Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Annie Anders

Annie Anders

25-02-2017 om 22:51

Groot bedrag sparen binnen een jaar

Ik wil binnen een jaar een groot bedrag sparen. Eindejaarsuitkering en vakantiegeld gaan naar de spaarpot. Dan moet er nog heel wat bij. Ik wil niet aan onze gewone spaarbedrag komen want dat is voor vervanging auto etc. Dus het moet komen uit dagelijkse uitgaven. Abonnementen heb ik opgezegd, clubjes van de kinderen wil ik niet opzeggen, boodschappen bij goedkopere supermarkt, minder luxe eten (nu voor een zaterdagavond twee zakken chips, 1 stokbrood, 1 sausje voor 5 pp, normaal haalde ik veel meer), minder uit eten. Kleding alleen als dat nodig is (lees: broek kapot). Auto rijd ik al niet veel. Mis ik nog dingen?


Wilgenkatje

Wilgenkatje

25-02-2017 om 23:48

Auto weg

Dat helpt meteen een berg, je schrijft dat je hem niet veel gebruikt.

Heel serieus de folders van de supermarkten bijhouden en alleen kopen wat in de aanbieding is.
Verder winkels zoveel mogelijk mijden. Ook webwinkels. Laat je niet verleiden.
En dit jaar helemaal niet uit eten. Of alleen als er echt iets speciaals te vieren is.

Specht

Specht

25-02-2017 om 23:52

Vaste lasten

Als je een bad hebt douchen ipv. In bad gaan Kort douchen
CV op tijd laag zetten, misschien een graadje lager zetten?
Opletten of de kinderen de cv niet onnodig aanzetten op hun kamer.
Apparaten uit ipv op stand by
Verzekeringen doornemen; ben je dubbel verzekerd?
Als je het hebt doorlopend reisverzekering opzeggen, je gaat toch niet op vakantie
Kun je ook minder wassen?
Misschien kun je overstappen van energieleverancier en dan een welkomst bonus krijgen; let wel op dat het echt goedkoper is, en je niet gelokt wordt met een laag maandbedrag en dan later veel moet bijbetalen.

Specht

Specht

25-02-2017 om 23:55

Supermarkt een keer per week

Probeer om maar een keer per week boodschappen te doen.
Grootverpakkingen kopen, en de rest invriezen of in de koelkast bewaren.

Meer inkomsten

De moeite die je steekt in het bezuinigen kun je beter steken in vergaren van meer inkomen. Extra uren, promotie , baantje erbij, jezelf verhuren/ in de markt zetten.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-02-2017 om 01:19

Je zegt minder uit eten

Misschien is niet uit eten nog beter? . Kijk eens in je kastjes wat je kunt verkopen. Via Facebook kun je heel wat kwijt. Of op Koningsdag, de vrijmarkt.

Iets langer werken zou misschien haalbaar kunnen zijn. (promotie heb je niet zomaar zelf in de hand lijkt mij).

Ik weet niet hoe je tv en internet abonnement eruit ziet, maar misschien kan het iets meer uitgekleed worden.

Jaina

Jaina

26-02-2017 om 01:39

Inderdaad

Kleine bezuinigingen leven wel iets op maar niet enorm veel. Ik weet natuurlijk niet hoe groot het bedrag is wat je bij elkaar wil sparen maar als het echt een groot bedrag is dan levert besparen door de verwarming lager te zetten en minder luxe te eten op jaarbasis te weinig op. Natuurlijk alsnog prima om te doen maar het levert geen enorme bedragen op. Misschien 100-200 euro per maand afhankelijk van hoe luxe je nu leeft.

Je zal dus een wat meer drastische keuze moeten maken zoals inderdaad bijvoorbeeld de auto weg, niet op vakantie, geen luxe uitjes, spullen verkopen, een kamer in huis verhuren voor langere tijd, airbnb in je huis beginnen (wat helemaal geen hele nieuwe ontwikkeling is maar gewoon hetzelfde als de bordjes zimmer frei die je vroeger in de kustplaatsen altijd aantrof bij allerlei huizen)... Dat levert allemaal echt wat op.

Of inderdaad je inkomsten vergroten: een bijbaan op de zaterdag, wat freelance werk gaan doen,meer uren op je eigen werk draaien...

Hangt natuurlijk ook af van het bedrag wat je wilt sparen.

Mijntje

Mijntje

26-02-2017 om 08:05

marktplaats

En opruimen en spullen op marktplaats verkopen.

Elfje65

Elfje65

26-02-2017 om 11:25

Kasboek bijhouden

Geeft j heel veel inzicht in al die kleine dingen die je tussendoor uitgeeft. Je zult verbaasd staan over de bedragen die je zo kunt besparen.

