Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Erfenis opa

Hoi. Ik kreeg een brief dat we nog een geldbedrag van mijn opa kunnen krijgen die is overleden. Wij hebben dit denk ik gekregen omdat mijn moeder overleden is. Mijn opa en oma waren gescheiden en ik heb mijn opa al jaren niet meer gezien was nog heel jong toen. Ik voel er weinig/niks voor om de erfenis aan te nemen hoe fijn geld natuurlijk ook is. Is het raar dat ik de erfenis wil verwerpen/af wil wijzen?. Groetjes.


Het is niet per se raar maar ik zou het toch aannemen. Je erft het eigenlijk van je moeder namelijk. Zij zou er recht op hebben gehad en omdat zij er niet meer is, krijg jij het. Waarom zou je het afwijzen? Je bent je moeders kind, ook al is ze er niet meer. 

Dat kan, je kunt het ook gewoon aannemen, aan een goed doel schenken, voor evt kinderen apart zetten. 
Tenzij er veel kwaad bloed zit, zou ik het aannemen, opzij zetten en dan later beslissen.

Precies, doe er mee wat je wilt maar verwerp het niet. Dus geef het aan een goed doel wat jouw moeder zou waarderen. En waarom heb je je opa zolang niet gezien? Komt dat door hem of door jou? Als het door hem komt, hij heeft je niet onterfd (voor zover dat kan) dus hij wilde dat jij dat geld kreeg. 

Een tijd geleden kreeg ik ook op die manier een erfenisje. Ik voelde me bezwaard om het aan te nemen. Weigeren zou betekenen dat het verdeeld zou worden over de andere erfgenamen. 
Ik heb toen gekozen voor wel aannemen en vervolgens schenken aan één van de andere erfgenamen die het goed kan gebruiken. Die persoon blij en ik blij. 
Dat schenken heb ik gedaan nadat de erfbelasting betaald was. 

Waarom zou je het niet aannemen? Je hebt er volgens de wet recht op. Als je het verwerpt, waar komt het dan terecht? Zou je je daar beter bij voelen?
Ik zou het accepteren en er inderdaad een mooie bestemming voor zoeken. Kan een studiespaarpotje voor de kinderen zijn, of een mooie reis die je zelf wellicht niet kan bekostigen. Of je schenkt het aan een goed doel of mensen waarvan je weet dat die het goed kunnen gebruiken.

Gratis geld zou ik nooit weigeren, tenzij ik zou weten dat het op criminele wijze verkregen is.

Cinn29

Cinn29

09-07-2022 om 15:05 Topicstarter

dankjewel voor de reacties. @ Kerstin het contact is verwaterd nadat mijn opa en oma zijn gescheiden. Hij heeft de hartstichting als erfgenaam gekozen. Maar wij hebben nu nogsteeds recht op ons legitieme portie ofzoiets. 

Cinn29 schreef op 09-07-2022 om 15:05:

dankjewel voor de reacties. @ Kerstin het contact is verwaterd nadat mijn opa en oma zijn gescheiden. Hij heeft de hartstichting als erfgenaam gekozen. Maar wij hebben nu nogsteeds recht op ons legitieme portie ofzoiets.

en in hoeverre ben jij dan deel aan die verwatering? Je bent ook volwassen gezien je leeftijd. 

Cinn29

Cinn29

09-07-2022 om 16:36 Topicstarter

@Kerstin is zeker waar ben inmiddels bijna 34. De scheiding van mijn opa en oma verliep niet zo leuk. Mijn opa kon heel lastig zijn. Maar doordat mijn moeder geen contact meer met hem had ben ik er ook nooit meer naartoe gegaan. Daarom is de erfenis ook een heel dubbel gevoel voor mij. Als het nou van een opa was waar je heel goed mee was dan voelde het al heel anders.

Als het geld je een vervelend gevoel bezorgt kan je het zelf ook aan de hartstichting schenken. Maar voor jezelf of je kinderen zou ik ook voor kiezen. Jij staat los van de scheiding of het ontbreken van contact tussen je moeder en haar vader. 
Hij heeft jou niets ergs aan gedaan en jij hem niet, het is geen geld van een crimineel en hoe dan ook, hij was je opa. 

ik zou even uitzoeken hoe het dan zit, vooral in verband met de belastingen. Het zou sneu zijn als je het geld nu naar de hartstichting laat gaan en dan wel de belastingdienst op de mat krijgt. Wellicht is het voldoende om je legitieme deel niet op te eisen.

Tsjor

Je moeder is door deze man op de wereld gezet. Het is passend dat zij van hem erft en jij weer van haar. Het is niet voor niks dat de wetgever mensen niet toestaat hun kinderen 100% te onterven. Het is logisch en normaal dat het bij jou terecht komt. Je hoeft je daar niet bezwaard over te voelen.
Je mag het natuurlijk helemaal zelf weten. Het staat je vrij om het te weigeren. Niemand zal je daarom veroordelen of zo. Maar het is niet op de een of andere manier beschamend om het aan te nemen. Het is normaal. Het is jouw recht om het te bepalen. 

Als je het geld niet wilt kun je je legitieme portie weigeren en gaat het naar de hartstichting en komt het goed terecht. Als je het wel wilt mag je het accepteren en er blij mee zijn. Je hebt er recht op een hoeft aan niemand te verantwoorden. 

Cinn29

Cinn29

12-07-2022 om 14:50 Topicstarter

Ik heb het er nog eens met familie over gehad en die zeggen ook gewoon aanpakken als je het kan krijgen. Dus ik ga maandag met mijn zusje naar de notaris waar we de brief van hebben en dan hoor ik het wel.

Ik hoop dat je er een mooie bestemming voor vindt! Probeer ook gewoon te genieten van deze onverwachte meevaller. Soms heb je gewoon een gelukje wat je niet zag aankomen en waar je niet op rekende. Het is je gegund! 

Bijtje82

Bijtje82

13-07-2022 om 00:57

Precies, iedere cent extra is in deze tijden welkom toch? 
Mijn schoonzusje heeft mijn broertje opgedragen om de erfenis van zijn vader te weigeren omdat hij er nooit voor hem was. Terwijl hij zijn enige zoon is en er na zijn overlijden best een smak geld vrij komt. En dan heb ik het niet over 10k-meeevoud, maar gewoon ruim meer.

Dan denk ik bij mezelf.. Jongens, jullie hebben het niet perse heel breed. Pak het dan gewoon aan zodat je zelf de kans hebt om een huis te kopen. Doe niet zo principieel. Zij heeft daar sowieso geen zeggenschap over vind ik. 

Kortom, het is iets waar je recht op hebt. Geniet gewoon van die meevaller. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.