Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Amanda

Amanda

29-11-2009 om 15:49

De baas betaalt..

Mijn vriend kreeg een uitnodiging om met zijn kindje een mexicaanse griepprik te komen halen. In de brief werd geen andere keuze gelaten dan op die-en-die dag te komen om precies 16.00 uur.

Die doordeweekse dag was een werkdag voor hem. Ik zou zeggen, neem een paar uurtjes vrij. Maar hij vond dat de werkgever hem daar eigenlijk vrij voor zou moeten geven. Omdat hij dit niet buiten werktijd om kón doen. Net zoals je bijvoorbeeld niets kunt veranderen aan een afspraak bij een specialist. Ook daarvoor wil hij vrij krijgen van de baas.

Ook vind hij het onterecht dat hij als man maar een paar dagen verlof krijgt bij gezinsuitbreiding. Hij moest tenslotte ook wennen aan de baby. Ja tuurlijk, maar waarom moet de werkgever dat betalen! Wat is er mis met je verlofdagen hiervoor te gebruiken.

Ik begrijp dit soort dingen echt niet en we krijgen hier discussies over. Hoe kijken jullie hier tegenaan? Ik heb er behoefte aan om mijn mening aan die van anderen te toetsen om te zien of die van mij misschien toch te zwartwit is.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Mee eens

ik ben het helemaal met jouw eens Amanda. Ook al kan je vriend er niks aan doen en moet het op een tijd onder werktijd, de baas is er niet verantwoordelijk voor. Gewoon verlof opnemen.
groeten Lieuwkje.

Vic

Vic

29-11-2009 om 17:25

Irritant

Mijn dochter moet ook 2 keer op een woensdag om 15.50 uur. Vreselijk irritant dat je daar niet in mag schuiven, want ik had al afspraken gepland op die dagen. Ik ben er nog niet uit wat ik met die uren doe (ga om 15.00 uur van mijn werk weg). Waarschijnlijk ergens in een weekend inhalen of alsnog verlof boeken. Als ik zelf een griepprik zou moeten halen valt dat bij ons onder buitengewoon (betaald) verlof.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

29-11-2009 om 17:38

Twee visies

Even grof gesteld kun je op twee manieren naar werk kijken.

De ene is dat je vrije tijd absoluut is. Dingen die je overkomen (griepprik en dergelijke) mogen niet op jouw eigen tijdbudget drukken. Jij kunt er niks aan doen, dus jouw vrije tijd mag er ook niet onder lijden, dus de baas moet maar betalen.

De andere is dat de baas er óók niks aan kan doen dat jou pech overkomt. Dus is het ook niet redelijk om de gevolgen daarvan op hém af te wentelen. Jouw griepprik is jouw pech, jouw kinderwens is jouw keuze, dus draag je de gevolgen er ook maar zelf van.

Even met de nuancering van het stelsel van solidariteit/collectieve lasten/verdelen naar draagkracht etc, neig ik toch meer naar het tweede dan naar het eerste.

Het wordt saai

Ik ben het ook al helemaal eens met de voorgangers. Ellen geeft het verschil in denkrichting mooi weer.

Mijn partner heeft overigens inderdaad gewoon een vrije middag opgenomen. En over twee weken weer.

Groeten,

Temet

Tinus_p

Tinus_p

30-11-2009 om 10:17

Voorstander

Amanda:
"Die doordeweekse dag was een werkdag voor hem. Ik zou zeggen, neem een paar uurtjes vrij. Maar hij vond dat de werkgever hem daar eigenlijk vrij voor zou moeten geven. Omdat hij dit niet buiten werktijd om kón doen. Net zoals je bijvoorbeeld niets kunt veranderen aan een afspraak bij een specialist. Ook daarvoor wil hij vrij krijgen van de baas.:
Ik ben een groot voorstander van een recht op vrije dagen voor dit soort dingen. Ook om een strategische reden. Als er recht op vrije dagen is, ontstaat eindelijk het besef dat zorg buiten kantoortijden niet alleen geld kost, maar het ook oplevert.

Tijgeroog

Tijgeroog

30-11-2009 om 11:19

Bevallingsverlof

"Ook vind hij het onterecht dat hij als man maar een paar dagen verlof krijgt bij gezinsuitbreiding. Hij moest tenslotte ook wennen aan de baby. Ja tuurlijk, maar waarom moet de werkgever dat betalen! Wat is er mis met je verlofdagen hiervoor te gebruiken."

In een aantal andere landen is het heel gebruikelijk hoor, dat vaders bijvoorbeeld 2 weken verlof krijgen. In sommige scandinavische landen waar een jaar bevallingsverlof is mogen de vaders ook een deel van dat verlof opnemen.
En ik vind dat wel goed. In het eerste jaar kun je toch wel wat extra tijd thuis, en dus extra vakantiedagen, gebruiken. Mee naar het ziekenhuis tijdens de zwangerschap, tijd na de bevalling om de baby te leren kennen en om de moeder te ondersteunen. En een keer net als elk jaar een vakantie, om allemaal even bij te komen. Dat red je dan niet met 24 vakantiedagen.

