Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Marjoleine64

Marjoleine64

28-06-2017 om 11:40

Carriere-switch

Wie kan er even meedenken?

Ik ben nu bijna een jaar werkloos. Ik heb met een goede jobcoach van een outplacement bureau hard gewerkt aan het herontdekken van mezelf, en daar kwam uit dat ik het liefst in het onderwijs aan de slag zou gaan nu. Banen zoals die waar ik uit kwam (industrie) zijn er wel, maar dan zoeken ze mensen met 10 jaar ervaring en geen 25, dan ben je al snel overgekwalificeerd en dus te duur. En wellicht te oud (ik ben 52), maar dat zeggen ze natuurlijk niet.

Het onderwijs biedt veel kansen, maar ik heb geen onderwijsbevoegdheid. Ik zou met een jaar studie als zijinstromer mijn 1egraads bevoegdheid kunnen halen, ik heb alle info en eerste kennismaking daarvoor al gehad. Er zijn ook banen in het HBO, waar ik zo aan de slag kan. Na 3 sollicitaties op dat soort functies heb ik nu één aanbieding (nog niet op schrift), dus hoera, ik heb een baan. Maar daar zitten ook nadelen aan. Deze baan is ver weg (een uur rijden, 100 km vnl. snelweg). Dat is dus minimaal 2 uur reistijd per dag. Dat naast een zware baan (als beginner), daar zie ik tegen op. Maar, het is wel een baan natuurlijk, en later iets dichterbij zoeken kan altijd nog, als ik meer ervaring heb. Of dichterbij gaan wonen, als ik een vaste aanstelling krijg.

Wie kan er helpen meedenken? Wat is wijsheid, deze baan aannemen, of toch voor de opleiding gaan? Wat ook meespeelt is natuurlijk het salaris, in het HBO ligt dat hoger dat in het VO, en ik weet nog niet zeker of ik de opleiding mag doen met behoud van WW uitkering (het gaat om een tekortvak). Maar ook: een evt WW-uitkering na een jaar werken als HBO-docent zal mogelijk lager zijn dan het max. wat ik nu krijg. Begrijp me goed, het gaat niet om het geld, maar het zijn wel overwegingen die ook meewegen.

Alvast bedankt,
Marjoleine

Phryne Fisher

Phryne Fisher

28-06-2017 om 11:55

Hbo

Ik ken mensen die zijn ingestroomd als hbo-docent en sindsdien nooit zonder werk hebben gezeten. Met ervaring in het bedrijfsleven ben je erg gewild. Een vast contract is echter nagenoeg uitgesloten, dus je moet er wel tegen kunnen om ieder jaar weer opnieuw te moeten solliciteren en niet altijd naast de deur te werken.

Lou

Lou

28-06-2017 om 11:58

Waar heb je zin in?

Ik neig naar de baan aannemen, omdat je al best lang werkloos bent en volgens mij heel graag wil werken. Ook dit:
"Maar, het is wel een baan natuurlijk, en later iets dichterbij zoeken kan altijd nog, als ik meer ervaring heb. Of dichterbij gaan wonen, als ik een vaste aanstelling krijg."

Tenzij je er eigenlijk gewoon echt geen zin in hebt of sterk vermoedt dat het sowieso te zwaar wordt. Maar dat laatste kun je ook uitproberen. En zin of geen zin, daar zou je nog even goed over kunnen nadenken. Gegeven de opties, waar heb je het meeste zin in?

mbo'er

mbo'er

30-06-2017 om 21:26

Doen!

Veel scholen vergoeden namelijk de studie van hun docenten! Als jij een gewild vak hebt, zal het zelfs nog makkelijker zijn. Ook kan een school een zij-instromersbeurs aanvragen. Zaak is wel dat je een goed vak hebt en (voor het hbo) WO bent opgeleid. Ik zou er zeker naar informeren. Bijv. de Hogeschool van Amsterdam zegt het volgende erover: http://www.hva.nl/opleiding/leraar-aardrijkskunde-deeltijd/praktische-zaken/zij-instroom/zij-instroom.html. Dit is maar één voorbeeld, ik denk dat iedere hogeschool dit wel heeft.

