Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Nasha 1st

Nasha 1st

18-08-2009 om 14:07

Deeltijdvrouwen willen meer flexibiliteit

http://www.nu.nl/economie/2063220/deeltijdvrouwen-willen-meer-flexibiliteit.html

DEN HAAG - Gaan vrouwen meer werken wanneer zij vaker zelf hun rooster kunnen bepalen? Dat is een van de vragen waarop de Taskforce Deeltijdplus antwoord hoopt te krijgen met in totaal 27 proefprojecten in diverse sectoren.
© ANPDe taskforce, die in april vorig jaar is begonnen, heeft tot doel vrouwen met een kleine deeltijdbaan te stimuleren meer uren te gaan werken.

Met het oog op de vergrijzing is vergroting van de arbeidsdeelname hard nodig om alle voorzieningen betaalbaar te houden.

Flexibiliteit

Veel vrouwen zeggen wel meer uur te willen werken, maar in de praktijk doen ze het niet. Uit gesprekken met vrouwen blijkt dat zij meer flexibiliteit nodig hebben, zei voorzitter Pia Dijkstra van de taskforce dinsdag in Den Haag.

Tijdens de projecten wordt onderzocht wat vrouwen belemmert meer te gaan werken en hoe die belemmeringen kunnen worden weggenomen.

Kleine kinderen

Er werken 27 werkgevers aan mee, waaronder enkele ziekenhuizen, het ministerie van Sociale Zaken, maar ook kleinere bedrijven in de detailhandel.

In Nederland werken wel veel vrouwen, maar vergeleken bij andere Europese landen hebben zij vaak een baan van minder dan 24 uur per week. En dat zijn niet alleen vrouwen met kleine kinderen.

Carrière

Ook als de kinderen groter zijn, gaan vrouwen niet meer werken. ''Carrière maken kan niet in kleine deeltijdbanen'', aldus Dijkstra. Misschien is dat gebrek aan carrière ook wel een reden dat vrouwen niet meer uur gaan werken als de kinderen groter worden.

Uitbreiding van het aantal uur is vaak ook geen onderwerp van gesprek tussen werkgever en werknemer, aldus Dijkstra.

Ambitie

''Is er ergens een vacature van 16 uur, dan wordt iemand voor dat aantal uur geworven, en niet gevraagd of anderen misschien meer willen werken.'' Ook dat moet vanzelfsprekender worden.

Vaak wordt gezegd dat vrouwen geen ambitie hebben. Daarom heeft de werkgroep de aanzet gegeven tot een onderzoek naar de ambitie van vrouwen.

De uitkomsten worden in november gepresenteerd op een internationale conferentie in Amsterdam.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Nasha 1st

Nasha 1st

18-08-2009 om 14:09

Leuke discussie

is dit echt zo?

Kijkend naar mezelf, ik zou best meer uren willen werken, maar dan bijvoorbeeld deels thuis, zodat ik niet weer een extra dag moet reizen. Maar ja, ook niet elke baan is daarvoor geschikt....Maar call-center werk zoals ik nu doe, kan ook thuis tegenwoordig, gebeurt al veel in Amerika volgens mij. En stel, dat ik dat dan in de avonduren zou kunnen doen.....ik zie dat wel zitten, de werkgevers en werknemers die ons bellen denk ik ook wel.....

Klopt

tenminste als ik naar mijn eigen situatie kijk.
Flexibiliteit, Ik moet om half 8 beginnen opvang gaat dan ook pas open...is altijd een gedoe om dat te regelen.....
Carriere, Als ik al meer zou mogen werken is het idd meer van hetzelfde en de twee dagen dat ik dat werk doe vind ik het al saai worden....
Ambitie, kan ik volgens mijn vrouwelijke (alleen staande alleen voor het werk levende) leidinggevende niet hebben, anders had ik wel meer uren gewerkt, maar ja die krijg ik dus niet want ze hebben liever fulltimers.
Kortom het is een kringetje waar je in blijft ronddraaien.