Triva

Triva

26-02-2017 om 11:46

inderdaad

Kijk naar de grote dingen, niet naar de kleine. In mijn ogen dus inderdaad NIET uit eten gaan ipv minder luxe eten (hoewel ik twee zakken chips, 1 stokbrood en 1 sausje voor 5 pp echt enorm luxe vind voor een zaterdagavond, wat is er mis met 1 zak chips?).

Wat geef je uit met 1x uit eten met 5 personen? 150 euro? Daar kun je twee wk boodschappen voor doen.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-02-2017 om 12:24

Triva

Wij zijn met vier personen en die houden niet allemaal van hetzelfde smaakje of soort chips.

75 euro voor twee weken, voor 5 personen, vind ik érg optimistisch. Het kán misschien wel, maar dan ben je verstoken van enige 'luxe'. En dan heb ik het niet over dure chocolaatjes of bakkerskoeken, biefstuk e.d., maar gewoon over fruit, een koekje bij de koffie of thee en een simpel chipje. Dat soort dingen zijn belangrijk om wél te doen, anders hou je het echt minder goed vol met een gezin. Ik weet er alles van. Wij hebben het met vier personen, een hond en katten ook gered van 45 euro per week, maar er kwam amper verse groente of fruit in huis. De overgang naar 75 voelde als enorme luxe, dat lukte ons uiteraard prima, maar het is nog steeds niet 'makkelijk'.

Ik weet niet waarvoor gespaard moet worden en hoeveel, maar om het behapbaar te houden voor zowel de kinderen als de volwassenen, lijkt het mij beter om niet door te schieten naar het echte minimum. Tenzij het doel van het sparen zo duidelijk begrepen wordt door álle gezinsleden, dat ze het ervoor over hebben om een jaar af te zien.

Dollar

Dollar

26-02-2017 om 12:46

toch

Als je iets wilt bereiken moet je de tering naar de nering zetten en er iets voor over hebben.

Ik ben gewoon 80% van de tijd naar het minimum gaan leven en dat went en je wordt slim. Het gevolg was dat ik goed kon sparen.

TS heeft een doel voor ogen, dan moet je daarnaar leven. Misschien is het voor een studie, misschien het wegwerken van een schuld, een wereldreis, misschien te laat ingezien dat je aan de toekomst moet denken of misschien wil ze met vervroegd pensioen.
Allemaal redenen om af te zien tot het er is.
En dat kan ook betekenen dat je 2 zakken popcorn in de magnetron gooit. De smaak van chips is dan niet belangrijk, want er is geen ruimte voor chips.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-02-2017 om 12:54

Dollar

Popcorn tegenover chips zetten, zet weinig zoden aan de dijk .

Kaaskopje

Kaaskopje

26-02-2017 om 12:57

Oh Triva

Ik zie dat ik 75 euro voor twee weken heb gezegd, maar ik bedoel uiteraard voor een week.

Triva

Triva

26-02-2017 om 14:32

Kaaskopje

75 euro per week kán in ieder geval maar inderdaad het is karig.

Het gaat mij er vooral om dat als je twee zakken chips, stokbrood en saus niet zo luxe vindt op zaterdagavond en je ook nog steeds uit eten wil dan is het allemaal niet zo erg.

Pas vooral op dat je niet met dubbeltjes spaart als het er met tientjes uitvliegt. Zonde van je tijd en moeite. Hoe lang geniet je van 3 uur uit eten voor 150 euro als je daar dus ook een week (!) van boodschappen kunt doen.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-02-2017 om 14:57

150 voor uit eten gaan

hebben wij nog nooit gedaan. Je kunt het ook leuk maken voor minder. Maar als je echt fors wilt of moet sparen ga je gewoon niet uit eten.

Triva: Ik vind 2 zakken chips een stokbrood en saus (?).....

echt heel erg niet luxe voor de zaterdagavond. Bij 'saus' kan ik me overigens niet zoveel voorstellen, maar bij een luxe zaterdagavond borrel wel: nootjes, olijfje, lekker stukje (buitenlandse) kaas of worst. Jammie! Chips luxe noemen vind ik echt wel bijzonder. Veel goedkopere calorieën zijn er volgens mij bijna niet te koop.

Ingrid

En kaaskopje...

150 euro voor uit eten gaan veel? Dat ligt er wel een beetje aan met hoeveel personen je bent. Inclusief aanhang zijn wij tegenwoordig met zijn 6-en, en dan is 150 euro echt een heel schappelijke rekening hoor, vind ik. Sterker nog, bij de pizzeria lukt dat best, maar er zijn genoeg ( niet overdreven sjieke) restaurants waar het nog een hele uitdaging is om voor 150 euro te eten/drinken met 6 personen...

Ingrid

Triva

Triva

26-02-2017 om 16:18

ingrid

Die luxe zit voor mij in de kwantiteit hier ipv de kwaliteit. Twee zakken chips? Misschien moet men wat meer bij het diner nuttigen?

