Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Kaaskopje

Kaaskopje

12-09-2010 om 01:50

Boekhouder

Ik zei het hierboven al tegen Pelle 'ik ben geen goede boekhouder'. Ik kan ons maandelijkse budget best goed in de gaten houden, maar echt alles netjes bij houden, alle betalingen goed in de gaten houden... het is helaas niet mijn sterkste punt. Zo kan het dus gebeuren dat we in 1 keer een jaar teveel ontvangen belasting terug moesten betalen, omdat ik niet op tijd aan de bel getrokken heb (vorig jaar wel). Aangezien dat voor ons ruim een maandsalaris betekent is dat natuurlijk zacht gezegd een probleem. Dom uiteraard, maar ik probeer een stijgende lijn te vinden in hoe we met dit soort zaken omgaan en wil hier dus een oplossing voor. Het leven is zonder verkeerd beleid al duur zat tenslotte.
Man en ik hebben het er wel eens over gehad er iemand bij te halen die ons hierbij helpt. Niet met een budgetplan, want op zich kunnen we dat best aardig, maar echt om onze zaakjes duidelijk te houden. Waar of bij wie kun je dat het beste vragen? Ik heb wel eens gehoord dat als je bij een vakbond bent dat je daar geholpen kunt worden met de belastingaangifte, of kun je dat beter door een boekhouder laten doen en hoeveel kost een beetje boekhouder? Kortom wie heeft goede tips? Ik hoop dat de reacties echt bij mijn vraag blijven en niet over hoe onhandig ik ben, dat weet ik zelf ook wel:-)

Bastet

Bastet

12-09-2010 om 08:29

Boekhouder

Ik denk dat een boekhouder meer kost dan hij opbrengt.Bij het nibud kun je heel veel info krijgen over hoe eea aan te pakken,en hulpmiddelen bestellen,zoals budgetagenda etc.
(Ik denk dat die belastingproblemen inderdaad niet meer in termijnen kan,omdat juist die termijnen betalen fout is gegaan.)
Groetjes,bastet

Kiki

Kiki

12-09-2010 om 10:14

Je afschriften controleren als het binnen komt

welke uitgaven zijn gedaan, wat is er afgeschreven en wat belangrijker wat is er niet afgeschreven.

Als je dat iedere keer doet krijg je ook meer inzicht in je uitgavenpatroon ed.
Om eerlijk te zijn denk ik inderdaad dat je moet zorgen voor een spaarrekening. Als je bij onverwachte rekeningen in de problemen komt is het een kwestie van tijd voor het volledig misgaat. Want wie heeft er nou geen onverwachtse rekeningen.

Bij mij gingen in korte tijd, de afwasmachine, wasmachine, droger en stofzuiger kapot. Ik heb een periodieke overschrijving naar mijn spaarrekening staan, ik merk niet eens dat het afgeschreven word.

Vaker controleren

Hoi Kaaskopje,

Ik denk dat een boekhouder ook weer geld kost en als het al krap is lijkt me dat geen slimme zet :o).

Wij moeten ook flink opletten, ik ben daardoor dus erg gehecht aan internetbankieren :o). Rekeningen liggen bij mijn toetsenbord (zodra er iets binnenkomt leg ik dat daar neer) en als ik inlog verwerk ik dat gelijk. Oke dat is niet jou/jullie sterke punt, maar ik denk dat je daar gewoon een vaste moment per week voor moet invoeren, ik doe dat vaker trouwens per maand, het is bijna een "hobby" geworden haha.

Verder inderdaad die buffer. Hier inmiddels een kleine buffer, het is best moeilijk als je niet zo'n hoog inkomen hebt, maar alle beetjes helpen. Sinds 2 jaar leggen we elke maand wat apart voor autokosten (echt een apart potje, naast een kleine spaarrekening). Afgelopen mei kregen we dus een mega tegenvaller qua kosten, en dat kon ik zo betalen. Het deed pijn hoor dat geld uitgeven (moest weer bij 0 beginnen met het autopotje), maar zo'n lekker gevoel om dat wel zo te kunnen doen.

