Home » Forum » Ex vriend schrijft zich niet uit wat kan ik doen

Ex-vriend schrijft zich niet uit wat kan ik doen?

56 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Sinilind
Ex-vriend schrijft zich niet uit wat kan ik doen?

Dag allemaal
Mijn ex-vriend heeft zich, nu anderhalf maand na zijn verhuizing, nog niet uitgeschreven. Het zit me niet lekker, want dat maakt van ons nog steeds fiscale partners. Daarnaast heeft hij een bv op zijn naam dat ook hier bij mijn adres ingeschrevn is. Wat riskeer ik en wat kan ik ondernemen? De belastingdienst al drie keer gebeld maar na 15 mn in de wacht geef ik het op.
Sini

@Emma
Gemeente

Waarschuw je exvriend dat je het nog een week aanziet, daarna contact opnemen met de gemeente en vragen hoe je iemand moet uitschrijven die niet meer op jouw adres woont. Zoiets lijkt me.

Ely
Wat vervelend

Daar zit je niet op te wachten. Ik herinner me een draadje over uitschrijven en dat je iets kan doen met gemeente en post structureel terugsturen. Precies weet ik niet meer maar mocht er hier niet een bruikbare tip komen zou je nog even kunnen gaan spitten in het archief. Sowieso misschien gemeente even bellen? En KVK?

Paasei
Adresonderzoek

Heb zoiets bij de hand gehad toen ex maar in ons huis ingeschreven bleef staan terwijl hij al lang ergens anders woonde. Waarschijnlijk omdat hij dan nog de hypotheekaftrek ed ontving (voor een huis waarvan ik de hypotheek betaalde..) en de kinderbijslag (de kinderen woonden bij mij). Ik heb toen bij de gemeente aangegeven dat ex' adres nagetrokken moest worden; ik had ook bewijs dat hij ergens anders woonde. Dat is toen vrij snel gelukt.
Dus idd, vraag na bij je gemeente hoe je zo'n aanvraag doet.

Temet
inderdaad

Meteen morgen de gemeente bellen, want dit soort onderzoeken kost vziw al snel meer dan een maand (in Amsterdam tenminste wel en ik vermoed overal). Zolang hij geen schulden maakt is er nog weinig aan de hand, maar als er deurwaardersenveloppen op de mat ploffen, wordt het erg vervelend. Dat moet je voor zijn.

Ik zou nu de gemeente al bellen en daarna je ex bellen met het dringende verzoek e.e.a. zelf binnen een week te regelen. Als hij dat doet, merkt hij waarschijnlijk uiteindelijk niks van dat onderzoek door de gemeente, en als hij niet in actie komt, dan heb je in elk geval een week tijdwinst.
Ik weet niet of je nu zijn post doorstuurt of voor hem bewaart, je kan hem eventueel ook aankondigen dat als hij e.e.a. niet binnen een week zelf regelt, je alle post voortaan direct retour afzender stuurt. Dat is wel vrij kras, maar ex lijkt me nogal een financiële brekebeen en het risico op heel vervelende contacten met zijn schuldeisers is reëel. Het zal wel geen kwade opzet zijn maar gewoon laksigheid, maar vervelend is het toch en hij moet dit gewoon in orde maken.

Groeten,

Temet

wil40
Niet bellen.

Liever een aangetekende brief met verzoek tot uitschrijven naar de gemeente en gelijk bewijs van zijn nieuwe adres erbij.
Met bellen lig je onderop de stapel, of erger, je blijft bellen omdat er niets gebeurt.
Dezelfde brief kan ook naar de KvK.

Sinilind
Bewijs

Ik heb geen "bewijs" van zijn nieuwe adres, ik weet waar hij woont. Het is iets anders.
Hij heeft uiteindelijk gereageerd aan mijn whatsappje, met "ik probeer iets te regelen maar zit hier in onderhuur en jij kan toch begrijpen dat ik mijn huisbaas geen problemen wil bezorgen"...
Euh.. en ik dan?
Zucht. Ik ga morgen met de gemeente bellen om het ene en ander in werking te zetten.
Sini

Ginny Twijfelvuur
Wel bellen!