Wat betreft de reisafstand; twee uur per dag is best veel, mijn reistijd is zonder files ongeveer drie kwartier, de praktijk is ruim anderhalf uur heen en anderhalf tot twee uur terug, daarom kies ik voor de trein, duurt wel iets langer dan de auto want ik moet ook nog naar het station fietsen en in de stad waar ik werk, ook nog een stukje fietsen (ik heb een tweede fiets daar op het station staan), maar het reist zoveel rustiger. Heb al heel wat boeken gelezen, Netflix filmpjes gekeken, dutjes gedaan, mail gecheckt, maar ook gewoon naar buiten gestaard. Het zijn mijn rustuurtjes van de dag. Een manier van omdenken!
Niet twijfelen, maar doen! Het onderwijs is zó leuk!

Marjoleine64

Marjoleine64

01-07-2017 om 12:07

Bedankt

Bedankt voor jullie reacties.

Ja, ik ga het inderdaad doen. Ik heb nu het concrete aanbod op de mail gekregen, het gaat om een 0.8 aanstelling voor een jaar, het salaris is hoger dan waar ik op gerekend had. En ja, mijn vak is zeer gewild (ik ben scheikundig ingenieur met een zeldzame specialisatie). Ik ben dus niet zo bang dat ik volgend jaar zonder zit, ook al is het nu een tijdelijke aanstelling. Blijft alleen de reisafstand. Met de auto kost het me een uur enkele reis (weinig file-gevoelige route), met de trein bijna het dubbele (en trein is ook duurder dan de benzine). Het is echt gewoon 100 km, trein met overstap en alle 11 stations tussendoor stoppen en aan weerskanten 10 minuten. Maar ik ga het gewoon proberen.

Helaas is de zijinstromersbeurs niet van toepassing op een functie in het HBO, alleen als ik (onbevoegd) in het VO aan de slag zou gaan én de opleiding doen zou dat zeker een optie zijn. Die route wordt door de opleidingen sterk afgeraden, omdat het erg zwaar is en ze dan de kwaliteit van de begeleiding minder in de hand hebben. Als je ergens als stagiair werkt dan zijn er duidelijke afspraken, maar als je 'gewoon werkt' en dat als stage wil laten fungeren dan is dat lastiger.

Gun jezelf af af en toe de trein

Mijn zoon heeft net een jaar werken op 100km achter de rug. Hij kon niet met de trein omdat hij te vroeg moest beginnen. Hij vond het zwaar. Af en toe kon hij wel met de trein. Vond ie heerlijk. Koffie mee. Beetje bij lezen... heerlijk tot rust komen.
Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten.
Er zijn bijna altijd voordeelkaarten: zie de spoordeelwinkel of treinreiziger.nl
Als je het slim uitkiest kun je voor 15 euro heen en weer.

Gun dat jezelf.

Marjoleine64

Marjoleine64

01-07-2017 om 12:47

Trein

Die trein-tips zal ik in de gaten houden Miriam, bedankt. Ik ben bang dat ik wel in de ochtendspits-tijd moet reizen, de normale prijs (met korting op terugweg) komt dan niet onder de 25 euro. Maar wie weet zijn er andere tijdelijke acties. Goede tip! Zeker met slecht weer een optie.

Marjolein

Gefeliciteerd!! Tip... ( misschien overbodig, maar toch) Zorg in elk geval dat je op 4 dagen wordt ingeroosterd!

En realiseer je dat het hbo zich asn de vo schoolvakanties houdt....dus na 7 of 8 weken heb je altijd even 'pauze'

Veel plezier...en laat nog eens weten hoe het je bevalt!

Ingrid (ander tekort vak, natuurkunde, sinds 5 jaar op t vo aan de slag)

mbo'er

mbo'er

11-07-2017 om 13:14

altijd voordeel met de trein

Ik heb een altijd-voordeel-kaart voor de trein, dat houdt in: 20% korting in de spits en 40% korting buiten de spits en buiten de spits mag ik 3 personen meenemen ook met 40% korting. Kosten: 20 euro per maand. Reis je 4 keer per maand met de trein in de spits, dan heb je bij 100 km de kaart er al uit.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.