We hebben vorig jaar veel ingeleverd op ons netto inkomen (werkeloosheid en minder verdienen bij nieuwe baan), toch lukt het nog steeds om wat te sparen, hoe moeilijk ook. Jij/jullie kunnen dat ook, begin gewoon nu er zelf aan. Zo zonde om daar ook weer kosten voor te moeten maken.

Sterkte, want die geldzorgen zijn gewoon niet prettig, groet Pinkelot

Oeps

"ik doe dat vaker trouwens per maand, het is bijna een "hobby" geworden haha"

Oeps per maand moet dus meerdere keren per week zijn.

Groet, Pinkelot

Buffer gaat sneller als er meer geld binnenkomt

geen idee of je plannen hebt maar zijn er mogelijkheden om beter betaald werk te vinden, jullie zijn nu toch ook al een tijdje met dat belwerk bezig toch ? Is er niet iets te vinden wat een stapje meer in zich heeft en beter betaald ? Er zijn volgens mij heel veel functies die jij goed zou kunnen invullen.

Als zoiets lukt voor 1 van jullie dan kan je dus dat wat je meer gaat verdienen sparen, elke maand dus dat bedrag opzij zetten wat er meer binnenkomt.

En verder dus sober blijven leven en jezelf dus minder gunnen. Ik heb zelf de idiote neiging om flink uit te geven zodra er weer meer binnenkomt, het brandt dan echt in mijn zak, er zijn zo veel leuke dingen om hier alles en iedereen er hier thuis leuker uit te laten zien, maar goed, ik ben dus al een tijd niet de stad in geweest, dat helpt.

Trouwens

ik heb ooit de tip hier gelezen over senioren die dat voor een luttel bedrag nog wel doen, zoiets iets met een klein bedrag iig. Moet je even zoeken in het archief.

Vic

Vic

12-09-2010 om 13:19

Internetbankieren (en andere tips)

Ik ben daar helemaal enthousiast over. Waarschijnlijk hebben de meeste mensen het al jaren, maar ik internetbankier pas sinds dit jaar en vind het fantastisch. Op een vast moment in de maand download ik al mijn mutaties in excel en maak dan overzichtjes om te vergelijken met mijn begroting. Nog handiger is natuurlijk omdat gedurende de maand te doen, of voordat je uitgaven doet (maar dat is een goed voornemen). Een keer per week verwerk ik alle rekeningen die ik die week heb gekregen. Ik streef ernaar om alles zo'n drie dagen voor de uiterste datum te betalen. Het gaat hier soms mis met dingen waarover ik moet bellen of schrijven. Zo heb ik bijv een rekening gekregen waar ik het niet mee eens ben, dus niet betaald. Inmiddels ligt de tweede herinnering op het stapeltje, dus maandag moet ik er echt achteraan. Pure laksheid helaas ;-(
Ik denk dat er bij jullie ook best wat schort aan de discipline. Iemand van jullie moet dat soort zaken op zich gaan nemen, en als stok achter de deur zou je het gezamenlijk elke twee weken moeten doornemen. Verder is het zo belangrijk om een buffer te hebben. Ik vind het ook niet fijn om te sparen. Mijn inkomen is best aardig, maar omdat ik nog wat schulden moet afbetalen en moet sparen, scheelt dat honderden euro's in mijn bestedingsruimte. Tja, het is niet anders. Juist omdat dat sparen zo belangrijk is moet je dat geld in principe beschouwen als niet bestaand. Mijn spaarbedrag wordt op de 1e van de maand automatisch afgeschreven en daar mag ik niet aankomen behalve voor de vastgestelde doelen. Ik spaar ook nog 150 euro voor de korte termijn, en heb bedacht dat ik daar wel 'leuke' dingen voor mag doen (ben ik net mee begonnen dus even kijken of ik dat red qua uitgaven). Volgens mij hebben jullie de afgelopen jaren met veel minder gedaan, dus als je halverwege je uitgaven toen en nu gaat zitten, en de rest spaart zit daar best schot in.
Even samengevat: internetbankieren, een persoon verantwoordelijk maken (+ tweewekelijks stavaza bespreken), post direct verwerken, en 10% van je inkomen aan het begin van de maand sparen. (Een beetje van mezelf, en een beetje Annemarie van Gaal ;-)