En dan een brief erachteraan.

Bellen naar de gemeente en vragen wat je moet doen. En dat dan doen.

Dahlia
Zo te zien

kan hij het zelf niet in orde maken. Hij wil/kan zich niet inschrijven op zijn huidige adres want onderhuur. Maar je kunt je vziw niet zomaar zelf uitschrijven van je woonadres. Dat uitschrijven doet de gemeente als ze bericht ontvangen dat je je elders hebt ingeschreven. En dat gaat dus niet gebeuren.
De actie zal bij jou vandaan moeten komen.

Dees
Ik begrijp ex

Ik begrijp je ex wel. Jullie zijn uit elkaar en hij moet een ander onderkomen vinden. De woningmarkt zit vast kopen en huren resulteert in lange wachttijden. Hij zit nu dus in onderhuur en heeft geen echt adres en kiest er dan maar voor om degene die ooit heeft gekozen met hem samen te wonen en nu wel gewoon onderdak heeft nog even ook mee te laten delen in de ellende die uit een gezamenlijke keuze is voortgekomen.

Denk dat bij een adresonderzoek hij een groot probleem heeft. Altijd fijn nog zoiets als toetje te krijgen na een mislukte relatie.

Flavia
Maar Dees

Moet Sini dat probleem dan maar houden of ex het probleem oplossen, wiens probleem is het?

Temet
beroerd

Heel beroerd maar het is helaas niet anders.

Wat zou helpen is als hij iemand (iemand anders dus, niet Sinilind), bereid zou vinden hem een postadres te verstrekken. Dan kan hij zich daar inschrijven met de vermelding "uitsluitend postadres" zodat deurwaarders weten dat ze daar niet hoeven langs te komen, maar heeft hij wel een inschrijfadres waar hij bereikbaar is voor de instanties, en dan komt degene van wie hij onderhuurt niet in de problemen.

Als degene bij wie hij onderhuurt overigens huurt van een particuliere huisbaas en geen huurtoeslag en geen bijstandsuitkering oid ontvangt, dan is er weinig aan de hand als ex zich daar inschrijft, maar goed, dat zal die onderverhuurder niet willen geloven dus ex heeft en houdt een probleem. Nogmaals: proberen een postadres bij een vriend te krijgen, dat zou de problemen voor nu zoveel mogelijk oplossen. Voor informatie over dit alles kan je meestal terecht op de site van de gemeente.

Dit is een probleem dat ontzettend veel voorkomt, helaas. Maar dat neemt niet weg dat Sinilind toch moet zorgen dat hij van haar adres af gaat, want anders komt daar geheid een keer gelazer van. Dus bellen met de gemeente (ik bedoelde inderdaad wat Ginny zegt: bellen om te vragen wat je moet doen, en dat dan doen).

Dahlia, vziw kan je je wel degelijk uitschrijven, ook al heb je geen nieuw adres. Dan zeg je gewoon dat je nog niet weet waar je gaat wonen, dan krijg je vziw een vermelding "vertrokken, onbekend waarheen" in het register.

Niet ingeschreven staan in het bevolkingsregister (bijvoorbeeld met een 'vertrokken, onbekend waarheen") kan problemen geven, en geeft zeker problemen op het moment dat iemand een uitkering moet ontvangen/aanvragen.

Nogmaals: postadres. Dat is voor nu waarschijnlijk de beste oplossing.

Groeten,

Temet

Sinilind
Dees...

en bedankt voor de trap na. Je hebt (misschien, ik weet niet of je andere draadjes daarover gelezen hebt) geen idee wat voor praktische problemen ik al te danken heb aan ex, van boetes op de auto tot geld uitlenen dat ik nooit terug gezien heb. Dit verhaal staat niet op zichzelf.
Ik ga hem een week de tijd geven om zich elders in te schrijven en anders laat ik een adres onderzoek instellen.
Sini

Rosie
Sinilind

Ik raad je aan echt zo snel mogelijk stappen te ondernemen. Heel vervelend voor je ex en de woningnood en alles, maar hij is niet bepaald een initiatiefrijk type en daar kan hij je alsnog in meeslepen als je niet snel aan de slag gaat. Je hebt hem lang genoeg geprobeerd te redden.