Marsudan

Marsudan

19-08-2009 om 00:28

Geluk

Ik geloof dat ik geluk heb...
Na jarenlang in ploegendienst gewerkt te hebben ben ik na mijn scheiding 'op kantoor' gaan werken. Vier dagen van bijna 8 uur, in totaal dertig uur per week.
Nu oudste naar de basisschool gaat, is het op zijn zachtst gezegd niet handig om pas om zeven uur 's avonds thuis te komen... Schuiven met uren dus, maar of dat kon? Ik had geluk, met wat aanpassen van de klokuren kon ik vijf dagen (zes uur per dag) gaan werken. Wel even pittig, want je mist ineens een vrije dag... Maar ik hoef pas om half tien te beginnen (half uur reistijd) en om vier uur trek ik de deur achter me dicht (lees: de draaideur). En dat werkt tot nu toe erg goed!
De opleiding die ik volg wordt door mijn baas betaald, en ik kan nog veel leren en wellicht doorgroeien. Dus ik denk dat ik best mazzel heb...

Nasha 1st

Nasha 1st

20-08-2009 om 22:32

Wauw...

Marsudan, zoek je nog collega's

Sascha2

Sascha2

21-08-2009 om 11:12

Hier ook

Zelf werk ik in de juridische dienstverlening, een baan die zich makkelijk leent om gedeeltelijk thuis te werken. Mijn werktijden zijn: beginnen tussen 08.00-09.00 en gaan tussen 16.00-18.00, uiteraard wel met inachtneming van je arbeidsuren. Mijn werkgever is redelijk flexibel met het geven van vrije dagen, ik kan bij wijze van spreken nu bepalen om vanmiddag vrij te zijn. Ikzelf heb uiteraard de verantwoording of mijn praktijk een vrije dag toelaat. Ouderschapsverlof/parttime is mogelijk en zelfs erg gebruikelijk.
Alleen, het thuiswerken is momenteel niet mogelijk. Argument: bang om niet goed bereikbaar te zijn, geen externe inlogmogelijkheid in de systemen etc. Momenteel loopt er een pilot, waarbij twee collega's geregeld thuis werken. Volgens mij loopt dat prima. Deze collega's zijn geselecteerd vanwege hun reistijd per dag (wonen beiden op meer dan 60 km van het werk). Het uitgangspunt zal in de toekomst dan ook reistijd zijn, om toestemming te krijgen om gedeeltelijk thuis te werken. Alleen als je wat verder weg woont krijg je een laptop tot je beschikking om thuis te werken, voor zover de pilot gunstig uitpakt. Maar goed, de opening is er.
Naar mijzelf kijkend: ik werk nu 32 uur en ga vanaf januari terug naar 28 uur (ouderschapsverlof). Ik zag het niet zitten om standaard 24 uur te werken, omdat ik bang ben dat ik die dagen dan juist extra belast ben, niet meer op tijd weg kan om de kinderen te halen etc. Door 28 uur te verdelen (dus de ene week 32 en de andere week 24 uur te werken) probeer ik dat te voorkomen. Zou ik de mogelijkheid hebben om thuis te werken, dan zou ik 28 uur per week werken, een ochtend in de week thuiswerken en de bijbehorende middag vrij. Nu zou zich dat niet lonen: als ik nu 28 uur zou werken, dan zou ik op mijn vrije middag toch nog moeten rennen en vliegen om de kinderen op tijd op school/opvang te krijgen en dan nog reistijd heen en terug. Ik zelf zou ervoor tekenen om een dag in de week thuis te werken. Toch aan het werk, verspreiding van de werkdrukte maar ook rekening houden met mijn zorgwensen. Niet meer iedere werkdag rennen, maar een dag in de week de rust hebben om kinderen te brengen en te halen en dan toch nog je volledige werkdag kunnen werken.
Overigens schijnt uit onderzoek te blijken, dat thuiswerkende werknemers meer werk verzetten dan dat ze op het bedrijf zouden doen. Mijn twee collega's beamen dat ook: alhoewel ze niet iedere dag 8 uur achter elkaar werken, werken ze op die dagen meer uur, vaker nog even in de avond etc.
Ik heb de ambitie en werk wat zich ervoor leent, nu nog de ambitie bij mijn werkgever zien te krijgen.

Kiki

Kiki

22-08-2009 om 13:12

Ik heb een kantoor met flexibele werktijden

thuiswerken is mogelijk, het interesseert me niet wanneer je er bent, als je er maar bent.
Dus 10 uur beginnen is tot 18 uur werken. 7 uur beginnen is om drie uur weg mogen.