merene

merene

12-09-2010 om 21:26

Controleur

Als ik jou berichten lees dan denk ik dat je een soort van controleur nodig hebt. Iemand die je vertrouwt en die je inzage geeft in je papieren. Die je tips kan geven.
Dat hoeft helemaal niet zo officieel te gaan. Iemand die met je meedenkt, weet en vertelt wat je nog van anderen, zoals de belastingdienst, kunt verwachten.
Een boekhouder kan dagelijkse dingen niet voor je in de gaten houden. Die signaleert vaak pas achteraf. En die weet bijvoorbeeld helemaal niet dat je niet naar die dure sportschool gaat en dat je dat abonnement dus beter op moet zeggen (= voorbeeldje).

Succes. Het lijkt me heel vervelend zo.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-09-2010 om 22:43

Pelle

Een typisch voorbeeld van van uitstel komt afstel. Vorig jaar heb ik keurig op tijd een regeling getroffen, dit jaar is het in het slop geraakt.
De belastingproblemen van nu kunnen niet meer in termijnen. Er is loonbeslag gelegd, we hebben het nu dus al betaald. Dat hakt erin. Het spaarloon van komende week had op geen beter moment kunnen komen. Een geluk bij een ongeluk. Daar kunnen we nu de ontstane achterstallige rekeningen mee betalen.
Wij doen erg weinig wat niet nodig is. We zijn een paar dagen op vakantie geweest rond Apeldoorn. Was niet nodig, maar wel leuk om te doen. We leiden echt een vrij sober leven. Maar er worden soms kosten gemaakt waar ik niet voor kies en die bijvoorbeeld niet door degene die ze maakt betaald kunnen worden. Ik vind het moeilijk om het allemaal bij te benen. Ik ben degene die er de verantwoordelijkheid over heeft, terwijl ik dus beslist geen boekhoudwonder ben.
Een buffer van een maandloon... hoe krijg ik dat bij elkaar? Ja... nu komen er allerlei tips hoe ik dat moet doen? Maar ik heb heel erg het gevoel van 'ja maar ik moet nog van alles!' De schoolrekeningen vliegen ons om de oren. We betalen de zorgverzekering van de oudste dochter, haar telefoon (die bijna opgezegd kan worden!)En van ons inkomen valt er echt niet zoveel te bufferen. Ik maak iedere maand 200 euro over naar de spaarrekening, maar het komt zelden voor dat dat er bij het volgende salaris nog op staat.
Ik heb de kinderachtige behoefte om het uit handen te geven, maar het is uiteraard beter om het zelf goed op de rails te krijgen. Ik zei laatst nog dat ik het gevoel heb dat we nu minder kunnen doen dan toen we nog in de schuldhulp zaten. We hebben teveel inkomen om recht te hebben op toeslagen, waardoor wat er overblijft niet zo heel riant is.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-09-2010 om 22:54

Discipline

Vic, ik denk dat ik inderdaad moeite heb met die discipline. En doordat ik dat ook weet geeft me dat ook een vervelend gevoel. Daarom wil ik het graag verbeteren.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-09-2010 om 23:01

Internetbankieren, controleur en tips

Ik doe aan internetbankieren en dat maakt het op zich wel erg overzichtelijk. Ik zou niet meer zonder kunnen en willen. Door het loonbeslag kan ik een rekening niet betalen, we mogen dat in termijnen doen en dat kun je hupsakee instellen. Ik kán het wel, maar nu nog consequent:-)
Merene, ik zou inderdaad iemand willen (voelt wat kinderlijk) die op een rustige manier met mij bij de computer gaat zitten en min of meer aan het werk zet.
Drommels, ik ga de linken zo eens rustig bekijken.