Ik heb zelf heel akelige ervaringen met een vorige bewoner van mijn huis, die nota bene wel net was uitgeschreven toen ik me hier inschreef. Dreigende incassobureaus, boetes, een bestelling van bol.com plotseling geannuleerd wordt omdat mijn adres opeens wordt gezien als risicovol (ik ben al vanaf hun eerste jaren vaste klant), deurwaarders, aangetekende oproepen om voor de rechtbank te verschijnen, politie aan de deur (meneer de vorige bewoner was geen leuke jongen)... Ook al stond allang in de officiële administratie dat meneer verhuisd was. Verhuisberichten worden blijkbaar heel lastig verwerkt, zelfs als het automatisch wordt doorgegeven.

Ik had schriftelijk bewijs dat die man al weg was voor ik er kwam wonen en dat ik die man niet kende, maar als jouw ex nu, terwijl we dit schrijven, weer brokken aan het maken is, kun jij niet hard maken dat hij niet meer bij jou woont. Met name qua schulden, boetes en dat soort dingen waar hij al ervaring mee heeft.

Het is heel hard en sommige buitenstaanders zullen het inderdaad onmenselijk vinden, want woningnood en toetje na een mislukte relatie en dat soort dingen, maar gezien de achtergrond van deze ex heel erg nodig, vrees ik.

Adelaide
Nee vandaag doen

Zoals Temet al schrijft, duurt het even voordat het adresonderzoek gedaan is. Dus je moet dat meteen vandaag aanvragen en hem tegelijkertijd een week de tijd geven. Schrijft hij zich maandag uit, dan laat je de gemeente weten dat het al is opgelost.
Je ex is blijkbaar niet de enige met uitstelgedrag. Waarom wacht je een week?

Temet
leesvoer (ot)

Leesvoer over dit onderwerp van de Nationale Ombudsman:
https://www.nationaleombudsman.nl/steeds-verder-van-huis-zeven-obstakels...

Groeten,

Temet

Ely
Sini

Ook ik vind dat je beter geen week kan wachten. Zijn app tekst straalt bepaalt geen actie en verantwoordelijkheidsgevoel uit, hij ziet zichzelf als slachtoffer van de situatie en met zijn profiel acht ik de kans klein dat hij hiervoor nu een oplossing gaat regelen. Ik zou niet alleen de gemeente maar ook de KVK bellen, die bv moet ook weg bij jou en hoeft niet op z’n woonadres te staan, ff alle risico’s afdekken

Ps: @Dees, voor zover ik het weet is deze man zijn labkakkerigheid om zijn eigen leven goed op de rails te krijgen en daarin even wat (pro)actiever te zijn zodat anderen er geen last van hebben juist de reden dat Sini uit de relatie is gestapt. Met de geschiedenis die Sini hier heeft verteld vind ik haar nog mega coulant naar hem toe. De gezamenlijke woning is van haar, hij mocht er bij in toen hij eerder geen huis voor zichzelf wist te regelen. Ze zou wel betoeterd zijn om hem nu weer te gaan redden terwijl hij geen (verdere) actie laat zien, ze is moeder Theresa niet

Rosie
Temet

De info uit de link die je stuurt ken ik ook en ja, het is een heel trieste situatie, ook voor deze ex. Maar de kans dat Sini in de problemen komt door deze ex vanwege zijn passiviteit, plus de neiging om schulden en boetes te krijgen, is behoorlijk realistisch.

Bij een zinkend schip moet je ook eerst aan je eigen veiligheid denken.

Ginny Twijfelvuur
Middenweg!

Vandaag al bellen en de brief dan maandag versturen.
Dan heeft hij tot dinsdag de tijd om zelf actie te ondernemen,

Dees
Sinilind

Ik lees niet al je berichten en ik lees puur dit bericht en daar is mijn reactie op. En was niet bedoeld als trap na maar bedoeld als eyeopener. Die ex kiest er heus niet bewust voor om zonder officieel adres te zitten.

