Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Puzzelaar

Puzzelaar

27-12-2010 om 10:55

Eigendom woning overdragen

Is het mogelijk om het eigendom van een woning over te dragen (bij scheiding) en de hypotheek ongewijzigd te laten? De woning is nu van twee partners voor ieder 50% en er is een gezamenlijke hypotheek waarvoor beide partners hoofdelijk aansprakelijk zijn. De gewenste situatie is dat een van de partners 100% eigendom krijgt, en de hypotheek (voorlopig) ongewijzigd blijft. Voor zover ik kan bedenken loopt de bank geen extra risico omdat het onderpand ongewijzigd blijft. Is de notaris dan verplicht om de bank te informeren?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
dc

dc

27-12-2010 om 11:39

Maar?

Waarom zou de partner zonder huis het risico willen nemen om toch nog aansprakelijk te zijn voor de helft van de schuld? Lijkt me een vrij domme actie eerlijk gezegd, je weet nooit wat er in de toekomst allemaal kan gebeuren.

Puzzelaar

Puzzelaar

27-12-2010 om 12:06

De partner zonder huis gaat er vanuit dat de hypotheek zonder problemen betaald kan blijven worden. Het is de bedoeling dat op termijn ook de hypotheek wordt omgezet. Mijn vraag is dus of het mogelijk is om het op deze manier te doen.

bibi63

bibi63

27-12-2010 om 14:30

Bedenk wel dat bij het overdragen van die 50% er dus officieel een schuld van de huisbezitter aan de ander is van 50% van de waarde.... De notaris zal een leveringsakte opstellen en ook een officiele schuldrekening gericht aan de huisbezitter van 50% van de waarde.
Verder: als er NHG hypotheek op zit, dan is een eis dat beide schuldenaars eigenaar zijn van het huis (dit is een principe die wordt gehanteerd bij NHG hypotheek ivm bevordering huisbezit. Overigens mag het bezit wel 1% zijn, maar niet 0%). Ook zijn er banken (ik weet in ieder geval de SNS bank) die eisen dat beide partijen voor 50% eigenaar zijn. En uiteraard zal een notaris altijd officieel handelen (daar is hij notaris voor...) en niets buiten de bank om.
Gr. Bibi

Puzzelaar

Puzzelaar

27-12-2010 om 14:53

Wat gebeurt er dan?

"Verder: als er NHG hypotheek op zit, dan is een eis dat beide schuldenaars eigenaar zijn van het huis"
Wat gebeurt er dan als je het eigendom overdraagt? Wil de bank zijn geld dan terug? Kun je dat omzeilen door een 99/1 constructie?
Wat houdt zo'n schuldrekening in? De waarde van de woning is gelijk aan het hypotheekbedrag. Er ontstaat geen vordering van de ene op de andere partner.

Wat ook meespeelt

Is dat bij overdracht de belasting het deel kan zien als een schenking en je dus daarover belasting moet betalen.
Muizemeis

bibi63

bibi63

27-12-2010 om 21:30

Puzzelaar

"Verder: als er NHG hypotheek op zit, dan is een eis dat beide schuldenaars eigenaar zijn van het huis"
Wat gebeurt er dan als je het eigendom overdraagt? Wil de bank zijn geld dan terug? Kun je dat omzeilen door een 99/1 constructie?"

Je zou het kunnen omzeilen door een 99/1 constructie, maar bij een 100/0 constructie heb je geen recht meer op NHG. En bij banken die een 50/50 constructie eisen kan een 99/1 constructie zowiezo niet

"Wat houdt zo'n schuldrekening in? De waarde van de woning is gelijk aan het hypotheekbedrag. Er ontstaat geen vordering van de ene op de andere partner."
Huh? Het hypotheekbedrag doet hier niet ter zake. Als 1 van de partijen 50% van de woning afstaat, dan is 50% van de woningwaarde een schuld, hypotheek of niet. De woning is een bezit of er nu een lening op zit of niet. Wat dacht je als de partij die geen woningbezit meer heeft, maar wel hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek, komt te overlijden. Leuk voor de erfgenamen.

Gr. Bibi

Puzzelaar

Puzzelaar

27-12-2010 om 22:04

Bibi

Bedankt voor de info. We zijn nu allereerst aan het uitzoeken of het mogelijk is zonder dat de bank moeilijk doet. Over de haken en ogen gaan we daarna nadenken.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.