Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

RR

RR

30-09-2011 om 16:18

Bijbaantje 15 jarige, welke vergoeding?

Mijn zoon, 15 jaar 4 gym, is benaderd voor huiswerkbegeleiding (brugklas) thuis. Dit lijkt hem hardstikke leuk. Hij zoekt al een tijdje naar een (leuk) bijbaantje.

Hij weet niet wat hij moet vragen, we dachten aan 2,50 per uur. Hij wil beslist niet overvragen, want hij wil het erg graag!

Wat is redelijk voor beide partijen?

Groet, RR

7,50

Mijn dochter heeft vorig jaar, toen ze in gym 3 zat, via school bijles gegeven aan brugklassers. Ze kreeg er 7,50 per uur voor, aardig wat dus.

skik

Annet

Annet

30-09-2011 om 17:23

2,50 is echt te weinig

2,50 past bij babysitten als de kinderen slapen.

Hier een bijna 14-jarige (3e klas gym) die bijles geeft voor 6 euro per uur, exclusief reistijd. Als ze naar iemand toe gaat, telt de reistijd mee. De reden daarvoor is dat de bijles vaak maar een uur is.

Voor een vijftienjarige zou ik zeker 7 euro per uur vragen. Mijn dochter is dit schooljaar van 5 naar 6 euro gegaan, volgend jaar gaat ze waarschijnlijk weer een euro hoger zitten.
Ze stond met een advertentie op marktplaats. Daarop heeft ze best veel reacties gekregen in twee weken (5 reacties terwijl 27 mensen de advertentie gezien hadden).

Kijk anders zelf op marktplaats rond wat er zoal aangeboden wordt.

Annet

Annet

30-09-2011 om 17:26

Als het om huiswerkbegeleiding gaat

dan zou je iets lager kunnen gaan zitten, ervan uitgaande dat het minimaal om 2 uur per keer gaat.

Vic

Vic

30-09-2011 om 17:27

Op school

Op de school van mijn dochter is een clubje van 4e en 5e klassers die bijlessen geven voor 5 euro per uur. Dat is een heel schappelijk bedrag. Meestal ben je minstens 15 euro per uur kwijt voor bijlessen.

Fiorucci

Fiorucci

30-09-2011 om 17:38

Nou...

Volwassenen vragen gerust 20 euro per uur en die zijn dan nog heel goedkoop. Dus ik vind 7,50 een heel redelijk bedrag.

Annet

Annet

30-09-2011 om 19:50

Minimumloon is niet voor niets het minimum

Er zijn niet zoveel 14-15 jarigen die wiskundebijles kunnen geven. Dat drijft inderdaad de prijs op. De ontvangers zijn nog steeds heel voordelig uit. Mijn dochter kreeg zelfs het verzoek om opvang te combineren met huiswerkbegeleiding voor 6 euro per uur.

Wat ook meespeelt is dat bijles vaak maar een uur is. Zeker voor een jongere is het niet zo dat er op één middag drie bijlesstudenten achter elkaar komen, zodat je 3x 7,50 verdient op één middag. Je kunt dus niet zo makkelijk uren stapelen, wat wel kan in andere baantjes.

Per uur verdient het dus goed, per werkdag zijn er veel minder mogelijkheden.

Yvonne

Yvonne

30-09-2011 om 20:11

Huiswerkbegeleiding of bijles

Bij dochter op school betaal ik voor 2 dagen per week 2-3 per keer €69 in de maand. wordt door een prof. huiswerkinstituut gegeven.
Gaat je zoon naar de brugklasser thuis toe? of komt brugklasser bij jullie thuis. Is het 1 op1 begeleiding of voor meerdere brugklassers tegelijk?
Bij brugklasser thuis 1 op 1 begeleiding zou ik minstens €5 per uur rekenen. Als reistijd niet wordt mee gerekent €7,50. Als je meerdere brugklassers tegelijk begeleid kun je iets lager gaan zitten.