Maar het moet niet ten koste gaan van de telefonische bereikbaarheid, er moeten geen afspraken afgezegd worden omdat het even niet uit komt en er moet bezetting zijn dus bespreek het met je collega's en er moet thuis ook echt gewerkt worden.

Mijn ervaring is dat de fulltimers wel gebruik maken van de flexibele werkmogelijkheden, maar dat de parttimers er niet meer om zijn gaan werken. Dus volgens mij gebruiken alleen vrouwen het, die toch wel fulltime of vier dagen hadden gewerkt.

Dus ik weet niet of er vanuit de parttime werkende mensen nou zo vreselijk veel vraag naar is. Die twee dagen vrij is toch altijd lekker om thuis te mutsen en te keutelen ook als de kinderen al naar school gaan. Dat neem je een parttimer niet meer af.

Hier ook flexi-time

Ik geloof dat je officieel max 2 uur eerder/later kan beginnen.

Ik werk 22.5 uur in de week, van ongeveer 7.45 tot 16.00. Thuis werken mag altijd als ik wil/het nodig is. Vrij nemen kan zonder problemen.

Daar tegenovergesteld staat wel dat ik ook flexibel ben. Ik wissel een dagje als ik het qua kdv kan regelen. Ik blijf langer als man zoon van het kdv kan halen. Ik werk 's avonds vaak nog even en op mijn vrije dagen als het moet ook soms nog een paar uur. Eigenlijk werk ik dus meer dan 22.5 uur per week.

Op het moment wil ik niet meer werken, maar als zoon straks naar school gaat wil ik wel kijken of ik misschien 4 (of 5) kortere dagen kan werken, waarvan 1 (of 2) structueel thuis. Als mijn werkgever dat goed zou vinden zou ik dus meer kunnen werken.

Marsudan

Marsudan

23-08-2009 om 16:20

Nasha

Ik ben eerlijk gezegd blij dat ik zelf nog mag blijven

Door inkrimping moesten officieel alle mensen met een tijdelijk contract er uit. Echter, het werk wat ik doe is zo omvangrijk en gespecialiseerd (alle administratieve romslomp rondom aangiften / uitstel / schattingen / bezwaren etcetera), dat mijn chef mijn positie hard heeft gemaakt tegenover de directie, en nu mag ik dus blijven! Afgelopen week eindelijk mijn nieuwe contract gehad (fieuw).

Groetjes, Marsudan

Dit verander je niet zomaar

Want het gaat om een mentaliteitskwestie. Veel mensen willen helemaal geen gebruik maken van de kinderopvang, dus die gaan nooit meer werken. Thuiswerken met de kinderen thuis gaat ook al niet. Wel zie ik een oplossing in werken in de avonduren. Bepaald werk is daar hartstikke geschikt voor. Bijvoorbeeld callcenter werk. Met een internetverbinding thuis en bellen over IP kun je thuis inloggen en binnen het door jou aangegeven tijdsblok je werk doen. Bovendien is dat soort werk heel goed te monitoren (gebeurd nu al) door de werkgever en zal daar niet zo snel het wantrouwen ontstaan vanuit de werkgever of er wel gewerkt wordt (en niet het gras wordt gemaaid...).
Bij mijn huidige werkgever is het ook niet zo flexibel als ik voorheen gewend was en wordt er bijna alleen binnen kantooruren gewerkt. Voordeel is wel dat ik ook echt vrij ben als ik thuis ben. In mijn vorige baan (veel flexibeler, dat was een buitendienstfunctie) was ik elke dag met mijn werk bezig. Nu zet ik mijn telefoon ook gewoon uit op mijn enige vrije dag. Wat ik wel een ramp vind is dat omdat er veel parttime gewerkt wordt in deze organisatie (overheid) het bijna onmogelijk is een groep mensen voor overleg bij elkaar te krijgen. Er is altijd wel iemand niet... Dat zou goed op te lossen zijn door meer gebruik te maken van ICT faciliteiten en op afstand te vergaderen bijvoorbeeld. Maar zover zijn we hier nog niet.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.