Dank jullie wel voor het meedenken:-)

Kaaskopje

Kaaskopje

13-09-2010 om 01:32

Drommels

Ik heb je linken bekeken. Wij maken al gebruik van beperkt budgetbeheer. Tijdens de wsnp hadden we volledig budgetbeheer en omdat wij ons daar wel goed bij voelden, maar volledig beheer te ver vonden gaan zijn we dus naar beperkt beheer gegaan. Dat houdt in dat de vaste lasten zoals van wonen, energie en zorgverzekering door budgetbeheer betaald worden. Dat geeft ons nog steeds een veilig gevoel, dus dat houden we nog even zo. Ik moet bij de site van NIBUD nog even verder kijken. Ik probeerde een gegrotingsformulier in te vullen maar dat lukte om een onduidelijke reden niet. Morgen probeer ik het opnieuw.

Bastet

Bastet

13-09-2010 om 07:07

Kaaskopje

je dochter heeft toch wel zorgtoeslag aangevraagd???
Daarmee kun je de zorgverzekering betalen!
Bastet

Kiki

Kiki

13-09-2010 om 07:45

Kaaskopje

Je dochter werkt toch en is volwassen? Dan kan ze toch zelf de telefoon en de zorgverzekering betalen?

Als de schoolrekeningen een probleem zijn, kan ze toch via de IB-groep tegemoetkoming aanvragen.
Van wat ik begreep (maar dat was vroeger zo) als je als ouder aangaf dat je niet meebetaalde aan de studie kreeg de student nog de aanvullende beurs ongeacht het inkomen van beide ouders.

Om eerlijk te zijn vind ik de tip van Manda ook geen verkeerde. Is er geen werk wat jij of je man kan doen wat een treedje meer betaald. Kijken kan geen kwaad toch en wie weet wat er allemaal voor leuks aan banen is?
Ik weet niet wat je doet voor werk of je man en of dat überhaupt een optie is.

Verder denk ik dat je toch veel kan besparen door de rekeningen te betalen als ze binnenkomen, want het bedrag wat je extra betaald aan de herinneringen en aanmaningen is zondegeld.

Wat ik doe: Post komt binnen, dat scheid ik tussen rekeningen en andere post. Mans rekeningen gaan op zijn toetsenbord, mijn rekeningen betaal ik ter plekke.
Verder betalen we zoveel mogelijk via automatische incasso, wat we dus doornemen als de bankafschriften binnen komen.

Bastet

Bastet

13-09-2010 om 09:00

Ib groep

Ja,er is een tegemoetkoming,maar dat hangt wel af van het inkomen van de ouders.Zodra je neigt naar modaal is het uit met de pret.
Kaaskopje,je schreef ergens dat je automatische incasso's handig vindt,is ook zo.Desalniettemin:check elke week op een vast moment wat erin komt en eruit gaat.Zo krijg je,op lange termijn inzicht in welke rekening je welke maand kunt verwachten.Want dan had je je vorig najaar al gerealiseerd dat er in september veel rekeningen komen van school.En juist de kleine uitgaven,zoals ik nu bijvoorbeeld heb,schoolfoto's,schoolreis,noteren,want dat betaal je vaak cash maar is toch ook een terugkomende uitgave,opschrijven dus.Want juist de uitgaven die niet elke maand terugkomen zijn vaak een "verrassing" als je je niet realiseert dat de uitgave eraan komt.

Wagen wijd open deur

volgens mij schreef je ergens dat je man rookt, dat kost heel veel geld (toen ik stopte met roken hield ik, merkbaar(!), geld over (koste op dat moment ook 210 gulden in de maand, nu natuurlijk nog veel meer!)

En ja, iedereen zegt dat het moeilijk is, dat stoppen met roken, maar als je echt graag wilt en een goede motivatie hebt, dan scheelt dat een heleboel.

Ik krijg, door jouw postings, wel het idee dat er weinig structuur is, dat je weinig inzicht hebt in wat je uitgeeft (en dat je een zwak hebt richting je kinderen qua aankopen, om een beetje de ´zwarte tijd´ te compenseren (!?) )

Begin eens met opschrijven (of in een tabel bijhouden), natuurlijk geen fijn werkje, maar het helpt vast om inzicht te krijgen.

