en echt nog nooit in al die 15 jaar is daar een ruit gesneuveld. Ik vind het puber bashen. Ze zijn er, maar we willen dat vooral niet merken, of we schieten door in extreme maatregelen.

Hier creatieve oplossing

Grote school vlakbij en een plaatselijke supermarkt. In eerste instantie waren er ook regels hoeveel scholieren er de winkel in mochten. Toen ging de naastgelegen slager helaas failliet en heeft de super een klein scholierenwinkeltje van dat pand gemaakt. Best een goede oplossing toch? Er zijn ook broodjes te koop voor de mensen die in de buurt werken.

Tirza G.

Tirza G.

05-11-2010 om 16:25

Puber bashen

Dat is het. Ik zie pubers dingen doen, die volwassenen óók doen. En daar zegt niemand wat van. Ik reis af en toe met het OV en echt, volwassen mensen in nette kleren kunnen er ook wat van. Wel eens gevlogen? Opvallend weinig pubers in vliegtuigen, meest volwassenen en een zóói! Niet te geloven. Een kudde pubers is gewoon een kudde pubers, maar nee, die zijn intimiderend en eng en alleen maar uit op overlast. Nou, een kudde huisvrouwen kan er ook wat van. Wel eens in de DolleDwazeDagen bij de Bijenkorf geweest? Daar is geen puber te bekennen, alleen maar nette dames. Ahum. Maar bij pubers: goh, dan durven we toch ineens zo goed als maatschappij. Aánpakken, die overlast.

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.