Maar idd 150 met vijf personen is niet zo gek met drinken erbij hoor.

Stickertje

Stickertje

26-02-2017 om 17:09

Helemaal geen hapjes is ook een mogelijkheid.

Het gebeurt hier maar zelden dat er in het weekend na het avondeten nog chips gegeten wordt.
Meestal bak ik op vrijdag iets lekkers (kruidkoek, kaneelbroodjes, havermoutkoek, cake en met feestdagen appeltaart) en daar nemen we het hele weekend iets van bij de koffie of thee.
Afgelopen zaterdag hadden we thee met een kaneelbroodje tijdens Wie is de mol. Later op de avond, rond half elf namen wij nog een wijntje met niks erbij.
Twee zakken chips met stokbrood en saus is wel gezellig maar niet nodig. Als je die chips niet ert hoef je ook niet naar de sportschool. Zo'n abonnement de deur uit doen dat levert echt wat op.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-02-2017 om 17:11

Ingrid

Het is geen verwijt maar een conclusie: jij hebt het volgens mij behoorlijk goed. Vanuit jouw positie is chips, zelfs twee zakken, blijkbaar geen luxe. Er zijn bosjes huishoudens waar dat anders ligt. Kaasjes, olijven, verse nootjes e.d. zijn voor ons echt geen standaard zaken op een gewone zaterdagavond. Dat zouden onverantwoorde keuzes zijn. Lekker is het wel, absoluut. Een zak chips kan er wel af, dat is óók luxe. We doen dat zelden overigens. Wat niet in huis is, kun je niet eten.

Je kunt voor 20 euro p.p. uit eten gaan als het moet. Het is maar wat je intenties zijn. Zit de luxe in de pret van het niet thuis eten, of in wat je op je bord krijgt? Je stemt dat af op wat er mogelijk is. Ik heb eens rondgekeken wat je kwijt bent voor 5 personen en ik geef toe dat je wel snel aan de 150 euro zit, tenminste als je er ook nog drinken naast moet betalen. Ik zie overigens dat jij 6 personen schappelijk vindt voor 150 euro. Maar met 'strategisch' uit eten gaan kun je voor minder terecht. Hier in de stad kun je bij een restaurant gratis eten op je verjaardag. Bij pizzeria's kun je pizza en een nagerecht redelijk goedkoop houden. Via Social Deal bijvoorbeeld, kun je ook aardig wat korting krijgen. Ik heb al héél lang geen restaurant van binnen gezien, waar we 30 euro per persoon moesten betalen, wat niet gaat, dat gaat niet.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

26-02-2017 om 17:35

Chips

Bij de Aldi heb je chips voor 29 cent per zak. Dan kun je er wel vier kopen

Jaina

Jaina

26-02-2017 om 17:35

Besparen

Hoeveel je moet sparen en het doel speelt natuurlijk ook een grote rol. Het is wel een stuk makkelijker om gedurende een korte periode zeer zuinig te leven, zeker als er een duidelijk doel is. Dan weet je waar je het voor doet en wordt het ook een beetje een sport. Als er geen einde in zicht is en het meer noodzakelijk is dan is het al een stuk minder motiverend.

En veel hangt ook af van je oorspronkelijke levensstijl. Als je gewend bent veel uit eten te gaan, luxe te eten, veel bij de traiteur te halen of bij speciaalzaken is er een stuk mee te besparen op eten dan als je op dat gebied sowieso al een wat meer zuinige levensstijl hebt. Dan valt er minder te besparen. Wie luxe leeft kan op eten misschien wel een paar honderd euro per maand besparen. Wie sowieso al op de aanbiedingen let, naar de goedkopere supermarkten gaat en minder luxe producten koopt kan misschien maar een paar tientjes besparen.

Annie Anders

Annie Anders

26-02-2017 om 18:41

Wow, wat een reacties...

Ik ben wel een beetje bang dat het een 'chips'discussie wordt. Ja, we eten chips. Twee zakken per weekend, vijf personen waaronder twee pubers. Jullie eten natuurlijk geen chips, dat doen alleen de andere mensen die ik tegenkom in de supermarkt

Wij hebben het goed. Ons spaardoel is vooral heel erg leuk. We hadden het over drie jaar gepland, maar ik wil niet langer wachten. Maar de duurdere jaren komen er ook aan. Man wil dus en spaarpotje van kinderen spekken en ik wil spaardoel naar voren halen. Compromis is dat we het spaarpotje van de kinderen blijven spekken zoals we dat de afgelopen twee jaar hebben gedaan en dus extra gaan (be)sparen.

We hebben allebei een redelijke baan en meer werken gaat ten koste van andere zaken. Willen we niet, gaan we niet doen. We hebben de luxe om te kunnen zeggen dat het spaardoel het dat niet waard is.