Schema van claudia

heb je het schema van Claudia al in huis?
daarin kun je al je uitgaven kwijt en weet je precies wat je per maand te besteden hebt.
ik gebruik dit schema nu een paar jaar ,ik pas het elk half jaar aan ,en sta daardoor nooit meer rood en heb zelfs een flinke buffer opgebouwd.

Kaaskopje

Kaaskopje

14-09-2010 om 00:27

Kiki

Nee, de oudste heeft helaas na haar zomerbaan geen contract aangeboden gekregen, daar is even over gesproken, dus is ze weer baanloos. Ik moet haar kosten dus betalen. Haar telefoon was een dure fout, maar we zitten aan het eind van haar abonnementscontract, dus dat gaat opgezegd worden. Mijn jongste heeft wel een jaarcontract, dus dat is een zorg minder. Voor haar gaan we nu ook alles aanvragen, dan kan ze meteen profiteren zodra ze 18 is geworden (1 januari).
Bij de IB groep krijgt de oudste dochter 75 (of 78 euro, ik twijfel even). Dat stelt natuurlijk geen klap voor. Gratis boeken gelden alleen voor VO leerlingen, dat zit er ook niet in dus. De oudste moet 25 euro van dit geld aan mij geven, maar de rest gebruikt ze voor kleedgeld. Dat moet toch ook doorgaan. Of ik haar nou kleedgeld geef of ze doet het van de bijdrage, dat is lood om oud ijzer. Het is wel een beetje sneu, maar het salaris wat ze in de zomer heeft verdiend moet ze volgens mij bijna volledig bij ons inleveren door de hoge belkosten en nog wat schoonheidsfoutjes op dit gebied. Ze heeft al een deel ingeleverd. Ik hou haar ook aan de rest, dat beseft ze ook. Feit is dat we haar het een en ander hebben voorgeschoten of domweg voor haar hebben moeten betalen. Als je niet zo'n superloon hebt tikt dat ook aan.
Een geruststelling is dat de jongste dochter heel goed is in het beheer van haar geld. Ik ben eigenlijk niet bezorgd dat we bij haar voor verrassingen komen te staan zoals bij de oudste.
Wat ander werk zoeken betreft: dat zal niet gebeuren. Ik lig niet zo goed in de markt (o.a. door mijn bijziendheid) dat ik zomaar ander werk kan vinden en man zou eventueel binnen ons werk nog wat promotie kunnen maken. Het gaat nu even moeilijk, maar baanzekerheid vind ik nu even belangrijker dan dat op de tocht zetten bij een andere werkgever (weer tijdelijke contracten, weer die spanning of je mag blijven, weer het risico op ontslag en ww). Ik werk vóór een bedrijf als klantenservicemedewerker bij een callcenter. Ik doe dus geen verkoopwerk. Als ik bij het opdrachtgevende bedrijf zou werken zou ik meer verdienen met hetzelfde werk, maar ze stellen daar ook zwaardere eisen, waar ik door mijn werktempo niet aan kan voldoen. Ik ben niet zo'n snelle. Ik ben dus allang blij dat ik werk héb, gezien mijn 'handicap', hoe ik ben en mijn leeftijd (in januari 50).
Wij betalen ook zoveel mogelijk automatisch. Dat dat beter voor ons is, is te merken aan de rekeningen die niet automatisch gaan. Die blijven nog wel eens te lang op de plank liggen. Inderdaad met herinneringen en kosten tot gevolg. Dat is zo'n punt waar ik wat aan wil doen.