Kaaskopje

Kaaskopje

30-09-2011 om 20:37

5 euro

Als je afweegt dat het om een baan gaat waarbij je zoon zich als 'leraar' mag opstellen, dan mag hij best iets boven het minimumjeugdloon gaan, wat bruto minimaal 2,50 is. Ik kom ook op 5 euro. 7,50 is echt flink aan de maat vind ik.

Maylise

Maylise

30-09-2011 om 22:07

Bedragen

Mijn zoon vroeg toen we nog in Nederland woonden tussen de 10 euro en 15 euro per uur. Geen reiskosten vergoeding. Hij was toen ook 15 jaar. Blijkbaar waren er genoeg ouders die dat wilden betalen. Ik heb ook geen klachten over hem gehoord. Het is natuurlijk ook een kwestie van vraag en aanbod.

Mijn dochter vroeg toen ze op de universiteit zat 20 euro per uur aan middelbare scholieren en eerste jaar studenten. Inmiddels is ze ermee gestopt dus deze informatie dateert ook van zo'n 2 jaar geleden.

Ik zou hem aanraden om 7,50 te vragen als het om zijn eerste leerling gaat. Mocht het allemaal goed gaan dan kan hij als hij straks ervaren is bij volgende leerlingen 10 euro gaan vragen.

Te weinig vragen is ook niet goed. Psychologisch gezien zal hij eerder serieus worden genomen als hij een mark conform salaris vraagt. Bij een te lage inzet zullen mensen eerder aan zijn capaciteiten gaan twijfelen.

Verder is het toch een kwestie van vraag en aanbod. Van mijn kinderen weet ik dat er best veel vraag is naar goede bijles leraren/huiswerk begeleiders.

2 verschillende prijskaartjes?

Huiswerkbegeleiding is ondersteuning bij het maken van huiswerk. Wat uitleg, leren plannen, overhoren enz.
Als ik bijles zoek voor mijn brugklasser,bijvoorbeeld voor wiskunde, dan zoek ik iemand die echt uitblinkt in wiskunde, mijn zoon "les" kan geven en de wens zal dan zijn dat zijn resultaten omhoog gaan, toch?
Ik vind 7,50 voor huiswerkbegeleiding gegeven door een 15 jarige best veel geld, maar misschien zijn dat de gewone prijzen, dat weet ik niet.
Voor bijles gegeven door een student, vind ik 7,50 alweer redelijker klinken.
Vakkenvullen voor 2,50 is een netto bedrag. Moet je bijles/huiswerkbegeleiding ook opgeven aan de belasting?

10 jaar geleden

gaf mijn toen 16 jarige dochter ook bijles wiskunde en kreeg toen ook al 7 euro per uur.

Kaaskopje

Kaaskopje

01-10-2011 om 08:16

Wil

Zou ik niet doen.

Vic

Vic

01-10-2011 om 10:38

Uren

Ik vind het altijd zo vreemd dat het minimumloon afhankelijk is van het aantal (CAO-?) uren per week. Als je kijkt bij 23+ zit er bijna een euro per uur tussen wanneer je 36 uur of 40 uur per week werkt. Wat zou daar het nut voor zijn?
Overigens vind ik de bedragen voor een 15-jarige (2,49-2,76 per uur) echt heel laag. In de regel zal daar geen belasting vanaf gaan, want 15-jarigen mogen nog helemaal niet zoveel uren maken, en eer ze met dit uurloon aan de algemene heffingskorting komen, ben je wel even bezig.

RR

RR

01-10-2011 om 10:39

Heel wat wijzer geworden....

.... en een stralende zoon, toen ik hem over deze bedragen vertelde ;-) Heeft namelijk afgelopen zomer 5 weken vakken gevuld voor 2,50 per uur.