Sydney
Nou Dees

'Die ex kiest er heus niet bewust voor om zonder officieel adres te zitten.'

En waarom is dat Sini's probleem?

Max
Nou

Na vele jaren samen zou ik het toch ook, deels, als een gezamenlijk probleem zien.
Scheiden kost vaak tijd, ik vind een maand helemaal niet lang.
Tenzij je echt vervelend uit elkaar gegaan bent of met hoop ruzie, maar dat is hier toch helemaal niet aan de orde??

En het stoort me best dat haar ex hier vaak weggezet wordt als een klaploper. (niet door jou Sini) Omdat hij anders in het leven staat dan haar en als wrs velen hier.
Sini houdt nu eenmaal van veel controle en overzicht. Ik ook, dus ik snap dat zeker goed. Maar hij leeft nu eenmaal anders. Ik lees niet dat hij echt misbruik maakt van mensen, het zou me niets verbazen als hij net zo makkelijk geeft als ontvangt, (vraagt/neemt) hij is alleen voor velen van ons te makkelijk in dingen, neemt meer risico etc. (ondernemersgeest?) Los van gegeven dat hij mogelijk (gezien zijn diagnoses) minder overzicht heeft ook.

Tsja, dat botste in de relatie, en in de nasleep natuurlijk ook.
Ik wil echt niet zeggen dat Sini zich aan moet passen.
Zelf zou ik wel gaan voor een oplossing waar beiden zich in kunnen vinden, zo mogelijk.
Het is toch een lastige situatie die je samen gecreëerd hebt.

Anoniem
Vergelijkbare situatie

Een paar jaar geleden zat ik in een vergelijkbare situatie. Ex was hier weggegaan en ingetrokken bij zijn nieuwe vriendin. Hij kon zich daar om verschillende redenen niet inschrijven en bleef daarom hier ingeschreven staan. Ook hier post van schuldeisers van hem, deurwaarders, maar bijvoorbeeld ook zelf geen recht op alleenstaande ouderkorting, omdat ex nog gewoon ingeschreven stond.

Eerst heb ik geen actie ondernomen, omdat ik gewoon nogal door de situatie overvallen was en dit had zeker in de eerste instantie niet mijn prioriteit. Daarna ook niets gedaan, omdat ik eigenlijk niet wist wat ik moest doen.

Uiteindelijk een klein half jaar na zijn vertrek contact opgenomen met de gemeente en gevraagd wat ik kon doen en dat was dus inderdaad een adresonderzoek aanvragen. Dat moest ik hier digitaal aanvragen en dat heb ik toen dus ook gedaan.

Volgens de gemeente zou het adresonderzoek maximaal 3 maanden duren. De gemeente zou hier een paar keerden brief heensturen, gericht aan mijn ex en die brief moest ik dan retour afzender sturen. Als ik een nieuw adres had, moestuin dat adres aangeven, maar nu ik geen adres had, moest ik er gewoon opzetten dat het nieuwe adres onbekend was.

Als er wel een ander adres was, was het misschien wat sneller gegaan, maar hier duurde het uiteindelijk meer dan 3 maanden. Laatste brief (al buiten die drie maanden) was een voornemen tot uitschrijven van ex op dit adres. Vervolgens kon ex worden uitgeschreven en omdat dat allerlaatste stukje met terugwerkende kracht was, kon ex worden uitgeschreven vanaf 3 maanden na de start van het adresonderzoek.

Eerst heeft ex daar totaal geen last van gehad. In het systeem stond hij nu als adres onbekend, mogelijk buitenland. Voor veel van zijn schuldeisers werd hij in feite onvindbaar en zeker veel relatief kleine schulden verdwenen zelfs. Pas toen ex een nieuwe digid aan wilde vragen, ontstond er een probleem. Dat lukte niet zonder adres. Hij had geen postadres en kon uiteindelijk een postadres bij de gemeente vragen.