Kaaskopje

Kaaskopje

14-09-2010 om 00:45

Mien

Ik schat in dat man lang niet aan 210 euro komt voor roken. 2 Pakjes shag per week denk ik. Hij drinkt niet, hij hoeft nergens contributie voor te betalen, dus zijn persoonlijke onkosten vallen op zich mee. Ik heb in het verleden al een hele antirook campagne gehouden hier in huis. Hij is na een paar jaar toch weer begonnen (toen hij weer werk had en de verleiding tussen rokende collega's te groot werd). Ik ben er een beetje klaar mee. Hij rookt in ieder geval niet binnen, verder is het een volwassen man die dit soort beslissingen zelf moet nemen.
Ik merk dat iedereen enthousiast is over het schema van Claudia. Ik heb het zelf ook ooit van haar gekregen, maar door een gecrashte computer kwijtgeraakt. Ik zie er ook een beetje tegenop om álles te moeten bijhouden. Doen jullie dat trouw? Ik zie op internetbankieren precies wat ik uitgeef en wat binnenkomt.
Ik heb geen last van na-compenseren voor de tijd dat we in de wsnp zaten. Ik heb wel last van zwakte naar de kinderen toe. Ik vind dat ik moet zeggen dat man en ik sámen nog wel eens overstag gaan. Geld voor een kamp voorschieten bijvoorbeeld, omdat ik het zo zielig vind als ze er niet heen kan. Dat soort voorschotten moeten dus nu van haar tijdens de zomer 'zuurverdiende centjes' (:-)) terugbetaald worden.

Bastet

Bastet

14-09-2010 om 07:11

Kaaskopje

Een paar dingen: als je elke week je administratie doet,blijft er niks op de plank liggen.Ten tweede:je ziet niet alles op internetbankieren,ant er vast ook cash-uitgaven,ook van je man.
Ten derde: introduceer je dochter op het callcentre,als het meezit krijg je zelf nog een aanmeldbonus..:)
Bastet

Alles bijhouden kaaskopje

*Ik zie er ook een beetje tegenop om álles te moeten bijhouden,*

met het schema van claudia hoef je juist niet alles bij te houden,het invullen kost een uurtje of twee,en daarna kun je het aanpassen indien er dingen veranderen(twee minuten werk).met 1 blik op het schema kun je dan zien hoe je er voor staat,of er nog ruimte is voor uitgaven ,of dat de rem er op moet.

Drummie

Drummie

14-09-2010 om 11:38

Hulp nodig?

Hallo Kaaskopje,

Ik woon dicht bij je in de buurt en werk elke dag met belastingen, toeslagen en boekhoudingen. Ik wil je best wel helpen (gratis hoor, vriendendienst ;-) )om je boekhouding op de rit te krijgen.

Ook is het dan handig om eens allemaal na te gaan of je nog recht hebt op toeslagen of dergelijke die je nu laat liggen...

Niets verplicht! Ik wilde het gewoon graag aanbieden.
Drummie

Bastet

Bastet

14-09-2010 om 12:02

Kaaskopje

Ik zie er ook een beetje tegenop om álles te moeten bijhouden.....
Ik zeg: doen!Als je later merkt dat het werkt,is de voldoening des te groter.Met een huurhuis kan het niet zo ingewikkeld zijn,ook niet kwa belastingen.En nogmaals,het krap zitten komt juist vaak door de kleine ongemerkte uitgaven,die eens bijhouden kan heel verhelderend zijn.

Dit is dé oplossing

*Ik zie er ook een beetje tegenop om álles te moeten bijhouden..... *

eigenlijk zeg je: ik wil heel graag mijn financieen goed op orde hebben,maar ik heb geen zin om alles te moeten bijhouden.

maar ja,als je alles op orde wil hebben,zul je dus wél alles bij moeten houden,anders lukt het niet.

ik zou de hulp van drummie dus heel dankbaar aannemen.

overigens vind ik dit een erg lief gebaar van drummie!

ik had het over gúldens, maar vooruit het was dan ook bijna 10 jaar geleden..

2 pakjes shag per week valt misschien mee, maar is toch bijna 40 euro in de maand.

Als ik in gedachten jouw postings over de financiën zo in gedachten aan mij voorbij zie komen, dan snap ik niet dat je, na die jaren schuldsanering, zo weinig hebt opgestoken..