Vic

Vic

30-11-2009 om 11:51

Ouderschapsverlof

Het lijkt mij wat overdreven om voor ieder bezoekje aan de verloskundige met zijn tweeën te gaan. Na de bevalling heeft ook vader recht op een half jaar ouderschapsverlof, daar krijg je tegenwoordig belastingkorting voor, dus extra bevallingsverlof lijkt me overbodig. Voor moeders zijn die 10 weken hard nodig om fysiek aan te sterken.

Keuze voor alternatief was er wel

Ik kreeg de uitnodiging voor de prik voor jongste op dinsdag om 13.00 uur.

Probleem 1; op dinsdag werken wij beiden
Probleem 2; om 13.00 uur slaapt jongste

Oplossing; ik ben op woensdag om 15.30 uur gegaan, op een andere locatie.

Die mogelijkheid was er wel, dit stond ook in de brief.

De discussie om wel of niet vrij te krijgen hiervoor, staat er los van.

Voor tandarts- of specialistenbezoek krijg je nooit vrij.

Linda

Tijgeroog

Tijgeroog

30-11-2009 om 17:26

Vic

Mijn man vond het nou eenmaal erg fijn om mee te gaan naar de vk, ook om wat meer feeling met de zwangerschap te krijgen. In het begin van de zwangerschap ging hij altijd mee, dan konden we afspraken maken die met zijn werktijden het beste uitkwamen. Aan het einde ging ik meestal overdag en ging hij niet altijd mee.
Je weet ook van te voren niet wat je te wachten staat. De keer dat ik hoorde dat ik met spoed naar de gyn moest ivm een te hard groeiend kindje en ik erg bezorgd was, vond ik het heel fijn dat hij er bij was.
Maargoed, ik zeg niet dat daar verlof voor gegeven moest worden, wel dat je als man rondom de zwangerschap/geboorte genoeg redenen hebt om meer thuis te willen zijn, en dat daarom extra verlof na de bevalling heel welkom zou zijn.
Mijn man heeft in de kraamweek weinig gewerkt, daarna 2 weken vrij genomen om te hechten en te helpen, die hulp had ik hard nodig. Ook is hij in het begin altijd meegeweest naar het cb, omdat hij daar graag bij was. Daarnaast regelmatig wat later weg of vroeger thuis en dan gaat het hard met je vrije uren.
Ik wil zeker niet die 10 weken van de moeders verkorten hoor. Geef de vaders minimaal 2 weken, en de moeders ook nog een paar weken extra.
Maargoed, het is in Nederland allemaal erg moeilijk. Zelfs als de moeder bij de bevalling overlijdt, krijgt de vader geen extra verlof, de vader kan het verlof niet van de moeder overnemen...

Amanda

Amanda

30-11-2009 om 18:28

Oke, voor en tegenstanders!

Ik kan me helemaal voorstellen hoe fijn het is, als je vrij krijgt voor evenementen zoals ñu worden genoemd. Partner mee naar de vk, lekker ruim verlof voor de man als zijn vrouw bevalt, naar een specialist of tandarts, naar de mexicaanse griepprik.

Maar, betalen we dat niet allemaal indirect, als een werkgever daarvoor verlof geeft? Of zie ik dat nu verkeerd.

Er is al zoveel goed geregeld, inderdaad ouderschapsverlof werd genoemd. Fiscaal gunstig ondersteund wat wil je nog meer. Ik heb soms gewoon het idee dat er geprofiteerd moet worden (in negatieve zin) van een werkgever. Een vader die graag wil wennen aan zijn baby en zijn vrouw wil ondersteunen, ik snap het echt! Maar, onbetaald verlof of zo...? Als ik dat tegen mijn vriend zeg, dan kijkt hij alsof ik vieze woorden zeg! Hij vind echt dat hij er recht op heeft dat zijn baas dat allemaal betaalt. Hoe ver moet dat dan gaan dan, dat vraag ik me echt af. En, kan de economie zoiets uiteindelijk dragen of wordt dit veel te duur?

amk

amk

30-11-2009 om 21:05

Linda

tandarts en specialistenbezoek valt hier onder kort verzuim en dat is op kosten van de werkgever. Het is wel de bedoeling dat je dat in eigen tijd probeert te regelen, maar als het niet lukt dan geldt de kortverzuim regeling. Ook als je je kind iets moet regelen op gezondheidsgebied.

sidneysheldon

sidneysheldon

30-11-2009 om 21:15

Calamiteitenverlof

ik heb calamiteitenverlof aangevraagd, en gekregen. Het is een oproep vanuit de overheid waar ik geen keuze in heb. Werd helemaal niet moeilijk over gedaan.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.