Als ik jou was, zou ik het adresonderzoek zo snel mogelijk aanvragen. Hier duurde het best lang en sommige dingen liep ik bijvoorbeeld mis, omdat ik minimaal 6 maanden in een jaar alleen moest zijn geweest. Weet niet of dat bij jou ook speelt, maar dan zou je dit jaar nog een half jaar alleen kunnen zijn.

Sinilind
Doorpakken

Ik heb uiteindelijk ex-vriend gebeld om hem te vragen wat zijn plannen waren in de komende dagen ten opzichte van het uitschrijven. Vaag verhaal (ik heb het heel druk gehad, ik heb niet durven vragen aan vriend of ik me bij hem in kan schrijven want zijn vader is net overleden -wat overigens wel klopt- etc...). Ik heb hem gemeld dat ik maandag een afspraak heb bij de gemeente om het adresonderzoek te starten en dat ik een melding heb gemaakt bij de kamer van koophandel over zijn beide bedrijven. Daarnaast heb ik ook de 2 vazen dat hij achterliet als borg voor zijn lening ter veiling aangeboden bij een veilinghuis. Kortom dat ik aan het doorpakken was. Prettig is anders gezien zijn reactie, hij werd woedend en noemde me een secreet. Hij wordt gedwongen om in actie te komen en daar is hij niet goed in. Maar het is niet meer mijn probleem....
Sini

Flavia
heel goed Sini

Dat is echt wel een grote stap die je nu genomen hebt.

Hij heeft het moeilijk want wordt steeds geconfronteerd met zijn eigen falen en dat is moeilijk. Kop in het zand is zijn normale strategie en blijkbaar zijn er niet veel mensen om hem heen die dat niet meer accepteren en door duwen.

Maar wat je ook zegt het is niet meer jouw probleem, jij probeert juist problemen voor jezelf te voorkomen.

Sinilind
Het lukt hem wel altijd

om mij een slecht gevoel te bezorgen "Ben ik echt een bitch, ga ik echt te ver, zou ik geen medelijden met hem moeten hebben...." Terwijl ik een vriendin in deze situatie waarschijnlijk zou zeggen dat ze groot gelijk heeft. Overigens valt de schatting van het veilinghuis tegen, de vazen zullen waarschijnlijk maar de helft dekken van zijn schuld aan mij...
Sini

Angela67
zorg voor een officieel afschrift

van het veilighuis, stuur hem per aangetekende brief een kopie daarvan en stel daarbij dat de rest van de schuld nog openstaat en uiterlijk xxxx moet zijn voldaan.
gr Angela

juf Ank
nee angela,

dat heeft geen zin. Als Sini deze twee vazen heeft geaccepteerd als borg kun je niet ineens zeggen dat er toch nog een restschuld is nadat je ze verkocht hebt. Dan kun je beter proberen te dreigen met het verkopen van de vazen en hem nog een kans te geven het verschuldigde bedrag te betalen en de vazen terug te geven als hij dat gedaan heeft.
maar Sini: goed bezig! Je bent geen bitch. Wij vrouwen zijn veel te bang niet aardig gevonden te worden. Maar aardig zijn is soms echt heel onhandig! ;-)

Angela67
geaccepteerd?

misschien is dat nogal onderhands gegaan, en als het verschil te groot is zou ik er geen been in zien om het alsnog vast te leggen.
gr Angela

Angela67
ps

Sini loopt nogal een financieel gevaar m.b.t. fiscale partners of niet (als hij niet snel zich uitschrijft) en dan zou ze nu ook zo soepel moeten omgaan met schulden? dusals we het gaan hebben over 'als je eenmaal xxx dan kun je niet meer yyyy' denk ik dat dat alleen opgaat als je in het begin heldere, juridisch houdbare afspraken hebt gemaakt. Op elke andere mondelinge/vage afspraak kun je terugkomen en alsnog vastleggen.
gr Angela

Ginny Twijfelvuur
Lijkt me ook Angela

Maar ik denk dat de vazen niet verkocht gaan worden.

Pagina's