En weer op iemand wilt leunen terwijl je al zoveel láát regelen...tsja, administratie is ook niet mijn hobby, maar rekeningen betaal je toch gewoon, evt. zet je ze klaar bij internetbankieren, op de dag voor uiterste betaaldatum.

Met een dubbel inkomen zou je het toch moeten redden?
Hoe komt het dat je, als je (veel) geld krijgt, dat je dat dan gelijk moet besteden?? Ik snap dat niet..

De enige manier om inzicht te krijgen én wat aan je financiële bewustzijn te doen is toch echt ZELF je erin verdiepen (en/of samen met je man)...

Eigen verantwoordelijkheid, volwassen gedrag...welk voorbeeld geven jullie zo ook aan jullie dochters?

Sorry als ik wat direct ben, maar zo langzamerhand stijgt mijn verbazing...

Kaaskopje

Kaaskopje

15-09-2010 om 02:20

Jeetje drummie...

Ik zal het er serieus over hebben met man.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-09-2010 om 02:24

Bastet

Ze heeft al een poosje op een callcenter gewerkt, het kind pakt alles aan als ze daar zin in heeft:-), maar ze was daar niet op haar plaats. Ze zou in een verzorgingshuis of bij begeleid wonen moeten kunnen werken. Daar heeft ze inmiddels ervaring in. Net als patat verkopen of kinderen bezighouden (zo bij elkaar gezet kan dat over hetzelfde gaan:-))

Kaaskopje

Kaaskopje

15-09-2010 om 02:25

Sus-anne

je hebt gelijk dat het een beetje lui klinkt. Ik heb ook de neiging om een beetje in te zakken als ik ergens tegenop zie.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-09-2010 om 02:35

Mien

Waar zou ik zijn zonder jouw stevige bijdragen?
Wat ik zelf eigenlijk wel goed vind van mijzelf in dit draadje is dat ik mij kwetsbaar opstel en laat zien dat ik ondanks alles nog veel moet leren. Je kunt me daarom neersabelen, maar je kunt ook gewoon meedenken en opbouwende kritiek geven.
Je hebt dubbele inkomens en dubbele inkomens. Ons dubbele inkomen stelt niet zo heel veel voor hoor. Het is net teveel voor allerlei toeslagen en te weinig om met die twee inkomens royaal te kunnen leven. Ik ben er tevreden mee, nu nog beter de administratie doen. Daar gaat mijn vraag vooral om.
Welk voorbeeld wij onze dochters geven? Nou.. blijkbaar heb je dat zelf al ingevuld. De oudste doet haar best, maar heeft ook moeite om het overzicht te houden. Dat komt deels waarschijnlijk doordat ze ADD heeft en alleen om die reden al moeite heeft met dit soort zaken. De andere dochter is zo verschrikkelijk goed in het beheer van haar geld, daar maak ik me absoluut geen zorgen over. Twee dochters, twee karakters en toch allebei een kind van mij.

Je hebt gelijk

je stelt je inderdaad kwetsbaar op en dan kunnen anderen meedenken en dingen opperen waar je niet zo blij van wordt..

dat is weer het risico van kwetsbaar opstellen..

En neersabelen, nee dat is niet mijn intentie, ik hoop dat je aan mijn woorden wat hebt, noem het wakker schudden voor mijn part..

Boos worden mag ook, ik vind het ok, als het maar een kleine bijdrage levert aan de bewustwording en misschien een stimulans dat je gaat denken `ik ga de boel op orde brengen´ , ik hoop het

Ik had geen oordeel geuit over het voorbeeld voor je kinderen, maar natuurlijk wel mijn gedachten (duur mobiel abo...) en ja, ik geloof dat opvoeden ook inhoud dat je je kinderen leert omgaan met geld..

Al met al geloof ik heilig in ´zelluf doen´ (ik overdrijf daar misschien wel wat in, dat is dan weer mijn zwakke punt) ervaring leert me dat het gewoon fijn is zelf de touwtjes in handen te hebben (hoe zalig het ook kan zijn als een ander zaken voor je regelt, financiëel gezien zou ik niet zo gauw wat uit handen geven)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.