Onze oorspronkelijke leefstijl was luxe (en superluxe in de ogen van sommigen hier). We gingen uit eten wanneer we zin hadden, dus zeker met gezin wel 1 keer per maand, maar in feestelijke maanden soms wel 3 keer, nog een keertje met z'n tweeen, keer met bevriend stel. Daar gaan we dus in schrappen. Idem in dure uitjes (al vind ik het wel lastig om uitjes te bedenken voor pubers en een 7-jarige)

Boodschappen weet ik niet precies hoeveel ik uitgaf. De weekboodschappen (gezond etc) circa 100 euro per week: groente, fruit, zuivel, beetje vlees. Daar wil en valt niet veel te besparen. Maar de tussendoorboodschappen, zeker die op zaterdag, wel. Ik geef makkelijk 60 euro uit voor extra fruit/groente/zuivel (ik schat 20 euro) maar vooral aan weekendhapjes (luxe broodjes, verse jus, olijfjes, stukje kaas, etc.) Dus dit weekend daarin flink geschrapt. Een keer luxe broodjes (ipv twee keer), minder hapjes.

Auto kan niet weg; ik heb wel af en toe nodig.

Dollar

Dollar

26-02-2017 om 18:59

Wat hebben mensen toch met olijfjes

Elke keer als het over lekker/luxe eten/hapjes gaat komen ze weer voorbij evenals kaasjes en snoeptomaatjes en allemaal als verkleinwoord. Soms komt het wat status-koketterend over, alsof je (algemeen bedoeld)het helemaal gemaakt hebt als je olijfjes serveert

Maar goed, eigenlijk weet je al wat je wilt en wat je niet op wilt geven. Prima dan toch?(hooguit de tip naar internetprovider/zorgverzekeraar/telefoonkosten of energieleverancier te kijken)
Ik denk dat je met je mogelijkheden genoeg ruimte hebt om de teugels naar believen aan te trekken.
Succes!

Zon

Zon

26-02-2017 om 19:29

chips

Toch weer die chips, kan het niet laten...

Wij eten ook chips in het weekend hoor, maar ik verbaas me over de hoeveelheid: 2 zakken?? Wauw!!

Elk weekend? Ik kan me het voorstellen als je een verjaardag hebt, maar op een gewone zaterdag??

Verder denk ik dat je een goed beeld hebt van extraatjes en luxe die je makkelijk kunt schrappen om je doel te bereiken.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

26-02-2017 om 19:41

Komt wel goed Annie

En mooi dat je weer wat bewuster bent geworden van je comfortabele positie. Elke maand uit eten met het gezin, soms wel driemaal. Wow !

Kaaskopje

Kaaskopje

26-02-2017 om 19:47

Phryne

Voor vier zakken chips kun je dus ook een brood kopen. Er zijn gezinnen waar het om dat soort keuzes gaat. En dan is chips van 29 cent per zak opeens óók luxe.

Tihama

Tihama

26-02-2017 om 20:11

Auto

Als je de auto maar af en toe nodig hebt, kun je ook kiezen voor een greenwheels. Ik heb om die reden jarenlang een greenwheelsabonnement gehad.
5 euro abonnement per maand, en alleen betalen als ik hem echt gebruikte.

Verder zou je de boeken van Consuminderen Met Kinderen kunnen lenen van de bieb. Die bulken van de tips.

Daarna is het dus een kwestie van kiezen welke bespaartip je ook graag wil gebruiken. Gelukkig hoef je niet alle tips op te volgen, maar iedereen heeft andere prioriteiten, zoals uit dit draadje blijkt.

Door zo'n berg tips kun je bekijken wat je wel en wat je niet de moeite waard vindt.

Guera

Guera

26-02-2017 om 20:28

Omdraaien

Misschien doe je het al maar ik heb nu spaarbedrag bij de vaste lasten zitten. Ik heb bedacht wat ik nodig heb en wanneer. Dat omgerekend per maand. En dat gaat standaard naar de spaarrekening. Van de rest leven we.
Dan merk je vanzelf of het uitkomt. Ene maand niet en de andere maand wel.
Ik weet niet of je dat al op deze manier doet ipv alles wat overblijft naar de spaarrekening?

Fransje

Fransje

26-02-2017 om 21:43

Zon

Elke zaterdag chips ja, en op vrijdag meestal ook.
Ieder zijn ding.

Er zijn mensen die iedere dag een glas wijn nemen, wij drinken alleen alcohol in het weekend. Tenzij er een speciale gelegenheid is.

Maar ik denk dat het besparen op chips niet het doel van Annie echt veel dichterbij gaat brengen (1 ipv 2 zakken).

Prima idee Annie, fijn dat je een luxe manier van leven hebt, zodat het wat soberder maken al een eenvoudige wijze is om te sparen voor jullie doel!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.