Op alle reacties afgaande, lijkt ons 5 euro heel redelijk. Ook ik vind 7,50 best veel voor een 15 jarige. Het gaat trouwens ook om bijles (brugklas vmbo). Ik denk dat het echt iets is voor hem, hij is gevraagd via de leraar (basisschool waar hij voor de vakantie stage liep), omdat het zo opviel hoe hij is met andere kinderen (wij als ouders zien het ook) als het gaat om uitleg enz.

Als het gaat om 2 uur per week, heeft hij dus 40 euro per maand (bovenop z'n kleedgeld) erbij. Prima deal!

Dank voor alle reacties,
groet, Rineke

P: kwaliteit bijlesgever

Bij dochter op school werden bijlesgevers gevraagd door leerkrachten. De ouders van leerlingen die bijles nodig hadden kregen de die bijlesgevers aanbevolen.

Overigens betaalde ik voor dochter voor bijles Latijn 20 euro per uur, maar dat was dan ook een cumlaude gymnasiast die nu klassieke talen studeerde. Ook pas 18, maar zijn geld dubbel en dwars waard.

skik

ijsvogeltje

ijsvogeltje

01-10-2011 om 11:59

5 euro prima

5 euro lijkt mij inderdaad een mooi bedrag. Bij mijn oudste zoon op school (zelfstandig gymnasium) wordt ook bijles gegeven door bovenbouwleerlingen, en daarvoor betaal je ook 5 euro per uur.

Maylise

Maylise

01-10-2011 om 15:11

Afhankelijk

Het is natuurlijk ook afhankelijk van de regio waar je woont, welke vakken je bijles in wil/kan geven en daarnaast is mond op mond reclame een hele goede. Bij een eerste klant kan je best een lagere prijs vragen. Deze kan je vervolgens als referentie bij volgende klanten gebruiken. Goeie referenties drijft de prijs ook omhoog.

Mijn zoon gaf bijvoorbeeld bijles Frans en omdat hij tweetalig is opgegroeid zat ook zijn geschreven Frans op een hoog niveau. Als je jezelf kan verkopen als native speaker kan je ook weer meer vragen.

Geef je Latijn en Grieks als bijles heb je het voordeel dat er niet veel zijn die dit kunnen geven. Het nadeel is dat de afzetmarkt ook weer kleiner is.

Wiskunde is een hele goede overigens. Zeker nu wiskunde een verplicht eindexamen vak gaat worden weet ik zeker dat er veel vraag zal zijn naar bijles wiskunde. Daarnaast zijn veel ouders dusdanig getraumatiseerd door slechte wiskunde lessen vroeger dat ze dit echt niet zelf willen geven. Kortom daar zal veel vraag naar zijn.

Overigens vind ik het zelf ook niet erg om voor goede bijles wat meer te betalen. Mijn dochter heeft het afgelopen jaar bijles gehad van een studente. Geweldig meisje. In eerste instantie middels een organisatie (waarbij wij extra betaalden en de overhead naar de organisatie gaat) maar inmiddels hebben we haar particulier aangenomen. Mijn dochter loopt niet heel erg achter maar haar zelfvertrouwen groeit enorm van de bijles en ze staat daardoor veel meer ontspannen in school. De bijles gevende studente komt overigens 2,5 uur achter elkaar. Reistijd vergoed ik niet.

liora

liora

01-10-2011 om 18:54

Ehh

15-jarigen krijgen voor oppassen vaak al rond de vijf euro, voor bijles zou ik het dubbele vragen. Mijn halfzus heeft heel lang bijles gegeven terwijl ze zelf nog op 's hool zat, zal haar eens vragen wat ze vroeg daarvoor.

Liora

Kaaskopje

Kaaskopje

01-10-2011 om 20:53

Oppasgeld

Liora: 15-jarigen krijgen voor oppassen vaak al rond de vijf euro,===
Niet overal. Er is al vaker een rondje 'hoeveel betaal je de oppas' geweest en daar bleek uit dat in de grote plaatsen binnen de randstad gemiddeld royaler wordt betaald dan in andere delen van Nederland. Kwestie van marktwerking denk ik.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.